Hukum Telan Sisa Makanan Di Celahan Gigi Ketika SolatSOALAN:
Adakah membatalkan solat kita apabila kita menelan sisa makanan yang terdapat pada celah gigi ketika solat?

JAWAPAN:
Solat merupakan salah satu daripada rukun Islam dan merupakan rukun yang penting selepas mengucap dua kalimah shahadah. Ini seperti mana hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah Bin Umar R.A:

بُنِيَ الإِسْلاَمُ عَلَى خَمْسٍ شَهَادَةِ أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللَّهُ وَأَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ وَإِقَامِ الصَّلاَةِ وَإِيتَاءِ الزَّكَاةِ وَحَجِّ الْبَيْتِ وَصَوْمِ رَمَضَانَ
“Islam didirikan di atas lima perkara; bersaksi bahawa tiada Tuhan yang disembah melainkan Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW adalah hamba-Nya dan pesuruh-Nya, mendirikan solat, mengeluarkan zakat, menunaikan haji ke Baitullah, dan berpuasa di bulan Ramadhan.” [Riwayat Muslim (16)]

Perkara Membatalkan Solat

Solat tertegak berasaskan kepada rukun, syarat serta perkara yang membatalkan solat. Hal ini telah ditetapkan syara’. Di antara perkara yang dilarang serta membatalkan solat adalah makan atau minum ketika mengerjakan solat.

Dr. Muhammad Zuhaili di dalam kitabnya menyatakan: “Makan dan minum merupakan perkara yang ditegah di dalam solat. Oleh itu, sekiranya seseorang makan dengan sengaja ketika sedang sembahyang, maka batallah solatnya sama ada banyak atau sedikit. Dan sekiranya dia makan dalam kuantiti yang sedikit kerana terlupa atau jahil, maka tidak batal solatnya. Dan sekiranya dalam kuantiti yang banyak maka batal solatnya.” (Lihat: al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafi’e, 1/230)

Selain itu, di dalam al-Fiqh al-Manhaji menyatakan makan dan minum adalah perkara yang bertentangan dengan tingkah laku dan peraturan solat. Oleh itu, sekiranya seseorang itu sengaja melakukannya ketika solat maka batal solatnya walaupun hanya kadar yang sedikit.

Adapun sekiranya tidak sengaja, maka batal solatnya sekiranya kadar yang banyak mengikut anggapan umum. Para Fuqaha’ berpendapat kadar banyak yang dimaksudkan adalah apabila keseluruhan yang ditelan dengan kadar sebesar kacang kuda. (Lihat: al-Fiqh al-Manhaji, 1/169)

Imam Nawawi di dalam kitabnya menyatakan: “Pandangan ashab al-Syafi’e menyatakan apabila makan dan minum ketika melakukan solat dengan sengaja, maka batal solatnya sama ada sikit atau banyak.” (Lihat: al-Majmu’ Syarah al-Muhazzab, 4/89)

Makanan di celahan gigi

Berkenaan dengan makanan yang lekat di celahan gigi, Imam Nawawi menyatakan di dalam kitabnya: “Dan sekiranya makanan yang terlekat di celahan gigi kemudian ditelan makanan tersebut dengan sengaja atau sesuatu yang turun daripada kepala kemudian ditelannya secara sengaja maka batal solatnya tanpa ada khilaf fuqaha’. Selain itu, sekiranya menelan sesuatu yang sukar dihalang seperti bercampurnya air liur dengan makanan, tanpa sengaja atau menelan kahak yang sukar untuk menghalangnya, maka tidak membatalkan solatnya.” (Lihat: al-Majmu’ syarah al-Muhazzab, 4/90)

Dalam hal ini, Dr. Muhammad Zuhaili menyatakan sekiranya di antara celahan gigi terdapat sisa makanan yang kadarnya tidak sebesar kacang kuda, dan menelannya tanpa disengajakan maka tidak membatalkan solatnya. Dan sekiranya sebaliknya maka batal solatnya. Begitu juga tidak membatalkan solatnya sekiranya menelan air liur yang banyak. (Lihat: al-Mu’tamad fi al-Fiqh al-Syafi’e, 1/230)

Cara mengeluarkan makanan dari nulut ketika solat

Dalam hal ini, dibenarkan untuk membuangnya ketika sembahyang dengan meludah atau membuang sisa makanan itu pada pakaian, tisu atau selendang. Ini berdasarkan hadis yang diriwayatkan daripada Anas bin Malik RA:

أَنَّ النَّبِيَّ صلى الله عليه وسلم رَأَى نُخَامَةً فِي الْقِبْلَةِ، فَشَقَّ ذَلِكَ عَلَيْهِ حَتَّى رُئِيَ فِي وَجْهِهِ، فَقَامَ فَحَكَّهُ بِيَدِهِ فَقَالَ ‏"‏ إِنَّ أَحَدَكُمْ إِذَا قَامَ فِي صَلاَتِهِ، فَإِنَّهُ يُنَاجِي رَبَّهُ ـ أَوْ إِنَّ رَبَّهُ بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْقِبْلَةِ ـ فَلاَ يَبْزُقَنَّ أَحَدُكُمْ قِبَلَ قِبْلَتِهِ، وَلَكِنْ عَنْ يَسَارِهِ، أَوْ تَحْتَ قَدَمَيْهِ ‏"‏‏.‏ ثُمَّ أَخَذَ طَرَفَ رِدَائِهِ فَبَصَقَ فِيهِ، ثُمَّ رَدَّ بَعْضَهُ عَلَى بَعْضٍ، فَقَالَ ‏"‏ أَوْ يَفْعَلْ هَكَذَا
Bahawasanya Nabi SAW terlihat kahak di (dinding) kiblat, dan Nabi tidak menyukai akan hal itu sehingga terpapar (kemarahan) pada wajahnya. Lalu Baginda SAW pun bangun dan membuang (kahak) dengan tangannya. Lalu Baginda bersabda: “Apabila seseorang daripada kamu mendirikan solat, sesungguhnya dia sedang bermunajat kepada Tuhan-Nya, atau Tuhan-Nya berada di antara dirinya dan kiblat, maka tidak patut seorang pun meludah ke arah kiblat, tetapi (ludahlah) disebelah kirinya atau di bawah kakinya.” Kemudian Baginda SAW mengambil hujung selendangnya, dan meludah kemudian melipat bahagian itu kemudian bersabda: “Atau hendaklah orang itu melakukan seperti ini.” [Riwayat al-Bukhari (405)

Berkenaan hal meludah atau membuang air liur ketika solat di dalam masjid dan di luar masjid, Imam Nawawi menyatakan di dalam syarahnya: “Bahawa meludah di bawah tapak kaki dan di sebelah kiri ketika solat hanyalah bagi mereka yang mendirikan solat di luar masjid (di tanah lapang). Bagi yang mendirikan solat di masjid, maka hendaklah menggunakan cara menyapu di baju seperti mana yang dianjurkan oleh Baginda SAW.” (Lihat: Syarah al-Nawawi ala Muslim, 5/39)

Imam Badruddin al-A’ini menyatakan di dalam syarahnya: “Larangan untuk meludah di dalam masjid adalah untuk memuliakannya daripada perkara yang kotor dan juga memuliakan arah kiblat. Selain itu, sebaiknya meludah di sebelah kiri dan jangan meludah di hadapan sesuatu benda yang mulia.” (Lihat: U’mdah al-Qari, 4/149)

Kesimpulannya

Berbalik kepada persoalan di atas dan keterangan dalil yang diberikan dapat disimpulkan, sekiranya tertelan sisa makanan yang sedikit tanpa disengajakan maka tidak membatalkan solatnya.

Begitu juga, sekiranya sisa makanan bercampur dengan air liur serta susah untuk membezakannya dan tertelan dengan tidak sengaja disebab kesukaran menghalangnya, maka tidak membatalkan solat.

Namun sekiranya tertelan sisa makanan dengan kuantiti yang banyak mengikut anggapan umum, sama ada dengan sengaja atau tidak maka batal solatnya.

Selain itu, cara untuk mengeluarkan sisa makanan ketika melakukan solat adalah seperti berikut:

Apabila melakukan solat di dalam masjid maka tidak boleh meludah di atas lantai masjid. Akan tetapi dengan meludahnya ke atas baju yang dipakai atau menyapunya pada tisu dan kain.Sekiranya melakukan solat selain daripada masjid seperti di rumah, maka dibolehkan untuk meludah ke lantai sebelah kiri atau di bawah kakinya seperti yang diberitahu Baginda SAW.
Semoga Allah SWT memberikan kita taufiq dan hidayah untuk memahami agamaNya mengamalkan syariahnya dengan sebaik mungkin.

Oleh: Ustaz Dr. Zulkifli Mohamad Al Bakri | Mufti Wilayah Persekutuan
+ Baca Respon Pembaca di Facebook Oh! Media

Oh! Youtube
Sumber: Oh! Media

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.terengganu11.com/2019/11/hukum-telan-sisa-makanan-di-celahan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hukum Memberi Salam Pertama Dua Kali Ketika Solat

Hukum Memberi Salam Pertama Dua Kali Ketika Solat

papar berkaitan - pada 22/11/2019 - jumlah : 100 hits
SOALAN Adakah sah solat saya sekiranya saya memberi salam ke sebelah kanan dua kali kerana saya ingin memperbetulkan bacaan salam sebelah kanan saya yang pertama Lalu selepas membetulkan salam sebelah kanan saya memberi salam sebelah kiri A...
Makan Makanan Manis Ketika Hamil Memang Happy Tapi Ia Punca Kepada Penyakit Ini

Makan Makanan Manis Ketika Hamil Memang Happy Tapi Ia Punca Kepada Penyakit Ini

papar berkaitan - pada 26/11/2019 - jumlah : 99 hits
Ramai wanita yang mengalami masalah sakit kepala semasa hamil Tidak ramai yang mahu mencuba mengambil ubat tahan sakit yang banyak dijual kerana bimbang kesan sampingan pada diri mereka atau anak dalam rahim Malah ramai yang mendapat ubat t...
Hukum Isteri Minta Cerai Kerana Suami Tidak Solat

Hukum Isteri Minta Cerai Kerana Suami Tidak Solat

papar berkaitan - pada 24/11/2019 - jumlah : 90 hits
SOALAN Apakah hukumnya saya memohon perceraian sebab suami tidak solat Dan saya nak failkan perceraian atas sebab tersebut JAWAPAN Solat merupakan tiang dan asas dalam agama Tanpa pegangan agama maka akan goyahlah kehidupan manusia Solat ju...
Menikmati Hadirnya Allah Ketika Solat

Menikmati Hadirnya Allah Ketika Solat

papar berkaitan - pada 15/11/2019 - jumlah : 192 hits
Katakanlah Sesungguhnya solatku dan ibadatku hidupku dan matiku hanyalah untuk Allah Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam Justeru selagi nyawa di kandung badan kerjakanlah ibadah dan sebarkan kebaikan setuntasnya agar menjad...
Solat Sunat Syukur Yang Jarang Dilaksanakan Ketika Susah

Solat Sunat Syukur Yang Jarang Dilaksanakan Ketika Susah

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 99 hits
sidebar push Solat Sunat Syukur Yang Jarang Dilaksanakan Ketika Susah Allhamdulillah Saya jarang juga buat solat sunat syukur Kalau buat mesti masa saya pergi jalan tempat yang tak pernah saya pergi dan sampai ke tempat tersebut saya akan b...
Kalau Silap Cara Gosok Gigi Pun Boleh Sebabkan Gigi Anak Rosak Bukan Hanya Makan Makanan Manis

Kalau Silap Cara Gosok Gigi Pun Boleh Sebabkan Gigi Anak Rosak Bukan Hanya Makan Makanan Manis

papar berkaitan - pada 22/11/2019 - jumlah : 102 hits
Masalah gigi rongak gigi hitam dan gigi berlubang bukan lagi perkara asing untuk kita lihat berlaku pada kanak kanak Gigi yang dahulunya putih dan tersusun rapi kini sudah menghilang Masalah kerosakan gigi pada kanak kanak ini berlaku diseb...
Hukum Pakai Pampers Ketika Ihram

Hukum Pakai Pampers Ketika Ihram

papar berkaitan - pada 2/12/2019 - jumlah : 123 hits
Pakai Pampers ketika Ihram Jika kita ihram dengan bayi laki laki bolehkah dikasih pampers Sementara pakaian lelaki ketika ihram kan tidak boleh ada celana dalam Jawab Bismillah was shalatu was salamu ala Rasulillah wa ba du Diantara aturan ...
Budak Perempuan Diliwat Anak Pengasuh Ketika Ditinggalkan Bersendirian Bersama Suspek

Budak Perempuan Diliwat Anak Pengasuh Ketika Ditinggalkan Bersendirian Bersama Suspek

papar berkaitan - pada 26/11/2019 - jumlah : 108 hits
The ReporterSeorang kanak kanak perempuan berusia lima tahun mendakwa diliwat anak pengasuhnya kelmarin Menurut sumber kejadian itu berlaku di kediaman pengasuh di Kuala Terengganu selepas mangsa dihantar ibunya ke rumah tersebut yang tidak...
Kumpulan Perampas Sudah Mengaku Kalah

Video Semburit Homemade Mirip Pelakon Lokal Viral Di Media Sosial

Tommy Thomas Bakal Menasihati Ydpa

Lee Kwang Soo Terlibat Dalam Kemalangan Jalan Raya Serius Atau Tidak Keadaannya

Sisi Ranggi Vs Feminin Cik B Bersolek Hiasi Cover Majalah Remaja Nona

Suami Perlu Tahu 7 Perkara Perlu Dielakkan Untuk Murah Rezeki Bagi Pasangan Islam

Kisah Rumah Degil Chow Kit Kini Di Balai Seni Lukis Negara

Jawatan Kosong 2020 Swasta Dan Kerajaan Di Kerjakosong CoIni Syarat Dayana Amerda Jika Naim Daniel Mahu Emel Bukti Hakcipta Lagu Sumpah

Isu Buka Tudung Sepenuhnya Akhirnya Ini Jawab Liyana Jasmay

Kisah Kerajaan Amerika Selesaikan Masalah Ketagihan Arak Dengan Racun

Resepi Sotong Kerabu Telur Masin Paling Istimewa

5 Makhluk Mitos Yang Terus Menghantui Masyarakat Dunia


Resepi Nasi Minyak

Boleh Lupa Diri

A Beautiful Event Space Royale Palace Skyview Cyberjaya

Pengalaman Bekerja Sebagai Personal Financial Consultant

Sekelip Mata

Makanan Western Dalam Dulang Yang Besar Dan Banyak Hanya Di Kedai Makan Fei Ali