Gelombang Covid 19 Yang Menghancurkan Sistem Perubatan India


Ketika ini, kes jangkitan Covid-19 di India mencatatkan lebih 300,000 kes sehari dengan lebih 3,000 kematian setiap hari, dengan hospital di seluruh negara itu sudah tidak mampu menampung pertambahan bilangan pesakit sehingga terpaksa menolak mana-mana pesakit yang cuba mendaftar masuk.


Selain itu, bekalan oksigen diperlukan untuk pesakit-pesakit Covid-19 semakin berkurangan sehingga memaksa sesetengah beralih kepada pasaran gelap untuk mendapatkannya.

Ya, memang benar kemunculan varian baru Covid-19 yang lebih mudah berjangkit menjadi pencetus gelombang kedua pandemik di India, tetapi hakikatnya pengisytiharan 'kemenangan' pra-matang yang dibuat kerajaan Narendra Modi pada September tahun 2020 lepas sebagai pencetus gelombang kedua Covid-19.

Mereka menyangka selepas berjaya menempuh gelombang pertama pada 2020, imuniti berkelompok sudah dicapai sekali gus membuka jalan kepada kehidupan normal pra-pandemik.

Mungkin ramai menggaru kepala dengan dakwaan ini yang dikemukakan oleh Modi kepada rakyat India pada tahun lepas, tetapi dakwaan mengarut ini disokong dengan model kajian kes Covid-19 di India yang menunjukkan imuniti berkelompok tercapai.

Dakwaan ini bukan sekadar dijaja di jurnal-jurnal penyelidikan, malah dalam kolum-kolum akhbar tempatan.

Selain itu, figura-figura terkemuka terutama ahli politik berterusan menjaja bilangan jangkitan dan kadar kematian yang rendah sebagai bukti kejayaan India menangani Covid-19.

Mereka memberi gambaran bahawa orang India mempunyai ciri istimewa yang membantu mereka kebal daripada jangkitan, namun bagi pakar virulogi dari Universiti Ashoka, Shahid Jameel, anggapan sebegitu mengarut semata-mata dan terbukti sudah memakan diri.

Bagi K Srinath Reddy, Presiden Yayasan Kesihatan Awam India, beliau memahami mengapa ahli-ahli politik berusaha menjaja naratif ini kepada rakyat jelata.

Sebelum pandemik Covid-19 melanda, India berdepan situasi kemelesetan ekonomi dan baru saja hendak bangkit semula dan selain itu, pemimpin-pemimpin sektor perniagaan turut menggesa sektor-sektor ekonomi dibuka semula lantaran mereka menanggung kerugian besar menutup operasi semasa PKP dilaksanakan di India.

Dengan bilangan kes semakin berkurangan pada Februari tahun 2021, kehidupan dilihat kembali seperti pra-pandemik, dengan pertandingan sukan dihadiri ribuan penonton, pusat-pusat beli-belah dibanjiri pengunjung dan aktiviti perkumpulan ramai dibenarkan termasuk perhimpunan-perhimpunan politik dan keagamaan.

Walaupun jawatankuasa parlimen India memberi amaran bilangan katil di hospital tidak akan mencukupi sekiranya berlaku gelombang Covid-19 yang seterusnya, ia langsung tidak diendahkan oleh Modi.

Hospital-hospital sementara dirobohkan termasuk empat buah hospital sementara di New Delhi dan hospital sementara dengan kapasiti 800 buah katil di Pune.

Selain itu, aktiviti perhimpunan terus giat dijalankan di sebalik amaran ia boleh menjadi pencetus pandemik, dengan salah satu daripadanya yang diluluskan kerajaan ialah festival keagamaan Kumbh Mela di Haridwar, Uttarakhand.

Ketua Menteri Tirath Singh Rawat menggalakkan ramai orang untuk hadir sambil menambah, "Tiada siapa yang akan dihalang di bawah nama Co3vid-19 kerana kami pasti keyakinan kepada Tuhan akan mengatasi ketakutan kepada virus ini."

Sejak itu, Uttarakhand mencatat pertambahan kes mendadak sebanyak 1,800% dalam tempoh 25 hari dan ironinya, antara individu yang disahkan positif Covid-19 ialah Singh Rawat sendiri.

Sementara di West Bengal pula, kempen-kempen pilihan raya negeri dinyatakan sebagai punca peningkatan kes Covid-19 paling tinggi di India, dengan proses pengundian dijalankan di sebalik peningkatan kes.

Dan kini, harga yang dibayar akibat kebebasan palsu ini ialah peningkatan kadar kematian yang tinggi terutama dalam kalangan generasi muda dan menurut Dr Amit Thadhani, pengarah hospital Niramaya di Mumbai, varian baru dilihat lebih agresif dengan kebanyakan mangsanya ialah orang muda.

Tambahnya lagi, kebanyakan kes yang dimasukkan ke hospital ialah individu muda yang menderita simptom-simptom Covid-19 yang kritikal.

Tetapi, yang paling memilukan ialah melihat ramai orang di atas pengusung yang menunggu giliran untuk dibawa masuk ke hospital.

Bagi yang bernasib baik, mereka boleh menunggu sambil menggunakan tangki oksigen yang dibeli sendiri, tetapi bagi yang tidak bernasib baik, maka tempat letak kereta hospital menjadi tempat untuk mereka menghembuskan nafas terakhir.

Bagi Dr Jalil Parkar, dari Hospital Lilavati, beliau mengakui sistem kesihatan awam India kini di ambang keruntuhan kerana bukan saja berdepan kekurangan pelbagai bahan seperti kit ujian saringan Covid-19, vaksin dan tangki oksigen, malah pihak hospital terpaksa menggunakan semua ruang yang ada termasuk koridor dan ruang bawah tanah sebagai wad pesakit Covid-19.

Dan bukan rakyat biasa saja yang berdepan masalah sebegini, pemimpin kerajaan juga turut bergelut mendapatkan katil rawatan untuk ahli keluarga mereka seperti dihadapi Vijay Singh Kumar.

Singh Kumar merupakan Ahli Parlimen Uttar Pradesh dan Menteri Pengangkutan India dan dalam satu ciapannya di Twitter, beliau merayu agar abangnya ditempatkan di hospital untuk rawatan Covid-19.

Berikutan bilangan kes Covid-19 yang tinggi, usah terkejut ada negeri cuba menyorok kadar kematian mereka dalam laporan rasmi Covid-19.

Antara negeri yang dituduh terlibat dalam perkara ini ialah Gujerat dan Uttar Pradesh dengan bilangan mayat yang disimpan di rumah mayat mengatasi angka rasmi kematian.

Dengan lambakan mayat sebegitu rupa, penggali kubur dan rumah-rumah pengebumian berdepan tugas sukar menguruskan pengebumian dan pembakaran mayat.

Contoh mudah, kemudahan pembakaran mayat Nigambodh Ghat di Delhi melaporkan mereka sudah kehabisan ruang untuk melaksanakan pembakaran mayat walaupun telah menyediakan 60 tempat pembakaran.

Manakala saban hari, penggali-penggali menggali kubur baru setiap hari untuk mengebumikan mayat yang baru tiba dari rumah mayat.

Kini, kerajaan-kerajaan negeri di Delhi dan Mumbai berlumba-lumba membina semula hospital-hospital sementara selepas dirobohkan berbulan-bulan sebelumnya dan kerajaan pusat turut mengumumkan mana-mana individu berusia 18 tahun ke atas layak mendapat vaksin bermula 1 Mei 2021.

Bagaimanapun, India masih berdepan isu kekurangan vaksin yang masih belum diselesaikan.

Di samping itu, India turut mengeluarkan perintah semua oksigen untuk kegunaan perindustrian dialihkan untuk kegunaan perubatan dan gerabak-gerabak keretapi turut diubahsuai sebagai wad-wad tambahan pesakit Covid-19.

Bagaimanapun, apa yang dilakukan Modi ibarat nasi sudah menjadi bubur, kerana bagi Dr Thandani, perkara ini sepatutnya disedari kerajaan sejak pertengahan tahun lepas tetapi mereka seolah-olah duduk dalam dunia mereka sendiri dan memandang rendah kesan pandemik Covid-19.

Dan beliau percaya gelombang kedua ini belum pun sampai ke puncaknya dan mungkin lebih ramai orang akan menderita untuk bulan-bulan seterusnya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA: Kumbh Mela, Ritual Penyucian Dosa Penganut HinduPerbezaan Antara Serban Muslim Dan Dastar Sikh
sumber: thepatriots



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sentiasapanas.com/2021/05/covid-19-hancurkan-india.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Covid 19 Sistem Kesihatan India Runtuh

Covid 19 Sistem Kesihatan India Runtuh

papar berkaitan - pada 26/4/2021 - jumlah : 67 hits
INGAT tak betapa Modi berlaku zalim terhadap org org Islam di India Samada bala bencana itu tiba atas sbb apa hanya Allah Yg Maha Mengetahui Secara umumnya kita tahu bhw bala bencana itu tiba atas kerosakan dan dosa dari tangan tangan manus...
Fedex Delivers Critical Healthcare Supplies To India To Support The Fight Against Covid 19

Fedex Delivers Critical Healthcare Supplies To India To Support The Fight Against Covid 19

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 98 hits
FedEx Express a subsidiary of FedEx Corp and one of the world s largest express transportation companies is working with organizations around the world to deliver critical medical supplies and equipment to assist in the fight against COVID ...
Qatar Airways Cargo Convoy Departs To India Carrying Medical Aid And Equipment To Support Covid 19 Relief Efforts

Qatar Airways Cargo Convoy Departs To India Carrying Medical Aid And Equipment To Support Covid 19 Relief Efforts

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 129 hits
300 tonnes of aid from around the world departed in a three aircraft cargo convoy from Doha to India as part of the freight carrier s WeQare initiative Three Qatar Airways Cargo Boeing 777 freighters departed to India yesterday carrying app...
6 Wn India Di Balikpapan Positif Covid 19 Satgas Perketat Pintu Masuk Pelabuhan

6 Wn India Di Balikpapan Positif Covid 19 Satgas Perketat Pintu Masuk Pelabuhan

papar berkaitan - pada 25/4/2021 - jumlah : 111 hits
Batu bara kita kan diekspor ke India juga China Satu cara mengangkutnya mereka kirim kapalnya ke sini untuk dimuati batubara Nah itu yang kita waspadai ujar wali kota
Varian Covid 19 Dibawa Wn India Cepat Menular Dprd Dki Minta Anies Lacak Kontak Erat

Varian Covid 19 Dibawa Wn India Cepat Menular Dprd Dki Minta Anies Lacak Kontak Erat

papar berkaitan - pada 25/4/2021 - jumlah : 92 hits
Menurut Menkes Budi Gunawan Sadikin varian of concern atau mutasi yang ada di India dan di Eropa penularannya sangat cepat dan itu saat ini sudah sampai ke Indonesia
First Case Of Covid 19 Variant From India Detected In Malaysia

First Case Of Covid 19 Variant From India Detected In Malaysia

papar berkaitan - pada 3/5/2021 - jumlah : 108 hits
Malaysia has recorded its first case of the Covid 19 variant from India which is a double mutation known as B 1 617 Health Minister Dr Adham Baba said the variant was identified through analysis of the whole genome sequencing which was done...
No Covid 19 Contamination Detected In Meat From India Dg

No Covid 19 Contamination Detected In Meat From India Dg

papar berkaitan - pada 4/5/2021 - jumlah : 126 hits
No Covid 19 contamination in meat products from India has been reported so far said Veterinary Services Department director general Dr Norlizan Mohd Noor He said the department had conducted laboratory tests on 400 food and livestock produc...
Angka Kematian Covid 19 Di India Cecah Paras Rekod Baru

Angka Kematian Covid 19 Di India Cecah Paras Rekod Baru

papar berkaitan - pada 3/5/2021 - jumlah : 66 hits
NEW DELHI Angka kematian COVID 19 di India mencatat paras rekod dengan 3 689 kes pada hari ini iaitu kenaikan paling tinggi dalam sehari sejak pandemik bermula menjadikan keseluruhan angka kematian di negara itu kepada lebih 215 000 Pihak b
M 039 Sia Lapor Kes Pertama Varian Covid 19 Dari India

M 039 Sia Lapor Kes Pertama Varian Covid 19 Dari India

papar berkaitan - pada 3/5/2021 - jumlah : 68 hits
KUALA LUMPUR Malaysia mengesan kes pertama jangkitan COVID 19 membabitkan varian India Demikian menurut Menteri Kesihatan Malaysia Adham Baba pada Ahad beberapa hari selepas melaksanakan sekatan ke atas penerbangan penerbangan dari India
Hiburan Bawa Watak Guru Prihatin Dalam Video Raya Gamuda Land Jasmine Suraya Tampil Manis Bertudung

Hiburan Lagi Resepi Ringkas Amp Enak Untuk Korang Cuba Ideal Fitri Barulah Sedap

Dia Lempang Kepala Saya Guna Sayur Wanita Buat Laporan Polis Dakwa Dikasari Peruncit Dipercayai Warga Asing

Bill Gates Hilang Separuh Kekayaan Selepas Bercerai

Let S Kirei Kirei With Japan S No 1 Hand Wash

Anti Racism Rap Video Makes Rounds After Ganapathy S Death

Tuan Rumah Boleh Buat Qr Code Sendiri Mudah Tetamu Boleh Terus Scan Bila Datang Beraya Ni Caranya

Perghhh Tandas Raya Diy Siap Dengan Kos Hanya Rm300



Maxis Tawarkan Subsidi Sehingga RM300 60GB Internet Prihatin Sebulan Menerusi Kempen KauBoleh

5 Faedah Utama Beli Belah Dalam Talian Yang Jarang Diperkatakan

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Cukup Derita Itu Slot Samarinda TV3

7 Undang Undang Pelik Yang Hanya Wujud di Belanda

Ini Sebab Mengapa Arab Saudi Import Pasir Dari Negara Lain


Lirik Aku Bukan Jodohnya Tri Suaka

Lirik My Favorite Jeong Dong Won

Lirik Run Onerepublic

Calling All Foodies Nestle Harvest Gourmet Is Now Available Only On Pandamart For Limited Time Only

Bpr Fasa 2 Bila Dapat

Kelantan Introduces Tougher Rules Compared To Putrajaya Sops From Former Mco