Gadget Dapur Yang Memudahkan Kerja



Bismillah

Kali ni aku nak share gajet dapur yang aku ada dalam memudahkan kerja seharian aku di dapur not only for Nuha sebenarnya tapi for the whole family
As a working mom, banyak masa aku di pejabat. Balik rumah je rasa nak buat semua benda padahal aku penat sangat. Betul, kan? So gajet dapur ni harapnya sedikit sebanyak dapat mengurangkan kepenatan aku lah.
Entri ni bukan nak menujuk aku kaya ke ape. Barang biasa je ni. Most of the gajet dapur yang aku ada adalah basic tapi sangat praktikal. Aku boleh guna semua gajet dapur ni dalam satu masa je. Punyalah nak bagitau yang gajet-gajet ni sangat membantu. 
Ok let's have a look:
1. Dapur gas

Maaflah ye dapur tak berkilat. Ni baru lepas memasak.Ini paling basic lah. Kalau tak ada dapur gas ni, aku syak kau memang sewa bilik je atau makan luar hari-hari. Hahahahah! Aku guna dapur gas dua tungku jenama Pensonic yang dibeli waktu jualan gudang. Harga tak ingat, tapi bawah RM200. Di tengah ada tungku dan chamber untuk grill. So membakar ikan atau ayam bukan lagi masalah. Jimat masa.

Semua okay kecuali satu ke kelemahan dia: Tungku dia agak licin. Kalau letak kuali atau periuk, kau akan rasa macam eeeeii ngeri nya periuk ni macam nak terjatuh. Suami aku pernah pergi kedai hardware untuk ganti tungku hitam tu kepada material yang lebih berat dan kasar tapi tak jumpa. So antara penyelesaian yang ada dan so far so good adalah letak dawai tungku (macam kat belah kiri tu). Beli kat kedai Eco je. So far Alhamdulillah periuk kuali aku stabil dan takde dah adegan menjerit sebab kuali nak terbalik. 
2. Periuk nasi

Aku guna mode rice steam je untuk masak nasi Nuha. Tak perlu pun tukar ke mode congeeSejak kahwin, ini adalah periuk nasi kedua kami. Yang pertama tu jahanam masa aku dalam pantang. Apa yang suami aku buat, aku tak tahulah. Dulu aku nampak periuk nasi ni untuk masak nasi secara konvensional je. Sekarang sejak ada Nuha, aku lebih kreatif dengan masak nasi dia sekali dalam periuk nasi tu siap dengan pakej tak berkerak, lembut dan just nice.

Boleh rujuk entri ini untuk lihat cara aku masak nasi lembik Nuha
3. Slow cooker

Maaf slow cooker aku Nampak comot sebab tengah bekerja mereneh sup daging untuk NuhaSlow cooker aku jenama Pensonic, beli time jualan gudang pada harga RM39 je. Ya Allah ini memang sangat berjasa dan sangat berbaloi. Dulu aku tak reti guna slow cooker ni. Tapi practice make perfect dan akhirnya aku dah expert reneh sup, buat stew dan macam-macam menu lagi untuk Nuha

4. Multi cooker

Multi cooker ni aku beli tahun ni, jenama Cornell pada harga RM99 waktu jualan gudang jugak. Bare in mind, aku memang layan jualan-jualan gudang macam ni lagi-lagi pulak aku memang duduk around KL. Mula-mula ingat dah ada dapur gas dan slow cooker, problems are solved. Tapi akhirnya aku 'terpaksa' beli juga mini multi cooker ni untuk travel. Sebelum ni aku bawak slow cooker tu pergi travel tapi macam tak efisyen sebab nama dia pun slow kan~
Multi cooker ni boleh masak macam-macam di bahagian bawah dan boleh steam di bahagian atas. Mode memasak pun banyak; stir fry, boil, pasta, keep warm pun ada. Aku memang rasa berbaloi betul beli multi cooker ni

5. Blender

Blender aku ada dua jenis. Hand blender dan blender yang bullet tu. Hand blender aku guna untuk blend bubur Nuha. Tapi sekarang dia dah tak makan blended food. Just makan nasi lembik je. Ada yang tanya aku; hand blander atau food processor? I op for hand blender sebab lebih kompak, ringan, efektif dan multipurpose, tak terhad untuk makanan anak saja. Kau nak blend adunan kuih pun boleh. Food processor is bulky, limited usage (kalau kreatif tu lain cerita lah) dan anak kau makan blended food takat umur 8-9 bulan je. Lepas tu dah slowly kena tukar texture makanan. Jadi macam tak berbaloi je beli food processor

Hand blender aku pakai jenama Panasonic, dapat masa kahwin manakala blender bullet tu jenama Shimono Core X, nenek Nuha bagi. Blender bullet tu aku guna untuk blend smoothies, jus atau adunan muffin Nuha. Bullet dia tak besar jadi memang just nice untuk portion Nuha. 
Selain tu, aku ada juga blender standard yang jug tu. Itu untuk aku blend cili apa segalalah. Itu memang tak campur dengan Nuha punya stuffs. Jug pun ada dua, satu untuk yang pedas-pedas, satu untuk blend jus

6. Oven

Aku guna oven (bukan microwave tau) jenama Haier Beli dekat Tesco, RM 99 sahaja. Masa tu tengah ada offer. Hahahaha
Takat nak buat muffin Nuha, cookies Nuha, biskut raya Nuha, ayam bakar, mini pizza (and the list goes infinity) - Boleh sangat. Volume 19 liter. Tak besar dan tak kecil sangat. Kau nak besar-besar pun nak buat apa? Meniaga kuih raya ke

So far, semua yang aku ada ni memang aku fully utilize dan sangat membantu kerja-kerja memasak aku. Bila aku efisyen di dapur, aku dapat spend masa lebih untuk keluarga dan aku tak stress. Tu je sebenarnya. Bukan beli semua jenis gajet dapur, display atas table top tapi tak sentuh pun. Biarlah aku beli murah-murah je tapi aku guna. Jahanam kalu….Beli baru. Apedehal~
Semoga bermanfaat, ya
Dhiya

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://dhiyadahlia.blogspot.com/2019/08/gadget-dapur-yang-memudahkan-kerja.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tunai Janji Makan Aiskrim Lepas Tolong Mommy Siapkan Kerja

Tunai Janji Makan Aiskrim Lepas Tolong Mommy Siapkan Kerja

papar berkaitan - pada 12/8/2019 - jumlah : 175 hits
hi there beberapa hari lepas mrs pip ada job yang perlukan bantuan Iman jadi model haha so pujuk2 Iman utk bagi kerjasama tolong mommy jadi model kejap dalam gambar Iman kalau sekeping dua gambar dia ok la tp ni nak try few shots kan takut ...
Sibuk Kerja Tania Nadira Dan Suami Tunda Bulan Madu

Sibuk Kerja Tania Nadira Dan Suami Tunda Bulan Madu

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 116 hits
Setelah resmi menyandang status suami istri Tania Nadira dan Abdullah Alwi tak lantas pergi menikmati bulan madu Mereka masih terganjal urusan pekerjaan
Tanggapan Istana Soal Wacana Pns Kerja Dari Rumah

Tanggapan Istana Soal Wacana Pns Kerja Dari Rumah

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 38 hits
Mantan Panglima TNI itu mengatakan hal tersebut masih tahap wacana belum sampai pada kebijakan Dia menjelaskan pemerintah perlu mengkaji wacana tersebut secara mendalam sebelum menetapkannya menjadi kebijakan
Kerja Ke Tu

Kerja Ke Tu

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 148 hits
Assalamualaikum Ramai dah ke yang masuk kerja harini Pada yang dah masuk kerja diucapkan selamat bekerja Pada yang still on holiday mood untunglaaaaaaaaaa I hari esok dah masuk kerja Shein still cuti sekolah sampai la 28 August ni baru dia ...
Askar Hanya Makan Tidur Tak Pernah Menembak Baik Kerja Ladang Felda Ahli Perniagaan

Askar Hanya Makan Tidur Tak Pernah Menembak Baik Kerja Ladang Felda Ahli Perniagaan

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 213 hits
Ahli perniagaan Koon Yew Yin menggesa kerajaan Pakatan Harapan untuk mengambil langkah sewajarnya untuk mengurangkan perbelanjaan perkhidmatan awam yang disifatkan terlalu besar Beliau turut menyatakan bahawa beliau rasa tertipu sebagai seo...
Mulut Tu Jangan Asyik Nak Kecam Isteri Baik Buat Kerja Rumah Sama Sama Dengannya

Mulut Tu Jangan Asyik Nak Kecam Isteri Baik Buat Kerja Rumah Sama Sama Dengannya

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 117 hits
Sama sama bekerja tidak dinafikan penatnya juga sama rata Suami letih isteri apatah lagi Bila balik ke rumah ada pula kerja yang menanti Nak uruskan anak anak perlu memasak dan mengemas Sebenarnya tertekan juga kalau berterusan tanpa dibant...
Kerja Baik Pulih Bekalan Elektrik Giat Dijalankan Tnb Minta Ibu Bapa Awasi Anak Anak

Kerja Baik Pulih Bekalan Elektrik Giat Dijalankan Tnb Minta Ibu Bapa Awasi Anak Anak

papar berkaitan - pada 11/8/2019 - jumlah : 182 hits
Kita dikejutkan dengan berita mengenai kejadian ribut tropika yang melanda beberapa kawasan di sekitar Kedah Perlis dan Pulau Pinang malam tadi Tragedi itu telah mengakibatkan banyak kerosakan berlaku termasuklah bumbung dan bangunan rosak ...
247 Pati Kerja Kilang Ditahan

247 Pati Kerja Kilang Ditahan

papar berkaitan - pada 9/8/2019 - jumlah : 96 hits
Biarpun ada yang cuba meloloskan diri namun kecekapan pegawai serta anggota penguatkuasa Jabatan Imigresen Malaysia Johor berjaya menahan pekerja warga asing dalam Ops Mahir di sebuah kilang konkrit dekat Jalan Seelong Senai Johor Bahru pad...
Bsh Bujang Tidak Lulus Apa Syarat Maksud Kod 05 Rayuan Ogos 2020

Rayuan Tambahan Bsh 2020

Dr Mahathir Tommy Thomas Dan Guan Eng Tipu Rakyat

Misteri Mayat Gadis Sma Dalam Karung Terungkap Pembunuhnya Tak Disangka

Wow Wanita Cemas Jumpa Ular Tedung Dalam Tab Mandi Semua Angkara Suami

Anak2 Yatim Milikki Kondo Seorang Sebiji Berkat Bossku

Berdoalah Di 7 Waktu Mustajab Ini Karena Di Waktu Itulah Pintu Langit Sedang Terbuka

Buaya Siluman Ditangkap Di Babel Sebelum Dikubur Kepala Dipenggal Dikafani



Bagaimana Seorang Lelaki Model Etnik Uighur Hilang Tanpa Jejak di China

5 Idea Konten Paling Senang Sebagai Youtuber Berjaya

Maskne Masalah Jerawat Disebabkan Pemakaian Topeng Muka

Biodata Penyanyi Hanie Soraya Peserta Big Stage 2020

Resepi Paella Paling Terkenal


Sebelum Buang Bayi Di Sleman Mahasiswa Kedokteran 12 Jam Keliling Jogja

Viral Seorang Warga Blokir Jalan Umum Karena Kesal Tak Pernah Ditegur

Sepi Pembeli Kakek Penjual Es Krim Ini Sampai Ketiduran Dengan Wajah Yang Sangat Letih

Cara Terbaik Untuk Basuh Bekas Plastik Berminyak Dengan Berkesan Mudah Dan Pantas

Mahkamah Benar Muhyidin Batal Saman Tunm

Wanita Tular Dengan Gelang Merah Jambu Di Ipoh Sah Bukan Pus Sebaliknya Gelang Tag Masuk Taman Tema