Ensany Global Lancar Orphanssociety Platform Telus Pertama Untuk Menyantuni Anak Yatim Gaza
Assalammualaikum semua! Bayangkan setiap sumbangan anda bukan sahaja sampai kepada yang memerlukan, tetapi anda sendiri dapat melihat bagaimana ia memberi kesan kepada kehidupan mereka. Itulah yang cuba direalisasikan oleh Ensany Global menerusi pelancaran OrphansSociety, sebuah platform pertama seumpamanya di Malaysia yang memberi ruang kepada masyarakat dunia untuk menaja anak-anak yatim Gaza secara telus, terus dan berterusan.
Dari kiri Tuan Mustafa Ahmad, PR & CSR MANAGER ENSANY GLOBAL; Encik Kamal Aljefri, CEO ENSANY GLOBAL; Dato Ismail Yahya, BEKAS KETUA HAKIM SYARIE TERENGGANU; Dato Sri Khairuddin, PRESIDEN MAJLIS SENATOR MALAYSIA; Dr. Emad Barakat, PENGASAS ENSANY GLOBAL; Dr. Fadhlan Mohd Othman, PRESIDEN PERTUBUHAN KEMANUSIAAN ENSANY MALAYSIA dan Ustaz Zainal Abidin, AHLI LEMBAGA PENGARAH PERTUBUHAN KEMANUSIAAN ENSANY MALAYSIA
Misi Besar di Sebalik OrphansSociety
Platform ini dilancarkan dengan tujuan memuliakan anak-anak yatim yang kehilangan bukan sahaja ibu bapa, malah juga perlindungan, peluang pendidikan dan harapan kehidupan akibat konflik yang berpanjangan.



Apa Yang Ditawarkan
Melalui OrphansSociety, penderma boleh:
Memilih anak yatim tertentu untuk ditaja. Membuat sumbangan secara bulanan, suku tahunan, tahunan atau sekali gus. Menyokong keperluan asas mereka: makanan, tempat tinggal, pendidikan, latihan kemahiran, serta kaunseling trauma. Ketelusan Sebagai KeutamaanSalah satu persoalan utama penderma ialah “adakah sumbangan saya sampai kepada penerima?”
OrphansSociety cuba menjawab persoalan ini dengan sistem yang mesra pengguna, telus dan dihubungkan terus dengan penjaga sah atau NGO yang menjaga anak-anak yatim di Gaza. Malah, sesi pelancaran turut menampilkan video secara langsung bersama anak-anak yatim di Gaza. Membuktikan teknologi mampu menghubungkan kasih sayang tanpa sempadan.
Walaupun jarak ribuan kilometer memisahkan, suara dan wajah mereka membuatkan para tetamu di dewan sayu dan sebak. Inilah bukti bahawa OrphansSociety bukan sekadar platform maya, ia benar-benar menghubungkan penderma dengan anak-anak yatim yang disantuni.
Solidariti Malaysia & Dunia
Pelancaran ini turut dirasmikan oleh YB Dato’ Sri Khairudin Samad, Presiden Majlis Senator Malaysia, menandakan sokongan padu dari Malaysia dalam usaha menyantuni anak-anak yatim Gaza. Ia juga menunjukkan bahawa Malaysia bukan sahaja bersimpati, tetapi bertindak dengan penuh komitmen.
Encik Kamal Aljefri, CEO ENSANY GLOBAL
Dato Sri Khairuddin, PRESIDEN MAJLIS SENATOR MALAYSIA
Dr. Emad Barakat, PENGASAS ENSANY GLOBAL
Tuan Mustafa Ahmad, PR & CSR MANAGER ENSANY GLOBAL
Ustaz Zainal Abidin, AHLI LEMBAGA PENGARAH PERTUBUHAN KEMANUSIAAN ENSANY MALAYSIA
Seruan Untuk Bertindak
Ucapan CEO Ensany Global menutup majlis dengan seruan yang cukup menyentuh hati:
“Jangan biarkan anak-anak yatim di Gaza berjuang bersendirian. Marilah bersama-sama, kita buktikan bahawa dunia ini masih mempunyai kasih sayang, harapan dan masa depan untuk mereka.”
OrphansSociety bukan sekadar sebuah platform ia adalah jambatan kasih sayang, ketelusan dan solidariti kemanusiaan. Bagi mereka yang ingin tahu lebih lanjut atau menyumbang, boleh layari laman rasmi OrphansSociety dan mula menyertai gelombang kebaikan ini.
Pelancaran OrphansSociety oleh Ensany Global bukan sekadar mencipta sejarah, tetapi membuka jalan baru untuk kita sama-sama memuliakan anak-anak yatim Gaza. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari, Rasulullah SAW bersabda:
“Aku dan orang yang memelihara anak yatim, kedudukannya di dalam syurga seperti ini.”
(Baginda menunjukkan dengan merapatkan jari telunjuk dan jari tengah).
Hadis ini mengingatkan kita bahawa menyantuni anak yatim bukan hanya soal simpati, tetapi jalan menuju ganjaran yang besar di sisi Allah SWT.
Doa untuk anak yatim:
“Ya Allah, kasihanilah anak-anak yatim di seluruh dunia. Lapangkanlah hati mereka, berikanlah mereka rezeki yang halal dan cukup, jadikanlah mereka insan yang beriman, berilmu dan berjaya dunia akhirat. Dan kurniakanlah pahala yang besar kepada mereka yang menyantuni anak-anak yatim.”


Semoga dengan usaha kecil ini, kita sama-sama menjadi sebahagian daripada gelombang kasih sayang yang mengalir dari Malaysia ke Gaza, dan insya-Allah, terus hingga ke syurga.
www.orphanssociety.com
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://www.ruby.my/2025/09/ensany-global-lancar-orphanssociety.html