Daun Kari Bagus Untuk Rambut


Daun Kari Bagus Untuk Rambut Nipis, Kelemumur Dan Beruban.Jika anda ada masalah keguguran rambut, rambut mula beruban, rambut menipis dan masalah kelumumur. Sila baca apa yang kak suzyhoney  tuliskan ini. 

Sebut sahaja daun kari memang tahu digunakan untuk masakan. Tetapi ramai yang tidak tahu bahawa daun kari mempunyai khasiat yang bagus untuk rambut.
Merujuk kepada pihak pengkaji dari India yang dilaporkan kepada Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry  antara kebaikan daun kari untuk rambut:
1. Daun kari membekalkan nutrien penting kepada rambut dan kulit kepala yang dapat memperbaiki akar rambut rosak.
2. Kandungan beta-karoten dan protein dalam daun kari mampu mengurangkan keguguran rambut.
3. Daun kari kaya dengan antioksidan yang membantu meningkatkan kesihatan folikel rambut dengan menyingkirkan sel kulit mati dan kotoran yang terkumpul di kulit kepala.

4. Vitamin B yang terdapat dalam daun kari membantu mencegah uban rambut pra-matang dan hasilnya rambut masih kekal warna hitam, lebat dan berkilat.
5. Vitamin B6 yang terkandung dalam daun kari dapat menguatkan akar rambut.
 Berikut adalah cara penggunaan daun kari untuk penjagaan rambut :
1. Dijadikan tonik rambutDaun kari turut berfungsi sebagai tonik rambut yang berkesan kerana ia mengekalkan kelembapan kulit kepala.
 Ambil segenggam daun kari dan rebus bersama 2-3 sudu minyak kelapa, kemudian lumur pada rambut ketika sudah sejuk.
 Kandungan vitamin B6 dalam daun kari dapat membantu menguatkan akar rambut dan mengurangkan rambut gugur.
2. Menghasilkan rambut yang berkilatCampurkan satu sudu pes daun kari dengan tiga sudu plain yogurt. Gaul hingga sebati, kemudian lumurkan pada kulit kepala dan urut perlahan-lahan.
Biarkan selama 30 minit, seterusnya cuci dengan air suam. Lakukan sekali seminggu untuk memulihkan rambut kusam supaya licin dan berkilat.
3. Mencegah kelemumurDaun kari membantu menyingkirkan kulit kepala mati dan penumpukan folikel yang merupakan penyebab utama kelemumur.
 Caranya adalah campurkan daun kari dengan sedikit susu segar (fresh milk) dan sapukan pada kawasan kelemumur. Lakukan cara ini setiap hari dan biarkan selama 20 minit sebelum mencucinya.
4. Mencegah uban pramatangDaun kari merupakan salah satu bahan terbaik untuk membantu mencegah rambut beruban lebih cepat.
Campurkan ½ cawan minyak zaitun dan ½ cawan minyak badam, kemudian masukkan segenggam daun kari. Keringkan lebih kurang 15 minit dan biarkan ia sejuk sebelum disapu pada rambut.
Amalkan tiga kali seminggu untuk mencegah rambut beruban.
5. Meningkatkan pertumbuhan rambutPenggunaan daun kari yang teratur terbukti dapat meningkatkan pertumbuhan rambut.
 Ambil beberapa helai daun kari dan keringkan di bawah cahaya matahari. Setelah itu, tumbuk daun kari menjadi serbuk dan campurkan dengan satu sudu yogurt, kemudian oleskan pada akar rambut dan hujung-hujung rambut.
6. Mencegah rambut menipisWanita kerap mengalami rambut yang semakin menipis kerana beberapa faktor. Daun kari boleh membantu mengukuhkan folikel rambut dan meningkatkan pertumbuhan rambut.
 Tumbuk beberapa helai daun kari, kemudian campurkan dengan serbuk  cendana dan sapu pada kulit kepala.
Kredit Info : SuzyHoney
Selalu tengok kalau pokok kari tu overload daunnya, bapak khaty tebang buang ja macam trim balik la pokok kari tu, rupa-rupanya daun tu boleh guna la untuk kesihatan rambut. Biar lambat tahu dari tak tahu apa-apa. Nanti nak cuba. 

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.khatyaiman.com/2019/10/daun-kari-bagus-untuk-rambut.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anak Hampir Maut Ibu Sangka Diserang Sawan Rupanya Tercekik Getah Rambut Sendiri Mama Papa Kena Selalu Alert

Anak Hampir Maut Ibu Sangka Diserang Sawan Rupanya Tercekik Getah Rambut Sendiri Mama Papa Kena Selalu Alert

papar berkaitan - pada 13/10/2019 - jumlah : 152 hits
Bayi yang dah pandai merangkak menyulur dan yang berumur bawah satu tahun memang cenderung untuk masukkan segala benda dalam mulut mereka Ya lah dalam proses nak membesar memang anak anak seusia mereka tu memang suka explore Sebab itu perlu...
Hair Mask Kacang Hijau Untuk Rawat Rambut Rusak Dan Kulit Kepala

Hair Mask Kacang Hijau Untuk Rawat Rambut Rusak Dan Kulit Kepala

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 138 hits
Hair mask kacang hijau untuk rawat rambut rusak dan kulit kepala tak sehat
Tiru Gaya Rambut Artis Korea Dengan Duo Ionic Perm

Tiru Gaya Rambut Artis Korea Dengan Duo Ionic Perm

papar berkaitan - pada 11/10/2019 - jumlah : 172 hits
nbsp MAGISNYA SENTUHAN DUO IONIC PERM Ubah gaya dan personaliti dengan sekelip mata Salon kecantikan pilihan selebriti The Hair TRIC amp Lashility hadir dengan konsep tersendiri yakni Duo Ionic Perm nbsp caption id attachment 127907 align a
Lensa Kamera Yang 20 Kali Ganda Lebih Nipis Dari Rambut Manusia Berjaya Dihasilkan

Lensa Kamera Yang 20 Kali Ganda Lebih Nipis Dari Rambut Manusia Berjaya Dihasilkan

papar berkaitan - pada 11/10/2019 - jumlah : 94 hits
iPhone 11 dan 11 Pro diperlihatkan bulan lalu dengan sistem kamera baharu yang diletakkan di dalam bonjol berbentuk empat segi Sedikit aneh di dalam bonjol ini wujud lebih banyak bonjol untuk lensa kamera Bonjol sepsi ini membuatkan peranti...
Mufidah Cerita Keseharian Mengurus Jk Bapak Tak Mau Diatur Soal Kumis Rambut

Mufidah Cerita Keseharian Mengurus Jk Bapak Tak Mau Diatur Soal Kumis Rambut

papar berkaitan - pada 13/10/2019 - jumlah : 54 hits
Bapak kalau pakai baju tidak ingin pakai seragam Kalau pakai seragam kayak anak band ucap Mufidah
Aether Caremesphere Vitamin Yang Membantu Mencantikkan Rambut Serta Kuku

Aether Caremesphere Vitamin Yang Membantu Mencantikkan Rambut Serta Kuku

papar berkaitan - pada 14/10/2019 - jumlah : 255 hits
Assalamualaikum Rambut juga perlukan vitamin dan nutrien bagi meningkatkan pertumbuhan rambut yang sihat Dengan mengamalkan Aether dari Caremesphere ia membantu memperbaiki kekeringan dan kekusaman rambut Aether Caremesphere Vitamin yang me...
6 Khasiat Orange Essential Oil Untuk Kecantikan Kulit Dan Rambut

6 Khasiat Orange Essential Oil Untuk Kecantikan Kulit Dan Rambut

papar berkaitan - pada 20/10/2019 - jumlah : 103 hits
6 Khasiat orange essential oil untuk kecantikan kulit dan rambut antara lain mengurangi jerawat dan menyehatkan kulit kepala
Sikap Terpuji Tertarik Sampai Nampak Rambut 5 Pemain Lawan Lindung Wanita Betulkan Tudung

Sikap Terpuji Tertarik Sampai Nampak Rambut 5 Pemain Lawan Lindung Wanita Betulkan Tudung

papar berkaitan - pada 15/10/2019 - jumlah : 192 hits
Dalam sukan terutama bola sepak sememangnya ditekankan untuk menghormati pihak lawan dan dilarang membangkitkan isu politik keagamaan atau bangsa ketika di dalam dan luar padang Hari ini tular sebuah video perlawanan bola sepak wanita yang ...
Bawa Batu Sungai Pulang Kerumah Wajah Dan Suara Gadis Bertukar Jadi Pontianak

Segalanya Telah Siap Sedia Untuk Anwar Bentuk Kerajaan Baru

Anak Gadis Azhar Sulaiman Menangis Nangis Akui Jadi Mangsa Buli Siber

Cara Terbaik Boleh Buat Sekiranya Didekati Penjual Jalanan Yang Jual Keropok Buku Dll

Kisah Seram Hospital

Nor Aqilah Dijangka Keluar Wad Minggu Ni

4 Polis Delhi Rembat 160kg Ganja Ketika Serbuan Hanya Lapor Rampas 1kg Bakinya Dijual

17 Brilliant Diy Halloween Decor That Is Incredibly Easy To Craft



Kisah Sistem Pos Yang Membenarkan Bayi Dihantar Sebagai Bungkusan

Barang Murah Shopping Online Manfaat atau Mudarat Kepada Rakyat Malaysia

5 Kereta Paling Banyak Berjalan Dalam Dunia Mileage Tertinggi

Kisah Kultus Ajaran Sesat Jepun Era 90an Shinrikyo Aum

Biodata Penyanyi Rozita Izlyn Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020


Cara Mudah Masak Nasi Jagung Versi Ciksha Yang Confirm Sedap

Nikmati Keindahan Suasana Kampung Sebenar Di Kampung Agong Penaga Pulau Pinang

Teman Rakan Makanan Sihat Korang Meat Stack Dari Subway Malaysia

Masjid Kampung Kelola Jerantut Pahang

Mee Goreng Basah Berkuah

Pru 15 Parti Yang Untung Dan Rugi