Dapur Fiezasani Resipi Kari Telur Ikan


Baru-baru ni k.fiezz mencuba resipi baru gunakan bahan utama telur ikan tenggiri. Biasanya k.fiezz beli telur ikan tenggiri ni, k.fiezz buat goreng. Tapi kali ni adik ipar bagi cadangan suruh masak kari telur ikan tenggiri. Okey, baik. Kita cuba. Terus google resipi kari telur ikan. Hehe. First time. Tak pernah cuba lagi jadi kena google lah jawabnya. hehe.
KE PASAR 
Macamana datang idea nak masak kari telur ikan tenggiri ni? Minggu lepas k.fiezz, mr hubby & adik ipar ke pasar. Cadangnya nak beli udang sebab petang sabtu k.fiezz nak masak udang,kuantiti udang tak cukup. Kalau k.fiezz berdua dengan mr hubby cukup kuantiti yang ada tu untuk kitaorang. Tapi sebab adik-adik ipar pun ada sekali nak berbuka kat rumah kitaorang, itu yang jadi tak cukup. Beritahu dengan mr hubby. Terus Mr hubby ajak ke Pasar untuk top up udang. Dah kebetulan ke pasar tu, mr hubby suruh beli sekali bahan-bahan basah yang dah habis dalam peti ais. Kebetulan dalam peti ais memang dah tinggal sebekas ayam, sebekas daging & 2 ekor ikan sardin saja. Bila dah sampai ke pasar tu, beli je lah bahan-bahan basah terus. Selalu order je. Ni dah lama baru jejak ke pasar semula. Rindu nak beli bahan-bahan basah sendiri. hehe. Puas hati kalau beli sendiri. 
Masa turun ke pasar tu, k.fiezz & adik ipar je. Mr hubby tak mau dia tunggu dalam kereta. Jadi k.fiezz & adik ipar berpusing cari bahan-bahan basah. Masa duk pusing dalam pasar tu adik ipar ternampak telur ikan tenggiri ni. Sekilo RM33. Adik ipar k.fiezz tanya mahal ke?k.fiezz pun tak pasti. Biasa k.fiezz beli yang dah siap dalam peket kat pasar tani area pejabat dah siap-siap peket RM10. Dah adik ipar beminat nak beli. K.fiezz suruh beli 1/2 kilo. 
MASAK KARI TELUR IKAN TENGGIRI
Bila dah beli telur ikan tenggiri ni, macam blur nak masak apa. K.fiezz cakap kat adik ipar biasa k.fiezz goreng je. Tak pernah masak menu lain. Adik ipar yang bagi idea masak kari telur ikan tenggiri ni. Sebab kebetulan dia baru makan kat kedai mamak kari telur ikan tenggiri ni, hah. 
K.fiezz pun tak pernah masak telur ikan tenggiri ni menu lain selain dari goreng. Apa salahnya mencuba yea tak?
RESIPI KARI TELUR IKAN TENGGIRI
Bahan-Bahan :Telur Ikan (kuantiti terpulang)1 Biji Bawang Merah (hiris)2-3 Ulas Bawang Putih (hiris)2 Tangkai Daun Kari 1/2 sudu kecil Halba 1/2 sudu kecil Jintan Manis 2-3 sudu besar Serbuk Kari 2 sudu besar Asam Jawa Bendi TomatoGaram dan Gula

Cara Masak : 
Telur Ikan - K.fiezz rebus dahulu dalam 10 minit. Panaskan air dalam periuk. Bila dah betul-betul panas, baru masukkan telur ikan. Masa dah masuk dalam periuk ni baru start counting 10 minit. Lepas telur ikan dah masak. Ketepikan sekejap.Tumis hirisan bawang merah, bawang putih, daun kari, halba & jintan manis hampir garing.Bancuh serbuk kari dengan air sikit. Lepas tu masukkan dalam periuk/kuali. Tambah secawan-dua air. Masak sampai pecah minyak. Pastikan rempah betul-betul masak.Masukkan air asam jawa. Kemudian telur ikan. Tambah air sikit kalau tengok macam tak cukup. Kemudian baru letak garam & gula secukup rasa. Nak masukkan kiub ayam pun boleh (kalau ada). Kalau tak ada pun tak apa.Masukkan tomato. Masak kejapAgak-agak tomato dah lembut, baru masukkan bendi. Biar kejap dalam beberapa minit baru tutup api. Bendi tak perlu masak lama-lama Note : k.fiezz tak guna santan kalau masak kari. tapi kalau korang nak guna, boleh saja. tak ada masalah. Lagi satu kalau korang nak rempah kari tu meresap dalam telur ikan, boleh belah di bahagian tengah telur ikan tu.
SELAMAT MENCUBA!!

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.fiezasani.xyz/2021/04/Dapur-FiezaSani-Resipi-Kari-Telur-Ikan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Dapur Fiezasani Resipi Udang Masak Kam Heong

Dapur Fiezasani Resipi Udang Masak Kam Heong

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 167 hits
Dalam entry sebelum ni k fiezz ada cerita pergi ke pasar sebab nak top up udang Ni lah menu yang k fiezz masak haritu Mulanya cadang nak masak menu lain menggunakan udang Lepas tu mr hubby yang bagi cadangan suh masak resipi udang masak kam...
Kari Kepala Ikan D Warees Resipi Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

Kari Kepala Ikan D Warees Resipi Padu Rasa Buat Ketagih Nak Makan

papar berkaitan - pada 21/4/2021 - jumlah : 143 hits
Apa menu Ramadan yang anda teringin nak rasa Bila tiba bulan puasa ni semuanya menu nampak enak dan terliur nak makan Kalau ingin nikmati kari kepala ikan dengan isi yang segar dan dihidang panas panas boleh datang ke Restoran D Warees Resi...
Resipi Telur Bungkus Inti Ayam Yang Sedap Mudah Buat Untuk Berbuka

Resipi Telur Bungkus Inti Ayam Yang Sedap Mudah Buat Untuk Berbuka

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 145 hits
Telur bungkus inti ayam antara lauk mudah dan menjadi kegemaran anak anak Kalau ke kedai makan menu ni antara yang paling banyak dipesan pelanggan Terasa nak berbuka dengan menu telur Bungkus hari ni Ini resipi step by step mudah perkongsia...
Percik Ikan Kembung Sedak Dooh Resipi Ori Kelantan Kuah Santannya Terbaik

Percik Ikan Kembung Sedak Dooh Resipi Ori Kelantan Kuah Santannya Terbaik

papar berkaitan - pada 21/4/2021 - jumlah : 157 hits
Apa nak masak hari ni Kadang tu fikir menu lagi susah daripada nak buat keputusan Akhir sekali tetap juga pilih menu yang sama Ok untuk bagi idea pada ibu ibu nak masak lauk apa resipi percik ikan kembung Kelantan wajib cuba Resipi ikan per...
Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap

Resipi Ikan Kembung Percik Masak Cara Kampung Yang Terlajak Sedap

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 132 hits
Ikan kembung percik adalah salah satu menu yang popular bila tibanya bulan puasa Pergila ke mana mana bazar sekalipun pasti ada yang menjual hidangan ini Namun jika nak masak sendiri di rumah tidak susah pun Malah lagi puas hati Kalau makan...
16 Idea Resipi Berasaskan Ikan Masin Sedap Sekali Pekena Minta Tambah

16 Idea Resipi Berasaskan Ikan Masin Sedap Sekali Pekena Minta Tambah

papar berkaitan - pada 23/4/2021 - jumlah : 153 hits
16 Resipi Masakan Kampung Berasaskan Ikan Kering Masin Mudah Dan Sedap CH bila tak berapa nak selera makan nasi tapi perut lapar Memang akan masak ikan masin untuk membuka selera balik Jadi jom kita selongkar antara resipi resipi yang bakal...
Asam Pedas Ikan Kembung Telur Bungkus Daging Harimau Menangis

Asam Pedas Ikan Kembung Telur Bungkus Daging Harimau Menangis

papar berkaitan - pada 20/4/2021 - jumlah : 131 hits
Assalamulaikum pembaca kesayangan Hari ni hari ke 7 kita berpuasa Misz ella nak kongsi resepi Berbuka puasa hari ke 3 yang lalu Asam pedas ikan kembung ni memang favourite my family Cara cara membuat nya sangat mudah Tumis bawang merah bawa...
Kari Kepala Ikan Salmon Ketagih Dibuatnya

Kari Kepala Ikan Salmon Ketagih Dibuatnya

papar berkaitan - pada 15/4/2021 - jumlah : 121 hits
Kalau anda penggemar kari kepala ikan kena cuba kari kepala ikan salmon sangat sedap Alasan susah nak potong kepala ikan beli je kepala ikan salmon yang sudah dibelah dua atau minta penjual potong kecil siap siap balik rumah tinggal cuci be...
Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah Dan Sedap

Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 13/4/2021 - jumlah : 101 hits
Resepi Gulai Kari Ikan Tongkol Mudah dan SedapBahan bahanIkan tongkol sederhana besar sekor2 sudu rempah kari ikan tambah air sikit buat pes1 sudu besar cili kering kisar4 ulas bawang merah kecil 3 ulas bawang putih Sedikit halia 1 sudu bes...
Terkini Dua Lagi Pekerja Dari Kilang Sama Mninggai Dunla Sudah 18 0rang Jumlahnya

Akaun Octosavers Cara Buka Akaun Simpanan Cimb Secara Online

Residents Claim Latest Pollution Of Sungai Kim Kim Caused By Sewage Waste

Infections Now More Widespread In The Community Says Sabah Minister

Suspend Parliament Meetings For Two Weeks Says Noor Hisham

Benarkah Gabenor Bank Negara Malaysia Aishah Wujud

Cara Membuka Semua Halaman Berita Tanpa Klik Halaman Selanjutnya

Gadis Minta Tolong Pakcik Mana Tah Rakamkan Video Di Ppv Paling Tak Reti Malu



12 Jenis Senjata Yang Diharamkan Untuk Orang Awam Di Malaysia

Mengapakah Sukan Skuasy Tidak Dipertandingkan di Sukan Olimpik

Kenapa Orang Vietnam Majoritinya Bernama Nguyen

Kemurungan Selepas Olimpik 2008 Muncul Juara 10 Tahun Kemudian Flora Duffy

Senarai Pingat Sukan Olimpik Yang Pernah Dimenangi Malaysia


Cara Memohon Rumah Mesra Rakyat

2 Kilang Dan 3 Pekerja Dikompaun Di Kkip

60 Tahun Sabah Di Bawah Bn Kami Tetap Mundur Kata Shafie

Variety Durian Tok Litok D160

Ufabet 55 2021

Raih Medali Emas Olimpiade Tokyo 2020 Ini 10 Momen Artis Rayakan Kemenangan Greysia Apriyani