Dapur Fiezasani Resipi Ikan Bawal Masam Manis


Dapur FiezaSani beraksi dari dapur mak k.fiezz. hehe. Duk kat rumah mak pun ingat boleh goyang kaki. Memang idak lah. Mak k.fiezz dah beli stok bahan mentah & suruh k.fiezz yang masak sebab mak tak tahu nak masak apa.. Check it out dalam peti ais ada ayam, daging, ikan bawal. Ayam dan daging asyik duk ulang makan time raya. Pilih ikan bawal lah kalau camtu. Tukar selera. Cuma masalahnya kat rumah k.fiezz sendiri, jarang beli ikan bawal ni. Ater camne ceritanya ni nak masak apa dengan ikan bawal? Seperti biasa, mr google saja cari resipi ikan bawal. Scroll punya scroll cari resipi ikan bawal yang rasa senang nak masak, k.fiezz pilih ikan bawal masam manis sebab resipi dia simple & bahan tak renyah nak cari. Ada antara bahan yang nak guna tak ada stok kat rumah so keluar jap cari kat speedmart. 
Cari Bahan Yang Tak Ada Kat RumahAntara bahan yang tak ada kat rumah mak - sos tomato, sos tiram, mixed vegetable, tomato. Jadi misi keluar ke SpeedMart mencari bahan-bahan yang tak ada kat rumah mak ni. Sos tomato jumpa, sos tiram pun jumpa, mixed vegetable pun jumpa, tomato tetttt tak ada stok. Cari kat kedai runcit sebelah dengan Speedmart pun tak ada juga, jadi abaikan lah. Udah tak ada kan nak buat macamana.Kita guna apa yang ada je, yang penting rasa tak lari. Rasanya tomato lebih kepada hiasan sekali dengan mixed vegetable. Udah tak jumpa tomato nya, sis tabur lah banyak-banyak mixed vegetable dalam ikan bawal masam manis ni

Jom tengok bahan & cara masak Ikan Bawal Masam Manis ni.


Bahan-bahan :-
Ikan Bawal (kuantiti terpulang) *K.fiezz guna 2 ekor*Serbuk KunyitGaramMinyak3 Sudu Besar Sos Cili5 Sudu Besar Sos Tomato1 Sudu Besar Sos TiramSikit AirGaram & gula1 Biji Tomato (belah 8)1 Cili Merah/Hijau (potong pendek)1/4 Cawan Mixed Vegetable 1 Bawang Merah Besar / Holland (hiris bulat)Untuk tumbuk/kisar :-
1-2 Biji Bawang BesarBeberapa Ulas Bawang Putih1/2 inci haliaCara Masak :-
Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Panaskan minyak & goreng ikan sehingga masak. Angkat & ketepikan sekejap.Guna minyak goreng yang sama, tumis bahan tumbuk/kisar sehingga wangi.Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Gaul sekata.Kemudian masukkan air & letak sekali mixed vegetable. Kacau-kacau bagi sekata & biarkan sekejap untuk bagi mixed vegetable empuk sikit.  Lepas tu baru letak garam dan gula. Kacau & rasa sekali. Kalau rasa dah okey, tak payah adjust apa-apa tapi kalau rasa ada terkurang manis atau masin,sila lah adjust. Kemudian  masukkan bawang yang dah potong bulat & biar kejap sampai bawang layu, lepas tu baru tutup api.  *Style k.fiezz kalau dalam masakan apa-apa ada guna tomato, masakan tu dah nak siap, baru k.fiezz masukkan tomato sebab nak elak dia jadi lembik sangat dalam masakan.* Tapi sebab tomato tak ada masa k.fiezz nak masak ni, jadi abaikan je lah..Dah siap sos, tuang kat atas ikan. Boleh hiaskan dengan cili yang dah potong tadi & tabur daun sup sebagai hiasan (kalau ada). SIAP..SEDAP TAK IKAN BAWAL MASAM MANIS NI?
Licin uolls..Macam tak cukup 2 ekor untuk 4 orang makan. haha.. Kalau udah licin tu k.fiezz assume sedap lah kalau gitu. So menu ikan baawal masam manis ni termasuk dalam kategori masakan yang boleh ulang masak

SELAMAT MENCUBA!!!

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.fiezasani.xyz/2022/05/Dapur-FiezaSani-Resipi-Ikan-Bawal-Masam-Manis.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resipi Puding Nanas Rasa Masam Masam Manis Buat Lagi Sedap Makan

Resipi Puding Nanas Rasa Masam Masam Manis Buat Lagi Sedap Makan

papar berkaitan - pada 14/5/2022 - jumlah : 241 hits
Nanas selain enak dijadikan jus bahan masakan dan inti biskut tart sesuai juga dijadikan masakan puding Rasa masam masam manis pada buah nanas menjadikan Puding Nanas begitu enak dinikmati Ini resipi Puding Nanas yang dikongsikan oleh Sesua...
Resipi Kuih Lompat Tikam Yang Sedap Lembut Manis

Resipi Kuih Lompat Tikam Yang Sedap Lembut Manis

papar berkaitan - pada 24/5/2022 - jumlah : 162 hits
Memang sedap bila dapat makan Kuih Lompat Tikam bersama keluarga Rasa manis kuah gula melaka menjadikan menu pencuci mulut ini cukup sempurna Kalau anda masih belum jumpa Kuih Lompat Tikam yang kena dengan tekak apa kata anda cuba buat send...
Resipi Nasi Arab Siakap Neelofa Sedap Rupanya Masak Guna Ikan

Resipi Nasi Arab Siakap Neelofa Sedap Rupanya Masak Guna Ikan

papar berkaitan - pada 24/5/2022 - jumlah : 166 hits
Pernah cuba Nasi Arab Ikan Siakap Sedap tau Satu ektika dulu selebriti terkenal Neelofa pernah berkongsi resipi hidangan ini di media sosial beliau Bagi anda yang nak cuba masak sendiri saudari Nuryusra Ibrahim Kutty ada kongsikan resipinya...
Resipi Tapai Pulut Manis Nikmatnya Bila Makan Sejuk Sejuk

Resipi Tapai Pulut Manis Nikmatnya Bila Makan Sejuk Sejuk

papar berkaitan - pada 21/5/2022 - jumlah : 102 hits
Tapai Pulut antara juadah istimewa orang Melayu yang boleh ditemui di mana mana sama ada pada majlis jamuan atau dijual di restoran sebagai hidangan sampingan Rasa tapai pulut yang manis selain lembut adalah ciri ciri tapai yang berkualiti ...
Resipi Ikan Talapia Sambal Bendi Bertambah Makan Dengan Nasi Panas Panas

Resipi Ikan Talapia Sambal Bendi Bertambah Makan Dengan Nasi Panas Panas

papar berkaitan - pada 18/5/2022 - jumlah : 89 hits
Selepas hari raya ini menu ringkas seperti ikan goreng dan bilis sememangnya yang dicari cari Tak mahu ayam dan daging apa kata kita cuba resipi ringkas Ikan Talapia ini Nak buat macam mana Resipi ringkas perkongsian superdaddy iaitu Ikan T...
Resipi Simple Ikan Kembung Masak Stim Campak Campak Terus Siap

Resipi Simple Ikan Kembung Masak Stim Campak Campak Terus Siap

papar berkaitan - pada 27/5/2022 - jumlah : 102 hits
Ikan kembung selain digoreng dimasak kari palin sesuai untuk masak stim Jika anda sudah jemu dengan masakan yang bersantan dan bergoreng apa kata anda cuba resipi Ikan Kembung Masak Stim ini Bahan bahannya pun ringkas sahaja dan cara penyed...
Resipi Pais Tempoyak Ikan Talapia Paling Senang Sedap

Resipi Pais Tempoyak Ikan Talapia Paling Senang Sedap

papar berkaitan - pada 25/5/2022 - jumlah : 62 hits
Bagi penggemar hidangan Pais Ikan boleh cuba resipi perkongsian saudari Umiehanie Aziz ni Sangat ringkas namun membuka selera Sesuai bagi anda yang tak punya banyak masa di dapur Nak masaknya pun mudah Boleh bakar guna kuali je Guna pun ika...
Dapur Fiezasani Ayam Grill Air Fryer Cepat Dan Sedap

Dapur Fiezasani Ayam Grill Air Fryer Cepat Dan Sedap

papar berkaitan - pada 2/6/2022 - jumlah : 121 hits
Ayam Grill Air Fryer untuk menu diet mr hubby Kisahnya Mr hubby tengah ikut program Lemak to lean untuk 1 minggu Program ni seminggu je tapi lepas tu atas diri sendiri untuk consisten teruskan sendiri program kuruskan badan masing masing Ud...
Tak Wujud Istilah Nyawa Nyawa Ikan Dalam Mn Kata Takiyuddin

Tak Wujud Istilah Nyawa Nyawa Ikan Dalam Mn Kata Takiyuddin

papar berkaitan - pada 23/5/2022 - jumlah : 129 hits
freemalaysiatoday com May 22 2022 12 50 PMTakiyuddin Hassan berkata bukan mudah untuk PAS dan Umno mewujudkan Muafakat Nasional selepas kedua dua parti bertembung dalam arena politik negara selama berpuluh puluh tahun PETALING JAYA Tiada is...
Mat Sabu Komedi Terbaru

Jake Paul Saya Akan Menjadi Juara Dunia Itu Seperti Mengatakan Babi Akan Terbang Jawab Tommy Fury Berita Tinju

Lelaki Putus Kepala Dibaham Jerung Raksasa Ketika Menyelam

Bantuan Kewangan Rm8 000 Rawatan Hospital Golongan B40 February 2023

Gambar Di Sekitar Teriang Di Pahang Di Malaysia

Tahniah Nad Zainal Dan Ungku Ismail

The Best Gym Fitness Centre In Kuala Lumpur

Kecoh Cerita Anak Tolong Bapak Tak Bayar Gaji Pun



Kahwin Beristerikan Nad Zainal Ini 10 Fakta Biodata Pelakon Ungku Ismail Aziz

5 Kelebihan Terbesar Sewa Rumah Berbanding Miliki Sendiri

Resepi Bubur Jagung Paling Lemak Manis dan Pekat

5 Kesan Buruk Tabiat Suka Menyimpan Barangan Terpakai Hoarder

Drama Projek High Council Sinopsis Setiap Episod 1 Hingga 10 Astro Go Astro Ria


How To Fix Error Establishing A Database Connection Error In

Cara Buat Pengesahan Alamat Email Spa9

Cara Menjana Income Secara Online

Orang Kurang Siuman Mengamuk Sempat Tendang Tukang Masak Pusat Tahfiz Sebelum Maut Dipukul Sekumpulan Lelaki

Ibu Muda Buntu Cari Kerja Bergantung Bantuan Jkm

Lelaki Budiman Ini Kongsikan Formula Guna Aircond Dengan Betul Bil Letrik Pun Jimat Rumah Pun Sejuk