Dalam Meriah Raya Jangan Lupa Adab Berkunjung Elak Susahkan Tuan Rumah


Tak lama lagi sambutan hari raya akan menjelang. Inilah peluang untuk menautkan kembali ukhuwah yang antara ahli keluarga, sanak saudara dan sahabat handai.
Dalam merayakan hari yang istimewa ini dengan ahli keluarga, adab sopan perlu dititikberatkan. Perkongsian daripada bapa ini boleh dijadikan panduan. Mungkin ada yang terlepas pandang perkara kecil yang memberikan kesan yang besar kepada tuan rumah. Jangan pula selepas kunjungan itu, tuan rumah akan mengelak daripada menerima kita sebagai tetamu mereka kerana serik.

 
Tips & Adab-Adab Beraya Ke Rumah Orang Raya dah tak lama lagi dah, lagu-lagu raya pun dah berkumandang sana sini, so abam nak kongsikan tips dan adab-adab beraya di rumah orang;
#1. Call dulu sebelum datang Perkara ni bukan apa, untuk memudahkan tuan rumah…mungkin dia boleh suruh kita pergi rumah lain dulu, sebab rumah dia dah penuh.
Mungkin juga dia boleh prepare apa yang patut bila tahu kita nk datang. Manalah tau, kot-kot ada makanan yang dah habis, dia boleh masak baru, top up baru sebelum kita sampai.
#2. Berkunjung dengan niat untuk menziarah Bukan niat untuk nk tengok dia tukar kereta baru ke, dia tukar perabot baru ke, tahun ni langsir dia design apa & warna apa, apa tema baju raya dia sekeluarga.
Dia tak tukar apa-apa pun tak mengapa, bukan menjadi sesuatu yg wajib bila mana raya je. Kena serba serbi baru. Nope, suami dia bukan anak Sultan Brunei.

#3. Kalau ada anak kecik, tolong jaga, tolong kawal Pesan kat anak-anak kita sebelum sampai umah orang tu, minta anak supaya behave, jaga kelakuan, jangan buas, jangan melompat sana sini, jangan conteng sofa orang, jangan celup tangan dalam akuarium orang, jangan masuk ke dapur orang, duduk kat ruang tamu SAHAJA.
Makan apa yang ada, jangan merungut, jangan buat muka kalau tak ada benda yang dia suka makan…warning dia, kalau tak behave, abah cubit atau masuk je dalam kereta, kena denagn mak. Jangan biar anak-anak kita melilau dalam rumah orang, pegang macam-macam atau rosakkan barang kepunyaan orang.
Alasan “Ala, budak-budak, biasa la…” NO NO NO, pasu aku yang anak kau pecahkan tu, aku beli kat Antartika beb…!!!

#4. Jangan menyusahkan tuan rumah “Ala, air oren ke? Ada Teh Ais Cincau tak? bleh bancuh Teh Ais Cincau tak?”
“Mee ni campur sayur eh? Beleh tak buat mee yang tak ada sayur sebab I tak makan sayur, jangan lupa letak ayam dan daging…”
Makan dan minumlah apa yang dihidangkan. Kita datang beraya, bukan pergi restoran 5 star. Jangan banyak songeh pulak tuan umah ikut selera kita.
#5. Minta izin ke tandas, dapur atau nak solat Suarakan keinginan nak guna tandas atau nak bwk pinggan yg dah habis mkn tu untuk dicuci didapur, atau nak tunaikan solat.
Jangan terus redah masuk rumah orang macam tu ja…ada tempat-tempat yang tuan rumah kurang selesa untuk tetamu masuk atau tengok, jadi sila hormati tuan rumah…
#6. Duit raya bukan perkara wajib Duit raya ni sifatnya sedekah, bukan perkara yang diwajibkan dlm islam, hukumnya juga harus.
Kita dibesarkan dengan budaya bagi duit raya pada hari raya. So kalau ada umh yang tak bagi, JANGAN MINTA…kalau ada umah yang bagi, jangan cakap “ALA, 3 RINGGIT JER”…itu hak tuan rumah untuk bagi, tak ada nilai tetap, semuanya atas kemampuan tuan rumah.

#7. Jangan duduk lama sangat Bila berkunjung ke rumah orang, jangan la duduk lama sangat…tuan rumah memang tak cakap apa, tapi common sense la untuk berpada-pada duduk umah dia
Tuan rumah mungkin nak kena mandi, nak kena masuk dapur mengemas, mgkin nk kena bersihkan rumah sebelum kedatangan tetamu lain.
Maka, perlu ada kesedaran untuk TAHU bila nak balik…mentang-mentang TV tayang cerita best, 3 jam punya cerita Hindustan, 3 jam kita dduk umah dia. Itu umah orang, bukan panggung wayang.
#8. Letak tepi la hand phone tu Raya ni, kalu boleh, ko letak la tepi hand phone tu. Simpan dlm beg. Bersembang, meriahkan suasana raya tu.
JANGAN #rayaumahsenah #lamatakjumpa #diabuatmeekuah #sedap #jemputdtg…bukan masanya ko nk ber-FB, ber-Insta bagai, Tweet, berhashtag bagai.
Masa untuk beraya, untuk nak tanya khabar masing-masing…kalau datang untuk main HP, WI-Fi tak perlu datang beraya di rumah. Kita beraya melalui Whatsapp sahaja.

#9. Berterima kasih kepada tuan rumah Ucapkanlah terima kasih kepada tuan rumah sebelum balik kerana diorang sudi melayan kita sebagai tetamu mereka…puji makanan yang disediakannya. Bagi tuan rumah gembira dengan kedatangan kita.
Deep pulak tips beraya abam kali ni. Semoga bermanfaat ya, take note point-point penting ni to avoid ko kena kecam atau kena viral lepas balik dari rumah dia.
Sumber: Firdaus Syakirin
Artikel berkaitan: Adab Jadi Tetamu, Diaper Anak Jangan Main Buang. Bungkus & Ikat

The post Dalam Meriah Raya, Jangan Lupa Adab Berkunjung. Elak Susahkan Tuan Rumah appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/dalam-meriah-raya-jangan-lupa-adab-berkunjung-elak-susahkan-tuan-rumah/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Sinopsis Drama Calon Menantu Tuan Rumah

Sinopsis Drama Calon Menantu Tuan Rumah

papar berkaitan - pada 23/5/2019 - jumlah : 95 hits
Sinopsis Drama Calon Menantu Tuan Rumah NANTIKAN drama komedi terbaru berjudul Calon Menantu Tuan Rumah yang bakal disiarkan di saluran RTM Bakal dibintangi pelakon seperti Hafidz Roshdi Zara Zya Haleeda Mazlin Dayana Roza Aprena Manrose Is...
Bali United Vs Bhayangkara Fc Tuan Rumah Kembali Petik Poin Sempurna

Bali United Vs Bhayangkara Fc Tuan Rumah Kembali Petik Poin Sempurna

papar berkaitan - pada 22/5/2019 - jumlah : 23 hits
Bali United berhasil kembali memetik kemenangan pada laga pekan kedua Shopee Liga 1 2019 ketika menghadapi Bhayangkara FC Pada laga yang digelar di Stadion I Wayan Dipta Gianyar Bali Selasa Serdadu Tridatu berhasil menang dengan skor 1 0
Borneo Fc Vs Arema Fc Tuan Rumah Berhasil Menang Dua Gol Tanpa Balas

Borneo Fc Vs Arema Fc Tuan Rumah Berhasil Menang Dua Gol Tanpa Balas

papar berkaitan - pada 23/5/2019 - jumlah : 20 hits
Borneo FC memetik poin sempurna pada laga pekan kedua Shopee Liga 1 2019 Menjamu Arema FC di Stadion Segiri Samarinda Rabu tuan rumah berhasil menang dua gol tanpa balas
Barito Putera Vs Madura United Tuan Rumah Harus Rela Dikalahkan Di Kandang

Barito Putera Vs Madura United Tuan Rumah Harus Rela Dikalahkan Di Kandang

papar berkaitan - pada 25/5/2019 - jumlah : 23 hits
Barito Putera harus mengakui keunggulan tim tamu pada laga pekan kedua kompetisi Shopee Liga 1 2019 Menghadapi Madura United di Stadion 17 Mei Banjarmasin Jumat Barito takluk 0 1 dari tim tamu
Adab Beraya Rumah Mertua Layan Seperti Mak Ayah Sendiri Buat Apa Yang Patut Barulah Seronok

Adab Beraya Rumah Mertua Layan Seperti Mak Ayah Sendiri Buat Apa Yang Patut Barulah Seronok

papar berkaitan - pada 29/5/2019 - jumlah : 74 hits
Setiap tahun pasti kebanyakan keluarga akan memilih beraya di kampung jika masih ada ibu bapa Sama ada di kampung suami atau isteri sudah semestinya salah seorang akan menjadi menantu Perkara ini nampak mudah Takkan beraya pun nak kena ada ...
Palembang Tuan Rumah Mxgp 2019 Diikuti 28 Crosser Dunia

Palembang Tuan Rumah Mxgp 2019 Diikuti 28 Crosser Dunia

papar berkaitan - pada 28/5/2019 - jumlah : 28 hits
Ketua IMI Sadikin Aksa mengungkapkan sebelumnya diputuskan digelar di Bangka namun terkendala penerbangan sehingga even ini dialihkan ke Palembang
Psm Makassar Vs Semen Padang Tuan Rumah Siap Tempur Untuk Petik Kemenangan Perdana

Psm Makassar Vs Semen Padang Tuan Rumah Siap Tempur Untuk Petik Kemenangan Perdana

papar berkaitan - pada 20/5/2019 - jumlah : 37 hits
PSM Makassar bakal mengawali langkah mereka di Shopee Liga 1 2019 dengan menjamu Semen Padang Laga kontra Semen Padang ini bakal digelar di Stadion Andi Mattalatta Mattoangin Makassar Senin
Wapres Jk Yakin Indonesia Siap Jadi Tuan Rumah Olimpiade 2032

Wapres Jk Yakin Indonesia Siap Jadi Tuan Rumah Olimpiade 2032

papar berkaitan - pada 17/5/2019 - jumlah : 46 hits
Menurutnya Indonesia ingin berdialog dengan IOC melalui Komite Olimpiade Nasional Indonesia untuk membahas langkah langkah serta pengaturan lebih lanjut yang dapat dilakukan dalam memastikan persiapan kejuaraan olahraga tersebut
Wanita Pengsan Baju Raya Musnah Rumah Terbakar

Wanita Pengsan Baju Raya Musnah Rumah Terbakar

papar berkaitan - pada 31/5/2019 - jumlah : 100 hits
KUALA TERENGGANU Seorang wanita pengsan selepas terkejut melihat rumah pangsa didiaminya bersama suami dan tiga anak terbakar di Chendering di sini malam tadi Kejadian kira kira jam 9 45 malam itu turut menyebabkan segala persiapan menyambu...
Suami Isteri Tak Perlu Tunjuk Sangat Gambar Cium Mulut

Melampau Akhbar Terbitkan Gambar Disunting Zahid Dan Hadi Kahwin

Ular Berkaki Korban Kebakaran Hutan Di Riau Indonesia

Akhirnya Terjawab Filem Remp It 2 Dibatalkan

Sinopsis Hotel Del Luna

Aina Berubat Di Bukit Awang

Ladang Persendirian Haram Seluas 35 Hektar Diserbu Bazookapenaka

Sorok Dadah Dalam Bebola Daging



Bolehkah Majikan Memecat Anda Kerana Mengambil MC Terlalu Banyak

5 Pemain Bola Sepak Terkenal Yang Akhirnya Diisytiharkan Bankrap

Selepas Perang Dagang US China Jualan Iphone 11 Hambar di China

Memahami Masalah Harga Kediaman Yang Terlalu Tinggi

Bekas Bintang Akademi Fantasia Shazroul Kritikal Di ICU


Kokain Seberat 12 Tan Bernilai Rm2 4 Bilion Dirampas Dalam Op Eagle

Hasil Berbudi Pada Tanah

Gunakan Prinsip Penting Ini Supaya Jadi Ahli Jualan

Puas Hati Makan Kfc Zinger Double Down

Scam List Malaysia Senarai Syarikat Dan Laman Sesawang Berbahaya Di Malaysia 2019

Low Temperature Chiller Sewa Air Cooled Chiller Water Cooled Chiller