Cinta Umat Kepada Nabi MuhammadIman tidak sempurna dalam hati sehinggalah kita mengasihi Nabi SAW dengan kasih sayang mengatasi segala-galanya.
Tidak cukup dengan ucapan rindu kepada nabi atau menitip tulisan rindu di atas kertas tetapi ia memerlukan amalan yang membuktikan ke arah rasa kasih dan sayang kepada Nabi SAW.
Firman Allah SWT: Katakanlah wahai Muhammad: “jika bapa kamu, anak kamu, saudara kamu, isteri kamu, kaum keluarga kamu, harta benda yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu bimbang akan rugi dan rumah kediaman yang kamu sukai; jika semuanya itu menjadi perkara yang kamu lebih cintai daripada Allah dan Rasul-Nya serta berjihad untuk menegakkan agama-Nya. Maka tunggulah sehingga Allah mendatangkan perintah azabnya dan Allah tidak akan memberi hidayah kepada golongan yang fasik.”(al-Taubah: 24)
Al-Qadhi ‘Iyadh berkata, ayat ini cukup jelas menunjukkan kepada dalil dan peringatan wajib sayang dan kasih kepada Nabi Muhammad SAW. Sebaliknya jika tidak ada perasaan tersebut maka ia telah lakukan perkara yang amat bahaya kerana janji Allah di akhir ayat tersebut ialah mereka adalah golongan fasik.
Sabda Nabi SAW: Tidak sempurna iman seseorang kamu sehinggalah dia kasih kepada ku lebih daripada kasih kepada anaknya, ayahnya dan seluruh manusia. (Riwayat Muslim)
Allah SWT tidak meredai sesiapa pun mendahulukan kasih sayang kepada kaum keluarga dan harta benda lebih dari sayang kepada Nabi Muhammad SAW.
Realiti perkara ini boleh dilihat kepada generasi sahabat r.a. Sebagai contoh Zaid Ibn al-Dithinnah yang ditawan dan dihukum bunuh oleh musyrikin Mekah. Semasa hukuman hampir dijalankan, ditanya kepadanya adakah kamu suka jika tempat kamu sekarang ini digantikan dengan Muhammad dan kamu berada bersama keluarga bersuka ria?
Zaid ibn al-Dithinnah r.a menjawab dengan tegas: “Demi Allah, aku sekali-kali tidak suka Muhammad terkena duri di tempat baginda berada sekarang, sedangkan aku bersama dengan keluarga ku”.
Mendengar perkataan tersebut, Abu Sufyan lantas berkata: “Tidak pernah aku melihat seseorang kasih dan sayang kepada seseorang seperti kasihnya sahabat Muhammad kepada Muhammad”.
Sirah meriwayatkan kejadian peperangan Uhud pada tahun tiga hijrah yang menyaksikan 70 orang umat Islam mati syahid. Termasuklah kisah seorang wanita yang mana suami, ayah dan saudaranya syahid.
Ketika dimaklumkan kepadanya bahawa suami, ayah dan saudaranya telah syahid tidak nampak pun rasa kesedihan tetapi perempuan tersebut lebih mementingkan keselamatan Nabi SAW.
Beliau bertanya: “Bagaimanakah keadaan Nabi SAW?” Selepas diberitahu kepadanya: “Nabi SAW dalam keadaan sihat alhamdulillah” hatinya jadi tenang. Kasih dan sayang kepada Nabi SAW adalah punca mendapat kemanisan beriman.
Sabda Nabi SAW: Tiga perkara yang sesiapa ada dalam jiwanya maka dia akan mendapat kemanisan iman; kasih kepada Allah dan rasul-Nya lebih daripada selain keduanya, kasih kepada seseorang hanya kerana Allah dan benci kembali kepada kekufuran sebagaimana benci dicampak ke dalam api. (Riwayat Bukhari)
Maksud kasih dan sayang kepada Nabi SAW ialah tunduk patuh kepada perkara yang diarah oleh Nabi SAW dan menjauhi perkara yang dilarangnya. Ini termasuk perkara yang melibatkan kelebihan dan kebaikan.
Sentiasa istiqamah melakukan perkara tersebut sama ada dalam masa senang atau susah, di waktu ditimpa musibah, ujian, gembira atau dukacita. Semua itu kita dahulukan kasih dan sayang kepada Nabi SAW.
Makna istilah sahabat r.a ialah mereka yang hidup sezaman dengan nabi SAW dan beriman kepada Nabi SAW. Mereka telah mengikuti Nabi SAW dalam semua perbuatan Nabi dan percakapan.
Mereka juga mengajar para tabien untuk lakukan sunnah Nabi SAW.
Kisah Umar Ibn al-Khattab r.a ketika hendak mengucup Hajar Aswad, beliau berkata: “Demi Allah, sesungguhnya aku akan kucup kamu. Sesungguhnya aku tahu bahawa kamu adalah batu yang tidak memberi mudharat dan tidak memberi manfaat. Kalaulah aku tidak melihat Rasulullah SAW mengucup kamu nescaya aku tidak akan mengucup kamu”.
Penyataan ini sebenarnya merujuk kepada kuatnya berpegang dalam mengikuti sunnah Nabi SAW. Di samping itu, ia juga untuk mengajar manusia keseluruhannya bermuamalah dengan sunnah Nabi SAW.
Sahabat r.a juga amat memuliakan Nabi SAW sehinggalah mereka merendahkan pandangan apabila bertemu Nabi SAW, tidak mampu mengangkat pandangan kecuali Abu Bakar al-Siddiq dan Umar al-Khattab.
Para sahabat r.a juga amat menjaga Baginda SAW. Satu ketika datang Urwah Ibn Mas’ud iaitu bapa saudara kepada Al-Mughhirah Ibn Syu’bah untuk berbincang dengan Nabi SAW.
Kelakuan Urwah amat tidak beradab dengan memegang janggut Nabi SAW. Melihat keadaan tersebut al-Mughirah menghalang perbuatan tersebut dengan mengalih tangan bapa saudaranya Urwah dengan pedang yang terhunus.
Bukti sayang kepada Nabi SAW adalah dengan cara memuliakan nabi dan taat kepadanya. Mengagungkan syariat yang dibawa oleh Nabi SAW dengan cara yang betul tanpa berlebihan atau mengabaikan. Sayang kepada Nabi SAW adalah tanda sayang kepada Allah SWT.
Firman Allah SWT: Katakanlah wahai Muhammad: Jika benar kamu kasih kepada Allah maka ikutilah daku nescaya Allah mengasih kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan ingatlah Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. (ali-’Imran: 31)
Terdapat kisah yang menyatakan bahawa Abu Lahab diringankan azab setiap Isnin kerana gembira dengan kelahiran Nabi SAW dan memerdekakan hambanya Thuwaibah.
Syamsuddin Ibn Nasruddin al-Dimasyqi membuat kesimpulan kisah ini dengan berkata: Jika seorang kafir yang telah sabit kehinaan dengan diucap celaka kedua tangannya dan kekal dalam neraka, namun setiap Isnin diringankan azab kerana gembira dengan kelahiran Ahmad. Maka bagaimana dengan seorang hamba yang sepanjang masanya gembira dengan Nabi Muhammad dan meninggal dunia dalam keadaan beriman?
Cerita ini bersumber dari mimpi Abbas Ibn Abdul Mutalib dan diriwayatkan Urwah Ibn al-Zubair. Para ulama telah menjawab isu ini dengan berkata, orang bukan Islam tidak diringankan kepada mereka azab dengan sebab kekufuran.
Ini kerana firman Allah SWT: Dan orang-orang yang kafir, bagi mereka neraka jahanam. Mereka tidak dijatuhkan hukuman bunuh supaya mereka mati dan terlepas dari seksa. Dan tidak pula diringankan azab neraka itu dari mereka. (Fatir: 36)
Dan firman Allah SWT: Dan Kami tujukan perbicaraan kepada apa yang mereka telah kerjakan dari jenis amal yang mereka pandang baik. Lalu Kami jadikan dia terbuang sebagai debu yang berterbangan. (Furqan: 23)
Akhirnya marilah sama-sama kita tambah kasih dan sayang kepada Nabi SAW dengan perbanyakkan selawat dan salam keatasnya.
Selain itu dalamilah juga ilmu berkaitan sunnah Nabi SAW serta beramal dengannya sehingga akhirnya kita dihimpun bersama baginda SAW di akhirat.
PM Dr Khairul Anuar Mohamad, Fakulti Pengajian Quran dan Sunnah, USIM. Baca Artikel Menarik :
Wakafkan aset bernilai RM151 juta, pilih hidup di rumah flat Perangai ‘syaitan’ pihak berkuasa China didedahkan Nelydia sentuh Fattah Amin, kau panas ke? PRN Melaka mampu cetus teori domino di Perak, Johor Terjah rumah pukul 3 pagi kerana mahu selamatkan Iqbal yang disihir – Dr. Vida Lelaki perkosa mayat wanita kerana terlalu cantik Lupakan Switzerland, jom ke Pakistan, cantik, murah dan halal Artis Malaysia yang berkahwin dengan artis seberang, jom lihat senarainya Nadir Al-Nuri Jawab Netizen Persoal ‘Makan Besar’ Di Gaza, Ini Jawapan Balasnya.. Warga Emas Meraung Kena Hukuman Gantung Kerana Mengedar Dadah [VIDEO] Bomoh durjana: Usap peha dan gosok kemaluan sebelum rogol bakal pengantin/a> Layari Laman Facebook MYKMU
Zul Yahya Tampil Bersuara Isu KJ Nak Susahkan AntiVaksin – ‘Mereka Bukan Penjenayah Atau Pengganas’

The post Cinta umat kepada Nabi Muhammad appeared first on MYKMU.NET.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://mykmu.net/2021/10/19/cinta-umat-kepada-nabi-muhammad/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mengaku Umat Nabi Muhammad S A W Tapi Apa Sunnah Yang Kita Buat

Mengaku Umat Nabi Muhammad S A W Tapi Apa Sunnah Yang Kita Buat

papar berkaitan - pada 19/10/2021 - jumlah : 233 hits
Mengaku Umat Nabi Muhammad s a w Tapi Apa Sunnah Yang Kita Buat Hari ni kebanyakan dari kita bercuti Tahu tak cuti apa Owh cuti Maulud Nabi tapi apa kesannya cuti ini dalam diri kita dan keluarga kita Sebaiknya sebagai tanda nak ingat hari ...
Nabi Musa Meminta Untuk Menjadi Umat Nabi Muhammad

Nabi Musa Meminta Untuk Menjadi Umat Nabi Muhammad

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 279 hits
Kata Nabis Musa as Ya Rabb aku mendapati dalam lauhin mahfuz orang kalau berazam untuk berbuat baik tapi tidak dibuat Kau berikan ganjaran kepada dia Jadikan sifat itu untuk umat aku kata Allah itu umatnya Nabi Muhammad kemudian Nabi Musa t...
Kisah Ukasyah Dengan Nabi Muhammad S A W

Kisah Ukasyah Dengan Nabi Muhammad S A W

papar berkaitan - pada 19/10/2021 - jumlah : 97 hits
Allahuma Solli alaa Sayyidina MuhammadWa AlaAli Sayyidina Muhammad Cerita yang tak pernah ada bosannya Mohon Baca yaa Sangat Mengharukan Kisah ini terjadi pada diri Rasulullah SAW sebelum wafat Rasulullah SAW telah jatuh sakit agak lama seh...
5989 Nak Buat Apa Kalau Boleh Jumpa Nabi Muhammad Depan Depan Tv Ppim 15 10 2021

5989 Nak Buat Apa Kalau Boleh Jumpa Nabi Muhammad Depan Depan Tv Ppim 15 10 2021

papar berkaitan - pada 18/10/2021 - jumlah : 200 hits
Apa Yang Anda Akan Buat Kalau Jumpa Nabi Muhammad 1500 tahun yang lepas ada seorang insan istimewa yang kenal kita Yang selalu mendoakan kita Nabi Muhammad SAW Tapi kita ni sebagai umat baginda kenal ke dengan Nabi Muhammad Jom tengok sama ...
Peringatan Maulid Nabi Jokowi Minta Umat Teladani Rasulullah

Peringatan Maulid Nabi Jokowi Minta Umat Teladani Rasulullah

papar berkaitan - pada 19/10/2021 - jumlah : 99 hits
Presiden Joko Widodo mengatakan maulid Nabi Muhammad SAW tahun ini diperingati di tengah pandemi yang menguji kesabaran insan beriman Mantan Gubernur DKI Jakarta ini meminta agar umat Islam meneladani Rasulullah yang begitu penyabar dan ber...
Maulid Nabi Gus Muhaimin Ajak Umat Islam Istiqamah Bersalawat Di Tengah Pandemi

Maulid Nabi Gus Muhaimin Ajak Umat Islam Istiqamah Bersalawat Di Tengah Pandemi

papar berkaitan - pada 20/10/2021 - jumlah : 110 hits
Kita tentu malu tidak punya harga diri kalau tidak bersalawat karena Allah SWT dan Malaikat saja bersalawat untuk Nabi tuturnya
Golongan Terlarang Daripada Telaga Nabi Muhammad Saw

Golongan Terlarang Daripada Telaga Nabi Muhammad Saw

papar berkaitan - pada 6/10/2021 - jumlah : 221 hits
Salah satu perkara penting dalam akidah Islam mengikut neraca Ahli Sunnah Wal Jamaah ialah beriman dengan telaga yang dianugerahkan khusus kepada Nabi Muhammad SAW Telaga ini merupakan jisim yang khusus yang besar dan luas Umat Nabi Muhamma...
Malaikat Jibril Dan Nabi Muhammad Doakan 3 Orang Ini Masuk Neraka Tolong Baca Nombor 2 Sering Kita Terlupa Lakukannya

Malaikat Jibril Dan Nabi Muhammad Doakan 3 Orang Ini Masuk Neraka Tolong Baca Nombor 2 Sering Kita Terlupa Lakukannya

papar berkaitan - pada 19/10/2021 - jumlah : 146 hits
Dalam banyak2 insan yang berdoa doa dari nabi sendiri lah yang mustajab sebab baginda adalah kekasih ALLAH ditambah pulak dengan doa dari ketua malaikat yang taat memang konfirm makbul apa yang didoa
Lars Vilks Pelukis Kartun Nabi Muhammad Mati Dilanggar Lori

Lars Vilks Pelukis Kartun Nabi Muhammad Mati Dilanggar Lori

papar berkaitan - pada 5/10/2021 - jumlah : 317 hits
Kartunis Sweden Lars Vilks yang berada di bawah perlindungan polis negara itu selepas penerbitan gambaran lukisan Nabi Muhammad pada 2007 sehingga menerima ancaman bunuh meninggal dunia pada Ahad dalam sebuah kemalangan kereta Polis Sweden ...
Terkini Senarai Inisiatif Bantuan Belanjawan Negeri Selangor 2023 Bantuan Yang Boleh Dimohon Rakyat

First Time Menikmati Hi Tea Buffet Lunch Kat Causeway Cafe St Giles Southkey Mid Valley Southkey Jb

Kita Telah Berjaya

5 Sebab Tiara Sendayan Adalah Projek Penjualan Perumahan Terbaik

Seven Spooky Places In Malaysia You Should Check Out

Tudia Calon Ph Bn Parlimen Padang Serai Bercakaran Isu Tarik Diri

Anwar Should Unravel The Mystery Of Raymond Koh 2 Others

Airasia S 21st Birthday Sale Fares On Sale From Rm21 To Celebrate 21 Years As Asia S Low Fare Leader5 Spesis Hidupan Yang Dinamakan Sempena Tokoh dan Selebriti

Berapa Gaji Pengadil Piala Dunia

Ramalan Peserta Gegar Vaganza 2023 Musim 10 GV10

8 Barangan Yang Lebih Baik Anda Beli Terpakai

Keputusan Markah Konsert Akhir Gegar Vaganza 2022 GV9 Juara Pemenang Finalis


Drama Kudeta Lakonan Vanidah Imran

2023 S 3 Big Kitchen Trends

Ways To Use Curtain Sheers In Your Home Decor

3 Maut 5 Cedera Nahas 2 Kenderaan Di Kluang

Brazil Hilang Semangat Tanpa Neymar

Informasi Yang Tular Di Media Sosial Berkenaan Empat Bantuan Kerajaan Adalah Tidak Benar