Cara Selesaikan Masalah Dengan Cara Paling Mudah Dan Ringkas Tapi Berkesan



Petua selesaikan masalah ini agak menarik. Khasnya untuk anda yang sedang usahakan perniagaan kecil dan berhadapan dengan masalah

Selalunya, dengan gunakan cara ringkas ini, 95% dari masalah anda akan selesai. Bisnes insyaallah akan lancar kembali
Saya pernah gunakan cara yang akan saya kongsikan di bawah ini. Alhamdulillah, memang ajaib!
Sangant mujarab.
Bisnes ada masalah perkara biasaAnda tentu tahu. Masalah dalam bisnes adalah perkara biasa.
Baik bisnes kecil, mahupun besar.
Hidup atas muka bumi ni, tak akan pernah sunyi dari cabaran masalah. Semua benda hidup akan lalui perkara itu. Macam tubuh badan kita juga.
Masalah adalah petanda yang baik untuk kegunaan hidup. Dia nak bagi tahu, ada sesuatu yang tak kena.
Cari dan korek supaya dapat tahu dengan pasti kat mana masalah tu. Ambil pendekatan terbaik untuk betulkannya sehingga selesai.
Cuma adakalanya, anda tak tahu kat mana masalah sebenar. Hanya tahu memang ada masalah, itu saja.
Jadi macam mana nak buat?
Belajar dari alat eletroniktahukah anda bahawa 95% masalah yang anda hadapi pada komputer, telefon bimbit atau apa saja alat elektronik lain, selalunnya dapat diselesaikan dengan hanya 'reboot' sahaja!
Contohnya, kalau komputer tiba-tiba ada masalah, tak kisahlah software ke apa. Perkara paling simple sebagai langkah pertama yang anda boleh buat adalah, re-start balik komputer tu.
Tutup, switch-off, kemudian switch-on balik.
Biasanya masalah tu selesai.
Atau telefon pintar tetiba slow, restart balik, insyaallah selesai masalah.
Sama juga jika ada aplikasi 'jem' ketika guna komputer atau telefon. Tutup dan Restart, insyaallah selesai.
Kat rumah jika ada Unifi, tiba-tiba ada error tak tau nak buat apa. Sama juga, 'restart' .. buka balik, masalah selesai.
Banyak contoh boleh saya bagi. Saya yakin anda memang dah biasa buat perkara ni dan kebanyakan dari masa, memang selesai.
Saya ada cari maklumat kenapa formula tu berkesan?
Ini yang saya dapat ..
Biasanya, masalah timbul hanya disebabkan ada sikit tak kena saja pada software. Disebabkan yang sikit tu, habis kacau berlarutan ke perkara lain dan akhirnya jadi tak ketahuan.
Jadi bila restart, semuanya dimulakan balik dengan betul. Hasilnya, semua masalah yang serabut diperbetulkan secara automatik.
Perkara hampir sama berlaku pada masalah dalam bisnes.
Bisnes yang anda buat, ada masa buka dan ada masa rehat. Esoknya buka balik dan petang rehat semula.
Ketika berjalan mungkin berlaku sikit saja masalah. Anda tak perasan dan tak dapat kesan.
Masalah yang sikit tu menjalar ke tempat lain berangkai-rangkai dan akhirnya keseluruhan bisnes jadi serabut penuh dengan masalah yang tak diselesaikan.
Keesokkan harinya buka semula, bermula dengan masalah yang masih ada tapi tidak diselesaikan. Terus jalan macam biasa dan semua masalah membesar dan merebak ke segenap ruang.
Akhirnya anda serabut tak tau nak buat apa.
Jalan paling ringkas, boleh ikut cara selesaikan masalah IT kat atas tadi.
Tutup sebentar dan buka balikUntuk membolehkan anda susun semula dan mula balik tanpa masalah adalah dengan tutup sebentar. Tak tau apa masalah sebenarpun tak apa. Tenang dulu!
Kerangka perniagaan adalah sangat jelas dan mudah.
Masa tutup tu, anda hanya perlu lihat semula satu persatu kerangkanya. Susun bagi elok kembali ke tahap paling asas.
Saya kongsikan kerangka asas bisnes kat bawah.
5 kerangka asas bisnesAda 5 perkara asas yang perlu ada dan perlu betul dalam setiap perniagaan seperti tersenarai di bawah ini.
#1. Produk bernilaiSetiap perniagaan tentu ada produk atau servis yang bernilai, ditawarkan kepada pelanggan.
Produk tu bernilai sebab dia dapat selesaikan masalah yang dihadapi oleh pelanggan anda.
Kenal pasti apa masalah yang produk atau servis anda selesaikan tu.
Pastikan sekurang-kurangnya anda selesaikan pertamanya, masalah umum dan keduanya. masalah yang lebih spesifik.
Saya buat contoh untuk kedai makan.
Masalah umum adalah lapar. Ini masalah yang diselesaikan oleh semua kedai makan.
Masalah spesifiknya pula adalah, makan dikedai yang tersorok tak ada orang nampak. Ini masalah yang membezakan kedai makan anda dengan kedai makan lain.
Perlu pasti dengan terang dan jelas kedua-dua perkara tersebut di atas kalau nak terus berniaga.
Cuba buat senarainya satu persatu dan ringkaskan dalam satu ayat simple.
Bila dah jelas dengan perkara ni, pergi ke kerangka asas ke-2 di bawah ni pula.
#2. Pastikan orang mahuIni pun perkara mudah juga.
Tapi, yang mudah tulah selalunya orang ambil mudah.
Tahukah anda bahawa, perkara paling mudah dibuat, adalah perkara yang paling mudah tidak dibuat!.
Ingat tu ..
Perkara paling mudah dibuat adalah yang paling mudah tak dibuat
www.hidupringkas.comAnda sangka, disebabkan produk boleh selesaikan masalah, maka tentulah orang mahu.
Betul tak?
Tapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Kenapa tak ada orang datang beli pun?
Punca paling besar jadi macam tu adalah kerana "orang tak tahu" tentang perniagaan anda tu.
Kalau dah tak tahu, macam mana pelanggan nak datang?
Maknanya, anda gagal teruk dalam aktiviti pemasaran. 
Gagal beritahu kepada seramai mungkin pelanggan sasaran anda.
Sekalipun anda mungkin dah buat pemasaran, anda masih gagal jelaskan supaya orang faham maksud yang cuba disampaikan.
Sebab itu saya mulakan dengan, kenal pasti apa masalah yang produk anda selesaikan kat atas tadi. Pilih ayat yang betul. Sentuh emosi mereka sampai semua bakal pelanggan faham dan yakin yang mereka perlukan produk anda.
Sekarang, cuba senaraikan saluran pemasaran yang anda pakai sekarang untuk beritahu pelanggan sasaran tentang bisnes yang dijalankan.
Biasanya ada 2 saluran utama.

Fizikal - Buat list saluran fizikal anda sekarang macam mana, lokasi kedai, signboard, tanda arah, expo, kad bisnes dan lain-lain lagi.Digital - Senaraikan saluran digital yang anda pakai selama ini. Media sosial, Google, Waze, Wasap, Email, blog, mudah, grab, foodpanda, jomorder dan lain-lain lagi.
Pastikan ada saluran yang anda berikan tumpuan. Sekurang-kurangnya 3 saluran yang ‘berkesan’.
Saya hitamkan perkataan berkesan tu sebab penting.
Tak guna ada 12 saluran tetapi satupun tak berkesan!
Betulkan balik supaya lancar dan lihat kerangka ke-3 pulak.
#3. MenjualBila kerangka asas ke-2 di atas tadi dah berjalan baik, orang akan datang. 
Samada fizikal atau digital. Masuk kedai atau telefon atau mesej atau wasap atau DM.
Maka bermulalah aktiviti menjual.
Proses dan pendekatan yang anda amalkan menentukan samada mereka akan setuju atau tidak keluarkan duit untuk buat pembelian.
Jika seratus datang, seorang pun tak beli, anda perlu semak semula aktiviti pemasaran di atas. 
Adakah anda beritahu pada orang yang betul.
Atau jika dalam 100 orang datang hanya seorang saja yang beli, itupun sebab dia kawan baik anda, ada masalah menjual kat situ.
Cuba semak sekarang bagaimana proses menjual berlaku selama ini. Adakah anda amalkan 4 langkah asas menjual.
Bagaimana anda lakukan kesemua 4 langkah tersebut satu persatu.
Semak semula.
Ok!, anda dah mula risau sebab tak tahu ada 4 langkah dalam proses menjual rupanya.
Tak apa.
Saya kongsikan juga kat sini.
Berikut 4 langkah menjual.
Ambil hati > kenal pasti masalah > berikan cadangan solusi > jual
4 langkah menjual – www.hidupringkas.comItu secara ringkasnya.
Cuba semak semula apa yang dah diamalkan selama ini dalam memenuhi setiap langkah proses di atas tadi.
Bila dah betulkan semua proses menjual dan berpuas hati dengannya sila betulkan pula kerangka ke-4 di bawah.
#4. Puaskan hati pelangganSetiap orang yang keluarkan duit untuk dapatkan produk anda adalah dengan satu hasrat.
Dengan bayaran itu, dia harap apa yang anda janjikan ketika proses pemasaran dan penjual kat atas tu ditunaikan. Tak boleh kurang sedikitpun, lebih tak apa.
Soalan yang perlu ditanya sekarang, apakah yang anda dah buat selama ini untuk pastikan perkara tersebut berlaku?
Tak payah nak teruk-teruk cari idea luar biasa. Cukup dengan pastikan segala apa yang pelanggan 'bakal dapat' dijelaskan dengan baik supaya tidak ada salah faham.
Untuk itu, buat senarai ‘barang’ yang pelanggan akan dapat dari pembeliannya.
Buat manual cara menggunakan semua barang itu. Dan paling penting buat secara back n white apa yang barang itu boleh lakukan untuk pelanggan anda.
Dengan hanya buat benda kat atas tu saja, anda akan berjaya selesaikan hampir semua kemungkinan salah faham.
Langkah itu dapat selesaikan lebih separuh dari rasa tak puas hati pelanggan yang mungkin berlaku selama ini.
Rujuk semula proses menjual kat atas tadi di kerangka ke-3. 
Proses penjelasan terhadap produk sudah berlaku ketika itu. Semak apa tools yang anda gunakan selama ini untuk pastikan tak terlebih janji hingga tidak dapat ditunaikan.
Buat juga proses step by step bagaimana anda tunaikan pembelian tadi.
Proses tunaikan pembelian untuk bisnes servis tak sama dengan produk fizikal. Tapi kedua-duanya wajib ada proses yang terang, jelas dan konsisten.
Semak semula semua proses tiu satu persatu dan betulkan mana yang rasa perlu.
Bila dah selesai, anda boleh pergi ke kerangka akhir bawah ni.
#5. Pastikan ada untungIni bab kewangan. 
Suka atau tidak, ianya adalah perkara paling penting dalam bisnes. Kalau ini tak ada, bukan bisnes namanya. Anda bukan buat kebajikan atau layan hobi.
Jika nak pastikan bisnes anda hidup dan stabil serta bergerak ke depan, pastikan ada untung.
Soalan paling utama dalam bab kewangan ini adalah, adakah selama ini bisnes yang dijalankan menjana keuntungan?
Kalau ya, bagus!.
Soalan ke-2, berapa peratusan keuntungannya?
Berapa Gross Profit Margin bisnes anda dan berapa Net Profit Margin?
Kalau tak faham semua benda ni, atau jika tak pernah tahu semua peratusan keuntungannya, ada kemungkinan besar yang anda tak tahupun berapa jualan minimum yang bisnes kena buat supaya ianya mula jana keuntungan.
Saya andaikan anda tahu. Kalau tak pasti boleh rujuk artikel lain dalam blog ini nanti, berkenaan cara urus kewangan dan cara kira untung.
Betulkan 5 kerangka dan buka semulaDalam masalah komputer, anda perlu restart semula sahaja. Proses betulkan semula satu persatu apa yang berlaku dalam komputer tu berjalan secara automatik berdasarkan algorithme yang memang dah ada di dalamnya.
Tapi untuk bisnes anda, proses betulkan algorithme terpaksa dibuat sendiri.
Itulah proses betulkan 5 kerangka asas yang saya dah kongsikan semua tu kat atas.
Bila dah buat, saya ingatkan, tak payah serius dan nak hebat sangat dalam buat pembetulan tu. Ikut saja proses yang saya terangkan secara mudah tu dan buat yang perlu saja tapi lengkap.
Kemudian buka balik bisnes tu dan jalankan setiap kerangka satu demi satu. Insyaallah, akan lancar semula sehingga ke satu tahap yang baru.
Rajinlah review semula proses kesemua 5 kerangka tu satu persatu secara konsisten dan buat penambahbaikan sedikit demi sedikit.
Bimbingan peribadi betulkan bisnesSaya yakin anda ada kemampuan untuk laksanakan apa yang diterangkan di atas tu sendiri. Kalau tak ada duit, nak bayar pada kawan yang lebih pandai untuk lakukan semua itu, terpaksalah buat sendiri-sendiri.
Perah otak dan jangan timbul perasaan malas. Nak maju kena hadam kesemuanya suka atau tidak suka.
Tapi, jika anda rasa ragu-ragu takut tak boleh nak buat sendiri. Jika anda perlukan orang bimbing semak dan brainstorm untuk betulkan kesemua 5 kerangka di atas ..
Anda hanya perlu laburkan RM700 sahaja, untuk bayaran satu sesi.
Saya boleh bantu anda lakukannya.
Hanya perlu email kepada saya dengan tekan menu ‘contact’ kat atas tu dia akan terus bawa anda ke email saya. Tulis kat situ maklumat berkenaan bisnes anda berserta alamatnya.
Jika ada rezki, kita berhubung lebih lanjut dan insyaallah anda boleh datang bertemu dengan saya untuk sesi semak dan betulkan kerangka untuk buka semula bisnes yang bermasalah itu
Selamat berjaya ! 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.hidupringkas.com/2022/07/cara-selesaikan-masalah-dengan-cara.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ini Cara Mudah Hilangkan Kapur Dalam Mi Kuning Simple Tapi Memang Menjadi

Ini Cara Mudah Hilangkan Kapur Dalam Mi Kuning Simple Tapi Memang Menjadi

papar berkaitan - pada 16/7/2022 - jumlah : 136 hits
Terus rasa kurang berselera untuk menyuap bila terasa kapur dalam mi goreng Mi kuning dengan rasa kapur yang kuat buat mi jadi tak sempurna Macam mana nak hilangkan rasa kapur ni Pengguna Tik Tok aliabangs berkongsi tip mudah iaitu dengan m...
6 Cara Berkesan Memaksimakan Marketing Di Facebook Page Anda

6 Cara Berkesan Memaksimakan Marketing Di Facebook Page Anda

papar berkaitan - pada 25/7/2022 - jumlah : 119 hits
Alhamdulillah Anda sudah pun memiliki sebuah kedai facebook yang rasmi sebagai tapak bisnes anda di media sosial Facebook Baiklah mari kita buat checklist adakah kedai facebook anda sudah lengkap atau belum Kemudian saya akan listkan apakah...
Cara Masak Daging Goreng Kunyit Paling Simple Buat Basah Sikit Tak Letak Garam Pun Dah Sedap

Cara Masak Daging Goreng Kunyit Paling Simple Buat Basah Sikit Tak Letak Garam Pun Dah Sedap

papar berkaitan - pada 11/7/2022 - jumlah : 143 hits
nbsp Selain rendang gulai kari atau sup apa kata menu daging kita masak hidangan paling mudah tapi sedap Masak daging goreng kunyit Menu ni makan dengan nasi putih dengan sambal pun dah cukup Caranya boleh ikut resipi Dani Shoppe 8217 s Dag...
Cara Buat Yogurt Secara Homemade Mudah Je Bahan Bahannya

Cara Buat Yogurt Secara Homemade Mudah Je Bahan Bahannya

papar berkaitan - pada 25/7/2022 - jumlah : 101 hits
Yogurt memang best Kalau campur dengan aneka buah segar memang sedap Selain itu yogurt ni juga pelbagai guna Boleh letak dalam masakan minuman manisan dan macam macam lagi Nak belajar buat yogurt secara homemade Jom lihat bahan bahan yang d...
Cara Makan Durian Dengan Nasi Putih Yang Ringkas Dan Lazat

Cara Makan Durian Dengan Nasi Putih Yang Ringkas Dan Lazat

papar berkaitan - pada 22/7/2022 - jumlah : 111 hits
Makan durian dengan nasi putih mungkin satu perkara baru bagi kebanyakan orang sekarang Yang biasa diamalkan adalah makan durian dengan pulut Tak perlu buat sendiri kalau malas nak tanak pulut yang agak remeh kerjanya Beli saja Banyak dijua...
Anak Memilih Bab Makan Tak Semestinya Dia Tak Suka Dr Kongsi Tip Paling Mudah

Anak Memilih Bab Makan Tak Semestinya Dia Tak Suka Dr Kongsi Tip Paling Mudah

papar berkaitan - pada 21/7/2022 - jumlah : 88 hits
Doktor anak saya ni sangat memilih bab makan Apa yang saya boleh buat supaya dia makan Kadang kadang anak tak nak makan sesuatu makanan tu bukan kerana tak suka rasa makanan itu tetapi tidak suka teksturnya atau cara penyediaannya Berkongsi...
Rendang Ayam Power Tapi Mudah Caranya

Rendang Ayam Power Tapi Mudah Caranya

papar berkaitan - pada 24/7/2022 - jumlah : 145 hits
Rendang ayam power tapi mudah nak memasaknya Kalau anda pro memasak pasti main campak campak je Kalau anda jarang jarang masaknya maka kena ikut resepi Tak gitu kekawan Marilah kita sama sama belajar masak rendang ayam yang power buka biase...
15 Cara Mudah Kulit Bersih Dan Cantik

15 Cara Mudah Kulit Bersih Dan Cantik

papar berkaitan - pada 23/7/2022 - jumlah : 148 hits
15 cara mudah kulit bersih dan cantik Apakah anda antara mereka yang pernah berperang dengan masalah kulit sejak usia remaja Memiliki kulit cantik bersih dan mulus sebenarnya tidak sukar Dengan mengamalkan diet yang baik dan mempraktikkan p...
Kempen Jom Taksir Zakat Dari Lzs Cara Kira Zakat Dengan Mudah Dan Menang Hadiah

Kempen Jom Taksir Zakat Dari Lzs Cara Kira Zakat Dengan Mudah Dan Menang Hadiah

papar berkaitan - pada 23/7/2022 - jumlah : 119 hits
Assalamualaikum Kempen Taksir Zakat dari Lembaga Zakat Selangor Haaa dah bayar zakat ke belum tu Jika belum segerakan ya tapi jangan lupa taksir zakat dulu sebelum bayar Kenapa kena taksir Haa bagi yang belum tahu ada berita baik qaseh nak ...
Arwah Baru Bernikah 2 Minggu Lalu Penghantar Makanan Maut Dirempuh Suv Terbabas

Mcdonald S Continues Its Commitment Towards Providing Training And Career Opportunities To Malaysian Youths

How To Use Crypto Bots To Buy Sell Bitcoin

Inilah Perbezaan Emas Kuning Emas Putih Dan Rose Gold

Filem Talbis Iblis

Keknis Serba Boleh Untung Suami Ramai Teruja Haniz Zalikha Berenang Cantik Dan Tenang Je

How To Fix Plugin Could Not Be Activated Because It

Hantar Ismail Leon Masuk Tadika Awal Rihana Kongsi Tip Tak Mahu Anak Menangis



Biodata Penyanyi Tomok New Boyz Peserta Gegar Vaganza 2022 Musim 9 GV9

Fahami Status Bankrap Risiko Kesan Dan Salah Faham

Biodata Penyanyi Fuad Rahman Singapura Peserta Gegar Vaganza 2022 Musim 9 GV9

5 Selebriti Yang Memiliki Kelab Bola Sepak Sendiri

5 Perkara Aneh Tentang Amerika Syarikat Tak Ada di Negara Lain


Jawab Dulu Bagaimana Kes Rasuah Guan Eng Boleh Gugur Soal Asyraf Wajdi

Penghakiman Kes Zahid Di Mahkamah Tinggi Perlu Diteliti Dan Kaji Sebelum Ke Mahkamah Rayuan

Bilangan Delegasi Pm Ke New York Luar Biasa Amanah Tuntut Penjelasan

Putri Ariani Tak Mampu Lupa Chord

Altimet Aduh Malaysia Chord

Shahrol Imbau Kenangan Lepaskan Kerja Tetap Demi Jadi Pelawak Beri Pesanan Deep Utk Namie Paling Utama Restu Ibu Bapa