Cara Mudah Cuci Uri Bayi





CARA MENGURUS URI MENURUT AGAMA ISLAM
Antara tanggungjawab penting suami perlu tahu dan pelajari ialah menanam uri atau juga dikenali sebagai 'placenta'. Oleh kerana uri tersebut keluar dari faraj isterinya, tempat yang paling sulit dan maruah suami, maka suamilah yang sebaik-baiknya mencuci uri dan menguruskannya. Uri adalah sebahagian daripada bayi, dan kerana itu ia perlu dijaga

Sebenarnya tiada hukum, nas atau hadis yg jelas mengenai cara menguruskan uri, Cuma sesuatu anggota tubuh apabila tidak dikehendaki digalakkan supaya dipelihara dan dijaga dengan baik.“Jika dibuang saja pun tidaklah menjadi dosa tapi seelok eloknya dibasuh dan ditanam supaya tidak kotor dan berbau busuk yg mungkin akan menimbulkan masalah kepada orang lain pula

Perangai anak anak tidak ada hubung kait dengan dimana atau bagaimana uri diuruskan. Semuanya bergantung pada didikan yg diberikan ibu bapanya. Nabi (S.A.W) pernah bersabda yang mafhumnya, seorang bayi yg baru lahir ibarat sehelai kain putih. Ibu dan bapanyalah yg menentukan sama ada dia menjadi Majusi atau Nasrani

Tidak ada doa-doa khusus untuk dibacakan semasa menanam uri bagi menjamin menjadi anak yang soleh atau solehah. Cukup sekadar baca Bismillah dan berselawat ke atas Nabi junjungan kita Muhammad

Sebenarnya bagi mendapatkan anak soleh dan solehah, pasangan ibu bapa harus memainkan peranan. Mereka berdua haruslah menjaga kelakuan, makanan dan minuman anak anak serta memastikan halal, bukannya di mana dan bagaimana uri ditanam

Hukum menanam uri adalah HARUS (JAKIM)
Uri tersebut perlu dibasuh dan ditanam di dalam tanah supaya ia tidak dimakan oleh haiwan
Uri orang-orang Islam adalah suci dan dengan itu tidak boleh di bakar atau dijual. Mana-mana orang Islam yang melahirkan anak di hospital dikehendaki membawa balik uri-uri itu untuk di tanam di tempat masing-masing

Amalan menanam uri bayi dengan lada hitam, paku, pensil dan sebagainya adalah amalan khurafat

Cara menguruskan uri=================1.Mulakan dengan baca Bismillahirahmannirrahim
2.Cuci bersih-bersih hilangkan darah-darah. Jangan guna sabun/shampoo
3.Bilas dengan air bersih sambil berselawat dan doa yang baik-baik (Untuk pastikan uri tersebut bersih dan suci)4.Cuci uri dengan garam. Lumurkan garam dan cuci bersih-bersih
5.Cuci uri dengan asam jawa. Lumurkan asam jawa dan cuci bersih-bersih. (Untuk hilangkan bau hanyir darah) Bau hanyir darah boleh menarik deria binatang untuk menggali dan memakannya
6.Perahkan limau ke atas uri hingga naik bau limau dan untuk harumkan uri. Boleh juga ditanam bersama garam dan asam jawa bagi tujuan untuk mengelakkan binatang liar menggali dan memakan uri tersebut
7.Letakkan dalam plastik/bekas mudah reput seperti plastic tesco/kotak mudah reput. Ini bagi menghalang air basuhan bercampur darah daripada menitik merata-rata ketika hendak membawanya nanti
8.Boleh juga diikat di dalam kain (tak semestinya kain putih) seperti sup bunjut. Ini untuk memudahkan kita membawanya ke tempat yang yang hendak ditanam
9.Gali tanah sedalam mungkin, agak-agak tidak dibau/dikesan dan dikorek anjing nanti atau binatang –binatang lain nanti10.Baca Bismillahirahmannirrahim dan selawat semasa letakkan uri dalam dalam dan timbus
11.Tanam ditempat yang bersih dan selamat. Contohnya perkarangan surau/masjid
12.Letak batu sebagai tanda bagi memastikan tidak digali oleh anjing dan binatang2 lain
13.Jangan di letak lilin, paku dan barangan yang boleh mendatangkan syirik dan khurafat




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.zulfattah.com/2019/10/cara-mudah-cuci-uri-bayi.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Paling Mudah Sedap

Ini 4 Cara Masak Sup Sayur Paling Mudah Sedap

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 109 hits
Ramai yang suka sup sayur dan ramai ang boleh memasaknya Tapi tahukah korang ada beberapa rahisa yang boleh jadikan sup sayur lebih sedap cukup rasa dan kaya dengan khasiat nutrisinya Berikut empat tip boleh korang cuba sangat mudah dan han...
Cara Mudah Jaga Bateri Kereta Supaya Tahan Lebih Lama

Cara Mudah Jaga Bateri Kereta Supaya Tahan Lebih Lama

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 245 hits
Cara mudah jaga bateri kereta supaya tahan lebih lama 1 Tutup radio sebelum matikan enjin kereta 2 Guna kunci manual elak guna kunci alarm selalu Biasanya saya di tempat kerja jarang guna kunci alarm Terbukti bateri kereta tahan lama Kalau ...
Cara Masak Mee Bandung Muo Yang Mudah Dan Sedap

Cara Masak Mee Bandung Muo Yang Mudah Dan Sedap

papar berkaitan - pada 10/10/2019 - jumlah : 113 hits
Assalamualaikum MAKAN malam Sk malam tadi Mee Bandung Muo Menggunakan rempah mee bandung segera jenama Mak Ponyang dibawa dari Muar oleh kawan sekerja Disebabkan Pak Inche antara penggemar mee bandung jadi Sk pesan juga sebungkus kot kot ta...
Bagaimanakah Cara Mudah Untuk Entrepreneur Supaya Ahli Jualan

Bagaimanakah Cara Mudah Untuk Entrepreneur Supaya Ahli Jualan

papar berkaitan - pada 2/10/2019 - jumlah : 84 hits
Kali ini kami akan bahas berkaitan dengan Reseller adalah pihak yang membeli produk dari produsen suplier dan menjual kembali produk tersebut Kalau Anda mau berbisnis tanpa modal besar tanpa pusing mikir produk dan ingin memiliki penghasila...
Cara Mudah Masak Ikan Bakar Petai Di Rumah

Cara Mudah Masak Ikan Bakar Petai Di Rumah

papar berkaitan - pada 4/10/2019 - jumlah : 148 hits
Sapa pernah makan kat luar ikan bakar petai Saya tak pernah pun makan sebenarnya tapi nampak banyak restoran kedai makan yang sediakan menu ni Ikan bakar petai Dengar nama pun bagi penggemar petai ni memang terliur la kan Bagi yang tak suka...
Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji

Cara Mudah Transfer Duit Dari Maybank2u Ke Akaun Tabung Haji

papar berkaitan - pada 1/10/2019 - jumlah : 166 hits
Ada banyak cara untuk tambah simpanan tabung haji anda Antaranya deposit tunai di kaunter kaunter tabung haji arahan potongan gaji dan transfer dari bank terus ke akaun tabung haji anda Iaitu menggunakan cara transfer Maybank2u ke akaun tab...
Cara Mudah Buat Tauhu Homemade Guna Cuka Makan

Cara Mudah Buat Tauhu Homemade Guna Cuka Makan

papar berkaitan - pada 5/10/2019 - jumlah : 175 hits
Kalau buat tauhu homemade ni nmemang seronok Jika dibeli sekeping tauhu anggaran harganya ialah 50sen sekeping Jika anda hasilkan sendiri di rumah dengan kos yang sedikit anda boleh hasilkan banyak tauhu Boleh kongsi dengan jiran tetangga a...
Cara Mudah Halang Bots Masuk Ke Blog

Cara Mudah Halang Bots Masuk Ke Blog

papar berkaitan - pada 9/10/2019 - jumlah : 83 hits
Mungkin kerja BOTS bila blog kita didatangi pelawat dari SUSPICIOUS COUNTRY mrs pip ada kongsikan hari itu Tertanya tanya apa yang orang Russia nak baca di blog mrs pip Ni bukan kali pertama sebelum tu Israel datang berjemaah Adakah ini ker...
Beri Betis Nakkan Beras Wangi

Pemandu E Hailing Berdepan Denda Rm400 000 Hina Agong

Luqman Hakim Diiktiraf Pemain Muda Ke 49 Terbaik Dunia

Mahalnya Kena Report Kpdnkk Netizen Terhibur Tengok Harga Di Kedai Runcit Ibu

Amber Heard Berhadapan Hukuman Penjara Jika Didapati Bersalah Memalsukan Bukti

Mee Goreng Basah Azie Kitchen

Resepi Tepung Kapur Original Pantai Timur Rebus Malam Esok Dah Boleh Makan

Awas Scammer Di Musim Pkp



Resepi Samosa Ayam Paling Mudah

Bagaimana Taiwan Berjaya Tangani COVID 19 Dengan Sangat Berkesan

5 Sumbangan Sarjana Islam Dalam Melawan Wabak Penyakit

Bagaimana FoodPanda Dan GrabFood Menjana Keuntungan

Bagaimana Lockdown Di India Bertukar Menjadi Krisis Kemanusiaan


Corporate Sales Executive

Hr Executive

Junior Graphic Designer

Admin And Account Assistant

Optometrist

Pakej Rangsangan Ekonomi Selangor Lengkapi Persekutuan