Blog Ilmu Kewangan Buat Surirumah


Assalamualaikum..


Alhamdulillah untuk hari ini, masih diberi peluang oleh Allah untuk bangun dan memulai hari dengan ceria. Sebenarnya saya ada banyak perkara yang nak diceritakan dalam kepala cuma kena sort out dahulu satu demi satu, kalau tak pening pula saya nak menulisnya nanti. 


Ekonomi negara semakin menunjukkan kenaikan positif dan saya gembira dengan berita ini. Eh, ekonomi naik tapi saya yang happy..apa kes? Yelah, bila ekonomi makin naik maksudnya makin ramai pelabur asing yang kembali masuk melabur di Malaysia. Syarikat tempatan juga sudah boleh mula beroperasi dan menjalankan perniagaan mereka macam biasa sekaligus membantu menaikkan kembali pasaran saham di bursa. 


Saya sebagai seorang pelabur memang sentiasa berharap agar pasaran kembali positif supaya portfolio yang saya pegang sekarang turut mendaki naik ke bulan (amboi sangat tapi semoga akan terus mendaki naik). Bermula daripada zero ilmu kewangan sehinggalah sekarang saya sudah mula celik sedikit tentang ilmu ini, saya berharap untuk kongsikan sedikit ilmu yang saya ada dengan kawan-kawan. Perkara yang baik haruslah dikongsi bersama, paling kurang ada yang mendapat manfaat daripadanya dan boleh juga dijadikan bekalan bila saya dah tiada nanti. 




Cuma masalahnya saya tak jumpa platform sesuai untuk berkongsi tentang perjalanan saya mula celik ilmu kewangan ini. Saya rancang untuk buka satu blog lagi, khas untuk ceritakan semua perkara berkaitan pelaburan, saham, ASB, unit trust dan ilmu kewangan yang lain (cewah, macam banyak duit pula nak cerita semua tentang pelaburan). Bukan begitu, blog itu nanti akan hanya berkisarkan kisah kewangan bagi seorang pemula yang baru nak belajar menyimpan dan melabur tanpa ada modal yang besar, sama macam saya selayaknya seorang surirumah.


Jadi mungkin blog baru nanti lebih sesuai dijadikan bahan bacaan golongan surirumah dan pelajar yang baru mula menyimpan sebagai panduan dalam mempersiapkan diri dengan ilmu kewangan yang lebih kukuh. Semoga tak jadi seperti saya yang dah pernah merasa ditipu dengan scam cepat kaya sebelum ini. Tak mengapa, kita simpan sebagai pengajaran dan apa yang bagusnya sekarang saya lebih celik ilmu kewangan gara-gara kesilapan silam saya yang lalu. Alhamdulillah..


Terdetik hati saya nak berkongsi tentang ilmu kewangan yang saya pelajari memandangkan ramai yang anggap sebagai seorang surirumah, mereka tiada kemampuan untuk melabur atau menyimpan kerana tidak mempunyai punca pendapatan tetap. Memang punca pendapatan itu penting sebelum kita boleh menyimpan namun jika kita tak pandai uruskan sumber kewangan yang sedia ada sekarang pun, payah juga untuk kesan jangka panjang pada masa depan. Jadi kita mulakan dengan apa yang ada di tangan dan terus lengkapkan diri dengan ilmu. Mana tahu ada rezeki besar akan datang lepas ini senang nak buat keputusan samada ingin disimpan dalam bank atau dilaburkan dalam bursa.


Cukuplah dulu untuk pengenalan mengenai blog baru. Nanti saya war-warkan tentang blog setelah siap ya. Jangan lupa follow untuk tambah ilmu mengenai kewangan. In shaa Allah semoga diberkati :)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.nurzariniismail.com/2021/10/blog-ilmu-kewangan-surirumah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Buat Pelaburan Melalui Blog

Buat Pelaburan Melalui Blog

papar berkaitan - pada 22/9/2021 - jumlah : 109 hits
BUAT PELABURAN MELALUI BLOG Assalammualaikum wbt Di mana kita laburkan setiap wang kita Bagaimana kita urus setiap urusan kita setiap hari Awal pagi kita bangun daripada tidur sampailah kita tidur semula setiap hari selagi diizin oleh Allah...
Cara Membuat Blog Yang Menarik

Cara Membuat Blog Yang Menarik

papar berkaitan - pada 21/9/2021 - jumlah : 123 hits
Cara Membuat Blog Yang Menarik Sudah tentu Ia rata rata di internet hari ini Malah ia juga digunakan oleh organisasi besar seperti Lelong com my dan Jobstreet com my Malah ia juga digunakan oleh kumpulan NSTP penerbit akhbar utama di Malays...
Jumaat Kutiplah Ilmu Penuh Hikmah

Jumaat Kutiplah Ilmu Penuh Hikmah

papar berkaitan - pada 25/9/2021 - jumlah : 100 hits
Jumaat Kutiplah Ilmu Penuh Hikmah Salam bloggers Malaysia Salam semuanya teman mayaJumaat penghulu segala hari perbanyakkan mengingati Allah dan rasulnya Kutiplah biar sarat dengan ilmu penuh hikmah tanpa jemu dan bosan Pasti damai rasa di ...
Ciri Ciri Blog Yang Disukai Google

Ciri Ciri Blog Yang Disukai Google

papar berkaitan - pada 25/9/2021 - jumlah : 86 hits
Ciri Ciri Blog Yang Disukai Google Seharian saya membaca tentang blog blog SEO dan teknik mudah menaikkan trafik ke blog dengan secara automatik ataupun secara semula jadi Kebanyakan penulis SEO menyarankan agar blog sentiasa menggunakan ka...
Cara Menulis Artikel Seo Berkualiti Di Blog Yang Anda Perlu Tahu

Cara Menulis Artikel Seo Berkualiti Di Blog Yang Anda Perlu Tahu

papar berkaitan - pada 26/9/2021 - jumlah : 97 hits
AssalamualaikumBismillahAku dah lama nak kongsikan tentang cara menulis artikel seo berkualiti Ada beberapa rakan blog yang mengadu mereka tak pandai menulis artikel seo Sejujurnya aku sendiri tidak mahir Apa yang aku selalu buat adalah aku...
Update Blog 100 Guna Handphone Je

Update Blog 100 Guna Handphone Je

papar berkaitan - pada 29/9/2021 - jumlah : 136 hits
Buka Guna ChromeSejak apps untuk update blog guna handphone dah tak boleh guna sejak tu aku jarang menulis dekat sini Nak buka laptop memang kirim salam lah Baru duduk kejap nak login anak aku dah panjat naik join sekaki Last sekali memang ...
Memandu Blog Perlu Bijaksana

Memandu Blog Perlu Bijaksana

papar berkaitan - pada 26/9/2021 - jumlah : 125 hits
Memandu Blog Perlu Bijaksana Salam blogger Malaysia salam kepada semua pembaca maya dan diucapkan semoga sentiasa dalam situasai yang sihat dan aman bahagia Ternyata berblog bukan lah mudah untuk lebih fokus dan konsisten dalam membuat penu...
Ilmu Fekah Ini Kena Tahu Jika Kita Ditakdirkan Hidup Di Zaman Dajjal

Ilmu Fekah Ini Kena Tahu Jika Kita Ditakdirkan Hidup Di Zaman Dajjal

papar berkaitan - pada 21/9/2021 - jumlah : 413 hits
Dia hidup 40 hari hari pertama dia muncul kata Rasulullah SAW panjang hari pertama itu setahun 24 jam sehari sehari 24jam darab 360 dapat lebih kurang 8 ribu jam sehari Hari pertama dajjal keluar hari pertama itu 8000 jam Ustaz sebut angkat...
Dapat Gaji Formula Simpan Dulu Baru Belanja Berkesan Dekat Pencen Gerenti Kewangan Stabil

Dapat Gaji Formula Simpan Dulu Baru Belanja Berkesan Dekat Pencen Gerenti Kewangan Stabil

papar berkaitan - pada 2/10/2021 - jumlah : 161 hits
Bab kewangan menyimpan duit masih ada lagi yang ambil sikap bertenang Mungkin sekarang kita tak nampak apa akan jadi untuk 10 tahun akan datang atau pun bila anak anak dah semakin besar Seperti perkongsian Unit Manager AIA Takaful Nur Aliah...
Warga Emas 80 Tahun Dipenjara 10 Tahun Miliki Dadah

Bajet 2022 Berita Gembira Untuk Penjawat Awam

Bina Negara Guna Air Tangan Sendiri

Chandra Muzaffar Sekolahkan Mujahid

Filem Terbaru Beto Khusyairy Disamakan Dengan Squid Game Pengarah Tampil Beri Penjelasan

Xrpusd Ditolak Pada Rintangan

6004 Nak Buat Bisnes Tapi Bod H Student Pinjam Ahlong Tv Ppim 27 10 2021

Teaser Trailer Lightyear Chris Evans Terajui Filem Spin Off Toy Story



7 Pihak Berkuasa Tamadun Purba yang Terkenal Dalam Sejarah

Kenapa Wajah Penyanyi KPOP Sama Saja

Bagaimanakah Hidupan Mampu Hidup di Tempat Panas atau Sejuk Melampau

Sekali Rasa Bergetar Jiwa KFC Perkenal Hidangan Burger P Ramlee Dengan Keenakan Kari Kandar

5 Lagu Popular Dengan Lirik Sampah


Pelanggan Maybank Dakwa Duit Dalam Bank Hilang

Sweet Qismina Dan Adam Lee Bertunang

Disko Balai Kenapa Polis Lakukan Jenayah Tak Didakwa

Sarapan Pagi Di Warung Imam Muda Jalan Kebun Shah Alam Menunya Mengancam Habis

Slim And Beautiful Body Only With Feelingirldress Com

What Is And 3 Reasons Its Important