Bercuti Di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort Bersama Seluruh Keluarga



Sempena 'fully vaccinated', aku dan sekeluarga membuat keputusan untuk rentas daerah dan pergi bercuti. Ini merupakan destinasi eco pertama iaitu di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort milik Dato' Aliff Syukri di Janda Baik.

Sebenarnya ini bukanlah destinasi pertama percutian aku selepas lengkap vaksinasi, tetapi destinasi ketiga dan yang pertama untuk destinasi eco. Sebelum itu, aku pergi berkelah di Pantai Sepat, Kuantan dan juga bermalam di Cameron Highland.

Tapi pastikan dah ambil 2 dos vaksin dan ikut SOP semua tau...
Selepas di pantai laut, kemudian naik ke tanah tinggi diikuti dengan hutan belantara pula. Jadi kami buat keputusan buat pertama kali untuk bercuti dan bermalam bersama seluruh keluarga di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort, Janda Baik pada hujung minggu.


Ini merupakan kali pertama aku datang di Janda Baik dan pertama kali juga aku bercuti dan bermalam disini walaupun duduk di Pahang. Jadi untuk awalannya, aku tak dapat bayang bagaimana keadaan Janda Baik ni dan yang pasti dalam hutan dan dipenuhi sungai-sungai.
Ternyata bayangan aku tersebut tepat dimana memang dikelilingi oleh hutan belantara, kampung-kampung dan sungai semula jadi.
Sugeh Hill Exclusive Eco ResortSugeh Hill Exclusive Eco Resort terletak di Janda Baik, Pahang dan jika dari Temerloh ambil masa 1 jam sahaja dan jika dari Kuala Lumpur, lebih kuran 20-30 minit sahaja. Untuk sampai ke betul-betul resort tersebut, jaraknya lebih kuran 10 km dari kampung cina tepi highway tersebut.
Sugeh Hill Exclusive Eco Resort menyediakan pelbagai jenis bilik penginapan sesuai dengan bilangan ahli yang datang dari 2,3,4 hingga 80 bilangan ahli. Juga terdapat vila dengan private pool tau. Kolam mandi kat rumah, tak perlu nak kongsi pun.


Pada hari tersebut, kami bermalam untuk 3 bilik iaitu di bilik Jenis Kuku Garuda, Lidah Buaya dan Semalu dengan harga masing-masing RM200+, RM200+ dan RM170+. Jadi bagi aku, harganya berpatutan sesuai dengan perkhidmatan dan fasiliti yang disediakan. Harga weekdays lebih murah berbanding weekend.
Untuk tempahan, anda boleh terus buat di laman web mereka di www.sugehecoresort.com atau hubungi 012-327 8133

Aku boleh cakap, eco resort ini menyediakan semua fasiliti lengkap. Semua yang anda nak, anda boleh dapatkan disini. Mood cuti anda tidak akan terbatas walaupun hanya duduk sahaja di resort ini seharian. Anda boleh buat banyak perkata.
Untuk pengetahua, kawasan resort ini line internet tidak kuat dan pengguna U Mobile memang tiada sambungan internet terus. Jadi jika anda ingin dapatkan internet, anda boleh pergi ke lobby sahaja. Boleh la lepak situ kejab, update instagram, status facebook semua.

Kelebihan Yang Disediakan Oleh Sugeh Hill Exclusive Eco ResortTerdapat banyak aktiviti yang anda boleh lakukan di dalam kawasan eco resort ini dan bagi aku paling menarik adalah River Bathing atau mandi sungai. Yes! dalam kawasan resort ini terdapat satu kawasan sungai yang mengalir deras, sejuk, nyaman dan menyegarkan. Sungai semula jadi yang air datang dari bukit.


Mereka cantikkan sekeliling sungai ini, sesuai untuk penghuni resort ini berkelah dan bermandi-manda bersama keluarga. Bukan itu sahaja, berhampirannya juga terdapat beberapa jenis bilik penginapan untuk anda tempah. Jadi anda boleh bermalam dengan ditemani bunyi desuran air sungai mencelah batu-batuan.



Anda boleh mandi bila-bila masa sahaja. Tapi malangnya pada hari aku datang tu, hanya sempat mandi pada hari pertama sahaja. Pada keesokannya hari hujan dan air sungai tersebut menjadi deras, dimana sangat tidak sesuai untuk mandi dan berbahaya.
Tapi bagi yang takut untuk mandi sungai, jangan risau Sugeh Hill Exclusive Eco Resort juga ada menyediakan kolam mandi yang boleh digunakan pelanggan disana. Sesuai untuk kanak-kanak dan dewasa berenang dan mandi di kolam tersebut.

Selain itu, terdapat juga peralatan trampolin disediakan di dalam taman untuk kegunaan orang ramai. Tak silap, ada 3-4 trampolin yang boleh digunakan sehingga 90kg. Melompat la anda bila-bila masa secara percuma.

Untuk kelebihan dan aktiviti lain yang disediakan di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort ini seperti :

ATVFlying FoxMini ZooGymKaraokeJoggingBerbasikalMenunggang kudadan banyak lagi


Jika anda lapar, disini juga disediakan kafe untuk anda menjamu selera. Tapi pastinya harga sedikit mahal la. Jika anda rasa terlalu mahal, anda boleh keluar ke kawasan kampung berhampiran untuk beli makanan. Tak jauh pun.
Aktiviti utama yang kami lakukan di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort ini adalah aktivit bakar-bakar atau barbeku. Disini memang disediakan port tempat bakar atau tempat untuk anda buat bbq dengan secara 'first-come first serve'. Tapi jangan risau, memang banyak disediakan port tersebut.


Untuk bahan-bahan daging, ayam, ikan, sosej, sos cili, mayonis, sos bbq dan arang semuanya dibawa khas dari Temerloh. Memang dah buat preparation awal pun. Tapi jika tiada arang, boleh beli di kafe. Bahan-bahan lain rasanya takda jual.


Disebabkan ianya dikelilingi oleh hutan belantara yang cantik, takda masalah sangat untuk membakar disini. Tak ganggu pun pengunjung lain, sebab malam memang semua dalam bilik sahaja. 
Jadi pada malam tersebut, memang keluarga aku je yang berada di luar bilik dengan lakukan aktiviti barbeku ni. Harap memang tak ganggu la ek. hehe Buat lepas maghrib, lepas insyak dah selesai.
Balik bilik, tenangkan fikiran dan tidur sahaja dengan ditemani bunyi cengkerik dan bunyi alam sahaja. Bilik tak guna aircond, kipas pun dah sejuk weh.


Pada hari aku datang tu, pengunjung tak terlalu ramai. Ye la kan, sebab masih tidak dibenarkan untuk rentas negeri. Jadi kesemuanya pasti orang Pahang sendiri. Suasana lebih tenang, tak crowded sangat ketika mandi sungai atau mandi kolam. Penjarakan masih selamat la. Kalau datang nanti, ramai-ramai kena jaga SOP juga tau.
Selain itu, untuk yang suka bergambar, disini terdapat banyak port atau bahagian yang disediakan untuk bergambar, tambahan pula dengan berlatar belakangkan dengan flora dan fauna serta bukit bukau. Boleh la ootd dan update instagram.

Kekurangan SikitWalaupun bagi aku, tempat ini dah cukup baik untuk anda bercuti bersama keluarga, tetapi pada hari kami datang terdapat juga beberapa kekurangan yang mungkin boleh Dato Aliff Syukri perbaiki masa akan datang.
Pada mula-mula datang dan masuk bilik, kami dapati lantai tandas basah dan tidak dicuci serta lapik kaki dalam tanda pun tiada. Bukan itu sahaja, plastik sampah dalam tong sampah tidak disediakan. Jadi bagi aku tandas dalam bilik aku pada hari tersebut, sangat tidak memuaskan.

Remote kipas tak jumpa beb! semalam tidur dengan angin sejuk. Tapi bukanlah masalah besar, boleh selimut kan. Tapi sediakan remote tu juga lain kali.
Di bahagian sungai, aku tak pasti keadaan sebenar tetapi buaian yang diikat pada pohon kayu dah tiada seperti tidak dijaga, sekali gus mengurangkan attraction tempat tersebut. Yang ada hanya tali sahaja. Perbetulkan dilain hari dan pastikan ianya selamat digunakan.
Staff tidak mencukupi. Sebagai contoh tiada petugas berada di bahagian flying fox. Adik aku dah siap-siap untuk terbang, tengok tiada orang jaga sampai sudah. Staf di kaunter pun tiada. Jadi tak dapat la naik. Mungkin isu ini perlu dilihat semula.
Not Bad Bermalam Di Sugeh Hill Exclusive Eco ResortItulah ungkapan selepas semalaman bermalam di sini walaupun datang pertama kali. Secara keseluruhannya, agak memuaskan walaupun ada beberapa kekurangan disitu.
Untuk harga pun tidaklah terlalu mahal berbanding dengan kualiti yang reka bentuk, keselesaan, keindahan yang disediakan. Ini mungkin kerana aku datang waktu weekdays (ahad - isnin). Katanya jika bermalam waktu hujung minggu, ianya naik sekali ganda.
Mungkin juga, akan menjadi destinasi boleh repeat jika datang di Janda Baik sekali lagi selepas ni. Bagi yang tak tahu nak bermalam dimana bila datang Janda Baik, boleh bermalama di Sugeh Hill Exclusive Eco Resort.

Maksud Sugeh atau Sugih itu Kaya tau. Pandai juga Alif Syukri ni bagi nama... Katanya juga, resort Bonda ada di Jandan Baik juga, kena try juga ke?...



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.aimanabdullah.com/2021/09/bercuti-di-sugeh-hill-exclusive-eco-resort-janda-baik.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Tetap Nervous Dan Paranoid Nora Danish Dan Keluarga Bercuti Di Langkawi

Hiburan Tetap Nervous Dan Paranoid Nora Danish Dan Keluarga Bercuti Di Langkawi

papar berkaitan - pada 17/9/2021 - jumlah : 159 hits
Pelakon Nora Danish khabarnya telah mengambil kesempatan yang ada untuk berlibur ke Langkawi Kedah bersama suami dan anak anak setelah dibenarkan untuk berbuat demikian oleh kerajaan bermula pada hari ini Difahamkan Nora dan keluarga telah ...
Keluarga Dipindahkan Setelah Tanah Runtuh Di Kg Buit Hill Putatan

Keluarga Dipindahkan Setelah Tanah Runtuh Di Kg Buit Hill Putatan

papar berkaitan - pada 5/9/2021 - jumlah : 140 hits
Kejadian Tanah runtuh meranapkan rumah 1 keluarga di Kg Buit Hill Putatan 1 Keluarga sempat melarikan diri tanpa kecederaan kerana rumah rosak dihempap batu tanah PENAMPANG Satu keluarga sempat melarikan diri tanpa kecederaan apabila berlak...
Resepi Spaghetti Carbonara Yang Menyelerakan Untuk Dimakan Bersama Keluarga

Resepi Spaghetti Carbonara Yang Menyelerakan Untuk Dimakan Bersama Keluarga

papar berkaitan - pada 12/9/2021 - jumlah : 71 hits
Korang yang tak tahu nak masak apa boleh cuba resepi ini Nampak menyelerakan dan bahan bahan pun senang nak sediakan Pasti anak anak pun suka asyik makan nasi putih nak juga makan mee kan Resepi Spaghetti Carbonara cara saya Bahan bahan Spa...
Group Whatsapp Keluarga Boleh Pengaruhi Kesihatan Mental Secara Negatif

Group Whatsapp Keluarga Boleh Pengaruhi Kesihatan Mental Secara Negatif

papar berkaitan - pada 12/9/2021 - jumlah : 57 hits
September 11 2021 Ramai juga di antara remaja yang mengakui kumpulan WhatsApp keluarga mempengaruhi kesihatan mental mereka secara tidak langsung Selain berfungsi menyebarkan informasi berkaitan hal remeh temeh sehingga yang serius kumpulan...
Tim Dvi Polri Kantongi 41 Data Ante Mortem Keluarga Korban Kebakaran Lapas Tangerang

Tim Dvi Polri Kantongi 41 Data Ante Mortem Keluarga Korban Kebakaran Lapas Tangerang

papar berkaitan - pada 12/9/2021 - jumlah : 85 hits
Tim Disaster Victim Identification Polri telah mengantongi semua data ante mortem seluruh keluarga korban kebakaran di Lapas Kelas I Tangerang
3 Hari Tinggal Dalam Kereta Tersadai Polis Cari Mana Keluarga Sarah

3 Hari Tinggal Dalam Kereta Tersadai Polis Cari Mana Keluarga Sarah

papar berkaitan - pada 14/9/2021 - jumlah : 62 hits
Seorang kanak kanak perempuan berusia dalam lingkungan 10 tahun telah diselamatkan oleh orang awam selepas dipercayai tinggal bersendirian di dalam sebuah kenderaan sejak tiga hari lalu Memetik laporan Free Malaysia Today kanak kanak yang d...
Cerita Chandra Liow Sempat Kritis Karena Covid 19 Dokter Minta Keluarga Untuk Ikhlas

Cerita Chandra Liow Sempat Kritis Karena Covid 19 Dokter Minta Keluarga Untuk Ikhlas

papar berkaitan - pada 12/9/2021 - jumlah : 75 hits
Alami badai sitokin seperti Deddy Corbuzier Chandra Liow ungkap perjuangannya untuk kembali pulih
115 Keluarga Hilang Tempat Tinggal Bila 23 Rumah Musnah Terbakar Di Penempatan Telipok

115 Keluarga Hilang Tempat Tinggal Bila 23 Rumah Musnah Terbakar Di Penempatan Telipok

papar berkaitan - pada 11/9/2021 - jumlah : 102 hits
Pasukan bomba mengalami kesukaran untuk masuk ke kawasan penempatan setinggan yang terletak 17 kilometer dari kawasan balai berikutan laluan yang sempit ke kawasan terbabit KOTA KINABALU Sejumlah 23 rumah membabitkan 115 keluarga kehilangan...
Satu Keluarga Cemas Temui Ular Tedung Selar Di Dalam Mangkuk Tandas Rumah Dekat Perlis

Satu Keluarga Cemas Temui Ular Tedung Selar Di Dalam Mangkuk Tandas Rumah Dekat Perlis

papar berkaitan - pada 11/9/2021 - jumlah : 64 hits
KANGAR Sebuah keluarga di sini berdepan detik cemas apabila menemui seekor ular tedung selar dalam mangkuk tandas rumah mereka Menerusi video di TikTok seorang penangkap ular dikenali Muhammad Hafiz Alias berkongsi rakaman dia menangkap ula...
Kitaorang Sangkakan Besar Sekali Sampai Comelnya Haha

Anggota Polis Maut Motosikal Dilanggar Bas

Nikmati Masa Menyeronokkan Di 4 Taman Tema Air Di Negeri Selangor

Interior And Exterior Merge In A Family Home In Madrid

Karipap Cendawan

Scuba Diving Team Haul Another 51kg Of Ghost Nets In Latest Operation

Will Khairy Threaten Ku Li To Make Life Difficult For Him

Bila Usung Timah Janda Sana Sini Lobai Dah Meroyan



5 Filem Yang Berubah 100 Genre Ketika Pertengahan Cerita

7 Kes Jenayah yang Diselesaikan Dengan Cara Pelik

Bukti Kejayaan Produk Alternatif Ini Apa Yang Negara Lain Boleh Pelajari Daripada Jepun

Hanya Rapat Sahaja Tetapi Tidak Nelydia Senrose Disangka Rangkul Lengan Fattah Amin Rupanya

Kenali Ahli Sihir Rasmi New Zealand Yang Dilantik Perdana Menteri


Cara Mudah Tulis Surat Cara Hibah

Lirik Cerita Cinta Iis Dahlia

Lirik Satu Kalimat Buat Mantan Justy Aldrin Feat Gerald

Sarawak Seniors Vaccinated With Sinovac Can Now Get Booster Dose

Puad Dismisses Hamzah S Rationale For Bn Pn Cooperation At Melaka Polls

Kursus Urutan Sukan Online