Baru 13 Tahun Dah Baca 1378 Buku Adik Ini Tunjuk Caranya Nak Jadi Kaki Buku
Ini namanya ulat buku! Seorang pelajar berusia 13 tahun telah mendapat anugerah pemimjam buku terbanyak di Selangor selepas meminjam 1378 naskah sepanjang tahun lepas.
Pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Telok Gadong, Klang yang menerima anugerah itu di Karnival Jom Baca Bersama 10 Minit 2025 di Pustaka Tun Raja Uda, Seksyen 13.
Tidak seperti remaja lain yang gemar bermain gajet, anak penghantar makanan, Alif Zachary Mohd Arif, 13, berkata, minat terhadap buku mendorongnya menjadikan Perpustakaan Awam Selangor Sungai Udang, Klang sebagai ‘rumah kedua’ sejak tujuh tahun lepas.
“Jarak perpustakaan dengan rumah kira-kira 30 meter. Sejak berusia enam tahun, saya sudah berjinak-jinak dengan pelbagai jenis genre bahan bacaan dan sehingga kini saya masih berulang-alik ke situ bagi menghabiskan masa terluang membaca serta mendapatkan buku-buku yang diminati.
“Biasanya lepas pulang dari sekolah saya akan berehat seketika sebelum membaca. Waktu malam pula saya akan sambung membaca selepas menyiapkan tugasan sekolah.
Remaja ini yang bercita-cita menjadi seorang pendidik membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 selepas menerima anugerah bagi kategori kanak-kanak.
“Saya mendapat kepuasan apabila dapat membaca sambil menyentuh buku secara fizikal. Ia mudah meresap ke dalam minda dan diterjemahkan semula kepada orang di sekeliling saya.
“Saya anak tunggal, jadi saya banyak habiskan masa dengan buku berbanding melakukan aktiviti lain termasuk meluangkan masa bersama rakan-rakan sebaya di kawasan rumah saya,” katanya.
Pengarah Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) Datin Paduka Mastura Muhamad (tengah) bergambar bersama penerima anugerah peminjam buku terbanyak bagi tahun 2024 (dari kiri) Nur Jamilatussyukriyyah Abdullah, Alif Zachary Mohd Arif dan Nik Hasrol Hafiz Hashim pada Karnival Jom Baca Bersama 10 Minit 2025 di Pustaka Tun Raja Uda, Seksyen 13 di sini hari ini. Foto Bernama
Sementara itu, Nik Hasrol Hafiz Hashim, 39, dianugerahkan penerima bagi kategori dewasa dengan jumlah pinjaman 674 bahan bacaan, sekali gus membawa pulang hadiah wang tunai RM1,500.
Pengurus peruncitan di sebuah syarikat swasta itu berkata, beliau dan isterinya menjadikan budaya membaca sebagai satu kemestian dalam keluarga, terutama buat dua orang anaknya.
“Selain minat membaca, saya mahu anak-anak saya juga terdedah dengan minat sama meskipun masing-masing baru berusia lima dan dua tahun enam bulan.
“Saya kurang galakkan mereka untuk menghabiskan masa dengan gajet, tambahan pula tiada televisyen di rumah saya. Jadi dari 674 naskah buku, ada juga buku untuk mereka berdua,” katanya.
Karnival Jom Baca Bersama 10 Minit adalah program tahunan anjuran Kerajaan Selangor di bawah kendalian Perbadanan Perpustakaan Awam Selangor (PPAS), yang kini penganjurannya masuk kali ke-12 dengan tujuan meningkatkan tabiat serta budaya membaca dalam kalangan masyarakat.- Bernama
The post Baru 13 Tahun Dah Baca 1378 Buku, Adik Ini Tunjuk Caranya Nak Jadi Kaki Buku! appeared first on Pa&Ma.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.majalahpama.my/baru-13-tahun-dah-baca-1378-buku-adik-ini-tunjuk-caranya-nak-jadi-kaki-buku/