Awas Hand Sanitizer Timbang Kilo Claim Organik Di Jual Berleluasa


AWAS! HAND SANITIZER TIMBANG KILO CLAIM ORGANIK DI JUAL BERLELUASA. Dengan penularan wabak covid 19 @ corona virus nampak ada golongan mula ambil kesempatan atas kesempitan manusia lain. Yelah sekarang ni banyak tempat yang out of stock untuk produk hand sanitizer ni. Mana mana pun cari susah dah nak jumpa. rakyat malaysia sedang panik dengan kes covid-19 yang setiap hari ada saja bertambah. Jadi memasing kemain nak pastikan berada di dalam keadaan tangan sentiasa hygiene katanya padahal yang lebih bersih adalah dengan mencuci guna sabun/hand wash. Hand sanitizer ni memudahkan bila kita berada di tempat yang susah nak dapat air untuk cuci tangan. Kat rumah atau tempat tempat yang menyediakan air untuk mencuci tangan tak payah la membazir hand sanitizer tu.


Bila manusia dalam keadaan panik.. Ada pulak manusia lain rasa inilah peluang depa nak buat duit. Maka muncul la ponder ponder instant yang konon buat hand sanitizer sendiri secara homemade. Tak cukup macam tu buat pulak claim produk dia organik tanpa ada lampiran pengesahan pengiktirafan sijil organik. Confident katanya produk dia organik. Almaklum la manusia zaman sekarang sebut organik je semua rasa Ooo.. selamat di gunakan tak fikir pulak dia buat sendiri yang rumah.. peralatan, bahan & tempat pemprosesan dia tu macam mana? Adakah betul betul bersih. etika dia ketika menyediakan produk tu macam mana? confirm ke dia tak terbatuk atau terbersin. habuk habuk tak berterbangan masuk ke dalam adunan hand sanitizer dia?

lepas tu nak buat packaging.. dia ceduk ceduk masuk dalam botol tu guna senduk bagai. Lepas tu bahan di guna kan tu selamat ke tidak. Even pada asal setiap bahan di gunakan tu memang bukan racun tapi di campur menjadi satu produk adakah masih selamat? Dia pergi test kat lab mana yang membuktikan produk dia benar benar selamat? Sukatan kandungan bahan di gunakan adakah mengikut sukatan yang selamat seperti di tetapkan KKM?

macam macam benda kita kena fikir bila nak buat produk ni? Bukan simply kau pergi kelas sejam dua jam.. Kau dah tau buat produk lepas tu nak jual kat orang lain. Kau kena juga study macam macam perkara lagi. Ia melibatkan keselamatan & kesihatan orang yang nak guna produk tu.

Bukan tak boleh buat produk sendiri.. Tapi kalau tak ada bukti ia selamat di gunakan, tidak di daftarkan dengan KKM buat sendiri guna sendiri. Jangan jual. Sebab anda bertanggungjawab keatas produk anda jual tu kalau berlaku apa apa komplikasi & kemudaratan kepada orang lain.

Satu lagi dia claim homemade.. Betul ke dia bancuh sendiri? Boleh jadi dia beli secara pukal (borong) lepas tu dia buat packaging sendiri kat rumah claim homemade. Alah.. benda tu bukan sesuatu yang baru. produk timbang kilo ni semua orang tau.. Bagi yang dah kaya dia buat kat kilang OEM.. bagi ponder bilis baru nak mencuba nasib dia cedok & pack sendiri dulu kat rumah.

Kita sebagai pengguna berhak untuk tanya semua tu sebelum membeli apa apa produk terutama yang di jual secara online dengan claim homemade la.. organik la. Nak nak lagi hand sanitizer ni. Ia untuk tujuan kebersihan & membunuh kuman bagi mengelakkan di jangkiti virus terutama yang sedang melanda dunia sekarang. Benda tu bukan benda kecik yang kita boleh ambil sebagai asal boleh. asal ada. Sebab kuman atau virus ni dia bukan asal nampak hand sanitizer je dia mampus. Bergantung pada kandungan bahan di gunakan tu juga samada mampu membunuh kuman atau virus atau tidak.

berhati hati lah nak beli hand sanitizer lebih lebih yang tidak berdaftar dengan KKM ni. Sebab hand sanitizer ni pun produk yang perlu di daftarkan sebelum di jual. Jangan ingat hand sanitizer jer.. kalau ada kandungan bahan terlarang pun boleh memudaratkan. tak ke menyusahkan diri sendiri nanti

Tips memilih hand sanitizer yang lebih berkesan adalah yang mempunyai kandungan alkohol 60 - 95% yer. Sebab lebih effective membunuh kuman. Kalau kurang tak mampu membunuh kuman terutama virus yang sedang melanda dunia sekarang ni. jadi penting pilih hand sanitizer yang mempunyai kandungan alkohol yang menepati keperluan buat masa sekarang.

Tapi kalau tangan kotor pun tak effective sangat guna hand sanitizer. tetap kena cuci kotoran tu dengan sabun atau hand wash gel/foamy jugak. Ia cuma berkesan kalau tangan hangpa tak ada kesan kotoran yang boleh nampak dengan mata kasar. Untuk rujukan boleh baca artikel di blog Dr Che Puteh ni : SIRI 50: HAND SANITIZER BERALKOHOL DAN TANPA ALKOHOL.

Kelebihan menggunakan pembersih tangan beralkohol adalah ia cepat membunuh kebanyakan mikroorganisme dan lebih efisien berbanding pembersih tangan tanpa alkohol.
Jadilah pengguna yang bijak dan tidak tertipu dengan pembersih tangan yang mahal hanya kerana dakwaan organik, natural dan bebas bahan kimia.
Orang melayu ni dengar alkohol satgi panik pulak.. Alkohol dalam produk hand sanitizer ni tak bahaya pun. nak solat hangpa kena wuduk.. bila wuduk tu kena cuci tangan jugak. So hilang la.. tak payah mengelabah sangat. Bukan babi nak kena sertu bagai.

Berikut adalah kenyataan Majlis Fatwa Kebangsaan mengenai alkohol: Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-7 yang bersidang pada 11 - 12 April 1984 telah membincangkan Alkohol Menurut Pandangan Islam. Muzakarah telah memutuskan bahawa: a. Setiap minuman arak mengandungi alkohol. Bukan semua alkohol itu mengandungi arak. Alkohol dari proses pembuatan arak hukumnya haram dan najis, tetapi alkohol yang dibuat bukan melalui proses pembuatan arak hukumnya tidak najis tetapi haram diminum. b. Minuman ringan yang dibuat sama caranya dengan membuat arak sama ada mengandungi sedikit alkohol atau alkoholnya disuling adalah haram diminum. c. Minuman ringan yang dibuat bukan dijadikan arak atau bahan yang mabuk dan tidak sama caranya dengan proses arak adalah halal. d. Tapai halal dimakan. Alkohol yang terjadi sampingan dalam proses pembuatan makanan tidak najis dan boleh dimakan.

e. Ubat-ubatan dan pewangi yang ada kandungan alkohol adalah harus dan dimaafkan. Sumber : https://www.muftiwp.gov.my/artikel/irsyad-fatwa/irsyad-fatwa-umum/3097-irsyad-al-fatwa-siri-ke-290-hukum-pewarna-makanan-20-peratus-alkoholPaling selamat beli hand sanitizer yang memang ada jual di pasaran seperti di farmasi. Online ni bukan tak boleh beli, Tapi hati hati. Terutama yang homemade atau jenama jenama sendiri tu. Kena lebih alert kandungan bahan yang ada dalam produk tersebut. Kalau dia claim organik tanya dia sijil pengiktirafan organik tu dulu. Takut claim dia pakai air liur basi je.

tak payah panik bila hand sanitizer out of stock sedangkan kita ada pilihan yang lebih baik iatu penggunaan sabun/hand wash gel/foamy. Guna je la. yang tu ada je stock kan? Dah kenapa kau nak jugak hand sanitizer tu. Kat malaysia ni memana je boleh jumpa air nak cuci tangan. Dont worry & jangan over sangat mengelabah pun.

Moral of the story jangan kerana sikap panik kita tak ketahuan hala kita menjadi mangsa scammer produk timbang kilo yang tak berhati perut suka mengambil kesempatan atas kesempitan orang lain. Salurkan rasa panik anda dengan membuat langkah pencegahan penularan wabak seperti yang di sarankan KKM & guna produk yang terbukti selamat & dah lama berada di pasaran. Tu je tip untuk jadi pengguna bijak.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.lekatlekit.com/2020/03/awas-hand-sanitizer-timbang-kilo-claim.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Cara Semak Tempat Jual Topeng Muka Hand Sanitizer

Cara Semak Tempat Jual Topeng Muka Hand Sanitizer

papar berkaitan - pada 3/3/2020 - jumlah : 182 hits
Cara Semak Tempat Jual Topeng Muka Hand Sanitizer Semenjak tersebarnya penyakit berbahaya seperti COVID19 Laman sesawang dan juga akaun media sosial Kementerian Kesihatan Malaysia menjadi antara top page yang sentiasa aku jenguk Bukan apa d...
Guna Air Sabun Untuk Bersihkan Diri Dari Koronavirus Tak Semua Hand Sanitizer Berkesan

Guna Air Sabun Untuk Bersihkan Diri Dari Koronavirus Tak Semua Hand Sanitizer Berkesan

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 54 hits
Kita mungkin sering menggunakan hand sanitizer dengan tujuan untuk membasmi kuman Walau bagaimanapun adakah penggunaan hand sanitizer benar benar berkesan untuk membunuh virus Adakah terdapat cara lain yang lebih mudah dan berkesan bagi mem...
Kampus Umi Perkenalkan Cara Bikin Hand Sanitizer Dari Alkohol Dan Gel Lidah Buaya

Kampus Umi Perkenalkan Cara Bikin Hand Sanitizer Dari Alkohol Dan Gel Lidah Buaya

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 84 hits
Mengantisipasi kelangkaan hand sanitizer menyusul maraknya virus corona prodi Teknik Kimia Fakultas Teknis Industri Universitas Muslim Indonesia Makassar memperkenalkan dan mengedukasi masyarakat untuk membuat sendiri hand sanitizer dari ba...
Pemkot Bogor Perbanyak Cairan Hand Sanitizer Di Tempat Umum

Pemkot Bogor Perbanyak Cairan Hand Sanitizer Di Tempat Umum

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 35 hits
Wali Kota Bogor Bima Arya Sugiarto memerintahkan seluruh camat hingga lurah untuk memastikan ketersediaan cairan pembersih tangan dan alat deteksi suhu tubuh di pusat perbelanjaan dan tempat umum
Farmasi Kehabisan Sanitizer Jadi Buat Sendiri Je Hand Sanitizer Cuma Guna 2 Bahan Modal Rm11 Dapat 5 Botol

Farmasi Kehabisan Sanitizer Jadi Buat Sendiri Je Hand Sanitizer Cuma Guna 2 Bahan Modal Rm11 Dapat 5 Botol

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 484 hits
Wabak COViiID 1 9 belum nampak akan berakhir dalam masa terdekat apatah lagi di Malaysia kes yang dijangkiti semalam meningkat begitu juga di negara lain Farmasi Kehabisan Sanitizer Jadi Buat Sendiri Je Hand Sanitizer Cuma Guna 2 Bahan Moda...
Bolehkah Hand Sanitizer Diguna Ketika Melakukan Solat

Bolehkah Hand Sanitizer Diguna Ketika Melakukan Solat

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 96 hits
Soalan Assalamualaikum Dato Mufti Terdapat masjid yang meletakkan pencuci tangan pada pintu masjid Jadi bolehkah menggunakan hand sanitizer ketika melakukan solat adalakah ia dikira najis disebabkan ada alkohol di dalamnya Mohon pencerahan ...
Diy Hand Sanitizer Bermodalkan Rm11

Diy Hand Sanitizer Bermodalkan Rm11

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 86 hits
Dunia telah diserang virus corona yang membawa maut Rakyat Malaysia juga semakin peka dengan langkah langkah pencegahan COVID 19 daripada merebak Foto Ir Abdul Rahman BahasaKerajaan terutama kementerian kesihatan juga sering kali menasihatk...
Harga Terkini Hand Sanitizer

Harga Terkini Hand Sanitizer

papar berkaitan - pada 13/3/2020 - jumlah : 179 hits
Harga terkini hand Sanitizer di pasaran Malaysia Musim wabak ini ramai yang sibuk dengan kebersihan sekeliling Nak pergi tempat tumpuan ramai pun terpaksa mengunakan topeng mulut dan hidung Beruntunglah jika suri rumah dan kekasih hati anda...
Cara Menggunakan Hand Sanitizer Yang Benar Jangan Pakai Terlalu Sering

Cara Menggunakan Hand Sanitizer Yang Benar Jangan Pakai Terlalu Sering

papar berkaitan - pada 14/3/2020 - jumlah : 14 hits
Rajin membersihkan tangan merupakan salah satu upaya penting untuk melawan penyebaran berbagai macam penyakit Kerap dianggap praktis untuk membersihkan tangan hand sanitizer menjadi populer di kalangan masyarakat terutama masyarakat yang ti...
Duta Khas Pm Ke Timur Tengah Lebai Hadi Menipu

Nak Tau Tak Rahsia Macam Mana Nak Ingat Apa Yang Diajar Oleh Guru Dalam Kelas

Virus Corona Ada Disebut Dalam Al Quran Surah Al Ahzab

Jadual Tarikh Pembayaran Bpn Fasa 1

Wanita Tendang Ludah Polis Antara 21 Suspek Langgar Pkp

Ramai Prihatin Dengan Abang Foodpanda

Resepi Kek Mudah Dan Ringkas Kek Gebu Gebas Kek Enak Di Buat Juadah Minum Petang

Pakistan Orang Ramai Bertempur Dengan Polis Di Luar Masjid Yang Bertugas Menguatkuasakan Pkp Semasa Solat Jumaat



Biodata Usahawan Vivy Yusof Isteri Fadza Anuar

Mengapa Doktor Zaman Dahulu Pakai Topeng Berparuh Burung

Sejarah Ibadah Haji Ditangguhkan Dan Penutupan Mekah Kerana Wabak

Isu Cerai Ditanya Sudah Lafaz Talak Aliff Syukri Buka Mulut

Hana Azraa Akhirnya Bercerai Dengan PU Abu Ini Penjelasan Lanjutnya


Minum Kopi Terbalik Di Kopi Dan Teh Kuantan

Air Rebusan Kempiskan Perut Tambah Tenaga Sesuai Cuba Dalam Tempoh Pkp

Shakilla Cuba Resipi Baru Dari Aiskrim Zaman Kanak Kanak Masa Pkp Low Sugar Low Fat Ameena Pun Suka

Tips Petua Kulit Licin Dengan Sebiji Tomato

Saintis Temui Mutasi Baharu Virus Covid 19 Yang Mampu Bertahan 49 Hari

Manajer Bocorkan Penghasilan Fantasis Raffi Ahmad Ternyata Sebagian Besar Buat Bayar Karyawan