Anak Sulung Banyak Mengalah Pendam Perasaan Jangan Sampai Mereka Anggap Adik Sebab Pencabar


Anak sulung biasa banyak mengalah dan memendam perasaan. Mereka lebih banyak berkorban demi untuk adik-adiknya. Sebagai ketua di antara adik-beradik yang lain, pastinya sifat anak sulung akan lebih tegas, nampak garang dan ego.
Anak Sulung Banyak Mengalah, Pendam Perasaan Hakikatnya anak sulung dikatakan seorang yang sensitif. Aduh! Bukan mudah nak mendidik mereka sekaligus untuk berlaku adil tanpa mengguris perasan anak. Jom ikuti perkongsian Sharifah Zahidah tentang caranya mengatasi rasa cemburu dalam kalangan anak-anak.
Inilah taktik paling cepat dan berkesan yang saya gunakan untuk ‘lenturkan’ ego kakak.
Maklumlah, anak sulung ini kadang, ada ‘ragam’ dia sendiri bila dia dah dapat adik.

Ada 5 ‘ayat keramat’ yang boleh digunakan supaya anak sulung langsung tak anggap adiknya adalah ‘pencabar’ baru kedudukannya sebagai makhluk paling disayangi ibubapa.
Dan yang penting, ayat keramat ini bukan sekadar nak ‘tone down’ anak sulung ketika marah sahaja, tapi nak INSTALL THE RIGHT BELIEF SYSTEM tentang SIAPA DIRINYA DI MATA IBUBAPA. InshaALLAH, kena dengan caranya, anak sulung kita akan jadi PEMBANTU kita yang berjaya dalam menjadi contoh tauladan kepada semua adik-adiknya.
Adiknya umur berapa tahun, tak jadi masalah. Yang penting, taktik ini sudah boleh praktis kepada anak sulung yang sudah berumur 2 tahun ke atas, atau yang sudah boleh faham bahasa. Boleh mulakan ketika anak berusia 3 tahun ke 4 tahun ke atas. Cuba gunakan ayat ini depan anak sulung, dan perhatikan bagaimana ‘egonya’ lentur dan tiba-tiba, dari jadi PESAING adik-adik, dia boleh berubah jadi ‘PELINDUNG’ adik-adik.
Jangan Sampai Mereka Anggap Adik Sebab ‘Pencabar’ 1. SITUASI BEREBUT BARANG
Selalu sahaja anak-anak berebut barang bukan?
Kalau anak-anak berebut barang, jangan sewenang-wenang menangkan adik yang kecil tak mengerti apa-apa lagi. Tapi jagalah perasaan si anak sulung yang sudah mula pandai kecil hati, cemburu dan kecewa itu. Jadi, dalam situasi berebut barang, tunjukkan macam kakak yang menang.
Guna ayat keramat, “Adik, minta izin dulu dari kakak/abang..” Walaupun adik baru berusia 6 bulan yang obviously takkan faham pun minta izin itu apa, tapi sebenarnya kita bukan bercakap dengan adik, kita sebenarnya ‘bercakap’ dengan si anak sulung untuk lenturkan ego dia, biar dia mengalah, biar dia lembut hati dengan adiknya selalu.
Selalunya, lepas suruh adik ‘minta izin’ untuk guna sesuatu barang, automatik kakak pun akan bagi izin dan BERHENTILAH sudah adegan berebut barang dalam masa kurang 10 saat.
Tak perlu berceramah pada kakak suruh mengalah, atau beri arahan kasar suruh kakak jangan berebut atau sebagainya. Cara marah dan guna kuasa veto suruh kakak lepas barang pada adik, MEMANG BERKESAN kadangnya, tetapi IANYA MENINGGALKAN KESAN yang TIDAK BAIK terhadap hubungan adik-kakak untuk jangka panjang.
Guna taktik ayat keramat di atas, inshaALLAH, kakak mengalah, hubungan adik beradik pun lebih harmoni selepas ini.
Jangan terkejut kalau tiba-tiba nanti semua toys kakak dia sanggup kongsi dengan adik tanpa drama derita dan air mata lagi. InshaALLAH.

2. SITUASI BERGADUH, SI ADIK MENJERIT
Ini perkara biasa. Adik tak pandai cakap lagi, bila dia marah atau tak puas hati, dia akan menjerit dan menangis. Bila seorang sudah menjerit, seorang lagi pun selalunya akan sama-sama menjerit dan guna intonasi tinggi sebab tak puas hati atau sebab rasa TERANCAM dengar adik jerit.
Selalunya bila adik jerit mesti ibu bapa serbu dan terus salahkan anak sulung bukan?
Jeritan adik sangat memberi ‘ancaman’ yang build ‘tense’ dalam diri kakak. Tense ini lama-lama akan buat kakak benci adik sebab sikit-sikit menangis dan pada akhirnya dia yang kena.
Maka, kakak dengan adik masing-masing jadi tak rapat kerana kakak yang lebih selesa ‘menjauhkan’ diri dari si adik. Perasan bukan masalah ini?
Jadi kembali pada situasi jerit-jerit ni, memang kita kena tenangkan si adik. Ada kalanya, adik marah sebab anak sulung/kakak/abang yang kacau.
Jadi, guna ayat keramat “Adik, cakap baik-baik dengan kakak..” Sebagai hint, nak beritahu pada kakak, “Kakak dulu yang kena ajar adik bercakap dengan baik..” Adik yang menjerit menangis itu kita tenangkan macam biasa. Dan kakak yang dengar ayat keramat itu pun, automatik akan mula ‘lembut’ dan tone down. Tiba-tiba, dia pun mengadu dengan kata dalam nada suara yang rendah dan lembut. Tiada lagi adegan jerit-jerit marah-marah. Mudah bukan?
“Anak faham ke reverse phsychology macam ni…?”
Jawapan saya, inshaALLAH, anak faham. Tapi bukan buat sekali dua, buatlah beberapa kali. Jangan harap express result ya. Kita pun belajar sesuatu, kena ulang berkali-kali. Sama jugalah dengan anak-anak. Beri masa. Sabar itu adalah ASAS dalam mendidik anak-anak.
3. SITUASI MINTA TOLONG ANAK SULUNG JAGA ADIK
Untuk ajar kakak menjadi kakak yang betul-betul bertanggungjawab dan boleh diharap tengok-tengokkan adik sementara ibu mesyurat, mengajar, memasak, kemas rumah dan sebagainya. Untuk pastikan sesi kakak babysitting adik berjalan tanpa adegan yang tak diingini. Pesan awal-awal kepada adik supaya dia mendengar kata-kata kakaknya.
“Adik, adik dengar cakap kakak ya..” Dan selepas itu, sambunglah dengan segala amanat kita untuk si kakak. Contohnya, “Adik, adik dengar cakap kakak ya. Kakak tak bagi panjat kerusi, adik jangan panjat ya.. Kakak suruh makan duduk, adik duduk ya. Adik DENGAR CAKAP kakak ya..”
Dan kemudian, baru ulangkan skrip di atas kepada kakak pula. Selalunya, kalau adik buat apa-apa yang bahaya atau anda sebagai ibu menegah sejak dari awal, memang si kakak akan bertindak sebagai penjaga dan penyelamat yang sangat berjaya. Dia takkan biar adiknya sendirian dalam bahaya. Syaratnya, kena buat taktik di atas.
Automatik, perasaan sebagai SEORANG KAPTEN KAPAL YANG BERTAGGUNGJAWAB terhadap anak kapalnya, akan terus teraktif dalam diri Kakak.
4. SITUASI PUJUK ANAK SULUNG 
Selalunya, anak yang berusia 2 tahun ke atas sudah pandai merajuk dan ‘bawa diri’ sebab keinginan yang tak dipenuhi selalunya.
Logik anak-anak ini, kalau ibu bapa sayang mereka dan hargai mereka, semua kehendak mereka mesti ditunaikan. Mereka tak faham, kadang-kadang, larangan dan penegasan juga adalah salah satu tanda kita sayang mereka.
Jadi, dalam situasi anak-anak merajuk ini, depan-depan adik, kita tuturkan ayat keramat kita. Make sure, kakak dengar. “Adik, tengok kakak lukis ni, hebat kan kakak? SubhanALLAH..” atau
“Adik, tadi Kakak solehah sangat, sebab Kakak tolong ibu kemas mainan tadi.. Adik TIRU/IKUT PERANGAI KAKAK ya..”
By the time anak sulung dengar yang DIA KENA JADI CONTOH/ROLE MODEL kepada adik-adik, selalunya dia pun akan terus sejuk dan tak jadi nak buat perangai tak solehah dia.
Ya, anak-anak umur 3 tahun ke atas, sudah boleh tahu perangai soleh dan perangai tak soleh. Dia boleh tahu mana perangai dia patut buat, dan mana yang dia patut tak buat. Dengar ayat keramat tadi, terus dia malu nak buat perangai yang bukan-bukan.

5. SITUASI BEREBUT PERHATIAN IBU/AYAH & ANAK SULUNG CEMBURU
Normallah kadang-kadang anak sulung ambil masa untuk ‘move on’ dan terima hakikat yang dia kini berkongsi kasih sayang dengan adiknya.
Kadang-kadang, ketika kita nak menyusukan, beri makan, layan adik atau apa saja dengan adik, time itu jugalah kakak pun buat-buat terdesak nak itu ini sampai tergendala kerja kita. Dalam situasi ni, ingat ibubapa, jangan sekali-kali ABAIKAN perasaan anak sulung.
Anak sulung kita sudah pandai ‘kecil hati’ dan pandai ‘buat judgment’ sama ada kita sayangkan dia atau tak. Sedangkan adik-adik yang masih baby/kecil lagi itu belum faham lagi sepenuhnya apa yang berlaku.
Bila kakak/abang cemburu dengan layanan, jelaskan dengan mudah keperluan adik dan minta adik ‘minta maaf.’
“Adik nak Ibu suap makan ya? Ok, adik minta kakak tunggu sekejap, dan adik minta maaf kakak ya.. Lepas ni, Ibu suap kakak pula makan, ya?” Dan tarik tangan adik acah-acah minta maaf dengan kakak. Sambil beritahu kepada kakak, adik kecil lagi, adik lapar, adik minta maaf sebab adik nak makan dulu dan sebagainya.
Si kakak/abang yang DAPAT PENGHORMATAN sebegitu, lazimnya akan cair dan tiba-tiba keluarlah ayat keramat dia, “Tak apalah, ibu bagi adik makan dulu. Kesian adik lapar..”
Ini situasi benar yang selalu dihadapi. Bila kakak rasa ‘hak’ dia terancam, minta adik minta maaf. Dan dia pun, akan mula bertolak ansur dan dia tahu, dalam ‘hak’ dia untuk dapatkan perhatian ibubapa, adik juga mempunyai hak yang sama.
KESIMPULAN
Sampai bila kena guna taktik ni? Takkan sampai bila-bila?
Ya! Memang takkan sampai bila-bila. Cuba buat beberapa hari ke beberapa minggu saja. Lambat laun, Kakak memang tak kisah lagi untuk beralah dengan adik bila berlaku ‘perebutan’ meraih cinta dan perhatian ibubapa.
Tapi yang penting, kita ini parents WAJIB attend kakak pula selepas tu. Jangan diabaikan kakak pula. Mentang-mentang dia dah bertolak ansur, kita abaikan dia saja lepas tu. JANGAN ya.
HARGAI KEPERCAYAAN yang anak beri kepada kita. Sudah attend adik dan janji nak attend kakak pula, jangan buat-buat lupa dengan janji kita. ATAU nanti, KESEMUA AYAT KERAMAT YANG KELUAR DARI MULUT KITA AKAN TERUS HILANG SEGALA ‘BISANYA.’ Di saat tu, sebut apa saja pada Kakak, semuanya jadi tak lut.
Sebab apa tak lut? Sebab anak dah hilang percaya. Ada banyak sebab kenapa kata-kata kita dah kurang lut dengan anak-anak, inshaALLAH lain kali saya cerita.
Cuma basically, ini adalah 5 AYAT KERAMAT yang boleh kita gunakan untuk LENTURKAN ego anak sulung dan supaya hatinya terpujuk untuk SENTIASA BERSIKAP RAHMAH
DAN TOLERABLE dengan adiknya.
Ada banyak lagi ayat keramat lainnya, antara yang famous adalah, “Adik sayang Kakak, adik rindu kakak, Ibu sayang kakak” dan sebagainya. Tapi sebab ayat ni dah ramai orang tahu, saya tulis ayat yang jarang disebut seperti 5 contoh di atas tu. Ada masa, kita sambung lagi.
Kalau anda rasa bermanfaat, boleh dikongsi dengan yang lain. Kita mungkin tak ada masa menulis begini, tapi kita BOLEH DAPAT PAHALA YANG SAMA DENGAN PENULIS, andai bantu sebarkan kebaikan ini kepada orang lain. Mudah nak kumpul pahala sebenarnya!
Kredit: Sharifah Zahidah
 
The post Anak Sulung Banyak Mengalah, Pendam Perasaan, Jangan Sampai Mereka Anggap Adik Sebab ‘Pencabar’ appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/anak-sulung-banyak-mengalah-pendam-perasaan-jangan-sampai-mereka-anggap-adik-sebab-pencabar/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tiga Yang Mana Tu Misya Mazlan Masih Merancang Untuk Dapat Anak Ketiga Kongsi Pengalaman Bersalin Anak Sulung

Tiga Yang Mana Tu Misya Mazlan Masih Merancang Untuk Dapat Anak Ketiga Kongsi Pengalaman Bersalin Anak Sulung

papar berkaitan - pada 15/2/2024 - jumlah : 85 hits
Meskipun dilanda masalah rumah tangga Misya Mazlan tetap tenang menjawab soalan berkaitan isu peribadinya ketika ditanya Malahan isteri kepada Aslam ini sempat bergurau apabila ditanya tentang perancangan untuk menambah anak ketiga 8220 Tig...
Pas Beri Peringatan Termasuk Kepada Raja Raja Anggap Perlembagaan Ada Banyak Bom Jangka

Pas Beri Peringatan Termasuk Kepada Raja Raja Anggap Perlembagaan Ada Banyak Bom Jangka

papar berkaitan - pada 21/2/2024 - jumlah : 83 hits
HarapandailyPas secara berterus terang memberikan peringatan kepada penganut Islam supaya menjaga dan mempertahankan aqidah masing masing Presidennya Tan Sri Abdul Hadi Awang berkata peringatan itu bagaimanapun bukanlah menghina terutamanya...
Tak Perlu Stres Anak Tak Pandai Macam Anak Orang Lain Ada Kelebihan Mereka Yang Kita Kena Gilap

Tak Perlu Stres Anak Tak Pandai Macam Anak Orang Lain Ada Kelebihan Mereka Yang Kita Kena Gilap

papar berkaitan - pada 19/2/2024 - jumlah : 103 hits
Mama dan papa usahlah stres sangat bila anak tidak sepandai anak kawan kawan anda yang lain Anak bukan trofi ibu dan ayah Anak adalah anugerah yang diamanahkan untuk kita membentuknya menjadi insan yang berjaya Sikap berjaya yang perlu kita...
Bercuti Dengan Anak Anak Biar Anak Enjoy Jangan Paksa Itu Ini

Bercuti Dengan Anak Anak Biar Anak Enjoy Jangan Paksa Itu Ini

papar berkaitan - pada 15/2/2024 - jumlah : 114 hits
Musim cuti sekolah ini bawalah anak anak bercuti bersama sama untuk mencipta bonding dan kenangan ketika anak membesar Semua ini bukan sahaja memberi keseronokkan bahkan anak anak boleh belajar sesuatu dari percutian itu Pun begitu jangan b...
Sindrom Anak Kedua Nampak Tak Bahaya Tapi Boleh Calarkan Emosi Anak Mama Papa Jangan Abaikan

Sindrom Anak Kedua Nampak Tak Bahaya Tapi Boleh Calarkan Emosi Anak Mama Papa Jangan Abaikan

papar berkaitan - pada 23/2/2024 - jumlah : 146 hits
Sindrom atau anak tengah adalah masalah besar pada hingga ada yang mengatakan sering menimbulkan masalah dan buat perangai Susunan kelahiran boleh memberi kesan kepada anak anak anda terutamanya anak kedua atau di tengah Sindrom Anak Kedua ...
Nak Mengorat Anak Kena Pikat Mak Dulu Datuk A Aida Pesan Lelaki Jangan Bawa Lari Anak Dara Orang

Nak Mengorat Anak Kena Pikat Mak Dulu Datuk A Aida Pesan Lelaki Jangan Bawa Lari Anak Dara Orang

papar berkaitan - pada 13/2/2024 - jumlah : 104 hits
Satu hantaran oleh pengarah dan penerbit drama terkenal Datuk A Aida baru baru ini telah mencuri perhatian warga maya di media sosial Dalam hantaran tersebut A Aida memberikan pesanan buat kaum lelaki terutamanya agar tidak suka suka membaw...
Anak Cuti Sekolah Jangan Biar Terperuk Dalam Rumah Hargai Masa Bersama

Anak Cuti Sekolah Jangan Biar Terperuk Dalam Rumah Hargai Masa Bersama

papar berkaitan - pada 13/2/2024 - jumlah : 104 hits
Cuti sekolah yang sudah bermula sejak Sabtu lalu memberi peluang kepada ibu bapa untuk mencipta momen bersama anak anak Selain merangka percutian bersama anak ada baiknya kita pastikan anak anak dalam keadaan baik dan sihat Tambah pula musi...
Anak Sakit Tekak Jangan Beri Makan Aiskrim Vanilla Pilih Jenis Aiskrim Yang Betul

Anak Sakit Tekak Jangan Beri Makan Aiskrim Vanilla Pilih Jenis Aiskrim Yang Betul

papar berkaitan - pada 15/2/2024 - jumlah : 122 hits
Biasanya bila anak sakit tekak mama dan papa selalu beri anak makan Tidak dapat dinafikan ramai yang mempraktikkan perkara ini tambahan pula memang anak suka makan Bagaimanapun ramai mama dan papa yang tidak tahu bahawa bukan semua aiskrim ...
Pet Expo Midvalley 2024

All Cheers For 1q 2024 Gdp Growth Of 4 2 But Sustaining That Pace Is Tricky And Highly Challenging

Speed Read Rsd S Nitrous Fueled Bmw R18 Drag Bike And More

Tajuk Utama Minggu Ini Ytl Power Euforia Gabungan Axiata Inflasi Rendah Gdp 1q Wajib

Cara Buat Kad Guru Malaysia Online Dan Cara Dapatkan Sijil Guru Malaysia

Isu Uitm Kerajaan Kena Berani

Menyamar Polis Samun Warga Asing Penjawat Awam Antara 4 Ditahan

Kenapa Bini Aku Tak CantikInfo Dan Sinopsis Drama Berepisod Bunga Salju Slot Tiara Astro Ria

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Anggun Mikayla Viu Malaysia

Keputusan Markah Mingguan Senarai Lagu Tugasan The Hardest Singing Show Astro Malaysia

Biodata Syad Mutalib Pelakon Drama Berepisod Aku Bukan Ustazah TV3 Bunga Salju Astro Ria

Info Dan Sinopsis Filem Vina Sebelum 7 Hari 2024 Adaptasi Kisah Benar Kini Di Pawagam Malaysia


Mak Aku Kena Kawin Muda Umur 15 Tahun Tapi Bukan Pilihan Dia Ni Semua Perjanjian Ayah Dahulu

Pramugari Malaysia Airlines Meninggal Dunia Tak Sempat Pulang Ke Tanah Air

Jarak Antara Dua Pintu Syurga

Al Ikhsan Sports Mengumumkan Pemenang Peraduan The Ultimate Sports Experience Spend And Win

Jinda888 Website 888 Casino Online Slot888 Top 41 By Tamie Slot888 Jinda888 Bet 2 2567

Stour House By Facit Homes In London United Kingdom