Anak Suka Suap Makanan Sendiri Ibu Jangan Halang Ini Kepentingannya


Bayi makan sendiri adalah kemahiran asas yang perlu bermula sejak awal. Tetapi apakah kepentingan si manja belajar makan dengan sendiri jika anda ada untuk menyuap mereka?

Kenapa pentingnya untuk anak belajar menyuap diri mereka sendiri?
Tujuannya untuk membolehkan mereka belajar makan secara berdikari, iaitu antara kemahiran yang diperlukan dalam kehidupan.
Selain itu ia membantu anak mengembangkan kemahiran motor halus seperti menyentuh dan memicit makanan. Ia juga peluang untuk si kecil belajar mengenai rasa, tekstur, bau dan suhu makanan.
Pun begitu, anak yang masih disuap tidak dapat belajar mengawal jumlah makanan yang dimasukkan ke mulut.

Jadi, teknik bayi makan sendiri membolehkan mereka belajar kadar yang sesuai untuk dimasukkan ke dalam mulut agar mudah dikunyah dan ditelan.
Selain itu, si kecil juga kemudiannya akan belajar mengetahui tempoh sesuai untuk menyuap lagi makanan ke mulut.
Bayi makan sendiri: Ini yang perlu difahami
Sebaik sahaja anda memperkenalkan makanan pepejal, si kecil mungkin akan menunjukkan tanda-tanda ingin makan dengan sendiri. Bagaimana?
Mereka mungkin akan mula mencapai sudu atau mengambil makanan daripada pinggan, ini adalah perkara normal untuk anak mempunyai keinginan menyuap makanan sendiri.
Malahan anda juga disarankan untuk menggalakkan mereka melakukannya- walaupun akhirnya lebih banyak makanan jatuh bersepah berbanding yang dapat disuapkan ke mulut.
Mulakan dengan finger food
Finger food atau makanan jejari ialah potongan makanan yang mudah untuk bayi memegang dan mengunyahnya.
Jika si manja menunjukkan minat untuk belajar menyuap, anda boleh melatih bayi makan sendiri dengan memberikan finger food yang boleh digenggam mereka seperti kentang atau labu yang dimasak.
Bayi belajar makan sendiri guna sudu?
Kebanyakan bayi tidak akan dapat makan dengan menggunakan sudu sehingga berusia 1 tahun 6 bulan.

Namun tiada salahnya untuk anda melatih mereka makan menggunakan sudu pada usia lebih awal.
Apabila anak makan sendiri finger food yang disediakan, perkara paling merisaukan adalah takut mereka tercekik, betul tak?
Namun jangan jadikan ia alasan untuk tidak membenarkan mereka belajar menyuap makanan sendiri. Sebaliknya pastikan si kecil duduk ketika makan, tidak bermain atau merangkak.
Anda juga boleh mengelakkan makanan yang berisiko untuk menyebabkan anak tercekik seperti makanan yang sukar dikunyah – lobak merah, ataupun kacang.
Bayi makan, bermain & menyepahkan makanan
Anak bermain dengan makanan atau makan bersepah merupakan perkembangan normal apabila mereka belajar untuk menyuap makanan sendiri.
Jika keadaan tersebut menyebabkan anda tertekan, tip berikut mungkin boleh membantu:
Pakaikan si manja bib Potong makanan secara dalam bentuk jejari supaya lebih mudah diambil dan dimakan Biarkan si manja makan menggunakan tangan Lapik kertas, plastik atau helaian akhbar di bawah kerusi makan si manja Jika mempunyai laman yang luas dan rata, berikan bayi makan di luar Apabila bayi melemparkan makanan ke lantai, jangan memberikan sebarang tindak balas atau mereka akan menganggap anda sedang bermain bersama.
Saranan terbaik adalah untuk mengabaikannya. Anda boleh mengutip makanan yang jatuh dengan tenang atau membiarkan sahaja sehingga selesa sesi makan untuk membersihkannya.

Jangan abaikan keselamatan si manja ketika berada dalam kereta. Belajar tentang fungsi car seat serta ketahui kecederaan yang akan berlaku kerana impak kemalangan. Ketahui lebih lanjut tentang car seat di E-Workshop Sayangi Nyawa Anak Anak Dalam Kereta, Let’s Buckle Up!
Daftar secara PERCUMA di https://toko.ideaktiv.com/product/sayang-nyawa-anak-dalam-kereta/
(Pa&Ma D Parents adalah komuniti yang menghimpunkan semua yang bergelar ibu bapa & diwujudkan sebagai menyokong perjalanan mereka sepanjang membesarkan anak di era milenium dan akan berkongsi info, artikel dan pelbagai promo aktiviti yang dianjurkan oleh Pa&Ma. Join channel Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!
The post Anak Suka Suap Makanan Sendiri? Ibu, Jangan Halang! Ini Kepentingannya appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/anak-suka-suap-makanan-sendiri-ibu-jangan-halang-ini-kepentingannya/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Jangan Suka Suka Suap Bayi Orang Dengan Air Bayi Bawah 6 Bulan Bahaya Minum Air Putih

Jangan Suka Suka Suap Bayi Orang Dengan Air Bayi Bawah 6 Bulan Bahaya Minum Air Putih

papar berkaitan - pada 27/4/2022 - jumlah : 49 hits
Bayi yang menyusu susu ibu secara eksklusif sehingga berumur enam bulan akan membesar dengan sihat dan tidak memerlukan makanan lain Pakar dalam pemakanan bayi mengesyorkan agar penyusuan susu ibu secara eksklusif diteruskan sehingga bayi b...
Hiburan Rosak Usus Bagi Alasan Anak Lapar Ibu Dikecam Selamba Suap Bubur Dekat Bayi Baru Lahir Beberapa Jam

Hiburan Rosak Usus Bagi Alasan Anak Lapar Ibu Dikecam Selamba Suap Bubur Dekat Bayi Baru Lahir Beberapa Jam

papar berkaitan - pada 27/4/2022 - jumlah : 53 hits
Sedia maklum sistem penghadaman bayi yang baru saja dilahirkan belum masih kuat untuk diberikan makanan biasa dan selalunya ibu ibu akan mula memberi makanan selepas umur mereka cecah 6 bulan Bagaimanapun masih ada lagi golongan ibu bapa ya...
Jangan Keluar Rumah Kalau Bergejala Jangan Bandingkan Perkembangan Anak Orang Lain Ini Pesanan Dr Izzar Waktu Hari Raya

Jangan Keluar Rumah Kalau Bergejala Jangan Bandingkan Perkembangan Anak Orang Lain Ini Pesanan Dr Izzar Waktu Hari Raya

papar berkaitan - pada 30/4/2022 - jumlah : 222 hits
Aura Aidilfitri semakin dirasai oleh semua umat Islam apabila sejak semalam lagi warga kota sudah pulang ke kampung halaman masing masing Seronok bila dapat berkumpul semula bersama adik beradik dan sanak saudara selepas dua tahun tidak mer...
Pakar Kongsi Ini Patut Ibu Bapa Tahu Bila Anak Lambat Cakap Bukan Biarkan Je

Pakar Kongsi Ini Patut Ibu Bapa Tahu Bila Anak Lambat Cakap Bukan Biarkan Je

papar berkaitan - pada 7/5/2022 - jumlah : 76 hits
Perkembangan setiap anak berbeza Walaupun secara luarannya nampak seperti biasa ada anak di usia 2 tahun masih belum boleh bercakap mengikut usianya Dalam hal ini anak dikategorikan mengalami masalah speech delayed atau lambat bercakap Terd...
Kerap Diasak Wang Rm4 000 Oleh Ibu Mentua Punca Lelaki Tetak 4 Ahli Keluarganya Sendiri

Kerap Diasak Wang Rm4 000 Oleh Ibu Mentua Punca Lelaki Tetak 4 Ahli Keluarganya Sendiri

papar berkaitan - pada 26/4/2022 - jumlah : 153 hits
The ReporterFoto Berita HarianMahkamah Sesyen Kota Tinggi menjatuhkan hukuman penjara 15 tahun dan lapan sebatan terahdap pemandu lori yang mengaku bersalah atas empat pertuduhan mencederakan empat ahli keluarganya dalam kejadian 14 April l...
Lepas Batuk Anak Selesema Pula Elak Makanan Penggalak Kahak Ini Di Rumah

Lepas Batuk Anak Selesema Pula Elak Makanan Penggalak Kahak Ini Di Rumah

papar berkaitan - pada 6/5/2022 - jumlah : 50 hits
Anak kerap tak sihat mungkin boleh jadi punca daripada pemakanan Sebab itu bila anak sakit ibu bapa kena periksa jenis makanan apa yang selalu anak makan Seperti yang dikongsikan oleh bila anak sakit terutama yang berkaitan dengan saluran p...
Ibu Ayah Mula Nak Marah Anak Pakar Kongsi Buat 3 Cara Ni Automatik Tenang

Ibu Ayah Mula Nak Marah Anak Pakar Kongsi Buat 3 Cara Ni Automatik Tenang

papar berkaitan - pada 6/5/2022 - jumlah : 81 hits
Apabila seorang ibu atau ayah jerit pada anak hey hey diamlah Mama papa tengah pening ni Apa yang dicontohkan pada anak itu Ketika seorang ibu atau ayah kata pada anaknya japlah tak leh sabar sikit ke dengan suara tinggi apa yang sedang dia...
Rahsia Mudah Anak Dengar Cakap Berjaya Rajinlah Suap Anak Makan

Rahsia Mudah Anak Dengar Cakap Berjaya Rajinlah Suap Anak Makan

papar berkaitan - pada 6/5/2022 - jumlah : 48 hits
Kehebatan air tangan ibu bukan sekadar memasak makanan atau mengemas rumah tetapi hal menguruskan anak termasuk mandi dan memakaikan anak pakaian Bagi ibu yang tidak bekerja ia memang rutin harian Berbeza dengan ibu yang bekerjaya Memang pe...
Zahid Ingatkan Ismail Agar Tak Kekalkan Zuraida Dalam Kabinet

Zuraida Buat Tekanan Demi Azmin Ali

Beri Gelaran Ikon Permotoran Anak Muda Kepada Tiktokers Ketua Armada Bersatu Dikecam Teruk Oleh Netizen

Manfaat Petroleum Jelly Mulai Dari Kecantikan Hingga Rumah Tangga

Muhyiddin Akan Namakan Calon Menteri Ganti Zuraida Kepada Pm

Footballer 21 Dies After Match

Nenek Dom Sertai Cucunya Dalam Fast X

Drama Aku Tanpa Cintamu



7 Fakta Menarik Mengenai Senarai Most Wanted FBI

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Melur Untuk Firdaus Slot Lestary TV3

5 Peralatan Kereta Yang Sepatutnya Dah Diwajibkan di Malaysia

Sejarah Tarian Haka Yang Sinonim Dengan Pasukan All Blacks

8 Projek Mega Berskala Besar yang Gagal di Seluruh Dunia


Cara Semak Baki Yes 4g Yang Sangat Mudah

Pengasuh Cakar Pipi Pukul Bayi Berusia 11 Bulan Didakwa Di Mahkamah

5 Industries That Are Looking To Hire Individuals With Welding Experience

12 Perfect Summer Garden Ideas To Spruce Up Your Space

Buasir Otak Tv Setiap Kali Pening Dan Sakit Belakang

Umno Tunjuk Tamak Haloba Di Atas Kekosongan Tempat Zuraida