Anak Anak Palestin Menanti Sumud Flotilla Netizen Malaysia Doakan Keselamatan Rombongan

KUALA LUMPUR – Harapan yang tidak pernah padam. Itulah yang tergambar apabila sekumpulan anak-anak Palestin berdiri di tepi pantai dengan wajah penuh ceria menantikan ketibaan Sumud Flotilla, rombongan kapal bantuan kemanusiaan menuju Gaza. Di sebalik senyuman polos mereka, tersimpan rindu akan keamanan dan doa agar penderitaan tanah air mereka akhirnya berakhir.
Harapan di Tepi Pantai
Sebuah video menyayat hati memperlihatkan detik itu, dikongsi di akaun TikTok milik Nur Annisa Zulkifli, yang kemudiannya mencuri perhatian ramai dan membangkitkan rasa sebak netizen.
Doa Netizen Mengiringi
Menerusi ruangan komen, ramai warga maya meluahkan doa serta harapan agar misi kemanusiaan kali ini dipermudahkan urusan dan sampai ke destinasi dengan selamat.
Ada yang menzahirkan doa penuh keinsafan, memohon agar Allah menjaga keselamatan rombongan dan menjadikan pergerakan ini sebagai asbab tersebarnya hidayah.
Seorang lagi berkongsi perbualan bersama suami mengenai hasrat untuk turut serta ke Gaza, sambil menitipkan harapan agar dapat dipertemukan semula di syurga andai ajal menjemput di sana.
Tidak kurang juga yang optimis misi kali ini bakal membawa sinar dengan keyakinan bahawa Sumud Flotilla akan selamat sampai ke destinasi.
Sebak dan Realiti Pahit
Pemilik akaun, Nur Annisa sendiri turut meninggalkan komen dengan penuh rasa sebak.
“Saya dah nangis berkali-kali time edit video ni. Tapi bila baca komen semua makin teruk saya nangis. Semoga ALLAH makbulkan doa semua. Katanya lebih 40 orang amin kan doa tu, diangkatlah doa kami semua Ya Allah,” tulisnya.
Namun ada juga yang mengingatkan cabaran besar menanti, mengingatkan bahawa lebih 30 misi flotilla sebelum ini tidak berjaya menembusi sekatan. Harapan tetap disandarkan agar keajaiban berlaku kali ini dengan izin Allah.
Cabaran Lalu & Harapan Baru
Dalam pada itu, terdapat pandangan bahawa gerakan kali ini lebih tersusun dan mendapat sokongan rasmi daripada beberapa negara. Ia ditekankan sebagai bantuan kemanusiaan tanpa senjata, dengan memorandum bersama yang ditandatangani negara terlibat agar rombongan dilepaskan masuk ke Gaza.
Menariknya, sokongan tidak hanya datang daripada umat Islam. Seorang pengguna bukan Muslim turut menitipkan doa dengan penuh sebak, berharap segala urusan dipermudahkan.
Sokongan Antarabangsa Mengukuh
Video berkenaan kini menjadi wadah doa bersama netizen Malaysia dan antarabangsa, yang sama-sama menaruh harapan agar misi Sumud Flotilla kali ini berjaya menembusi sekatan dan membawa bantuan kepada rakyat Gaza yang sedang menderita.
Sokongan antarabangsa terhadap misi ini juga semakin jelas, apabila beberapa negara termasuk Malaysia, Turki, Indonesia, Ireland, Sepanyol, Itali dan Afrika Selatan mengeluarkan kenyataan rasmi membela keselamatan Sumud Flotilla.
Malah, Perancis melalui Presidennya Emmanuel Macron baru-baru ini turut mengisytiharkan pengiktirafan rasmi terhadap Negara Palestin. Pada masa sama, Perhimpunan Agung PBB meluluskan New York Declaration dengan 142 undi menyokong, sekali gus mengesahkan pendirian global terhadap penyelesaian dua negeri dan menambah tekanan agar Palestin diberikan hak penuh sebagai sebuah negara berdaulat. – The Malaysian Update
The post Anak-Anak Palestin Menanti Sumud Flotilla, Netizen Malaysia Doakan Keselamatan Rombongan appeared first on The Malaysian Update.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.malaysianupdate.my/2025/09/27/anak-anak-palestin-menanti-sumud-flotilla-netizen-malaysia-doakan-keselamatan-rombongan/