Amaran Metmalaysia Hujan Berterusan 5 Hingga 8 Disember 2025


Amaran MetMalaysia sekali lagi menjadi tumpuan apabila jabatan itu mengeluarkan peringatan hujan berterusan yang dijangka melanda beberapa negeri di Malaysia dalam tempoh 5 hingga 8 Disember 2025.
Amaran ini dikeluarkan pada 1:15 tengah hari, 3 Disember 2025, susulan analisis keadaan atmosfera yang menunjukkan potensi hujan lebat berpanjangan di beberapa kawasan timur dan selatan tanah air, termasuk Sabah dan Sarawak.
Apa itu MetMalaysia MetMalaysia ialah Jabatan Meteorologi Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam yang bertanggungjawab membekalkan perkhidmatan meteorologi, iklim dan geofizik untuk negara.
Agensi ini memainkan peranan penting dalam memantau perubahan atmosfera, mengeluarkan amaran cuaca, melakukan kajian iklim, serta menyediakan maklumat geofizik seperti gempa bumi dan tsunami.
Segala data dan ramalan yang dikeluarkan MetMalaysia menjadi rujukan utama kerajaan, industri dan orang awam bagi tujuan keselamatan, perancangan serta pengurusan risiko bencana.
Amaran Hujan Berterusan Beberapa Negeri 1. Hujan Berterusan: 5–6 Disember 2025 (Sabah) Hujan berterusan dijangka berlaku di negeri Sabah bermula:
Jumaat, 5 Disember 2025 hingga Sabtu, 6 Disember 2025 Kawasan terlibat:
Sandakan: Telupid, Kinabatangan, Beluran dan Sandakan Kudat Keadaan ini berpotensi membawa kepada hujan intensiti sederhana hingga lebat sepanjang tempoh tersebut, terutamanya di kawasan rendah dan sungai utama.
2. Hujan Berterusan: 6–7 Disember 2025 (Kelantan, Terengganu & Pahang) Seterusnya, hujan berterusan diramalkan melanda negeri-negeri di Pantai Timur Semenanjung Malaysia dari:
Sabtu, 6 Disember 2025 hingga Ahad, 7 Disember 2025 Kawasan terlibat:
Kelantan
Tumpat Pasir Mas Kota Bharu Bachok Pasir Puteh Terengganu
Seluruh negeri dijangka menerima hujan berterusan Pahang
Kuantan Pekan Rompin Dengan angin Monsun Timur Laut aktif, kawasan ini lazimnya berisiko tinggi mengalami hujan lebat berkala, yang boleh menjejaskan laluan utama dan kawasan pesisir.
3. Hujan Berterusan: 7–8 Disember 2025 (Johor & Sarawak) Hujan berterusan juga dijangka melanda Johor dan sebahagian besar kawasan di Sarawak pada:
Ahad, 7 Disember 2025 hingga Isnin, 8 Disember 2025 Johor
Segamat Kluang Mersing Kulai Kota Tinggi Johor Bahru Sarawak
Kuching Serian Samarahan Sri Aman (Sri Aman) Betong Sarikei (Pakan, Sarikei, Meradong) Sibu (Sibu, Selangau) Mukah Bintulu Hujan di Sarawak dijangka melibatkan kawasan tengah dan pantai, yang berpotensi meningkatkan paras air sungai seperti Batang Lupar, Rajang dan Igan.
Langkah Berjaga-jaga Bagi memastikan keselamatan sepanjang tempoh cuaca tidak menentu ini, orang ramai disarankan mengambil beberapa langkah tambahan seperti berikut:
Sentiasa memantau portal rasmi MetMalaysia, media sosial, dan aplikasi myCuaca. Berwaspada jika tinggal berhampiran kawasan berisiko banjir atau tanah runtuh. Menyediakan beg kecemasan dan menyimpan dokumen penting di tempat selamat. Mengelakkan aktiviti laut dan sungai semasa amaran hujan berterusan. Pastikan longkang dan saluran air di sekitar rumah tidak tersumbat bagi mengelakkan limpahan air ketika hujan lebat. Elakkan melalui kawasan rendah atau jalan yang sering dinaiki air, terutamanya pada waktu malam apabila jarak penglihatan lebih rendah. Cas penuh telefon bimbit dan sediakan power bank, sebagai persediaan jika berlaku gangguan bekalan elektrik. Simpan makanan kering dan air minuman secukupnya untuk keperluan beberapa hari sekiranya terpaksa berpindah atau terputus akses. Pindahkan peralatan elektrik ke tempat lebih tinggi jika kawasan rumah berada di zon mudah banjir. Pantau pergerakan paras air sungai melalui sistem amaran awal tempatan, jika tersedia di kawasan anda. Ikut arahan pihak berkuasa tanpa berlengah, termasuk arahan berpindah ke pusat pemindahan sementara (PPS) jika keadaan memerlukan. Elakkan bermain air atau meredah banjir, kerana arus deras boleh membahayakan dan air banjir berisiko tercemar. Muat Turun Aplikasi myCuaca Muat turun aplikasi myCuaca di Google Play atau App Store untuk menerima amaran terkini, imej radar dan info penting terus di telefon anda
GAMMA: https://gamma.malaysia.gov.my/appdetails/35 iOS: https://apps.apple.com/my/app/mycuaca/id955289490 Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=my.gov.met.mycuaca&hl=en&gl=US Maklumat Lanjut Untuk mengikuti perkembangan semasa berkenaan dengan ramalan cuaca di Malaysia, anda boleh rujuk pada laman rasmi:
Laman web MetMalaysia Facebook MetMalaysia Aplikasi myCuaca Soalan Lazim 1. Apa itu MetMalaysia? MetMalaysia ialah Jabatan Meteorologi Malaysia, sebuah agensi di bawah Kementerian Sumber Asli dan Kelestarian Alam yang bertanggungjawab menyediakan maklumat meteorologi, iklim dan geofizik kepada rakyat dan pelbagai sektor industri.
2. Apa maksud Amaran Hujan Berterusan (Waspada)? Amaran kategori Waspada bermaksud hujan berterusan diramalkan berlaku di sesuatu kawasan dan berpotensi menyebabkan keadaan cuaca yang tidak menentu. Orang ramai digalakkan berwaspada, terutama di kawasan mudah banjir atau berisiko tanah runtuh.
3. Berapa kategori amaran cuaca yang dikeluarkan MetMalaysia? MetMalaysia biasanya mengeluarkan tiga tahap amaran:

Waspada – Hujan berterusan dijangka.
Buruk – Hujan berterusan dengan risiko banjir di beberapa kawasan.
Bahaya – Hujan sangat lebat dijangka, berisiko tinggi menyebabkan banjir meluas.
4. Di mana saya boleh semak amaran cuaca terkini? Maklumat terkini boleh disemak melalui portal rasmi MetMalaysia, aplikasi myCuaca, atau media sosial rasmi agensi tersebut.
5. Apa yang perlu dilakukan jika amaran hujan berterusan dikeluarkan untuk kawasan saya? Orang ramai perlu memantau perkembangan cuaca, menyediakan beg kecemasan, menyimpan barang penting di tempat selamat dan mengikut arahan pihak berkuasa jika diarahkan berpindah.
6. Adakah amaran cuaca boleh berubah? Ya. Amaran cuaca boleh berubah berdasarkan keadaan atmosfera terkini. MetMalaysia mengemas kini maklumat secara berkala untuk memastikan rakyat mendapat maklumat paling tepat dan terkini.
7. Mengapa hujan lebat kerap berlaku pada hujung tahun? Malaysia mengalami Monsun Timur Laut antara November hingga Mac, yang membawa angin lembap dari Laut China Selatan. Keadaan ini menyebabkan hujan lebat berpanjangan terutama di negeri Pantai Timur, Sabah dan Sarawak.
8. Adakah aktiviti laut selamat semasa amaran hujan berterusan? Tidak digalakkan. Hujan lebat biasanya disertai angin kuat dan laut bergelora, yang boleh membahayakan bot kecil, pemancing dan aktiviti rekreasi air.
Baca juga:
11 Barang ‘Wajib’ Dalam Beg Kecemasan Bencana – MetMalaysia Ribut Tropika Senyar – Amaran Cuaca Terkini & Negeri Terlibat Doa Ketika Banjir & Hujan Lebat – JAKIM

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://ecentral.my/amaran-metmalaysia/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=amaran-metmalaysia

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Amaran Hujan Berterusan Tahap Waspada Di Enam Negeri Hingga 26 November Metmalaysia

Amaran Hujan Berterusan Tahap Waspada Di Enam Negeri Hingga 26 November Metmalaysia

papar berkaitan - pada 22/11/2025 - jumlah : 382 hits
Amaran Hujan Berterusan Tahap Waspada Di Enam Negeri Hingga 26 November MetMalaysia KUALA LUMPUR 21 Nov Jabatan Meteorologi Malaysia mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap waspada membabitkan enam negeri bermula hari ini Menurut kenyata...
Metmalaysia Keluarkan Amaran Hujan Tahap Bahaya Di Kelantan

Metmalaysia Keluarkan Amaran Hujan Tahap Bahaya Di Kelantan

papar berkaitan - pada 23/11/2025 - jumlah : 234 hits
MetMalaysia Keluarkan Amaran Hujan Tahap Bahaya Di Kelantan Jabatan Meteorologi Malaysia telah mengeluarkan amaran hujan berterusan tahap bahaya di beberapa kawasan di Kelantan dan tahap buruk melibatkan lima negeri sehingga 25 November ini...
Makluman Fenomena Air Pasang Besar Di Melaka Yang Dijangka Berlaku Pada 1 Hingga 9 Disember 2025

Makluman Fenomena Air Pasang Besar Di Melaka Yang Dijangka Berlaku Pada 1 Hingga 9 Disember 2025

papar berkaitan - pada 3/12/2025 - jumlah : 121 hits
Menurut Jabatan Pengairan dan Saliran Melaka Berikutan fenomena air pasang besar yang dijangka berlaku pada 1 hingga 9 Disember 2025 Orang awam dinasihatkan supaya sentiasa berhati hati dan mengambil langkah persediaan menghadapi
Makluman Penamatan Amaran Hujan Berterusan

Makluman Penamatan Amaran Hujan Berterusan

papar berkaitan - pada 1/12/2025 - jumlah : 117 hits
Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia Berdasarkan analisis model model cuaca cuaca dijangka bertambah baik dan tiada potensi hujan berterusan di negeri Terengganu Pahang Kelantan Perak Selangor WP Kuala Lumpur WP Putrajaya dan Ne
4 Disember 2025 Monolog Jiwa 9 Antara Takut Dan Harap

4 Disember 2025 Monolog Jiwa 9 Antara Takut Dan Harap

papar berkaitan - pada 4/12/2025 - jumlah : 121 hits
4 Disember 2025 Monolog Jiwa 9 Antara Takut Dan Harap Aku selalu berada di antara dua takut akan jatuh dan berharap untuk bangkit Di tengah tengah itulah aku berpegang pada Mu Doa Ya Allah jadikan harapanku lebih besar dari ketakutanku agar...
Tekanan Rendah Di Selat Melaka Jangkaan Hujan Lebat Di Utara Barat Semenanjung Metmalaysia

Tekanan Rendah Di Selat Melaka Jangkaan Hujan Lebat Di Utara Barat Semenanjung Metmalaysia

papar berkaitan - pada 24/11/2025 - jumlah : 168 hits
Tekanan Rendah Di Selat Melaka Jangkaan Hujan Lebat Di Utara Barat Semenanjung METMalaysia KUALA LUMPUR 23 Nov Satu sistem tekanan rendah yang terbentuk di Selat Melaka dan kini berada di kedudukan 5 4 U 98 3 T berhampiran perairan utara Se...
Makluman Luruan Monsun Di Rantau Negara Bermula Dari 24 Hingga 27 November 2025

Makluman Luruan Monsun Di Rantau Negara Bermula Dari 24 Hingga 27 November 2025

papar berkaitan - pada 22/11/2025 - jumlah : 315 hits
Menurut Jabatan Meteorologi Malaysia Analisis terhadap model model ramalan cuaca terkini menunjukkan luruan monsun dijangka memasuki rantau negara bermula pada 24 November 2025 dan berterusan sehingga 27 November 2025 Keadaa
Hujan Lebat Ribut Petir Diramal Landa 5 Negeri Hingga Awal Pagi Ini

Hujan Lebat Ribut Petir Diramal Landa 5 Negeri Hingga Awal Pagi Ini

papar berkaitan - pada 4/12/2025 - jumlah : 117 hits
Hujan Lebat Ribut Petir Diramal Landa 5 Negeri Hingga Awal Pagi Ini Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini mengeluarkan amaran ribut petir hujan lebat dan angin kencang di lima buah negeri sehingga jam 1 pagi ini Hujan lebat diramal berlaku ...
Monolog Khas Jumaat 5 Disember 2025

Monolog Khas Jumaat 5 Disember 2025

papar berkaitan - pada 5/12/2025 - jumlah : 56 hits
Monolog Khas Jumaat 5 Disember 2025Tajuk Harapan Masih Hidup Dalam Diri yang Letih Aku letih ya Tapi aku belum habis Masih ada secebis cahaya yang aku genggam kuat kuat Jumaat ini aku nak beritahu pada diriku Tak apa kalau belum sampai Asal...
Pengerusi Bn Sabah Ahli Parlimen Kinabatangan Dan Adun Lamag Bung Moktar Radin Meninggal Dunia Jam 1 46 Pagi Ini

Boikot Touch N Go Apa Sebenarnya Yang Berlaku

Amaran Metmalaysia Hujan Berterusan 5 Hingga 8 Disember 2025

Jalan Menuju Kebahagiaan Rumah Tangga

Buasir Otak Tv Buasir Otak The Muzik Di Awangan

Best Place Buy Diamonds Online Made Simple And Easy

Easy Mexican Recipe With Beef

Smart Contact Lenses The Future Of Augmented Reality And Health Monitoring In 2025


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Coros Pace 4 Bakal Dilancarkan 8 Disember Ini

Hyperos 3 0 Xiaomi Hampir Mendekati Pengalaman Ekosistem Ios

Sambutan Hari Tanah Sedunia 2025 Perkukuh Pengurusan Tanah Lestari Negara

Nak Kurus Tak Perlu Seksa Badan Ketahui Portion Hidangan Sesuai Untuk Anda

How To Plan Ev Charger Installation At Home

Lelaki Misteri Lrt Bangsar Serang Wanita