Al Fatihah Fadilat Dan Khasiat Serta Cara Jadikan Ia Penawar


Surah Al-Fatihah adalah ibu segala doa dan penawar seluruh permasalahan. Di antara fadhilat dan khasiat lain Al-Fatihah ialah:
1. Memperolehi Hikmah
Sesiapa membaca surah Al-Fatihah dalam keadaan berwuduk sebanyak 70 kali setiap hari selama tujuh hari lalu ditiupkan pada air yang suci lalu diminum maka ia akan memperolehi ilmu dan hikmah serta hatinya dibersihkan dari fikiran rosak.
2. Hajat Tertunai
a. Sesiapa berhajat (berkeinginan sesuatu) kepada Allah SWT, maka bacalah surah Al-Fatihah sebanyak 41 kali di antara Solat Sunat Subuh dan Solat Fardhu Subuh selama 40 hari (tidak lebih) kemudian memohon kepada Allah SWT, maka Insya Allah akan dipenuhi keperluan hidupnya.
b. Sesiapa membaca Fatihah berserta Bismillah diantara Solat Sunat Subuh dan Fardhu Subuh dengan Istiqamah, maka jika ia inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau ia fakir maka akan kaya serta jika ia ada hutang maka akan mampu membayarnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak yang soleh, berkat surah Al-Fatihah.
3. Keperluan Dipenuhi
a. Sesiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20kali setiap selesai solat fardhu lima waktu, maka Allah SWT luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, hilangkan kesusahannya, anugerahkan apa yang diimpikan, dapat berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat luhur, penghidupan baik dan anak-anaknya pula terlindung dari kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kebahagiaan dan sebagainya.
b. Sesiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 125 kali selesai solat Subuh maka ia akan perolehi hajatnyadan menemui apa yang dicarinya. Sebaiknya ia diiringi dengan doa berikut:
“Ya Allah! Sesungguhnya daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran Surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya dimudahkan bagiku semua urusanku, sama ada urusan dunia atau urusan akirat, supaya dimakbulkan permohonanku dan ditunaikan hajatku………..”
4. Mudahkan Rezeki
a. Sesiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah di waktu sahur (tengah malam) sebanyak 41 kali, maka Allah SWT bukakan pintu rezeki dan dimudahkan urusan tanpa kepayahan dan kesulitan. Selesai bacaan Al-Fatihah sebaiknya berdoa:
“Ya Allah! Sesungguhnya daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, supaya Dikau bukakan bagiku pintu-pintu Rahmat-Mu, Kurnia-Mu dan Rezeki-Mu. Dan Dikau mudahkan setiap urusanku, murahkanlah bagiku dari Rezeki-Mu yang banyak lagi berkat tanpa kekurangan dan tanpa susah payah; Sesungguhnya Dikau berkuasa atas setiap sesuatu. Daku mohon kepada-Mu dengan kebenaran surah Al-Fatihah dan rahsianya, kabulkanlah apa yang kuhajati…..”
b. Membaca surah Al-Fatihah 7 kali, surah Al-Ikhlas 7 kali, surah Al-Falaq 7 kali dansurah An-Nas 7 kali selepas Solat Jumaat (sebelum mengubah kedudukan selepas memberi salam). Insya Allah diampunkan dosa-dosanya, terpelihara dan selamat sehingga hari Jumaat akan datang serta dilimpahi rezeki yang tidak terhingga.
5. Keselamatan
Sesiapa yang membaca ‘Al-Fatihah’ 1 kali di waktu hendak tidur, Surah ‘Al-Ikhlas’ sebanyak 3 kali dan ‘Mu’awwidzatain’ (Surah Al-Falaq dan surah An-Nas) 1 kali, sebelum tidur. Insya Allah maka ia akan terpelihara dan selamat daripada segala perkara dan ancaman seperti mimpi buruk, gangguan syaitan, kecurian, kebakaran dan malapetaka, selain daripada ajal.

PENYEMBUH
Surah Al-Fatihah juga berkhasiat sebagai penyembuh segala penyakit rohani dan jasmani.
Rasullullah SAW bersabda: “Fatihatul kitab (surah al fatihah) adalah ubat bagi segala racun”
1. Mengubati Segala Penyakit
a. Baca Surah Al-Fatihah sebanyak 40 kali pada sebaldi air, kemudian air itu disapukan merata pada kedua belah tangan, kedua kaki, muka, kepala danseluruh badan badan, lalu sebahagiannya diminum. Lakukanlah dengan kerap. Insya Allah penyakit yang dialami akan sembuh.
b. Surah Al-Fatihah itu ditulis dengan huruf-huruf Arab terpisah lalu dilarutkan dengan air suci dan diberi minum kepada pesakit, maka dengan iradah Allah SWT. ia akan sembuh.
2. Penawar Bisa & Racun
Ambil segelas air yang dicampur dengan sedikit garam lalu dibacakan surah Al-Fatihah sebanyak 7 kali pada air itu. Kemudian berilah orang yang disengat binatang berbisa (lipan, kala gengking, tebuan) itu minum dan usapkan sedikit di bahagian sengatan. Insya Allah akan tawar racun di dalam badan dan segera sembuh.
3. Menghilangkan Sifat Lupa
Tulislah surah Al-Fatihah dengan huruf Arab pada bekas seperti piring putihyang bersih lagi suci dan dilarutkandengan air zam-zam / mineral lalu diberi minum pada orang yang pelupa. Insya Allah akan hilang sifat pelupanya.
4. Mengubati Sakit Gigi
a. Mengubati sakit gigi dan lain-lain: Bagi diri sendiri. Letakkan jari pada tempat yang sakit lalu membaca Al-Fatihah dan berdoa sebanyak 7 kali:
“Ya Allah! Hilangkan keburukan dan kekejian yang ada padaku dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu”.
b. Mengubati penyakit gigi orang lain: selesai membaca Al-Fatihah, maka berdoalah 7 kali:
“Ya Allah! Hilangkan daripada orang ini keburukan dan kekejian yang daku dapati dengan doa Nabi-Mu yang jujur (al- Amin) dan tetap disisi-Mu”.
5. Penyembuh Penyakit Mata
a. Baca surah ini 41 kali selepas solat Subuh kepada orang yang berpenyakit mata. Kemudian usapkanlah ke matapesakit dengan sedikit air liur. Insya Allah akan sembuh dengan berkah yang ada pada surah al Fatihah ini.
b. Sabda Nabi Muhammad SAW; “Sesiapa yang ingin menyembuhkan kelemahan pandangannya (kabur/rabun) maka hendaklah dilakukan:
Memandang bulan pada awal bulan, jika tidak kelihatan atau terhalang oleh awan dan lain-lain hal, lakukan pada malam kedua, juga tidak dapat, cuba pada malam ketiga atau begitu seterusnya hingga nampak kelihatan bulan itu.Apabila telah kelihatan, hendaklah ia menyapukan tangan kanannya ke matadengan membaca Al-Fatihah sebanyak 10 kali.Sesudah itu bacakan doa berikut sebanyak 7 kali :
“Al-Fatihah itu menjadi ubat tiap-tiap penyakit dengan Rahmat-Mu, ya Tuhan Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.”
Lalu mengucapkan “Yaa Rabbi” sebanyak 5 kali.Terakhir bacakan juga doa di bawah sebanyak 1 kali:
“Ya Allah! Sembuhkanlah, Dikaulah yang menyembuhkan, Ya Allah! Sihatkanlah, Dikaulah yang menyihatkan”.
Wallahu A’alam Bissowab ~ Infor Dakwah


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://infordakwah.wordpress.com/2018/11/22/al-fatihah-fadilat-dan-khasiat-serta-cara-jadikan-ia-penawar/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
11 Khasiat Surat Al Fatihah Untuk Rejeki Dan Mengobati Penyakit

11 Khasiat Surat Al Fatihah Untuk Rejeki Dan Mengobati Penyakit

papar berkaitan - pada 13/6/2019 - jumlah : 592 hits
Sebenarnya khasiat dan manfaat dari surat al Fatihah ini banyak sekali bukan hanya soal rejeki atau pengobatan penyakit tapi soal hutang dan juga seluruh hajat kita Surat al Fatihah adalah surat yang terdiri dari 7 ayat Surat al Fatihah ini...
Toner Buatan Rumah Cara Manfaatkan Sederet Khasiat Teh Hijau Untuk Kulit

Toner Buatan Rumah Cara Manfaatkan Sederet Khasiat Teh Hijau Untuk Kulit

papar berkaitan - pada 6/6/2019 - jumlah : 259 hits
Toner buatan rumah cara manfaatkan sederet khasiat teh hijau untuk kulit Gunakan air seduhan teh hijau usapkan pada seluruh bagian wajah dan usap kembali dengan handuk bersih
Cara Mendidik Anak Lelaki Anak Perempuan

Cara Mendidik Anak Lelaki Anak Perempuan

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 540 hits
Pernah baca buku motivasi Man Are from Mars Woman Are From Venus Dalam buku tersebut menceritakan perbezaan antara lelaki dan perempuan Yes memang lelaki dan perempuan berbeza Begitu juga apabila membesarkan anak lelaki dan anak perempuan M...
Kata Dermatologis Ini 7 Cara Ampuh Untuk Menghilangkan Komedo

Kata Dermatologis Ini 7 Cara Ampuh Untuk Menghilangkan Komedo

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 182 hits
Kata ahli dermatologi ini cara ampuh untuk menghilangkan komedo Coba produk dengan kandungan retinoid lakukan ekstraksi wajah dan lakukan pengelupasan kimia
Cara Berjanji Dengan Perkataan Insya Allah

Cara Berjanji Dengan Perkataan Insya Allah

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 285 hits
Kita tidak dapat memastikan apakah berupaya menunaikan janji Ketentuan tentang apa yang akan berlaku pada masa akan datang hanya Allah mengetahuinya Manusia hanya merancang sedangkan Allah menentukannya Justeru kita digalakkan menggunakan p...
Cara Daftar Pencari Kerja Di Jobmalaysia 2019 Online

Cara Daftar Pencari Kerja Di Jobmalaysia 2019 Online

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 1230 hits
Ini adalah cara bagi anda sebagai pencari kerja kosong baru di laman web jobmalaysia dengan versi 2 0 terkini Kerja Kosong Jobmalaysia Halaman Hadapan JobsMalaysia JobsMalaysia merupakan laman sesawang dimana anda sebagai pencari kerja bole...
Menebak Kapan Kamu Sukses Berdasarkan Cara Pedekatemu Saat Jatuh Cinta

Menebak Kapan Kamu Sukses Berdasarkan Cara Pedekatemu Saat Jatuh Cinta

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 221 hits
Permisi kalau nggak bisa pedekate karena falling in love with people we can t have kira kira prediksi suksesnya kapan ya
Ajarkan Cara Mencinta Hingga Paripurna Alasan Didi Kempot Jadi Panutan Barisan Sad Boy Indonesia

Ajarkan Cara Mencinta Hingga Paripurna Alasan Didi Kempot Jadi Panutan Barisan Sad Boy Indonesia

papar berkaitan - pada 12/6/2019 - jumlah : 153 hits
Para barisan sad boy patah hati marilah kita merapat kepada Bapak Patah Hati Nasional Didi Kempot
No Need To Be It Expert To See Rtm Post Was Auto Translated Sim

Rhb Premier Banking Malaysia Requirement Membership Fee

Resepi Corn Ribs

Minion S Perspective Exhibition Di Genting Highlands Memang Best Memang Enjoy Sangat

Pilihan Penginapan Menarik Di Langkawi Coconest Langkawi Tanjung Rhu Kedah Tempahan Bol

Melangkaui Kedai Fizikal Bagaimana E Dagang Menonjolkan Perniagaan Tempatan

Check In Hotel Lunch At Sukiya Tokyo Bowl Noodles Sunway Putra Mall

Increase The Power Of Mercedes With An Chiptuning EcuBiodata Mek Yun Mek Kelate Personaliti TikTok Terkenal

Senarai Dan Biodata Peserta TikTok LIVE X Astro Gimme The Mic Malaysia 2024

Kenapa Nama Gibraltar Disebut Semasa Sepanyol Meraikan Kejuaraan EURO 2024

Keputusan Markah Senarai Lagu Tugasan Info Penuh Juri Hadiah TikTok LIVE X Astro Gimme The Mic Malaysia 2024

Biodata Sekys Sekysss Gamer MLBB Malaysia Player SRG Selangor Red Giants


K Jaan Ph Bn Punggung Merah Ke 2 Terburuk

Muzik Tradisional Chan Mali Chan Chord

Nothing Suspicious About Pas Umno Talks Says Bersatu

Oic Slams Israeli Attack On Un Convoy To Gaza City

Explainer What Biden S 11th Hour Withdrawal Means For Us Presidential Election And Its Impact On South East Asia

Nasi Goreng