7 Must Eat Platters In Penang


Assalamualaikum. Hai!

CikSha kembali lagi nak pot pet pasai makanan. Hihi. Seronok pulak bila berpeluang cerita pasal makanan ni. Macam biasa, sebagai anak jati Penang, opkoz la CikSha nak habaq pasal makanan apa yang best hangpa wajib cuba bila pi jenjalan kat Penang. 

Kali ni, topik makanan kita pasal makanan ohsem yang terhidang di dalam sepinggan leper tapi mampu membuncitkan perot. Yang pasti nya mesti hangpa terliur nak try bila CikSha dah review pasal depa





Kat Penang ni ada trademark dah makanan yang melambangkan Penang macam nasi kandar, mee kari Penang, laksa Penang, pasembor dan lain-lain yang dah diketahui kelazatannya. Tapi jangan taktau, ada side dish lain yang hangpa wajib jugak kena cuba tau. 

Rugi kalau tak cuba sebab CikSha jamin hundred percent, sedap nya tu tak boleh bawak bincang. Maklum le kan, air tangan orang Penang. Agittewww. Dan semestinya yang halalan toyyiban la kan. 

Makanan apa yang sedap sangat tu? Haaa, mai kita pi skodeng satu persatu. Let's go! 


7 Must Eat Platters in Penang 
#1 : Mee Goreng Mamak
Kalau mai Penang, mesti dah terbayang mamak kan? Opkoz la sebab memang leluhur depa asal Penang piaww. Macam keturunan mami. Haaa, beza tau keturunan mamak dan mami ni sebenarnya. Jangan tak tau. 
CikSha tak tau nak habaq macam mana kat hangpa pasal Mee Goreng Mamak ni. Tapi memang ini antara makanan tersedap la kat Penang. Style depa masak mee goreng memang lain tau. Ramuan dalam mee tu kena sangat. Ngam la orang kata. 
Dulu kan, masa kerja kat USM, CikSha suka sangat dengan mee goreng mamak yang kawan sekerja belikan. Tapi tak tau dia beli kat mana. Sebab selalu kirimkan je dia belikan untuk CikSha. Memang sedap sangat! 
So, kalau hangpa mai Penang, try la tau pekena Mee Goreng Mamak ni. Tapi tu la, kena pandai cari. Atas tukang masak yang memasak jugak kan kesedapan tu mai. Boleh gugel kedai mana paling ramai serbu, hangpa serbu la kedai tu jugak. Hihi. 



#2 : Popia Basah
Popia basah ni antara makanan tradisi yang popular jugak kat Penang tau. Setakat ni, memang yang kat Penang ja sedap kat tekak CikSha sebagai anak jati Penang ni ha. CikSha dah try yang kat negeri lain, tak dapat lawan kesedapan popia basah Penang punya. Mungkin pasai air tangan kot. Air tangan orang Penang kan sedap. Gittew. Hahaha. 
Selalunya CikSha duk beli bila ada pasar Ramadhan je. Kat area Seberang Jaya. Sedap! Jarang beli sebab bukan sejenis food hunter sangat CikSha ni pun masa tu. Duk kat Penang lagi kan masa bujang. Anytime boleh cari la konon. 
Sekali dah kena merantau tinggal kat Ganu, mai teringin tu mengagau la cari. Tapi tak sedap macam kat Penang. Huwaaa. Jadi bila ada peluang balik Penang, memang CikSha akan ajak la encik CH jenjalan cari makan. Craving punya pasai. Kena la cari jugak sampai dapat. 
Kalau hangpa mai Penang, wajib try popia basah ni tau. Nak senang, cari stall comel sorang mamu ni kat area Stadium Bandaraya Pulau Pinang. Sentiasa ada. Confirm tak menyesal. Depa cakap sedap gilaaa! CikSha pun balik Penang nanti nak try pi cari. 




#3 : Rojak Penang
Rojak Penang tak sama naa dengan Pasembur. Jangan keliru tau. Rojak Penang ni campuran buah-buahan. Lepas tu kuah dia yang hitam pekat melikat pedas haw haw dan ada taburan kacang. Ya ampunnn. Terlioq nyaa. Kalau pasembur pulak campuran makanan bergoreng lepas tu makan dengan kuah kacang. Haa, beza kan? 
Apa yang istimewa nya Rojak Penang ni? Istimewanya tang kuah hitam pekat melikat dia tu la. Selalunya rojak Penang ni, stall makanan Cina yang duk jual. Tapi jangan risau, orang Melayu pun ada ja jual. Selalunya mesti digandingkan dengan laksa Penang. Sebab bahan dia timun dengan nenas tu sama. Tambah sekuang ja maka jadi la rojak Penang. Hihi. 



#4 : Nasi Melayu
Aik? Pasaipa sebut Nasi Melayu? Hihi. Sebenarnya mostly yang buka kedai makan jual nasi dengan beraneka lauk ni orang Melayu ja kan. Tu pasai sebut nasi melayu. Tak pun nasi campur. Camtu la lebih kurang

Hangpa nak tau dak, bukan semua kedai nasi Melayu ni boleh popular tau melainkan masakan dia memang mabeles dan pilihan lauk dia banyak dah sedap. Kalau jenis ni, bukan takat orang Melayu ja pi, bangsa lain pun mai makan jugak kat situ tau. 
Masa CikSha kerja kat USM dulu, ada la 2-3 kedai nasi Melayu luar dari kampus yang jadi peberet. Lauk depa sedap. Selera kampung. Tambah ada ulam pulak. Memang memikat hati CikSha la. 
Dulu paling duk suka pi kedai makan nama Awet Muda. Ramai jugak orang luaq suka pi makan kat situ tau. Dekat-dekat area USM ja. Senang nak cari. Turun Penang kalau pi area USM boleh la pi try makan situ



#5 : Kambing Bakaq
Ni antara menu makanan yang popular jugak kat Penang. Mungkin sebab tak banyak tempat yang ada kot. Entah la. Tapi kat Penang memang ada 2 tempat yang popular dengan kambing bakaq ni. Kat belah pulau sana ada satu, kat sebelah darat ni ada jugak. Dekat pulak tu dengan kampung CikSha

Yang dekat dengan kampung CikSha tu memang popular sangat la. Puncak Mutiara Kafe nama dia. Situ memang tempat kambing bertendang. Haha. Gurau ja. Situ ada ladang kambing yang nalaaa punya besaq tau. Sebab tu menu kat situ mostly berasaskan daging kambing. Dan antara menu yang popular opkoz la kambing bakaq uols. 


#6 : Western Food
Opkoz la ada jugak western food kat Penang. Dah namanya syurga makanan dan tempat pelancongan favourite. Omputih ramai la duk mai melancong. Rugi la kalau tak ambik peluang bukak restoran berasaskan makanan barat kan. Nak berniaga kena la bijak ambil peluang dan inovatif gitu. 
Berlambak jugak la restoran ala barat ni ada kat Penang. Sedap dengan tak sedap makanannya dan best dengan tak best je persekitarannya. Pepandai la survey. Tapi ada satu restoran ni famous sangat sebab harga dia affordable. Warung Pak Mat. CikSha pun rasa nak pi try nanti kalau balik Penang. Boleh tulis review kan. Hihi. 


#7 : Penang Seafood
Last but not least, kalau hangpa mai Penang tu pi la try makan kat restoran seafood na. Maklum la, negeri yang ada pulau dan di kelilingi laut kan. Opkoz la makanan laut senang nak dapat. Cari la restoran hat yang tepi pantai. Syok oo makan sambil menikmati angin pantai, dengar deru ombak. Asyikkk ja. 
CikSha pernah la jugak makan kat restoran seafood masa bebujang dulu dengan kakak encik CH pi buka puasa. Masa tu dia kerja nurse lagi kat hospital Penang, CikSha kerja kat USM. Kira pernah la merasa makan seafood penang gitu walaupun zaman tok naduk punya cerita. Hahaha. 


Haaa, itulah dia 7 makanan yang sedap dan wajib hangpa cari kalau mai Penang ok. Lain sikit dari menu biasa yang memang melambangkan Penang. Tapi itulah, walaupun cuma dihidang dalam pinggan tapi mampu menambahkan isipadu badan

Bagi orang Penang, hangpa kalau craving tak payah nak susah hati sangat. Tau dah musim covid ni masih ada rasa insecure nak keluar rumah pi cari makanan sedap-sedap walaupun tekak teringin. Don't worry. Abang food delivery Penang confirm sudi nak hantar sampai depan pintu rumah. Order je ok


Bisik-bisik :: Penang memang syurga makanan! 


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.shahadafauzi.com/2020/08/7-must-eat-platters-in-penang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Anti Hopping Law Takiyuddin Tells Penang To Strip Defectors Seats First

Anti Hopping Law Takiyuddin Tells Penang To Strip Defectors Seats First

papar berkaitan - pada 11/8/2020 - jumlah : 99 hits
De facto law minister Takiyuddin Hassan said the Penang state government should strip four of its assemblypersons of their seats in accordance with the state s anti hopping law if the opposition truly wanted an anti hopping law at the feder...
Handcuffed Man Broke Free Of Police Escort And Leapt To His Death Penang Police

Handcuffed Man Broke Free Of Police Escort And Leapt To His Death Penang Police

papar berkaitan - pada 11/8/2020 - jumlah : 116 hits
A man who fell to his death at the Georgetown Court Complex while handcuffed had broken free from his police escort and flung himself through a window on the complex s fifth floor said Penang police chief Sahabuddin Abd Manan On Monday Aug ...
Penang Ocpd Cyber Bully Who Caused 17 Year Old Girl To Commit Suicide Detained

Penang Ocpd Cyber Bully Who Caused 17 Year Old Girl To Commit Suicide Detained

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 70 hits
GEORGE TOWN Police have detained a 20 year old man who allegedly made a threat that led a 17 year old school girl to commit suicide on August 3 Penang police chief Comm Datuk Sahabudin Manan said the suspect was arrested by a team of police...
Penang Dap No Rally At Court For Guan Eng Next Week

Penang Dap No Rally At Court For Guan Eng Next Week

papar berkaitan - pada 9/8/2020 - jumlah : 124 hits
Penang DAP has advised members to not hold any rallies when party secretary general Lim Guan Eng faces two court cases next week Police have warned that it will issue to those who gather outside the Butterworth Sessions Court on Aug 10 and ...
Understanding The Penang Undersea Tunnel Project

Understanding The Penang Undersea Tunnel Project

papar berkaitan - pada 8/8/2020 - jumlah : 44 hits
In January 2018 the Malaysian Anti Corruption Commission began its probe on the Penang undersea tunnel project with a series of high profile Politics immediately came into play with the then Penang chief minister Lim Guan Eng on the defensi...
Hari Raya Haji Takeaway By Shangri La S Rasa Sayang Resort And Spa Penang

Hari Raya Haji Takeaway By Shangri La S Rasa Sayang Resort And Spa Penang

papar berkaitan - pada 26/7/2020 - jumlah : 95 hits
Assalamualaikum hangpa Hai hangpa Kami nak habaq kat hangpa ni yang tak balik Raya Haji or bercuti ke Penang bolehlah try Hari Raya Haji Takeaway by Shangri La s Rasa Sayang Resport and Spa ni Depa ada buat promotion Hangpa tak payah susah ...
Jom Experience Penang

Jom Experience Penang

papar berkaitan - pada 29/7/2020 - jumlah : 165 hits
Hi Korang Usaha pihak Pelancongan Negeri Pulau Pinang untuk menyemarakkan lagi industri pelancongan negeri disambung di pusat bandar Kuala Lumpur dengan pelancaran kempen JOM Nikmati Pulau Pinang bertempat di Hotel Pullman Kuala Lumpur hari...
Man Sentenced To Jail For Wife Abuse Falls To His Death From Penang Courthouse

Man Sentenced To Jail For Wife Abuse Falls To His Death From Penang Courthouse

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 334 hits
The 30 year old man is believed to have fallen from a window on the fifth floor of the Penang magistrates court GEORGE TOWN A 30 year old man is said to have fallen to his death from the fifth floor of the magistrates court building here ye...
Tu Diaaa Duit Berlambak Sib Baik Kat Terengganu Darul Runtuh Kalau Kat Penang Sahih Berkepoi Kena Belasa Melayu Isle

Tu Diaaa Duit Berlambak Sib Baik Kat Terengganu Darul Runtuh Kalau Kat Penang Sahih Berkepoi Kena Belasa Melayu Isle

papar berkaitan - pada 12/8/2020 - jumlah : 103 hits
Rembat lebai selagi boleh Sakau semahunya Isle apa da hal gamaknya dah tak ada yang cerdik di Terengganu kot
Ustadz Adi Hidayat Bongkar Obat Covid 19 Berdasarkan Hadits Nabi

Baru Je Tersebar Gambar Neelofa Pu Riz Sekali Rizalman Lancar Per4ng

Tediaa Didakwa Menyerupai Alat Sulit Lelaki Pihak Berkuasa Robohkan Patung Ikan Kontroversi Selepas Desakan Rakyat

Detik Detik Ulama Dilapor Meninggal Dunia Sebaik Lafaz Lailahaillallah Ketika Sedang Beri Ceramah Agama

A Slow Atmosphere In The Living Room

Catatan Sejarah Kwsp Ambil Saham Mrcb Tahun 2005

17 Super Easy Diy Ideas You Can Use To Dress Up Your Windows

Sanggup Ambil Di Tempat Sampah Ini Pengorbanan Seorang Ayah Buat Anaknya



5 Negara Yang Mengalami Diaspora Kaum Unik

Info Dan Sinopsis Filem Kelaster Astro First

Terjawab Ini Senarai Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Apakah Perkataan Paling Panjang Dalam Bahasa Inggeris

Kenali Sonam Wangchuk Jurutera Yang Menjadi Inspirasi Watak Phunsukh Wangdu Dalam Filem 3 Idiots


Balik Pulau Pak Ku Roti Canai Sawah Padi Kampung Terang

Zahid Pun Sokong Anwar

Tuan Ibrahim Pucat Gigi Takut Kerajaan Tumbang

Putuskan Rangkaian Sedih Dan Hodoh

Covid19 2020

Pahlawan Negara Awang Raweng