29 Senarai Top Blogger Malaysia 2021


Ramai yang tak tahu bahawa aktiviti blogging pada zaman sekarang sebenarnya masih relevan walaupun ada beberapa perubahan pada trend blogging pada masa kini. Tapi ada juga blogger Malaysia yang masih mengekalkan trend blogging zaman dulu-dulu sebab kebanyakan blogger zaman dulu buat blog hanya sebagai hobi. 
Zaman dulu, blog memang sangat popular sebagai salah satu medium sosial untuk berkongsi pendapat dan menambah kenalan. Ada la juga beberapa blogger Malaysia yang masih menggunakan blog sehingga ke hari ini walaupun kebanyakan dari mereka sudah berhenti menulis. 

Kalau nak tahu, sebenarnya jumlah blog yang boleh dijumpai di carian internet saban hari semakin meningkat dan ini menunjukkan bahawa trend blogging masih relevan pada masa sekarang. Oleh itu, jom kenali beberapa top blogger dari Malaysia yang best untuk follow pada tahun 2021

1. Yaya Azura
Blog: www.yayaazura.com
Mula berblogging pada awal tahun 2010 dan banyak berkongsi pelbagai tips dan resepi masakan. Umumnya, blog Yaya Azura adalah bertemakan lifestyle, parenting, dan juga personal. Yaya juga menjadikan blog beliau sebagai medium untuk menambah pendapatan sampingan. 
2. Zati Salim
Blog: www.zatisalim.com
Blog Zati Salim merupakan sebuah blog lifestyle yang banyak berkongsi tentang isu semasa, pelbagai tips, resepi-resepi masakan yang menarik, dan juga tutorial blog. Buat anda yang masih baru dalam dunia blog, anda boleh lawati blog Zati Salim untuk pelbagai info dan blogger tips yang berguna

3. Bella Jamal
Blog: www.bellajamal.com
Bella Jamal atau lebih dikenali sebagai Kak Bell menjadikan blog beliau sebagai medium untuk beliau berkongsi pelbagai review dan info yang berkaitan dengan makanan, haiwan peliharaan, dan juga travel. Bukan itu sahaja, anda juga boleh dapatkan pelbagai tips untuk resipi 'homecooking' dari blog Bella Jamal. 
4. Aida Hanafiah
Blog: www.adianiez.com
Puan Adianiez banyak mengetengahkan perkongsian yang berkaitan dengan aktiviti keluarga, kisah ketiga-tiga anak beliau, pelbagai resepi masakan yang menarik untuk dicuba termasuklah menu harian yang popular, tips-tips dekorasi dalaman rumah, dan juga aktiviti berkebun. Beliau juga sesekali banyak berkongsi tentang percutian seperti tempat-tempat menarik untuk dilawat dan tempat makan yang best

5. Farhana Jafri
Blog: www.farhanajafri.com
Farhana Jafri merupakan seorang part-time blogger yang berkonsi tentang hiburan termasuklah movie, drama, telemovie, dan juga lagu terutama sekali Bollywood. Secara ringkasnya, blog Farhana Jafri adalah blog hiburan di mana anda boleh dapatkan pelbagai info dan review yang menarik untuk ditonton. Buktinya, beliau pernah bekerjasama dengan Iflix dan juga KRU Music untuk menulis konten di blog beliau. 
6. Eyqa Hasnan
Blog: www.eyqahasnan.com
Seorang blogger Malaysia yang berasal dari pantai timur ini suka menulis pelbagai topik yang berkisarkan tentang lifestyle, tips, dan personal. Beliau sangat berkeyakinan dari pelbagai aspek dan bentuk untuk membina networking

7. Abang Rock
Blog: www.abangrock.com
Abang Rock atau lebih dikenali sebagai Qamar Arif merupakan seorang part-time blogger dan juga freelance writer. Sebagai seorang lelaki dan suami, beliau banyak menulis dan berkongsi tentang kisah semasa, panduan kehidupan, gaya hidup seseorang, perhubungan, dan perkara lain yang berkaitan dengan Islam yang sesuai dari sudut pandangan seorang lelaki yang juga bergelar suami. 
8. Siti Awadah
Blog: www.sishawa.com
Sis Awa yang berasal dari utara tetapi kini menetap di pantai timur merupakan seorang blogger Malaysia yang juga mengasaskan Biters. Sebagai seorang isteri dan ibu kepada 6 orang cahaya mata, beliau banyak menulis topik berkaitan lifetyle dan parenting. Anda juga boleh timba banyak ilmu blogging melalui blog Siti Awadah. Beliau kini fokus menjana income melalui Adsense dan skill SEO

9. Nabiha Mohd (Bie Mohd)
Blog: www.biemohd.com
Dengan pengalaman berblogging selama 14 tahun, Nabiha Mohd atau lebih mesra digelar sebagai CikBie gemar berkongsi pelbagai tips di blog beliau sebagai inspirasi untuk ibu-ibu bekerjaya yang lain yang sibuk di dalam karier dan urusan perniagaan masing-masing untuk menjadi lebih bijak dalam mengatur masa untuk menjalankan aktiviti hobi seperti DIY, kerja-kerja kreatif, dan juga aktiviti bersama keluarga

10. Alia Farhan Said
Blog: www.aliafarhan.com
Seorang mommy blogger kepada 2 puteri yang gemar melakukan aktiviti travel bersama keluarga kecil beliau. Kerap berada di pelbagai tempat yang berbeza sama ada dalam Malaysia atau luar negara untuk bercuti bersama keluarga tersayang. Anda boleh baca tentang travelog, review makanan, dan juga tips parenting dari blog beliau

11. Ardini Humaira
Blog: www.ilhamdini.com
Blog Ardini Humaira umumnya berkisarkan tentang topik-topik berkaitan lifestyle, kecantikan, kehidupan peribadi seorang blogger Malaysia, tips-tips yang pelbagai, dan parenting. Ardini Humaira yang lebih mesra digelar Dini melalui blog beliau sanggup berhenti kerja demi keluarga tersayang. Beliau juga suka berkongsi pelbagai review dan resipi masakan untuk bacaan pengunjung blog beliau

12. Mrs Pip
Blog: www.mrspip.com
Mrs Pip, seorang Sabahan blogger yang juga bekas jurutera QAQC mula menulis blog secara suka-suka sejak tahun 2015. Kini, beliau lebih aktif menulis tentang perkara-perkara yang berkaitan personal dan parenting, review produk, Kdrama, dan beberapa resipi ringkas

13. Azlinda
Blog: www.azlindaalin.com
Blog Azlinda Alin dimiliki oleh seorang seorang Mommy blogger yang suka berkongsi tentang pengalaman beliau semasa travel, review tentang makanan dan resipi, personal, review produk kecantikan beserta tips, dan banyak lagi

14. Wan Rokiah (Wawa)
Blog: www.mommywawa.com
Lebih mesra dikenali sebagai Wawa, beliau juga merupakan salah seorang Mommy blogger yang banyak berkongsi tentang kehidupan beliau sebagai seorang wanita yang bergelar ibu, resipi, kisah-kisah anak beliau, dan sebagainya. Sebelum ini beliau aktif berkongsi tentang kesihatan dan supplemen di blog Vitamin Wawa

15. Chaza Xiaojieo
Blog: www.cxopportunities.com
Seorang blogger yang berasal dari Melaka dan parenting mommy yang bekerja dari rumah sambil membesarkan anak, Chaza menjadikan blog beliau sebagai platform untuk berkongsi pengalaman dan review produk dengan jujur dan ikhlas. Niat utama beliau berblogging adalah untuk membuka peluang kepada diri sendiri dan orang lain untuk menambah ilmu walau tanpa mengira siapa dan di mana anda berada

16. Nurul Aleya (apakatamommy)
Blog: www.apakatamommy.com
Apakata Mommy merupakan sebuah blog parenting yang ditulis oleh Leya yang gemar berkongsi pengalaman breastfeeding beliau, tips menyusukan anak sehingga umur 2 tahun serta pelbagai resipi menarik yang boleh dicuba dengan menggunakan air fryer

17. Sii Nurul
Blog: www.siinurul.com
Nurul seorang blogger sepenuh masa yang suka berkongsi tentang kerjaya beliau sebagai seorang blogger di blog beliau yang diberi nama Sii Nurul. Beliau menulis pelbagai informasi menarik untuk bacaan umum yang berkaitan kerjaya, tips dan panduan serta pengalaman beliau berblogging. Jika anda berhasrat ingin memulakan kerjaya sebagai seorang blogger sepenuh masa, boleh lawati blog beliau untuk pelbagai tips dan info yang berguna

18. Bonde Zaidalifah
Blog: www.bondezaidalifah.com
Bonde Zaidalifah merupakan sebuah blog mengenai lifestyle travel, resipi, review novel, review drama, review produk kecantikan dan kesihatan, review hotel, dan review restoran. Bonde juga ada berkongsi tentang pengalaman beliau sendiri

19. Marina Bashah
Blog: www.marinabashah.com
Seorang ibu bekerjaya kepada 3 orang anak dara, beliau mula berblog pada tahun 2010 tetapi tidak berapa konsisten. Mula bergiat aktif semula sejak tahun 2019 dengan blog baru yang diberi nama Marina Bashah dan mula menulis blog dengan skill SEO. Beliau suka berkongsi tentang travel, hotel, dan juga tempat makan yang menarik. Beliau juga ada menulis tentang parenting dan kisah pembelajaran anak-anak beliau. 
20. Annur Syuhadah
Blog: www.annursyuhadah.com
Blog Annur Syuhadah merupakan sebuah blog perkongsian pengalaman penulis, tips dan trick kehidupan suami isteri jarak jauh sambil membesarkan tiga orang anak sendirian sejak dari mula. Perkongsian dari blogger Annur Syuhadah yang paling hangat mendapat sambutan adalah mengenai sejarah beliau membesarkan bayi pramatang, masalah penyusuan, dan perancangan keluarga. 
21. Fadzi Razak
Blog: www.fadzirazak.com
Blogger Fadzi Razak yang berasal dari Pahang tetapi kini menetap di Shah Alam ini merupakan seorang ibu kepada dua orang anak lelaki. Beliau menjadi blog ini sebagai medium beliau berkongsi tentang kekeluargaan, parenting, resipi makanan yang menarik, travel, organisasi, tips diy, dan juga review

22. Hawa Hassan
Blog: www.hawahassan.com
Berasal dari pantai timur dan lebih mesra dipanggil Hawa, beliau memilih untuk menjadi seorang suri rumah yang gemar berblogging. Blog Hawa Hassan merupakan sebuah platform lifestyle beliau untuk menulis tentang susun atur dan hiasan dalaman rumah serta laman, projek DIY, pelbagai resipi mudah yang menarik, tips-tips yang berguna, serta panduan jana income dari rumah

23. Zaza Azman
Blog: www.zazaazman8.com
Blog Zaza Azman lebih dikenali sebagai sebuah blog lifestyle, makanan, kecantikan, dan juga parenting. Penulis blog Zaza Azman yang juga merupakan seorang suri rumah sepenuh masa lebih selesa menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa tulisan blog beliau. Beliau suka menulis review makanan, tempat-tempat yang menarik untuk dilawati, serta barang-barang kecantikan. 
24. Zayn Hakeem
Blog: www.dakwatpena.com
Blog Dakwat Pena merupakan sebuah blog peribadi tulisan Zayn Hakeem yang khusus tentang isu-isu dan prosidur mahkamah serta perundangan syariah di Malaysia. Blog ini wujud hasil cetusan penulis untuk berkongsi tentang prosidur mahkamah lebih-lebih lagi yang melibatkan permasalahan rumahtangga

25. Azhafizah
Blog: www.azhafizah.com
Azhafizah adalah nama yang tidak asing lagi dalam dunia blog di mana penulis banyak berkongsi tentang resipi mudah yang menarik, tanaman, dekorasi dalaman dan luaran rumah, drama, filem, tempat-tempat yang menarik untuk dilawati, isu semasa, tips dan tutorial blog serta banyak lagi

26. Siti Rohaida
Blog: www.kisahsidairy.com
Penulis blog Kisah Si Dairy, Siti Rohaida merupakan ibu kepada dua orang anak perempuan gemar menulis tentang kekeluargaan, kecantikan, dan pelbagai topik lain yang berkisarkan hidup beliau. Beliau juga menjadikan blog beliau sebagai sumber pendapatan sampingan yang paling digemari. 
27. Norhana Rosmida 
Blog: www.hannamaruku.com
Seorang ibu kepada dua orang anak dan juga HR Practicioner di sebuah pejabat, penulis memulakan hobi berblogging beliau sejak dari zaman universiti lagi. Sebagai seorang part-time blogger, Norhana Rosmida banyak menulis tentang resipi, travel, dan kisah anak-anak. Beliau juga suka berkongsi tentang pengalaman beliau menggunakan natural remedies untuk kesihatan anak-anak sejak menjadi seorang Young Living Distributor. 
28. Sharina (opzzpinky)
Blog: www.opzzpinky.com
Sebagai ibu kepada sepasang anak, Edan dan Eshal, Sharina pada mulanya menjadikan blog sebagai tempat beliau meluah. Namun, sekarang beliau sudah mula menjana pendapatan melalui blog beliau dengan menulis tentang lifestyle, perkongsian ilmu, pengalaman kisah hidup beliau serta pelbagai tips yang berguna untuk semua pembaca

29. Fuzy Rahamah Hamid
Blog: www.iamfuzy.com
Fuzy Rahamah Hamid atau lebih mesra disapa Kak Fuzy atau Umi Fuzy menjadikan blog I Am Fuzy sebagai medium beliau untuk berkongsi pelbagai pengalaman hidup diri sendiri, kekeluargaan, travelogue, resipi kegemaran, buku, tips-tips yang berguna, serta advertorial dan review produk


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.messarah.com/2021/02/senarai-top-blogger-malaysia-2021.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
30 Top Malaysia Blogger 2021

30 Top Malaysia Blogger 2021

papar berkaitan - pada 3/3/2021 - jumlah : 124 hits
30 Top Malaysia Blogger 2021 Sejak saya mula menulis blog dengan serius pada tahun 2014 ramai blogger Malaysia yang saya kenal Bermula dengan kenal dalam blog kemudian kenal di Facebook dan ada yang saya sempat berjumpa secara face to face ...
26 Top Mummy Blogger 2021 Yang Suka Sharing Tentang Parenting Lifestyle

26 Top Mummy Blogger 2021 Yang Suka Sharing Tentang Parenting Lifestyle

papar berkaitan - pada 11/2/2021 - jumlah : 112 hits
26 TOP MUMMY BLOGGER 2021 YANG SUKA SHARING TENTANG PARENTING LIFESTYLE Hai Assalamualaikum Selamat Sejahtera semua Esok dah mula kita cuti CNY Tahun Baru Cina Alang alang cuti tu jomlah kita habiskan ziarah blog TOP MALAYSIAN MUMMY BLOGGER...
Senarai Jersi Home Away 3rd Kit Pasukan Liga Malaysia 2021

Senarai Jersi Home Away 3rd Kit Pasukan Liga Malaysia 2021

papar berkaitan - pada 3/3/2021 - jumlah : 204 hits
Jersi Pasukan Liga Malaysia 2021 Bermulanya musim baharu kebiasaannya apa yang berubah pada pasukan bolasepak adalah jadual perlawanan baharu Senarai Jersi Pasukan Liga Malaysia 2021Jika ada pasukan yang aktif ketika perpindahan pra musim m...
5428 I Sinar Ppim Nasihat Orang Ramai Hati Hati Elak Jadi Mangsa Scammer Malaysia Post 20 02 2021

5428 I Sinar Ppim Nasihat Orang Ramai Hati Hati Elak Jadi Mangsa Scammer Malaysia Post 20 02 2021

papar berkaitan - pada 20/2/2021 - jumlah : 125 hits
PENCARUM Kumpulan Wang Simpanan Pekerja yang mengeluarkan caruman menerusi i Sinar dinasihatkan berhati hati dan memastikan kewangan digunakan sebaik mungkin bagi mengelak menjadi mangsa scammer dan skim cepat kaya Ketua Aktivis Persatuan P...
5418 Kunjungan Ppim Ke Kementerian Pengangkutan Malaysia Fb Wee Ka Siong 17 02 2021

5418 Kunjungan Ppim Ke Kementerian Pengangkutan Malaysia Fb Wee Ka Siong 17 02 2021

papar berkaitan - pada 18/2/2021 - jumlah : 103 hits
Hari ini saya dan Timbalan Menteri Pengangkutan YB Datuk Haji Hasbi Haji Habibollah menerima kunjungan hormat daripada Persatuan Pengguna Islam Malaysia yang diketuai oleh Ketua Aktivisnya Datuk Nadzim Johan bagi membincangkan beberapa perk...
5423 Ppim Beramal Membantu Asnaf Di Selising Utusan Malaysia 17 02 2021

5423 Ppim Beramal Membantu Asnaf Di Selising Utusan Malaysia 17 02 2021

papar berkaitan - pada 19/2/2021 - jumlah : 100 hits
PERSATUAN Pengguna Islam Malaysia dan Kelab Gempur Rimba Extrem tampil membantu penduduk Selising Pasir Puteh yang terkesan dengan pandemik Covid 19 dan musibah banjir baru baru ini Ketua Operasi Unit Kebajikan PPIM Siti Khadijah Hassan Ber...
5409 Ahli Politik Wajar Contohi Dap Mca Ppim Malaysia Gazette 16 02 2021

5409 Ahli Politik Wajar Contohi Dap Mca Ppim Malaysia Gazette 16 02 2021

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 112 hits
KUALA LUMPUR Ahli politik Melayu wajar mencontohi DAP dan MCA kerana kedua dua parti itu tidak mencetuskan ketidakharmonian dalam kalangan kaum mereka Ketua Aktivis Persatuan Pengguna Islam Malaysia Datuk Nadzim Johan berkata semua ahli pol...
Top 10 Modern Spying Gadgets Of 2021

Top 10 Modern Spying Gadgets Of 2021

papar berkaitan - pada 21/2/2021 - jumlah : 67 hits
Top 10 Modern Spying Gadgets Of 2021 Subscribe To Most Amazing Top 10 http bit ly 2Ibyk6i Most Recent Videos https www youtube com watch v o2auGYN SV4 list UUBINYCmwE29fBXCpUI8DgTA index 1 From Spy Kids all the way to James Bond I m sure at...
Fitch Unit Slashes Malaysia S 2021 Gdp Forecast By Half Due To Runaway Covid 19 Cases Mco

Fitch Unit Slashes Malaysia S 2021 Gdp Forecast By Half Due To Runaway Covid 19 Cases Mco

papar berkaitan - pada 16/2/2021 - jumlah : 87 hits
The Fitch Group unit said it was slashing the projection due to the third wave of Covid 19 infections which began following the Sabah state election last year and continued to build to the point of requiring a renewed movement control order...
18 000 Graduan Perubatan Tidak Ada Peluang Kerja

Selalu Solat Lambat Korang Kena Baca Ni

Sebuah Kisah Kiai Nawawi Abdul Djalil Bertemu Malaikat Maut

Accelerating Innovation Between Malaysia Japan In Business And Investment

Mudahnya Nak Menang Hadiah Kereta Simpan Duit Sahaja

Rakyat Dah Tinggai Rangka Depa Baru Dok Rangka

Vide0 Digel R Shah Rukh Khan Malaysia Peminat Terhibur Gelag4t Aeril Zafrel Tak Tahu Lirik Lagu Tapi Tetap Yakin

Perbezaan Hakmilik Sementara Dengan Hakmilik Kekal



Kisah Kereta Mazda Yang Muat Dalam Sebuah Bagasi Baju

Kisah Ulama Terkenal yang Bertukar Menjadi Atheis Abdullah Al Qasemi

6 Monyet Dengan Wajah Paling Pelik Dan Menakutkan Di Dunia

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Love Elsa Slot Megadrama Astro

5 Pemain Bola Sepak Berprofil Tinggi Yang Meninggal Dunia Atas Padang


Kandas Mimpi Anies Di Senayan

Tangkap Empat Orang Polda Banten Sita 781 Butir Tramadol Dan 511 Heximer

Video Ikhtiar Mantan Menkes Terawan Wujudkan Vaksin Nusantara Di Indonesia

Payment From Your Account

Cara Betul Biak Ikan Laga Sendiri

Sabarlah Oktober Awal 2022 Parlimen Buka