10 Surah Penerang Hati Menurut Rasulullah SawAssalamualaikum wbt...10 surah mujarab sebagai penerang hati menurut kekasih kita Nabi Muhammad S.A.W. yang disuruh kita mengamalkannya dalam kehidupan seharian kita. Semoga ianya dapat menjadi peringatan dan saling berpesan-pesanan antara kita semua.

1. SURAH AL-FATIHAHAmalkan membaca Surah Al-Fatihah semasa hendak tidur diikuti dengan membaca Surah Al-Ikhlas 3 kali, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas. Insha Allah akan aman tenteram dan terjauh daripada gangguan syaitan. Dianjurkan juga membaca surah ini sebanyak 44 kali untuk mengubati sakit mata, perut, gigi dan lain-lainnya dengan izin Allah SWT.. Untuk mencegah kemurkaan Allah, bacalah surah ini sebanyak 17 kali sehari iaitu dengan mengerjakan solat 5 waktu.

2. SURAH YAASINTelah bersabda Rasulullah SAW., " Sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati Al-Qur’an ialah Surah Yaasin iaitu jantung Al-Qur’an. Sesiapa yang membaca Surah Yaasin, nescaya dituliskan oleh Allah pahala menyamai sepuluh kali membaca Al-Qur’an seluruhnya. "(Hadis riwayat At-Tarmizi dari Anas r.a.)

Rasulullah SAW. juga bersabda, " Surah Yaasin dinamakan di dalam kitab Taurat dengan sebutan “At-Mu’ammah” (yang umum), yang mengumumkan pembacanya dengan kebaikan dunia dan akhirat, menanggung segala bala baik dari kesusahan di dunia mahu pun akhirat. Pembaca juga akan dilindungi dari setiap keburukan dan kejahatan serta segala hajat dan kemahuan akan Allah kabulkan. Jika dibaca dalam satu malam semata-mata mengharapkan keredaan Allah, nescaya Allah akan mengampunkan dosanya." (Hadis riwayat Malik, Ibnu-Sunni dan Ibnu Hibban).

Surah Yaasin ni juga jika diamalkan, Insha Allah akan terselamatlah kita dari kehausan di hari kiamat. 

3. SURAH AT-DHUHANDibaca sekali pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar.

4. SURAH AL-WAQI’AHMenurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca Surah Al-Waqi’ah pada tiap-tiap malam, Insha Allah tidak akan merasai kepapaan. Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insha Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya. Mereka yang membacanya sebanyak 14 kali setiap lepas solat Asar, Insha Allah akan dikurniakan dengan rezeki yang banyak.
Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah ayat 35-38 sebanyak 7 kali. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita. Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya."

5. SURAH AL-KAUSARSesiapa yang mengamalkan membaca surah ini sebanyak 1,000 kali, maka Allah SWT Insha Allah akan mengabulkan hajatnya termasuk rezeki dan kenaikan pangkat. Sesiapa yang membaca 1,000 kali juga selepas solat Isyak hingga dia tertidur, Insha Allah dia dapat melihat Rasulullah SAW dalam tidurnya.

6. SURAH AL-KHAAFIRUUN"Sesiapa yang membaca Surah Al-Khaafiruun, maka bandingannya seperti membaca seperempat Al-Qur’an, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa yang mengejutkan." (Riwayat At-Tarmizi).Sebelum tidur, bacalah surah ini agar jika kita meninggal dunia, kita akan berada dalam husnul khatimah serta membersihkan kotoran dalam diri kita.

7. SURAH AL-MULKSebuah lagi Surah dari Al-Qur’an iaitu Surah Al-Mulk mempunyai fadilat dan faedah yang amat besar bagi sesiapa yang mengamalkan membacanya. Menurut beberapa hadis Rasulullah s.a.w., mereka yang mengamalkan membaca akan surah ini, akan mendapat syafaat dan keampunan dosa-dosanya. Mereka yang membacanya pada setiap malam, insya’Allah, akan terselamat dari azab kubur.

8. SURAH AL-IKHLASRasulullah SAW pernah bersabda kepada isteri kesayangan baginda, Siti Aisyah, antara mafhumnya :“Wahai Aisyah isteri ku, sebelum kamu tidur, khatamlah dulu Al-Qur’an.” Siti Aisyah lalu berkata, “Wahai suami ku, saya tidak mampu khatam Al-Qur’an sebanyak 30 juzuk itu.” Apabila mendengar kata-kata Siti Aisyah tersebut, Rasulullah SAW. sambil tersenyum lalu menjawab, “Barangsiapa yang membaca 3 kali sebelum tidur, seolah-olah ia telah khatam Al-Qur’an keseluruhannya.”
Dari Rasulullah SAW pernah bersabda kepada Saidina Ali RA “Sesiapa hendak pergi musafir, kemudian ketika dia hendak meninggalkan rumahnya, ia membaca surah Al-Ikhlas 11 kali, maka Allah memelihara rumahnya sampai ia kembali." Ibnu Said Al-Khanafi menerangkan : “Surah ini dinamakan Surah Al-Ikhlas, ertinya bersih atau lepas. Maka barang siapa yang membacanya dan mengamalkannya dengan hati yang ikhlas, maka ia akan dilepaskan kesusahan duniawi, dimudahkan di dalam gelombang sakratulmaut, dihindarkan dari kegelapan kubur dan kengerian hari kiamat.”

9. SURAH AL-FALAQSiti Aisyah RA menerangkan : “Bahawa Rasulullah SAW pada setiap malam apabila hendak tidur, Baginda membaca Surah Al-Ikhlas, Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas lalu ditiupkan pada kedua telapak tangan, kemudian disapukan keseluruh tubuh dan kepala."
Barang siapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 41 kali selama 3 hari, 5 hari atau 7 hari berturut-turut. Barang siapa yang takut akan godaan syaitan dan manusia, takut dalam kegelapan malam atau takut dengan kejahatan manusia, bacalah Surah Al-Falaq dan Surah An-Nas sebanyak 100 kali.

10. SURAH AN-NASSurah An-Nas adalah surah yang terakhir (ke-114) dalam Al-Qur’an. Nama An-Nas diambil dari kata An-Nas yang berulang kali disebut dalam surah ini yang bermaksud manusia. Surah ini termasuk dalam golongan surah makkiyah. Isi surah ini adalah bagi menganjurkan manusia memohon perlindungan kepada Allah dari godaan syaitan baik yang berasal dari golongan manusia mahu pun jin. Surah An-Nas ini juga adalah penerang hati.
Wallahualam.. Semoga ianya memberi manfaat kepada kita semua.. 
#shikinrazalidotcom #Malaysianblogger #bloggerTerengganu #bloggerSepang #mypersonaljournal
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.shikinrazali.com/2020/10/10-surah-penerang-hati-menurut.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Tanda Tanda Hati Dah Mati Menurut Imam Al Ghazali

Tanda Tanda Hati Dah Mati Menurut Imam Al Ghazali

papar berkaitan - pada 17/10/2020 - jumlah : 149 hits
Tanda Tanda Hati Dah Mati Menurut Imam al Ghazali Bila hati dah mati tak ada apa yang tinggal lagi dalam tubuh kita Kerana bila hati dah mati seumpama matilah semua anggota tubuh kita Bila hati kotor semua yang dibuat penuh hasad dan dengki...
Saidina Abu Bakar Ra Menangis Di Sisi Rasulullah Saw

Saidina Abu Bakar Ra Menangis Di Sisi Rasulullah Saw

papar berkaitan - pada 21/10/2020 - jumlah : 29 hits
Menurut riwayat yang rajih Rasulullah SAW bertolak dari rumahnya menuju ke gua Thur pada dua haribulan Rabi ul Awwal setelah tiga belas tahun dibangkitkan menjadi nabi dan rasul Apabila sampai di Gua Thur Saidina Abu Bakar RA terlebih dahul...
Doa Rasulullah Saw Untuk Pemimpin Yang Menyusahkan Rakyatnya

Doa Rasulullah Saw Untuk Pemimpin Yang Menyusahkan Rakyatnya

papar berkaitan - pada 20/10/2020 - jumlah : 84 hits
Doa Rasulullah SAW untuk pemimpin yang menyusahkan rakyatnya Ya Allah barangsiapa yang mengurus urusan umatku lalu dia menyusahkan mereka maka susahkanlah dia dan sesiapa yang menguruskan perkara umatku lalu dia mengasihi mereka maka kasihi...
Buku Rasulullah Saw Pernah Bercerita

Buku Rasulullah Saw Pernah Bercerita

papar berkaitan - pada 24/10/2020 - jumlah : 61 hits
Mari mendengar cerita yang pernah disampaikan oleh nabi Hayati cerita cerita yang pernah disampaikan oleh Rasullah SAW untuk dijadikan pedoman kepada seluruh umatnya sehingga ke hari ini Ikuti watak watak di dalam cerita ini yang penuh deng...
Inilah 9 Tanda Hati Anda Sudah Rosak Atau Sakit Jangan Abaikan

Inilah 9 Tanda Hati Anda Sudah Rosak Atau Sakit Jangan Abaikan

papar berkaitan - pada 6/10/2020 - jumlah : 133 hits
Tanda tanda megalami penyakit hati boleh di kenali dengan anda memberi perhatian kepada perolehan yang berjalan pada tubuh Liver atau hati iaitu organ terbesar pada tubuh yang mempunyai banyak manfaat Satu di antara manfaat daripada organ h...
Inilah 9 Tanda Kerosakan Pada Hati Jangan Abaikan Jika Anda Ada Tabiat Makan Yang Buruk

Inilah 9 Tanda Kerosakan Pada Hati Jangan Abaikan Jika Anda Ada Tabiat Makan Yang Buruk

papar berkaitan - pada 8/10/2020 - jumlah : 71 hits
Hati memainkan peranan penting dan berkait rapat dengan fungsi organ organ lain dalam tubuh kita dari penghasilan protein dan pembekuan darah hinggalah ke metabolisma kolesterol glukosa dan zat besi Hati juga merupakan organ yang berfungsi ...
Ditanya Soal Uu Cipta Kerja Fitri Salhuteru Dalam Memimpin Perusahaan Saya Menggunakan Hati Nurani

Ditanya Soal Uu Cipta Kerja Fitri Salhuteru Dalam Memimpin Perusahaan Saya Menggunakan Hati Nurani

papar berkaitan - pada 7/10/2020 - jumlah : 73 hits
Bagi sahabat Nikita Mirzani ini tenaga kerja berhak mendapatkan yang terbaik karena mereka lah yang menghidupi pemilik perusahaan
Walau Pun Dia Dikatakan Kena Stroke Tapi Dia Masih Punya Busuk Hati Pada Anwar

Walau Pun Dia Dikatakan Kena Stroke Tapi Dia Masih Punya Busuk Hati Pada Anwar

papar berkaitan - pada 8/10/2020 - jumlah : 87 hits
2tS gpotnhsrnoareesdgh ANWAR IBRAHIM BERHAK MENGADAP KDYMM AGUNG TAPI DIA TIADA SOKONGAN YANG MENCUKUPI Saya tetap mempertahankan anwar ibrahim kaki kelentong dan tidak mempunyai jumlah sokongan untuk menyokong dia jadi perdana menteri Hany...
Tanda Hati Telah Rosak

Tanda Hati Telah Rosak

papar berkaitan - pada 7/10/2020 - jumlah : 78 hits
Pernah sik seumur hidup kitak orang kitak orang raso yang kitak orang jak betoi dan orang lain semuo salah Pendek dan panjang kato nang kitak orang sik penah molah salah dalam hidup kitak orang Yang salah adolah orang lain samo ado jiran se...
Pengiran Mateen Dedah Penyebab Kemangkatan Pengiran Azim

Ada Anak Bini Lagi Nak Test Janda Wanita Ini Sekolahkan Rakan Lelaki Gatal

Foto Baru Umur 29 Tahun Ada 7 Orang Anak Ibu Muda Ini Kongsi Pengalaman Kahwin Awal

Video Anak Yatim Miskin Disiksa Pria 62 Tahun Kepalanya Dibenturkan Ke Meja Biliar

Suami Naik Hantu Si Isteri Sibuk Berzumba Sampai Tak Masak

Boikot Produk Perkhidmatan Perancis Ppim

Apa Peranan Pas Dan Menteri Ugama Di Kerajaan Pusat

Hukum Memasak Atau Memakan Haiwan Yang Masih HidupKisah Sistem Kasta India Yang Kenakan Cukai Tutup Dada

Apa Yang Diajarkan Dalam Sistem Sekolah Kebangsaan Korea Utara

7 Telefon Mudah Alih Terawal Di Dunia

Biodata Penyanyi Noraniza Idris Peserta Gegar Vaganza Musim 7 GV7 2020

Resepi Jem Nenas Paling Tahan Lama


Salam Maulidur Rasul 12 Rabiulawal 1442h

Term Paper Writers

Having Your Dream Wedding On The Net

Buat Duit Online Dengan Ethereum Dan Bitcoin Aset Digital Yang Bernilai

Khabib Jaga Air Muka Gaethje

Sakit Tumit Dan Pinggang Selepas Bersalin Czer Pembedahan