1 122 Peluang Pekerjaan Sebagai Usahawan Untuk Anak Muda Di Ibu Kota


KUALA LUMPUR, 7 Julai  — Kementerian Wilayah Persekutuan menerusi program Pembangunan Usahawan Anak Muda Kota menawarkan sejumlah 1,122 peluang perniagaan kepada golongan muda khusus bagi mereka yang ingin menceburi bidang keusahawanan.
Menterinya, Tan Sri Annuar Musa berkata peluang dan inisiatif itu diwujudkan selain membantu usahawan muda juga bagi memulih semula ekonomi negara dengan merancakkan aktiviti pembelian kalangan pelancong domestik dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).
“Boleh dikatakan hampir 80 hingga 90 peratus kawasan di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sudah dianggap zon hijau. Kementerian ingin mengajak dan menggalakkan orang ramai kembali bertumpu ke pusat perniagaan.
“Kementerian juga sudah mula melancarkan kempen untuk memulihkan ekonomi negara. Program ini memberi keutamaan kepada anak muda yang cenderung dan mempunyai minat mendalam dalam bidang keusahawanan.
“Peluang ini dibuka kepada usahawan muda termasuk mereka yang kehilangan pekerjaan dan yang ingin menceburi bidang keusahawanan. Ia sebagai langkah proaktif dan kementerian telah mengenal pasti 1,000 lokasi yang akan dibuka secara berperingkat,” katanya pada sidang media ketika meninjau lokasi Projek River Of Life, di sini hari ini.
Annuar berkata sebanyak 169 lokasi strategik telah dikenal pasti untuk dijadikan ruang perniagaan di Kuala Lumpur dan Putrajaya dengan 80 peserta akan memulakan operasi bermula Julai hingga Disember ini.
Beliau berkata program itu akan berterusan sehingga tahun 2023 dan terbuka kepada anak muda berumur seawal 18 tahun hingga 35 tahun.
“Kios yang disediakan adalah termasuk kemudahan fasiliti bersesuaian jenis perniagaan dengan reka bentuk yang moden, teratur, kemas dan bersih. Antara jenis perniagaan yang boleh dibuat seperti makanan dan minuman; pusat gajet dan teknologi maklumat; cenderamata; kraftangan; buku; fesyen dan perhiasan serta produk kosmetik dan kecantikan,” katanya.
Tambahnya, usahawan akan dikenakan bayaran sewaan nominal mengikut keluasan ruang niaga, mendapat green lane bagi permohonan lesen perniagaan melalui Pihak Berkuasa Tempatan (PBT), membantu padanan bagi perniagaan francais serta bantuan dan akses dalam mengaplikasikan ekonomi digital.
Selain itu, bagi lokasi kios di kawasan perhentian bas dan teksi, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) akan memastikan setiap lokasi mempunyai ruang bebas halangan 1.5 meter lebar paling minimum bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas serta bagi memberikan laluan kepada pengguna terutamanya orang kurang upaya.
Annuar berharap inisiatif itu dapat menjayakan serta merancakkan sektor pelancongan, peruncitan dan penjajaan negara.
Anak muda (belia) yang berminat untuk menceburi perniagaan melalui program itu boleh memohon secara online di https://usahawanwp.kwp.gov.my mulai hari ini. Semakan status permohonan boleh dilihat di laman web yang sama bermula 1 Ogos ini.
Sumber: BERNAMA
The post 1,122 Peluang Pekerjaan Sebagai Usahawan Untuk Anak Muda Di Ibu Kota appeared first on Siakap Keli.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://siakapkeli.my/2020/07/08/1122-peluang-pekerjaan-sebagai-usahawan-untuk-anak-muda-di-ibu-kota/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
1 122 Lokasi Program Pembangunan Usahawan Anak Muda Kota Annuar Musa

1 122 Lokasi Program Pembangunan Usahawan Anak Muda Kota Annuar Musa

papar berkaitan - pada 11/7/2020 - jumlah : 212 hits
ATAS keprihatinan terhadap kurang peluang pekerjaan untuk golongan muda Kementerian Wilayah Persekutuan mengambil inisiatif memperkenalkan Program Pembangunan Usahawan Anak Muda Kota bagi mewujudkan peluang perniagaan kepada golongan belia ...
Belum Dapat Merasa Susu Ibu Wanita Hidap Kanser Meninggal Dunia Lepas Lahirkan Anak

Belum Dapat Merasa Susu Ibu Wanita Hidap Kanser Meninggal Dunia Lepas Lahirkan Anak

papar berkaitan - pada 11/7/2020 - jumlah : 129 hits
Seorang ibu muda berusia 24 tahun Noor Athirah akhirnya menemui ajal pada 9 Julai nbsp selepas 47 hari bertarung nyawa melawan penyakit kanser arwah meninggalkan dua orang cahaya mata yang masih kecil Lebih meruntun jiwa suaminya Muhammad H...
Latih Sensori Cara Fun Buatkan Dam Ular 3d Macam Ibu Ni Confirm Anak Suka

Latih Sensori Cara Fun Buatkan Dam Ular 3d Macam Ibu Ni Confirm Anak Suka

papar berkaitan - pada 28/6/2020 - jumlah : 143 hits
Biarpun kita sudah boleh bawa anak anak keluar tapi masih ada keraguan dan rasa risau kan Kita tidak yakin yang persekitaran di luar benar benar bersih dan selamat untuk anak anak Bila dah lama tak keluar ni anak anak mula jadi bosan Sebaga...
Sejuk Perut Ibu Mengandung Anak Yatim Digelar Google Al Quran Amp Miliki Kelebihan Luar Biasa

Sejuk Perut Ibu Mengandung Anak Yatim Digelar Google Al Quran Amp Miliki Kelebihan Luar Biasa

papar berkaitan - pada 27/6/2020 - jumlah : 88 hits
Siapa sangka usia mereka baru setahun jagung namun sudah berjaya hafal al quran dengan baik Meskipun bergelar anak yatim ia telah menjadi pendorong untuk meletakkan sepenuh usaha agar berjaya di dunia dan akhirat Mungkin bagi sesetengah kan...
Serangga Tersesat Masuk Telinga Anak Doktor Ini Kongsikan 5 Langkah Penting Ibu Bapa Perlu Tahu

Serangga Tersesat Masuk Telinga Anak Doktor Ini Kongsikan 5 Langkah Penting Ibu Bapa Perlu Tahu

papar berkaitan - pada 26/6/2020 - jumlah : 104 hits
Mungkin anda sebagai ibubapa pernah mengalami kejadian seperti serangga masuk ke dalam telinga anak ketika mereka sedang tidur atau anak anda tiba tiba mengadu mengalami sakit pada bahagian telinga Hal ini terjadi mungkin disebabkan kehadir...
Cukup 47 Hari Melawan Kanser Isteri Dijemput Ilahi Anak Bongsu Tak Sempat Rasa Kasih Ibu

Cukup 47 Hari Melawan Kanser Isteri Dijemput Ilahi Anak Bongsu Tak Sempat Rasa Kasih Ibu

papar berkaitan - pada 10/7/2020 - jumlah : 119 hits
Selepas berjuang 47 hari bertarung nyawa melawan penyakit kanser akhirnya Allah ambil arwah Noor Athirah Mohd Arif ibu kepada dua cahaya mata untuk berehat buat selama lamanya Kesakitan yang ditanggung oleh arwah Noor Athirah ini pernah dik...
Kisah Riwayat Jenazah Kubur Berdarah Ketika Hayatnya

Sudah 2 Tahun Tidak Tinggal Sebumbung Yusof Haslam

Sprm Di Gesa Siasat Guru Besar Perdayakan Pibg Guna Pengaruh Tukar Guru Sesuka Hati

Hiburan Dilihat Ke Pejabat Agama Puteri Sarah Unfollow Syamsul Yusof Di Instagram

Kelantan Boleh Manfaatkan Air Hujan Cadangan Bernas Menteri Alam Sekitar Air Dikritik Netizen

Mana Jemin Nak Cari Port Semburit Pula Ni

How To Be Good Leader In Network Marketing

5932 Ejen Penarik Kereta Ke Samseng Hati Hati Ye Tv Ppim 18 09 2020



Info Dan Sinopsis Drama Bicara Cinta Slot Samarinda TV3

5 Kategori Pahlawan Dalam Era Feudal Jepun

Kenapa Filipina Masih Menuntut Sabah

Ritual Kematian Etnik Tana Toraja Pengebumian Paling Mahal di Dunia

Akhirnya PU Riz Bersuara Gosip Emoji Love Berbaju Sedondon Dengan Neelofa


Tempat Menarik Bercuti Di Pulau Pangkor Perak

Pu Riz Neelofa Noor Nabila Bagi Hint Hubungan Neelofa Dan Pu Riz

Ulang Tahun Alif Ziyad Ke 5

Toward Zero Reducing And Offsetting Our Data Center Power Emissions

9 Cara Jitu Menjadi Orang Yang Istiqomah

Ada Pengumuman Penting Pada Hari Esok