Umrah Part 1 The Madina Oberoi Madinah


Kalau pergi umrah ni ada 2 je selalunya. Turun dekat Makkah dulu atau Madinah dulu. Aku pergi ni turun Madinah dulu. So pakai baju biasa je. Kalau korang turun Makkah dulu,lelaki kena pakai ihram siap-siap sebab nanti tak perlu menyusahkan diri nak tukar atas flight. Jangan niat tanpa pakai ihram, nanti kena dam. Lelaki tak boleh pakai pakaian jahit masa ihram. 

Tapi disebabkan aku turun ke Madinah dulu, memang rilek-rilek je lah suami aku pakai baju berjahit macam biasa. 😊




Masa dalam flight. Teruja pulak tengok awan warna purple 😍
Sampai je airport dekat Madinah, tetiba Han lapar. Ada lah nampak McD dekat airport tu, so beli je lah situ

Aku sampai hotel malam. Dalam pukul 10pm macam tu. Memang tak expect boleh makan lagi lah sebab tu beli McD siap-siap dekat airport. Dapat happy meal kotak angry bird lagi. Hee

Last-last mutawwif cakap, boleh lagi dinner dekat hotel, hotel punya dinner tutup dalam pukul 11pm ke 12 tah. So kitorang pon terus lah dinner

Bila tengok je buffet dia, rasa macam uihhh nampak sedap je semua

Hotel ni setiap hari serve kambing



Dessert dalam hotel ni memang terbaik


Dessert arab berlambak

Ni Kunafa. Antara dessert arab yang famous. Husband aku memang suka gila makan kunafa ni,
Baked pasta dia sedap 😋

Udang dia gemok-gemok


Masa first day aku dekat sini, aku tak reti nak makan keropok ni. Pastu tengok macam biasa je. Alaaaa keropok je pon kann.Apa yang special sangat pon. Getus hati kecil ku


Sekali tengok ada sorang budak arab ni ambil banyak keropok dekat pinggan dia, pastu dia letak sambal kicap dan sambal merah tu sikit. Aku perhati je dia makan. Haha

Dia cicah makan dengan kicap pastu dip sambal sikit. Krup krap krup krap dia makan. Pastu dia tambah lagi sepinggan keropok penuh. Sungguh curious aku melihat nya. Sedap sangat ke keropok ni.Lalu aku pon try jugak. Ya Allah sedap gila keropok ni bila cicah sambal kicap tu. First time aku makan keropok cicah sambal kicap. Maybe sambal kicap tu sedap. So setiap kali lunch/dinner, memang aku tak melepaskan peluang memenuhkan pinggan aku dengan keropok dan sambal kicap ini 😋
Kalau husband aku, dia suka kunafa. Kunafa dekat Malaysia pon banyak.So aku tak heran sangat kunafa tu. Hehe

Dekat sini aku suka Om Ali. First time makan dan first time tahu kewujudan Om Ali. Sedap gila makan panas-panas.Ni pon benda baru lah yang aku try dekat sini. Hari-hari memang ada serve Om Ali. dekat hotel ni Memang hari-hari aku makan .Aku tak reti nak describe rasa dia. Kalau ayah aku makan, dia cakap macam rasa puding roti. Tapi aku makan, aku rasa macam makan nestum. Haha.Tak kisah lah. Janji sedap 😋
Om Ali ni sejenis dessert. 

Dessert dia banyak sangat pilihan. Pastu semua memang terbaik bosskur! 😋
Hari-hari kau nak makan nasi kambing, makan lah. Tak ada orang nak marah. 😆
Buah-buahan segar

Lauk dia pon banyak
Pasta pon ada

Salad pon menarik perhatian


Mula-mula tengok nampak ada budak arab makan pizza. Aku pon beriya lah cari pizza. Apesal lah tak jumpa.Round punya round tak jumpa. Pastu tanya husband, pizza dekat mana? kenapa nampak ada orang ambil pizza

"biar I cari lah. Yunk ni bab-bab cari memang fail kadang-kadang"

Amboi sesedap rasa je cakap aku fail. Haa pi carikkk! Last-last dia pon tak jumpa. Kecik beso kecik beso je aku tengok husband aku time tu.Rupanya pizza dekat sini. Asal letak, je habis. Asal letak je habis. 😂

Sebab dia bakar panas-panas dekat sini. Sekali dia keluar, orang terus ambil 4-5 slice

Tanya orang kerja situ ada pizza ke. Dia cakap ada,tapi dah nak dekat pukul 11pm ni, so dia tak bake pizza baru lagi. Pastu dia kata tak apa, dia suruh tunggu jap, dia bake baru. 
Pastu dia hantar dekat meja.Aku nak 1 slice je sebenarnya. Dia bagi 2 slice. Ini dinamakan rezeki. Rezeki jangan ditolak. Hehe


Pastu tambah sikit coleslaw. Layan je makan pizza panas-panas bila baru sampai hotel ni.Tapi pizza ni aku tak suka sangat sebab masam

Pizza cheese ni sedap
Nampak simple je. Tapi makan satu slice memang tak cukup! Haha
Pizza cheese ni yang paling laku sekali. Bila letak je, terus habis. Yang atas tadi tak laku sangat sebab masam kot orang tak berapa nak suka. Yang pizza cheese ni memang WIN! 😋



Han teruja tengok strawberry ada cream dekat tengah"Wow mama. Strawberry ada cream"Pastu dia celet cream tu, dia rasa

"emmm creammmm"
😂😂
Dah habis dinner, nak masuk bilik pulak


Han ni macam biasa, masuk je bilik hotel, dia mesti cek makanan dulu. Haha

"Mama..Wow! ada banana"

"Yayy. Banana"


"Han punya banana"
"Wow! Mama.Ada cookies"
Anak aku ni kalau jumpa benda apa-apa yang dia suka, memang dia suka sebut WOW 😂

"Han punyaaa"
Memang semua benda Han punya. Haha
Tapi tu bukan cookies. Macaron tak silap aku

Tak habis lagi keterujaan dia jumpa banana. Macam kan dekat Malaysia aku tak pernah bagi dia makan pisang gaya nya. Hahaha

Suka hati lah nakkk. Janji happy
Senang hidup mak kau ni
Bagi pisang je dah teruja
Haha


Aku punya bilik sekali dengan mak mertua aku. Ni bilik kitorang

Ada 3 katil


Toilet
Kebesaran ok lah. Ada bath tub juga

Sabun, syampu dan seangkatan dengan nya

Ni bilik ibu ayah aku pulak.Ada 2 katil
Kitorang ambil connecting room. So senang lah. Nak pergi masjid ke apa ketuk je pintu. Pergi masjid sama-sama


Sebab aku rajin jugak layan ig storie.Ramai sangat DM dekat instagram aku (@cikepal06) tanya hotel apa aku stay dekat Madinah. Sorry memang tak boleh nak reply sorang-sorang since DM aku terlampau banyak bercampur dengan kiriman doa time tu. 

Nama hotel The Oberoi Madina. Dekat hotel ni, breakfast, lunch dan dinner semua sedap. Memang dah tak rasa nak beli makanan luar dah. Bagi aku yang sedap, Om Ali (ni first time dengar and makan tapi rasa dia sedap), rice pudding, chicken biryani,pizza cheese dia pon lazat. Banyak lagi lah yang sedap 😋
Yang best nya, keluar pintu lif hotel je memang gate Masjid Nabawi. Kalau bawak parents/orang tua sesuai sangat-sangat sebab memang hotel depan-depan Masjid Nabawi.Tak kan berjalan jauh

Hotel ni ada kelebihan untuk perempuan sikit sebab memang dekat dengan pintu Raudah. Aku memang sangat-sangat recommend lah hotel ni kalau korang nak stay dekat Madinah. Makan sedap, nak pergi masjid sangat dekat.Memang puas hati duduk sini ❤️👍🏻

Aku bayar ni sekali dengan pakej. Time aku pergi ni pulak public holiday. Ambil connecting room. Bilik aku RM1800/night. Bilik ibu ayah aku RM2200/night. Bilik ibu ayah aku jadi mahal sikit sebab depa 2 orang. Aku 4 orang campur mak mertua dengan Han.Kalau pergi umrah ikut pakej ni, lagi ramai dalam bilik, lagi murah sikit walaupon bilik sama je.Aku duduk sini 5 hari 4 malam.Makan memang fullboard. Breakfast, lunch, dinner memang lengkap setiap hari.Pastu sedap-sedap lak tu makanan dia. Kena lah dengan tekak kita orang Malaysia ni. 

Next entry aku cerita pengalaman aku dekat Madinah pulak. Ni pon dah banyak gambar. Kang aku sumbat semua cerita dalam satu entry, korang pon bukan rajin nak baca panjang-panjang. Kehkeh. K bye




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://cikepal06.blogspot.com/2019/01/umrah-madina-oberoi-madinah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Angkut 345 Jemaah Umrah Garuda Indonesia Solo Madinah Resmi Mengudara

Angkut 345 Jemaah Umrah Garuda Indonesia Solo Madinah Resmi Mengudara

papar berkaitan - pada 16/1/2019 - jumlah : 35 hits
Garuda Indonesia akan mengangkut 285 jemaah umrah dari Solo dan 60 dari Aceh Garuda Indonesia akan terbang seminggu sekali ke Madinah dengan terlebih dahulu transit di Banda Aceh
Part 2 Dear Dr Mahathir We Are Destroying The Future Of The Malays Again Please Read This Letter From A School Teacher

Part 2 Dear Dr Mahathir We Are Destroying The Future Of The Malays Again Please Read This Letter From A School Teacher

papar berkaitan - pada 10/1/2019 - jumlah : 104 hits
Gambar hiasan sajaOk here is Part 2 This is a long letter I received from a teacher in Pahang She is giving first hand feedback about the situation in the sekolah kebangsaan or government schools They have become religious ghettos Good even...
So It S Okay When The Party I Support Is Doing It

So It S Okay When The Party I Support Is Doing It

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 61 hits
Do Malaysian voters really want a New Malaysia or just the old one as long as it s on their side Nicholas Cheng The Star THERE is this very interesting interview allegedly from the 1400s in which someone asked French King Francis I about hi...
What S Behind The Malaysia Singapore Dispute

What S Behind The Malaysia Singapore Dispute

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 78 hits
This Week in Asia takes you over the main sticking points in the relationship between the neighbours Bhavan Jaipragas SCMP Asia watchers are used to watching neighbours and lightheartedly lob insults at each other over the provenance of the...
Dg Immigration By Hook Or By Crook And The Pot Of Gold

Dg Immigration By Hook Or By Crook And The Pot Of Gold

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 180 hits
In 2012 this blog coined the word PTD Mafia to express disgust with the degradation in the British copied system of elitism in the civil service The issue raised was with regard to and fiasco When the taskforce NRRET was doing raid against ...
Us Trade Deficit With China Grows To A Record And It S Likely Even Worse Than The Data Shows

Us Trade Deficit With China Grows To A Record And It S Likely Even Worse Than The Data Shows

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 79 hits
Despite U S President Donald Trump launching a high stakes trade war against Beijing last year China on Monday announced that its 2018 trade surplus with Washington was its largest in more than a decade China s surplus with the U S grew 17 ...
You Are Using The Old Blogger Com Mail Security Settings

You Are Using The Old Blogger Com Mail Security Settings

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 123 hits
Dear alcatraz77 apitlanggaq You are using the old blogger com mail security settings Please visit the maintenance portal below to Automatically switch to the new mail This is a content summary only Visit my website for full links other cont...
Ppbm Not The Only Problem For Warisan Says Sabah Activist

Ppbm Not The Only Problem For Warisan Says Sabah Activist

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 90 hits
A political activist has disputed any need for Warisan to dissolve when PPBM enters Sabah but warns that the party otherwise risks losing a measure of political power Zainnal Ajamain said PPBM would push for its entry into Sabah as the fede...
We Were More United In The Good Old Days

We Were More United In The Good Old Days

papar berkaitan - pada 15/1/2019 - jumlah : 64 hits
The BN government was solely responsible for disuniting the races since 1957 or rather after we gained independence on Aug 31 1957 Prior to this or rather stretching until 1969 i e after the May 13 riots the races started to get disunited o...
Viral Datuk Kosmetik Nak Pakai Spender Kena Tanya Pa

Pasukan Audit 1mdb Terkejut Dengar Gugur Penyata Kewangan Saksi

Nasib Baik Semak Kalau Tak Kena Bayar Rm200 Untuk Bil Air

Isu Tender Terbuka Baja Pertubuhan Peladang Kebangsaan Nafas

Resepi Karipap Pusing

Ucapan Salam Saat Shalat Apakah Sampai Wa Barakaatuh

Komik Alam Perwira Komik Lejen Era 90an

Azmin Is Bluffing



Biodata Syahmi Sazli Bintang Youtube Malaysia Popular

Lelaki yang Paling Dikehendaki Oleh Mafia Itali Roberto Saviano

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Isa Khan

5 Bentuk Penyesalan Dalam Hidup Yang Paling Dikesali Manusia

4 Kitab Sihir Bukti Fitnah Manusia Ke Atas Nabi Sulaiman


Mohon Kebenaran Berkahwin Melalui Sppim Kedah

Lelaki Video Semburit Akan Diketahui Tidak Lama Lagi Polis

Zhangjiajie Furong Dan Fenghuang Penyeri Hunan China

Indoor Plants Mudah Dijaga

Perjumpaan Bersama Ketua Pusat Pelajar Dess 2019 2021

Komplikasi Diabetes Tipe 1 Yang Perlu Diwaspadai