Tips Mula Kebun Cara Buat Duit Niaga Tanaman Pokok Minat Bidang Pertanian


tips untuk mula kebun, cari duit niaga tanaman pokok & minat bidang pertanian | Assalamualaikum dan selamat sejahtera semua~! Wahhh adakah Sayidah Napisah dah mula bercucuk tanam pokok sayuran/ bunga, membuat duit dengan berniaga, membuka kebun atau menceburkan diri dalam bidang pertanian? Jawapannya tidak. Hahaha. Saya tulis entri ni sempena komen komen yang berbunyi seperti "semenjak PKP ni teringin gila nak buka ladang tanaman & ternakan", "suka buat kerja kerja yang membuahkan hasil. pertanian pun salah satu bidang yang aku minat" dan sebagainya.


Rupa-rupanya ramai orang yang berminat nak menanam tapi takde ilmu yang betul dan tepat untuk memulakannya. Kadang-kadang orang tak minat sangat nak menanam sayur tapi suka pokok bunga. Ada juga yang niat semata-mata untuk jimat duit (tak perlu beli sayur mahal di kedai) atau buat duit (jual).


Ada juga yang just suka suka untuk hias ruang tamu, bilik, pejabat mini atau dapur. Lagi lagi sekarang ni pkpb pkpd ramai yang work from home (kerja dari rumah). Lagi lah tergoda nak membeli pokok kecil atau besar untuk menjamu mata dan mengisi masa lapang. Ada yang jadikan sebagai hobi atau aktiviti mengeratkan ikatan bersama dengan yang tersayang.


Saya personally bukan orang yang 'gila' pokok atau bunga. Lebih berminat dalam bidang makanan hahahha. Tapi ayah saya ada je mini kebun berhampiran dengan rumah.. tanam limau kasturi, limau nipis, terung, bendi, pisang, ulam ulam dan buah jambu guava. Saya tukang support beri semangat je hehee.


Tapi saya percaya semua orang boleh menanam. Tak kisah lah 'tangan sejuk' ke 'tangan panas' ke.. yang penting adalah ilmu dan cara praktikkan ilmu tu kena betul dan tepat. Tu bukan saya yang kata lah. Orang yang expert pertanian yang cakap hahaha. So, percayalah ya.


tips untuk mula kebun, cari duit niaga tanaman pokok & minat bidang pertanianDitulis oleh: Shahrizal Denci (Agriculture Enthusiast)

Aku terima banyak dm dari rakan-rakan yang berminat untuk menceburkan diri dalam bidang pertanian. Aku tak dapat jawab dengan details. Sorry.


#ThreadTani ini explain sedikit informasi untuk anda yang ingin memulakan kebun.

tips kebun niaga tanaman pokok bidang pertanian1. PENGUMPULAN MAKLUMATKau kena kumpul semua info pasal kebun, jenis-jenis tanaman, rekabentuk kebun, baca buku-buku rujukan pasal kebun, kursus, lawat kebun orang yang dah berjaya atau on-job training kat kebun orang. Join group pertanian perniagaan kat FB (facebook).


2. PILIH JENIS TANAMAN
Kalau kau nak tanaman yang cepat dapat pulangan, tanamlah sawi-sawi, kangkung, bayam, timun, buncis dan lain lain. Kalau kau minat yang 3 bulan baru tuai, tanamlah cili merah, tomato, terung dan lain-lain. Pilih jenis tanaman ikut kesesuaian lokasi juga.


3. REKABENTUK KEBUN
Ini kira kreativiti masing-masing la. Design ikut keperluan, plan mana jalan, mana blok tanaman. Ada juga aku lihat di Kuala Langat, mereka tanam 18,000 pokok cili sekaligus atas tanah 5 ekar. Ada juga kat tambunan, tanam cili 20,000 pokok pada tanah 2 ekar.


4. PLAN PERNIAGAAN
Kau kena tengok bajet, consider loan bank, apply geran kerajaan (kalau ada), fikir pasal anggaran produksi, plan nak marketing mana, e-dagang atau website, pasar borong selayang atau kundasang dan lain lain.  Ini part paling crucial. Buat Bussiness Model Canvas (BMC).


Ok, 4 part ni la yang aku duk dapat fikir subuh hari ni. Korang boleh add on suggestion kat ruangan komen.


(Q&A) Soalan berkaitan dengan kebun, tanaman  pokok, pertanian, perniagaan

Q: Yang lain semua dah ok, cuma macam mana nak prepare plan perniagaan? Tak susah ke bro kalau buat sendiri?
A: Start dengan BMC.


Q: Bro ape kata untuk galakkan masyarakat tanam sayur sendiri boleh ke buat video pendek-pendek dan pilih tanaman yang simple contoh lada ke ape yang penting tanaman very simple dan tidak perlukan space yang besar kira tepi beranda kondominium pun boleh tanam.
A: Ok. Saya cuba. Ni saya buat kat kondo ipar. Daun sup. Sekarang dah besar.

tips kebun niaga tanaman pokok bidang pertanianQ: Kenapa dah cuba memacam teknik, tapi pokok sup susah tumbuh? Tanam melalui keratan batang memang susah tumbuh ek.A: Ya. Cara keratan batang harus ikut akar sekali... maksudnya... batang yang dikerat mesti ada akar...


Q: Berapa lama tempoh dia untuk membesar dengan cara macam tu?
A: Dalam 2 bulan


Q: Bang.. Macam mana cara semai salad merah tu? Saya semai tak menjadi.
A: Semai kat tray pakai peatmoss.


Q: Salam bro.. kalau orang baru yang nak involve dalam bidang ni apa sayur yang bro recommend untuk 2-3 ekar tanah camtu..? TQ.
A: Kalau ada modal, saya suggest bro tanam guna teknik hidroponik atau fertigasi.


Q: Untuk teknik ni modal permulaan boleh sampai berapa puluh ribu..?
A: ......(theadmin of the twitter takde beri jawapan lagi haha)

Info tambahan dari seseorang: "Yang mana kat rumah takde tanah tapi minat untuk bercucuk tanam boleh la try check ig (instagram) http://toclan.asia ye. Boleh la try dengan fertigasi."tips kebun niaga tanaman pokok bidang pertaniantips kebun niaga tanaman pokok bidang pertanian
Kredit: twitter @DenciShahrizal
Moga bermanfaat! Till next time, daa~ wassalam! :)


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.sayidahnapisah.com/2020/12/tips-untuk-mula-kebun-cari-duit-niaga.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lepas Kawan Kongsi Tips Rare Guna Telur Dan Yakult Pokok Tumbuh Mencanak Canak Rimbun

Lepas Kawan Kongsi Tips Rare Guna Telur Dan Yakult Pokok Tumbuh Mencanak Canak Rimbun

papar berkaitan - pada 1/12/2020 - jumlah : 80 hits
loading Ada banyak tips dan cara untuk pokok menjadi sihat dan gebu Tapi tips kali ini lebih rare Dikatakan campuran telur ayam segar dan minuman kultur yakult boleh menghasilkan hormon penggalak pokok berbuah lebat
Tips Elak Scam Iphone Jenis Cara Check Condition Ip Baru Secondhand Refurbished

Tips Elak Scam Iphone Jenis Cara Check Condition Ip Baru Secondhand Refurbished

papar berkaitan - pada 5/12/2020 - jumlah : 146 hits
TIPS elak scam iphone jenis cara check condition ip baru secondhand refurbishedDitulis oleh FamiPerkara yang korang wajib tahu sebelum nak beli iphone sebab perkara ni ramai orang terlepas pandang jangan beli phone mahal mahal tapi kena sca...
Cara Buat Duit Dengan Klikjer

Cara Buat Duit Dengan Klikjer

papar berkaitan - pada 23/11/2020 - jumlah : 176 hits
PENDAHULUAN Anda pernah dengar berkenaan satu platform produk digital atau ebook popular di Malaysia iaitu KLIKJER Sebenarnya platform ini dah lama ada dan ramai sebenarnya pernah membeli tanpa sedar daripada mereka Betul Saya sendiri dah b...
7 Tips Uruskan Duit 10000 Kwsp

7 Tips Uruskan Duit 10000 Kwsp

papar berkaitan - pada 30/11/2020 - jumlah : 80 hits
KWSP RM10 000 APA KITA BOLEH BUAT DAN ELAKKAN Kerajaan baru saja meluluskan pengeluaran RM10 000 dari KWSP kepada 8 juta pencarumnya Ini adalah rahmat yang besar kepada sekelian kita semua Jangan jadikan rahmat ini sebagai malapetaka pula k...
Cara Mudah Tanam Pokok Daun Sup Barulah Pokok Cepat Besar

Cara Mudah Tanam Pokok Daun Sup Barulah Pokok Cepat Besar

papar berkaitan - pada 20/11/2020 - jumlah : 77 hits
Daun sup merupakan antara tanaman yang mudah untuk ditanam dan wajib ada di rumah Sesuai ditabur di dalam masakan sup kami kongsikan cara mudah menanam pokok daun sup yang dikongsi oleh saudara Abdul Sapawi Abdullah Menariknya cara ini kera...
Klikjer Cara Buat Duit Online Berkesan

Klikjer Cara Buat Duit Online Berkesan

papar berkaitan - pada 30/11/2020 - jumlah : 144 hits
Klikjer platform yang menyediakan bahan bacaan atau panduan secara digital Saya pernah ceritakan berkenaan klikjer dan saya yakin ramai yang sudah mengenali klikjer ni Pada saya Klikjer adalah platform buat duit online yang masih relevan hi...
Cara Mudah Tanam Dan Cepat Biak Pokok Keladi Hiasan

Cara Mudah Tanam Dan Cepat Biak Pokok Keladi Hiasan

papar berkaitan - pada 8/12/2020 - jumlah : 176 hits
Sekarang ini banyak orang berminat mengumpul pelbagai jenis pokok keladi hiasan Pokok keladi hiasan banyak bentuk dan warna daun Sebab itu peminatnya berlumba lumba mengumpul pelbagai jenis koleksi pokok keladi hiasan yang berbeza dari segi...
Cara Buat Baja Guna Telur Yakult Dan Ajinomoto Untuk Tanaman Subur Dan Berbuah Lebat

Cara Buat Baja Guna Telur Yakult Dan Ajinomoto Untuk Tanaman Subur Dan Berbuah Lebat

papar berkaitan - pada 10/12/2020 - jumlah : 113 hits
Satu kegembiraan bila tengok tanaman hidup subur berbuah lebat berbunga lebat dan daun yang rimbun Pendek kata menjadi dan berhasil Bila tanaman tak hidup subur ni kita pun rasa macam down juga Orang yang suka bercucuk tanam tahu lah perasa...
Tips Mudah Cara Membersihkan Kaca Gedung

Tips Mudah Cara Membersihkan Kaca Gedung

papar berkaitan - pada 4/12/2020 - jumlah : 108 hits
Jendela merupakan salah satu elemen penting bagi sebuah bangunan gedung Meski letaknya kadang tersembunyi oleh gorden namun kebersihannya mesti diperhatikan dengan seksama Sebab kaca jendela gedung itu sangat mudah sekali kotor Jika sudah k...
Ternyata Syekh Ali Jaber Meninggal Dunia Saat Istri Sedang Hamil 4 Bulan

Di Kerat Di Rebus Roh Man Yee Merayau Dalam Apartment

Doktor Kagum Rawat Pesakit Kental Datang Minta Ubat Gatal Pkp 1 0 Hilang Kerja Pkp 2 0 Lebih Tragis Nasibnya

Pemurtadan Terang Terangan Risuli Lubis

Pemimpin Umno Ada Kes Mahkamah Perlu Berundur

Pkp Kasihan Rakyat Kelantan Sebab Exco Cerdik Sangat

23 Warga Emas Maut Beberapa Hari Lepas Terima Suntikan Vaksin Pfizer Di Norway

Istri Berikan Teguran Karena Merokok Di Samping Anak Sang Suami Malah Cekik Bayinya Yang Masih 40 Hari



Resepi Keropok Nasi Paling Mudah

Resepi Keropok Nasi Paling Mudah

8 Cara Dahsyat Apple Lindungi Produk Yang Belum Dikeluarkan

Berapa Berat Segumpal Awan

Kajian Terbaru Menunjukkan Kopi Decaf Tidaklah Sebagus Yang Disangka


Warung Sepahtu

Video Ac Mizal Kongsi Video Cikgu Maryam Ajar Lagu Bahasa Korea Buat Netizen Terhibur Lisa Doktor Join Sekaki

Kapal British Lama Dipercayai Tahun 1800 An Ditemui Di Sungai Lipis

Bihun Kuah Orang Kedah

Sesi Persekolahan 20 Jan Dibatalkan Murid Diarah Belajar Dari Rumah

Bedah Tulang Belakang Guna Laser