The Best 7 Dishes To Eat In Malaysia


The Best 7 Dishes To Eat In Malaysia | Malaysia sebuah negara yang kaya dengan penduduk berbilang kaum. Selain penduduk berbilang kaum, Malaysia juga kaya dengan keunikan makanan pelbagai citarasa. Orang kata semua ada. Oleh kerana penduduk Malaysia berbilang kaum, pelbagai jenis makanan berlainan boleh dinikmati dengan mudah.

Antara makanan kegemaran rakyat Malaysia yang menduduki tangga teratas adalah Nasi Lemak, Nasi Kerabu, Sate, Roti Canai, Kari Ikan, Cendol, Ais Kacang dan banyak lagi makanan kegemaran yang disukai dan dinikmati oleh rakyat Malaysia. Ok, untuk pembaca blog KakYa, kalini KakYa nak kongsikan dengan korang 7 makanan terbaik untuk dimakan di Malaysia. 
Nasi LemakOne of my favourite food is Nasi Lemak. Nasi Lemak is very popular dish in Malaysia. I really never get bored eat Nasi Lemak walaupon banyak kali makan. Paling best opkos la my mom punya Nasi Lemak. KakYa rasa kebanyakan orang Malaysia suka Nasi Lemak. Nasi Lemak boleh dikatakan makanan tradisi rakyat Malaysia. Semua bangsa tak kira melayu, cina dan india suka makan Nasi Lemak

Nasi lemak adalah beras yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa dan diletakkan daun pandan bagi menambah aroma. Kalau kat Malaysia ni nak cari Nasi Lemak amatlah mudah kerana semua tempat ada jual Nasi Lemak. Nak masak Nasi Lemak pon mudah dan bahan bahan yang diperlukan senang didapati

Nasi lemak biasanya dimakan pada waktu sarapan pagi. Ada juga yang menjadikan nasi lemak sebagai hidangan makan tengahari dan juga malam, terpulang pada keinginan dan selera masing masing.  
Nasi lemak kebiasaannya dihidangkan dengan sambal, ikan bilis, ikan, telur, kacang dan juga timun. Sekarang ni Nasi Lemak dihidangkan dengan pelbagai jenis lauk pauk lain seperti ayam goreng, sotong, udang, paru, daging, limpa, hati ayam, pedal ayam dan pelbagai lauk lain lagi. 
sumber: bautrip.com
Nasi KerabuNasi Kerabu adalah beras yang dimasak dengan meletakkan pewarna biru samada daripada kelopak bunga telang ataupun pewarna biru. Nasi Kerabu biasanya dihidangkan bersama sambal, kerabu, solok lada, ulam ulaman, budu, telur asin, jeruk bawang putih, daging bakar, ayam bakar, ikan goreng dan juga keropok keping. 
Nasi Kerabu sangat popular di negeri Kelantan dan Terengganu. Orang kata kalau nak makan Nasi Kerabu sedap silalah berkunjung ke Kelantan ataupun Terengganu. Sekarang ni semua negeri dan ada jual Nasi Kerabu, nak makan pun mudah sebab mudah jumpa. Nak buat pun senang resepi oleh google. Hanya di hujung jari jer, dah boleh siapkan Nasi Kerabu yang enak dan lazat untuk dinikmati. Kena rajin jer la kalau malas mana nak menjadi Nasi Kerabunya kak oiii. 
sumber: foodadvisor.my
SataySatay adalah sejenis makanan orang melayu yang dibuat daripada daging yang telah diperap dengan rempah ratus dan dicucuk menggunakan lidi sebelum dibakar menggunakan bara api. Satay biasanya dihidangkan bersama kuah kacang, nasi impit, timun dan juga bawang  biasanya dimakan sebagai hidangan pembuka atau hidangan utama. 
KakYa dan family suka makan Satay. Kami biasa akan pergi makan kat satu kedai Satay kegemaran kami di Kemaman Terengganu. Satay kat sini memang sedap dengan daging yang cukup lembut ditambah dengan rempah ratus  secukup rasa malah lazat hingga menjilat jari. Satay ni kalau korang nak tahu, akan jadi lagi sedap kalau kuah kacang dia sedap. Kuah kacang yang sedap pasti mengundang rasa Satay menjadi semakin lazatttt. Kuah kacang ni main peranan penting jugak dalam penyediaan Satay buakn semata mata Satay jer. 
Satay bukan sahaja disukai oleh orang melayu malah kaum lain juga menggemari Satay. Kalau korang nak tahu, Satay adalah makanan yang selalu ada pada musim raya. Pendek kata semua rumah ada hidangan Satay setiap kali musim raya

sumber: astroawani 
Roti CanaiRoti Canai adalah roti nipis berbentuk bulat yang diperbuat daripada tepung. Roti canai adalah makanan tradisi kaum india yang digemari juga oleh kaum melayu dan cina. Pendek kata kat Malaysia ni siapa tak makan roti canai rugilaaa! Tula penangan Roti Canai. Semua suka! tak kira kecil, besar, tua dan muda pagi pagi kalau sarapan kat kedai mesti order roti canai. 
Roti Canai biasanya dihidangkan bersama kuah kari, kuah dhal dan juga sambal bilis. Kesedapan Roti Canai bergantung pada roti canai tu sendiri,  kuah kari dan kuah dhal yang disediakan
sumber: gluttodigest
Kari IkanKari Ikan adalah menu yang biasa kita jumpa kalau pergi makan kat mana mana kedai makan di Malaysia. Kari Ikan yang sedap adalah kari yang cukup dengan segala rasa masam, manis, masin dan jugak pedas. Orang cakap kick la! Biasa orang masak Kari Ikan ada yang guna santan ada juga yang tak guna santan. Ikut selera masing masing. 
Kalau kat rumah KakYa ni semua suka makan Kari Ikan. KakYa kalau masak kari takde guna santan. Sebulan biasa dua tiga kali jugak la masak Kari Ikan ni. Dah anak anak dan En hubby suka makan kita rajinla masak. Kari Ikan ni kalau kena dengan ara masaknya boleh buat makan bertambah tak nampak orang sebelah la jawapnya. 
sumber: mstar
CendolCendol Malaysia is especially tempting. Cendol , siapa tak suka Cendol? Opkos ramai yang suka Cendol tak kira kecil, tua, muda pasti suka.  Cendol, pencuci mulut manis yang diperbuat daripada ais kisar, kuah santan, kacang merah, pulut dan jeli. Tapi zaman serba moden ni Cendol juga semakin moden dengan penambahan pelbagai topping menarik untuk lebih kreatif bukan saja sedap rasa di mulut tapi cantik juga di mata. Zaman berubah kita pon kena berubah. 
sumber: vforveggy 

Ais KacangBila sebut Ais Kacang, automatik kepala ni berputar kat zaman kecik kecik dan lagu ini memang best part bab Ais Kacang. Teringat la pulak. Mengimbau ke zaman kanak kanak kejap

Ais kacang, ais ais kacangBila cuaca panas dan rasa dahagaSinggah di gerai, ais kacang dipintaSusu dan jagungKacang dan lengkongAir gula berwarna…
Campur semuaEnak rasanya
Kegemaran kita semua....

Sapa tengah nyanyi tuuuu angkat tangan. Hahahaha teringat zaman kecik kecik dulu layan  Ais Kacang sambil nyanyi lagu ni. 
Ais Kacang atau ABC biasanya ada jual kat tepi jalan dan di kedai kedai tertentu. Ais Kacang  adalah air batu yang dikisar menggunakan mesin pengisar ais dihiasi dengan pelbagai topping pilihan seperti jagung manis, kacang merah, jeli, kismis, buah buahan dan pelbagai lagi topping menarik mengikut pilihan pelanggan. 
sumber: 123rf

Terliur ke tak dengan makanan yang terhidamg kat atas ni. Ada yang terliur la tu. Sorry tau kalau buat korang terliur. Tapi memang betul, kekadang kita rasa terliur nak makan sesuatu, hati ni kan memanggil manggil jer nak makan tapi nak masak tak berapa pandai, bahan takde,  nak pergi beli sendiri kita pulak busy memanjang. Kalau gitu keadaannya tak perlu risau, tak perlu susah hati duk berduka lara.

Sekarang kan semua kat hujung jari jer, boleh order makanan melalui FOOD DELIVERY by FoodPanda Malaysia. Nak makan makanan yang korang suka, order saja. Mudah dan cepat tak perlu nak semak kepala nak fikir makan kat mana, nak pergi beli kat mana .. Tak yah fikir dah bilamana ada cara mudah penghantaran ke rumah cam gini. Order! Order! Order Sajaaaaa!!



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.akifimtiyaz.com/2019/12/the-best-7-dishes-to-eat-in-malaysia.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
God Of War 2018 Gameplay Malaysia The Best Game Of The Year

God Of War 2018 Gameplay Malaysia The Best Game Of The Year

papar berkaitan - pada 10/12/2019 - jumlah : 228 hits
God Of War 2018 Gameplay Malaysia The Best Game of The Year Aku merupakan die hard fan siri permainan God of War Namun terhenti masa God of War keluar dalam console PS3 dan PS Vita So masa tu mampu tengok gameplay yang orang main di youtube...
The Best Cinnamon Rolls You Ll Ever Eat

The Best Cinnamon Rolls You Ll Ever Eat

papar berkaitan - pada 15/12/2019 - jumlah : 121 hits
The BEST cinnamon rolls in the WORLD Big fluffy soft and absolutely delicious You ll never go back to any other recipe once you try this one This cinnamon roll recipe includes options to make them overnight or ahead of time and even freeze ...
Rm140b Bandar Malaysia Project A Rotten Deal For The Gov T

Rm140b Bandar Malaysia Project A Rotten Deal For The Gov T

papar berkaitan - pada 20/12/2019 - jumlah : 296 hits
QUESTION TIME There are two reasons why the Bandar Malaysia deal signed on Dec 17 should have been scrapped one the price at which the land was transferred to the consortium was way too low and two the government is likely to forego a huge ...
Choosing The Best Roofing Material For Your Home S New Roof

Choosing The Best Roofing Material For Your Home S New Roof

papar berkaitan - pada 21/12/2019 - jumlah : 162 hits
The roof might be the last piece that is added when building a home but that does not make it any less important It is quite the opposite The roof plays a huge role in The post appeared first on
The Butterfly Project Malaysia S Christmas Party Gets Prettier With Dolly Wink

The Butterfly Project Malaysia S Christmas Party Gets Prettier With Dolly Wink

papar berkaitan - pada 20/12/2019 - jumlah : 178 hits
The Butterfly Project Malaysia s Christmas Party Gets Prettier with Dolly Wink When Mamasan Tammy Lim announced that there will be a Christmas Party coming our way and it s a collaboration with a huge name in Japan s Beauty scene I was alre...
Dr Mahathir Akan Bankrapkan Malaysia Macam The Loaf Dengan Dasar Ekonomi Yang Ke Laut

Dr Mahathir Akan Bankrapkan Malaysia Macam The Loaf Dengan Dasar Ekonomi Yang Ke Laut

papar berkaitan - pada 17/12/2019 - jumlah : 244 hits
Portal ini pernah menyiarkan artikel tentang kegagalan Dr Mahathir dalam perniagaan peribadi beliau selepas menjadi Perdana Menteri ke 4 The Loaf sebuah syarikat roti Ramai yang tak percaya yer lah Dr Mahathir yang kononnya dikenali sebagai...
The Best Ways To Take Care Of Your Car

The Best Ways To Take Care Of Your Car

papar berkaitan - pada 18/12/2019 - jumlah : 130 hits
Some people treat their cars simply as machines to take them from A to B and neglect them when they aren t driving them but it s not just those with a utilitarian view of vehicles who can let things slip even car lovers can overlook things ...
Who Is Advising The Pm On Malaysia S Foreign Affairs

Who Is Advising The Pm On Malaysia S Foreign Affairs

papar berkaitan - pada 22/12/2019 - jumlah : 210 hits
DOES NOT MATTER IF 100 NOT ACCURATE TETAPI DEMONSTRASI DI INDIA ADA BERLAKU PERSEPSI DUNIA TERHADAP ISLAM JUGA SALAH SEBAGAI PENGGANAS ADAKAH MEREKA AMBIL KESAH BERHENTI BERCAKAP ADUN SPEAKS This is not the first time that Mahathir has said...
Dissecting The Rising Cost Of Living In Malaysia

Dissecting The Rising Cost Of Living In Malaysia

papar berkaitan - pada 25/12/2019 - jumlah : 141 hits
The soaring cost of living in this country has become increasingly worrisome among Malaysians To sustain an assured standard of living Malaysians need to have a stable income that at least could provide them with enough money to cover their...
Covid 19 In Schools Mp Urges Education Ministry To Be Transparent

8 Arrested Over Video Promoting Online Gambling Police Looking For Mastermind

Tidak Salah Bukan Islam Menyumbang Kepada Orang Islam

Mayat Terbakar Ditemui Di Tepi Jalan

Umno Tempah Baju Pak Kaduk Pada Pru15

Syarikat Rm160b Diasaskan Rakyat Malaysia As Yang Untung

Kucing Seludup Dadah

Sambal Sotong



Resepi Biskut M M Kesukaan Ramai

Kisah Kerajaan China Yang Mewajibkan Pengesan GPS Pada Semua Kenderaan

Kenapa Jepun Nak Lepaskan Sisa Radioaktif Loji Nuklear Fukushima ke Laut

Biodata Penyanyi Loca B Isteri Tuju K Clique

Info Dan Sinopsis Drama Ayat Dari Langit Astro Citra Astro Go


Jus Asam Boi Kasturi

Biskut Mama Carrie

Baca Quran Sama Sujud Tuhan Yang Sama Kenapa Tak Boleh Duduk Semeja

Empat Ditahan Terlibat Iklan Judi Kedua

Amy Ukays Kau Putuskan Pertunangan Chord

Program Percuma Anjuran Richworks Sebagai Langkah Awal Mula Meniaga