Soalan Interview Menerusi Program Safety Health Di Pahang Skills



Rupanya ramai juga yang contact aku bertanyakan "soalan interviewnanti dia tanya apa je?" Persiapan apa yang perlu dilakukan sebelum pergi interview? Susah ke interview untuk masuk program PPSH di Pahang Skills tu?  Jadi disini aku kongsi sedikitlah pengalaman yang tidak seberapa pada sesi interview tersebut.

Program Safety & Health (PPSH) terutamanya di Pahang Skills ini diadakan setiap tahun dengan beberapa sesi yang disediakan. Tujuan program ini adalah bertujuan memberi added value kepada graduan khususnya lepasan Diploma bagi bersaing bersama graduan lain untuk mencari pekerjaan.

Program ini diadakan selama 4 bulan di Pahang Skill Development Centre, (Pahang Skills), Semambu Kuantan. Jadi selama 4 bulan itu, kesemua aktiviti akan diadakan di sana. Kalau korang nak tahu aktiviti dan apa yang dipelajari selama 4 bulan itu, korang boleh baca perkongsian pengalaman aku dalam program PPSH di Pahang Skills disini.

Lebih fokus kepada soalan sesi interview dan selepasnya sahaja
Kalau tak silap, pengambilan terbaru bagi tahun 2020 akan dibuat pada Mac dan sesi temuduga dibuat pada 27 Februari 2020. Anda boleh lihat info ini di facebook vendor iaitu Petro Safety disini. Nanti kalau dieorang tanya, dapat tahu daripada mana, bagi tahu menerusi blog aimanabdullah tau.


Jadi disebabkan inilah, ramai yang contact aku menerusi Telegram tanyakan berkaitan program Plant Safety & Health (PPSH) di Pahang Skilss beserta soalan interview. Seperti diberitahu tadi, nak tahu cerita lebih tentang program ini, boleh baca perkongsian pengalaman aku dahulu then baru tanya

Pada sesi aku iaitu pada tahun 2018 yang lepas, aku pun cuba untuk cari info berkaitan PPSH ini di google tapi hampa. Mungkin tak ramai lagi yang kongsikan pengalaman disana. Jadi aku berbaik hati, selepas program tersebut, aku kongsikan pengalaman sendiri supaya pelajar-pelajar selepas ini dapat gambaran awal berkaitan program ini. Ya! ianya program yang sangat baik dan bermanfaat

Sesi Interview

Sebelum sesi interview bermula pada jam 9 pagi, peserta akan dikumpulkan di sebuah auditorium untuk mendengar taklimat ringkas daripada wakil Pahang Skills dan vendor (tenaga pengajar anda selama berada dalam program PPSH). Taklimat yang diberi lebih kurang 15-20 minit. Kemudian, anda perlu isi borang maklumat yang diperlukan

Selepas taklimat tersebut, anda akan diberi kumpulan untuk melalui sesi temuduga. Bergantung kepada jumlah peserta yang hadir. Jika terlalu ramai, maka ahli kumpulan akan ramai bagi satu-satu interview. Contoh, masa aku dahulu, satu kumpulan 4 orang. Jadi kami berempat akan melalui sesi interview serentak bersama panel interview

Secara rangkuman, panel interview seramai 2 orang iaitu seorang vendor dan juga seorang staf Pahang Skills. Soalan yang ditanya pula sama sahaja kepada kesemua peserta terutamanya bagi kumpulan aku la. Untuk kumpulan lain, aku tak pasti.


Antara soalan yang ditanya adalah :
Tell me about yourselfKenapa anda ingin sertai program PPSH iniApa yang anda ingin capai selepas tamat program iniDari mana anda tahu tentang program iniStudy Case
#1. Tell Me About Yourself
Pada bahagian ini, terang sahaja tentang latarbelakang anda, nama, umur, asal mana, belajar di mana sebelum ini, belajar kos apa dan sebagainya. Make it short and simple supaya mereka tahu dan faham walaupun mereka tahu berdasarkan borang yang diisi sebelum itu

#2. Kenapa Ingin Sertai Program PPSH
Soalan ini biasanya bersambung dengan soalan #1 tersebut. Kenapa ingin sertai program ini. Anda boleh fikir jawapan yang releven. Ini kerana dalam soalan ini tiada salah dan tiada betul. Bagi tahu je, nak tambah skills supaya lebih senang nak kerja atau nak cabar diri tukar angin ingin sertai bidang Safety pula dan sebagainya
#3. Apa Yang Anda Ingin Capai Selepas Habis Program
Ini lebih kepada apa yang korang nak kerja selepas habis program ini. Dah belajar safety mestilah nak kerja dalam bidang safety seperti safety supervisor atau safety officer kan. Bagi tahu je nak kerja bahagian perkapalan ke, site atau kilang. Bagi nampak besar sikit cita-cita.


#4. Dari Mana Tahu Tentang Program Ini
Soalan ini mungkin sekadar ingin tahu tahap sebaran marketing daripada pihak mereka. Jadi di tanya, bagi tahu la dapat tahu daripada facebook pahang skills ke atau menerusi blog aku ni. Dapat bonus point kepada aku juga. hehe
#5. Study Case
Ini soalan terkahir dan situasinya berbeza mengikut latar belakang anda. Sebagai contoh, aku dulu belajar lebih kepada dalam makmal. Jadi panel tanyakan apa yang perlu diberi perhatian berkaitan safety jika berada di dalam makmal? Apa yang perlu dibuat kalau ada kebocoran di dalam maklma? Macam mana nak selamatkan diri kalau berlaku di dalam maklmat dan sebagainya

Disini, korang kene ada sedikit ilmu safety dan health tu la. Info simple-simple je aku rasa boleh je nak jawab. Ikut logik tetapi tidak melalut pun dah cukup. Bagi mereka berpuas hati dengan jawapan kita. Bagi bunga-bungan sikit la



TIPS PENTING
Anda bebas untuk menjawab soalan daripada panel dalam bahasa Melayu atau Inggeris tetapi mereka akan beri bonus point for those who answer ini english. Try speaking ya guys

Jadi kepada korang yang akan melalui interview nanti, cubalah sebaik mungkin. Kalau ada rezeki sebenarnya, semua boleh lepas. Tapi tengok atas kekosongan yang ditawarkan juga la keh. All the best and good luck guys



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.aimanabdullah.com/2020/02/soalan-interview-program-ppsh-pahang-skills.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hepatitis A And B Nucleus Health

Hepatitis A And B Nucleus Health

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 110 hits
Learn how to license this video for your hospital s health literacy and marketing initiatives http www nucleushealth com utm source youtube utm medium video description utm campaign hepab 050113 This video created by Nucleus Medical Media d...
Hepatitis C Nucleus Health

Hepatitis C Nucleus Health

papar berkaitan - pada 14/2/2020 - jumlah : 111 hits
Visit our website to learn more about using Nucleus animations for patient engagement and content marketing http www nucleushealth com utm source youtube utm medium video description utm campaign hepc 091713 This 3D medical animation descri...
Covid 19 Malaysia Transparent In Disseminating Info Health Expert

Covid 19 Malaysia Transparent In Disseminating Info Health Expert

papar berkaitan - pada 18/2/2020 - jumlah : 75 hits
CORONAVIRUS Malaysia has been very transparent on the Covid 19 infection in terms of disseminating information to the public Universiti Malaya Health Systems and Policies senior fellow Dr Khor Swee Kheng said the Health Ministry has been hi...
Vell Paari Against Woman As Part Of Suit To Determine Samy Vellu S Mental Health

Vell Paari Against Woman As Part Of Suit To Determine Samy Vellu S Mental Health

papar berkaitan - pada 19/2/2020 - jumlah : 62 hits
Vell Paari says E Meeriam Rosaline has no legal standing to intervene in his suit to determine Samy Vellu s mental health KUALA LUMPUR Former MIC secretary general S Vell Paari has objected to a bid filed by a woman claiming to be the lawfu...
Awas Serangan Jantung Awal Pagi Waktu Terakhir Fasa Tidur Antara Paling Bahaya Public Health

Awas Serangan Jantung Awal Pagi Waktu Terakhir Fasa Tidur Antara Paling Bahaya Public Health

papar berkaitan - pada 20/2/2020 - jumlah : 129 hits
Semakin hari semakin banyak kematian berkaitan serangan jantung dilaporkan di negara kita malah di seluruh dunia Kematian itu pasti kerana telah dijanjikan oleh Allah Jika dulu ia kerap dikaitkan dengan warga emas namum sejak kebelakangan i...
No Order To Close Chinese School Over Covid 19 Says Johor Health Dept

No Order To Close Chinese School Over Covid 19 Says Johor Health Dept

papar berkaitan - pada 13/2/2020 - jumlah : 68 hits
Students at a primary school wear protective masks Johor health authorities have denied they ordered the closure of a vernacular school in the state due to concerns over Covid 19 KUALA LUMPUR The Johor Health Department never ordered the cl...
Covid 19 Health Ministry Receives Additional 26 Thermal Scanners

Covid 19 Health Ministry Receives Additional 26 Thermal Scanners

papar berkaitan - pada 13/2/2020 - jumlah : 60 hits
PUTRAJAYA The Health Ministry has received an additional 26 thermal scanners to be installed at the country s entry points Health Minister Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad said this brings the total number of heat scanners to 80 compared to 54...
Kes Wabak Koronavirus Harga Durian Di Pahang Masih Sama

Kes Wabak Koronavirus Harga Durian Di Pahang Masih Sama

papar berkaitan - pada 27/2/2020 - jumlah : 84 hits
KUANTAN Kekurangan pelancongan akibat penularan wabak koronavirus tidak menjejaskan harga durian di negeri ini Tinjauan di beberapa lokasi jualan durian mendapati harganya masih seperti biasa dan kebanyakan bekalan durian diperoleh dari Joh...
Do Not Believe Rumours Of Coronavirus Infection In Kelantan Health Dept

Do Not Believe Rumours Of Coronavirus Infection In Kelantan Health Dept

papar berkaitan - pada 8/2/2020 - jumlah : 55 hits
The Kelantan Health Department has urged the public not to believe rumours that a 2019 novel coronavirus carrier was in the state during the Chinese New Year celebrations recently Its director Zaini Hussin said the fake news could create un...
Resepi Puding Buih Berkuah Pudingbuih

Kami Pegang Prinsip Demokrasi Kata Ph Johor Selepas Amaran Sultan Bubar Dun

Kisah Seram Misteri Pelatih Diganggu Di Kem Plkn

Tengah Mabuk Kuasa Tetiba Terencat

Al Fatihah Meninggal Dunia Selepas Terlibat Kemalangan Di Km 84 1 Lebuhraya Utara Selatan Arah Utara

20 Filem Paling Rugi Sepanjang Zaman

Nak Bedak Tahan Lama Dan Nampak Rata Walaupun Kulit Berminyak Meh Baca Tip Ni

Signal Kejatuhan Kerajaan Pn Dari Umno Sudah Diberi



14 Negara Di Dunia Yang Berkongsi Nama Hampir Serupa

5 Tuntutan Saman Yang Boleh Dibuat Keluarga Si Mati Kepada Pemandu Mabuk

Mimi Lana Dedah Punca Putus Cinta Dengan Syafiq Kyle

Info Dan Sinopsis Filem Ada Apa Dengan Dosa

Kontroversi Kematian Jimi Hendrix Kemalangan Bunuh Diri Atau Dibunuh


Masih Nekat Mau Berangkat Haji Saat Corona Segini Denda Yang Harus Dibayar Ke Pemerintah

Dap Parti Yg Patut Diharamkan

Hadew Dinkes Surabaya Ubah Status Pasien Positif Corona Jadi Negatif

Anak Tiada Siapa Jaga Bapa Tunggal Terpaksa Berhenti Kerja Amp Mengemis Demi Sesuap Nasi

Elak Kekeliruan Ramona Zamzam Tak Ajar Anak Bertutur Dalam Bahasa Melayu

Dini Schatzmann Akui Buat Kejutan Sempena Hari Lahir Janna Nick Tanpa Pertolongan Orang Lain