Sir Ni Blippi Malaysia Kan Teknik Chant Cikgu Ini Buat Anak Mudah Ingat Ejaan
Murid Tahun 1 kini lebih seronok belajar bila guru menyanyi sambil eja perkataan. Ibu ayah pun boleh cuba di rumah!
Mengajar anak-anak kecil mengeja dalam Bahasa Inggeris sememangnya satu cabaran, terutama apabila melibatkan ejaan yang agak ‘pelik’ dan tidak menepati bunyi sebutan seperti nombor. Namun, seorang guru Bahasa Inggeris membuktikan bahawa pendekatan yang menyeronokkan mampu mencipta keajaiban!
Baru-baru ini, tular satu video di media sosial menunjukkan Cikgu Haiqal Hasman dari Sekolah Kebangsaan Padang Hiliran, Kuala Terengganu, menggunakan teknik ‘chant’ untuk mengajar ejaan nombor “eight”. Dengan irama dan nada yang mudah diikuti, beliau menyebut “E-I-G-H-T” secara berulang, disertai dengan aksi dan semangat yang membuatkan murid-murid seronok menirunya.
Kenapa Teknik ‘Chant’ Berkesan?
Teknik ini sebenarnya dikenali dalam pedagogi awal kanak-kanak sebagai satu bentuk “auditory-musical learning”, di mana otak kanak-kanak lebih mudah menyerap maklumat melalui irama dan pengulangan. Dalam erti kata lain, belajar sambil menyanyi!
Menurut pakar perkembangan kanak-kanak, pendekatan berirama seperti ini:
Meningkatkan tumpuan dan fokus kanak-kanak
Membantu mereka mengingati maklumat jangka panjang
Menggalakkan interaksi dua hala antara guru dan murid
Membina keyakinan diri dalam kalangan anak yang pemalu
Ibu Ayah Pun Boleh Cuba Di Rumah
Apa yang dilakukan oleh Cikgu Haiqal sebenarnya sangat mudah dan boleh diamalkan oleh ibu bapa di rumah juga. Misalnya:
Gunakan lagu ringkas untuk mengajar ejaan seperti:
“F-I-V-E” (five)
“S-E-V-E-N” (seven)
Letakkan aksi tangan atau gerakan badan bersama irama
Jadikan ia aktiviti rutin semasa bermain atau menyanyi bersama anak
Dengan cara ini, anak bukan sahaja belajar tanpa tekanan, malah akan lebih bersemangat untuk menghafal ejaan dalam Bahasa Inggeris.
“Best la cikgu gini!”
Ternyata, usaha cikgu ini mendapat perhatian dan sokongan ramai. Rata-rata netizen memuji kreativiti dan dedikasi beliau dalam mendidik anak-anak kecil:
“Saya suka betul cikgu2 English yang articulate camni. Moga2 generasi muda kita semakin terer berbahasa English 💕” – @mochi_mamoyu
“Baru tak bosan dan… tertido 😆 Best la cikgu gini” – @sitisdalias
“Cikgu buatlah vid macam ni banyak-banyak, letak dalam YouTube. Dapat juga nak tunjuk kat anak-anak 😅. Semua tengok yang western je..” – @sepikaderio
Ramai ibu bapa mengharapkan agar cikgu-cikgu seperti ini diberi lebih banyak ruang dan sokongan untuk menghasilkan kandungan pembelajaran yang lokal, kreatif dan efektif!
Ibu Ayah boleh cuba rakam video anak ketika mereka menyanyi ejaan nombor. Selain jadi memori comel, ia juga membantu anda pantau kemajuan mereka secara menyeronokkan!
Teknik mudah, impak besar! Terima kasih Cikgu Haiqal kerana berkongsi inspirasi yang luar biasa ini. Semoga lebih ramai pendidik dan ibu bapa kreatif menggunakan kaedah sebegini untuk menceriakan dunia pembelajaran anak-anak.
The post “Sir ni ‘Blippi’ Malaysia Kan ?” – Teknik ‘Chant’ Cikgu Ini Buat Anak Mudah Ingat Ejaan appeared first on Pa&Ma.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.majalahpama.my/sir-ni-blippi-malaysia-kan-teknik-chant-cikgu-ini-buat-anak-mudah-ingat-ejaan/