Sinar Baru Untuk Pesakit Kanser


Hi

Hai, rasa terpanggil untuk update pasal kanser pembunuh senyap. Biasa kan dengar antara circle keluarga, kenalan kita menjadi mangsa kanser tak kira usia dan jantina.  Sel kanser ni senyap2 je dia attack dan develop tanpa tuan badan tahu dan TANPA warning. Sebab tu lah kempen 'medical checkup' setiap tahun dah mula active so that kita boleh detect masalah kesihatan dengan lebih awal. (I sendiri pun dah mula medical checkup secara konsisten aduhai). Yang tak bernasib baik, bila dah capai stage 4, baru dapat tahu yang diri ada kanser. Boleh imagine tak betapa down nya diri dan hilang semangat dalam pada masa yang sakit, perlu decide rawatan / option apa yang ada untuk proceed. 

Since its already November dan bulan November adalah bulan Lung Cancer Awareness Month, Lung Cancer & Me 2019 by Roche Malaysia berkempen kan awareness tentang rawatan 'immunotherapy' (#newhope) untuk pesakit kanser terutamanya pesakit lung cancer since lung cancer adalah kanser kedua tertinggi menyebabkan kematian in a range of 4,088 deaths per year. 


Lung cancer (kematian kanser kedua tertinggi di Malaysia)
Rasanya kita semua dah maklum dan selalu dengar penyakit kanser ni tapi tak ramai yang aware apa itu kanser sebenarnya. Mari I explain secara simple apa itu 'kanser'.
Basically, kanser adalah satu sel yang develop secara tidak normal dalam setiap badan manusia. Kelompok sel yang tidak normal dipanggil tumor. Tumor ini pulak akan mengambil khasiat dari badan kita. Sel- sel kanser ini akan terus develop dan tersebar ke organ badan yang lain melalui saluran darah dan limpa.Setiap orang ada sel kanser dalam badan cuma nya sel kanser ni tidak dapat dilihat melalui ujian/pemeriksaan piawai  sehingga sel2 kanser ni dah berganda ke beberapa juta sel. Then only boleh detect dan nampak.Sel kanser tiada bentuk khas, since sel ni wujud dalam pelbagai size dan berbeza daripada sel sihat yang mempunyai bentuk seragam . Sel kanser ni boleh dilihat melalui mikroskop. 

Bila dah menghidap kanser, step seterusnya adalah mula consult rawatan yang ada untuk kurangkan atau singkirkan sel kanser yang makin merebak. Selama I hidup ni yang I selalu dengar, rawatan paling mainkan peranan dalam melawan kanser adalah rawatan 'kemoterapi' di kalangan penyakit kanser ni. Kemoterapi direka dan digunakan selama berabad untuk membunuh sel-sel yang mempunyai pertumbuhan yang pesat dengan menyerang DNA atau enzim yang menggalakkan pertumbuhan sel sel kanser ni.

Immunotherapy
Tahu tak sekarang kita dah ada banyak pilihan dalam merawat/melawan kanser? Salah satunya adalah Immunotherapy.
Since dah masuk bulan November, Lung Cancer Awareness month, Roche Malaysia telah mengadakan workshop untuk raise awareness on the new option of rawatan merawat kanser. Salah satu rawatan yang membantu melawan/merawat lung cancer too of course.



Korang pernah dengar tak rawatan IMMUNOTHERAPY?
Immunotherapy adalah salah satu initiative dalam merawat kanser. Kaedah Immunotherapy juga dikenali sebagai immuno-oncology dan merupakan bentuk rawatan yang membantu sistem pertahanan diri (sistem immunisasi) untuk menyerang dan memusnahkan sel kanser. 
Kalau dalam penerangangan yang lebih mudah untuk korang faham... Kaedah IMMUNOTHERAPY, basically membantu immune sistem dalam badan kita untuk fight sel kanser yang sepatutnya. Immunotherapy membolehkan sistem immune untuk mengenali dan pilih sel kanser yang mana perlu sepatutnya dihapuskan . Dalam erti lain, kaedah Immunotherapy ni lebih positive since dia tak hapuskan kesemua sel yang ada. Refer gambarajah kat bawah ni kalau masih tak faham…

Sebab lung cancer catat kematian kanser kedua tertinggi lah, Roche Malaysia berkempen awareness supaya lebih ramai pesakit, orang awam yang tahu dan faham tentang rawatan Immunotherapy.
Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) adalah kategori yang paling kerap didiagnosis daripada kanser, menyumbang 85% daripada semua kes kanser paru-paru. Salah satu faktor kes lung cancer semakin meningkat since rata2 orang tend to ignore je symptom2 atau rasa sakit sampai lah sel kanser tu dah merebak. Faktor kedua pulak sebab Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC) ni takde banyak option rawatan. So now kita da ada pilihan rawatan Immunotherapy yang boleh cegah / rawat Non-Small Cell Lung Cancer (NSCLC).

Selalunya dah mula rasa sakit dan sypmtom tapi kita as orang awam tak sure so selalunya kita ignore je kan.
Ini adalah antara symptom2 lung cancer. Kalau korang ada symptom begini, cepat2 check ok…


Jadi kenapa Immunotherapy?
It enhance immune system dalam badan kita untuk melawan sel kanser . Rawatan Immunotherapy boleh merawat different kind on cancers dan boleh digunakan bersama dengan rawatan yang lain seperti surgery, chemotherapy, radiation, or targeted therapies to improve their effectiveness.Penggunanaan rawatan Immunotherapy memberi jangka hayat yang lebih lama kepada pesakit kanser

#LCAM #LCAndMe #TacklingLungCancer #KnowYourLungs #KnowYourOptions #ImmunotherapyNewHope #LungCancerAwarenessMonth







Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://nameeroslan.blogspot.com/2019/11/sinar-baru-untuk-pesakit-kanser.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Ciptaan Baru Para Saintis Ini Dikatakan Boleh Menyembuhkan Semua Jenis Penyakit Kanser Dan Tumor

Ciptaan Baru Para Saintis Ini Dikatakan Boleh Menyembuhkan Semua Jenis Penyakit Kanser Dan Tumor

papar berkaitan - pada 21/11/2019 - jumlah : 41 hits
Tiada seorang pun di dalam dunia ini yang mahu mendapat penyakit lebih lebih penyakit serius yang tiada ubatnya Hari ini penyakit kanser merupakan antara penyakit yang sukar untuk diubati Walaupun seseorang itu telah menjalankan kemoterapi ...
Prktgpiai Peraturan Baru Kempen Ph Peralat Spr Sekat Jentera Bn Di Prk Tanjung Piai

Prktgpiai Peraturan Baru Kempen Ph Peralat Spr Sekat Jentera Bn Di Prk Tanjung Piai

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 82 hits
Ternyata Pakatan Harapan memperalat Suruhanjaya Pilihan Raya untuk menyekat strategi kempen Barisan Nasional dengan harapan untuk mengelakkan kekalahan teruk parti kerajaan itu dalam Pilihan Raya Kecil Tanjung Piai kali ini kata Ahli Majlis...
Menko Pmk Dorong Kebijakan Sertifikat Nikah Untuk Pengantin Baru

Menko Pmk Dorong Kebijakan Sertifikat Nikah Untuk Pengantin Baru

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 25 hits
Kebijakan sertifikat nikah ini lebih dulu dikeluarkan oleh Pemprov DKI Jakarta
Rumah Baru

Rumah Baru

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 331 hits
Aku masih ingat tahun 2016 aku ada tulis kat blog pasal misi mencari rumah baru Masa tu kami baru je pindah dari Selangor ke Johor Ada beberapa new development kat area yang kami aim tapi masa tu belum pasti lagi betul ke tak kami nak settl...
Bi Ekonomi Syariah Akan Jadi Arus Baru Perkembangan Ekonomi Ri

Bi Ekonomi Syariah Akan Jadi Arus Baru Perkembangan Ekonomi Ri

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 34 hits
Bank Indonesia terus mendukung langkah pemerintah untuk memajukan ekonomi syariah di Indonesia Ini dilakukan agar ke depan ekonomi syariah dapat menjadi arus baru ekonomi di Tanah Air Indonesia saat ini menjadi pemain besar di dalam ekonomi...
Kemendag Terjunkan Tim Jaga Stabilitas Harga Pangan Jelang Natal Dan Tahun Baru

Kemendag Terjunkan Tim Jaga Stabilitas Harga Pangan Jelang Natal Dan Tahun Baru

papar berkaitan - pada 13/11/2019 - jumlah : 29 hits
Menteri Perdagangan Agus Suparmanto mengatakan pihaknya akan menjaga stabilitas harga bahan pokok jelang Hari Raya Natal dan Tahun Baru Salah satunya dengan memastikan kecukupan pasokan
Gabungan Importir Nasional Gelar Munaslub Cari Ketua Baru

Gabungan Importir Nasional Gelar Munaslub Cari Ketua Baru

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 28 hits
Plt Ketua Umum BPP GINSI Erwin Taufan mengatakan penyelenggaraan Munaslub ini merupakan hasil pertemuan yang dilakukan oleh tujuh Badan Pengurus Daerah GINSI
Cara Membuat Paspor Baru Via Online Dan Wgs

Cara Membuat Paspor Baru Via Online Dan Wgs

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 64 hits
Keberadaan paspor sebagai identitas diri biasanya akan menjadi nilai plus ketika mendaftar beasiswa atau mengikuti pertukaran pelajar seperti mengikuti summer school
Rezeki Anak Baru

Rezeki Anak Baru

papar berkaitan - pada 14/11/2019 - jumlah : 100 hits
Hai Hello Ada sesiapa masih ikuti perkembangan blog Diary of Muhammad Saya just tiba tiba terasa nak tulis di sini saja sebagai memori dan to distract myself from my first trimester Untuk blog ni saya baru nak umumkan my current status Curr...
Ingatkan Lemas Bila Buka Baju Terus Nampak Jahitan Mayat Budak Ditemui Terapung Penduduk Syak Organnya Dicuri

Netizen Suarakan Kebimbangan Wabak Koronavirus Dah Dikesan Di Malaysia

Ramai Warga Singapura Bercuti Di Johor Lari Dari Coronavirus China Suara Tv

Koronavirus Mayat Pesakit Tersadai Di Koridor Hospital

Seorang Warga Tempatan Dikuarantin Akibat Coronavirus Di Malaysia

Waktu Afdhal Untuk Solat Subuh Ramai Yang Tak Tahu

Polis Johor Terima Laporan Kanak Kanak Warga China Dibawa Keluar Hospital

Angpau Untuk Happy



Resepi Udang Khamped Paling Disukai Ramai

Perubahan Wajah 7 Selebriti Dahulu Dan Kini Mohon Jangan Gelak

Apakah Punca Sebenar Terbentuknya Coronavirus Jenis Baru di China

Biodata Penyanyi Sophia Liana Peserta Dansa Dan Sing

Apa Itu Koronavirus Di China Dan Perkara Yang Anda Perlu Tahu Tentangnya


Brownies Monstr Kini Berwajah Baru Lebih Ceria Dan Sedap

Resepi Muffin Berlauk Atau Savoury Muffin Alamaya Info

Hilang Sabar Kena Kentut Di Kepala 2 Kali Lelaki Tikam Suami Isteri Kerana Bergurau Melampau

Introducing The New Microsoft Edge

Seorang Warga Tempatan Dikuarantin Akibat Coronavirus Di Malaysia

Waktu Afdhal Untuk Solat Subuh Ramai Yang Tak Tahu