Sikap Kita Dalam Berhadapan Dengan Covid


SUSUPAN PETANG

Saya bersama sdr Mustaffa Kamil
dan di sebalah adalah bukunya.SETELAH setahun kita bergelomang dengan pandemik Covid-19 banyak pengajaran yang kita perolehi dan banyak lagi yang perlu kita mendalami dan melakukan muhasabah diri. Tanpa mengambil "teori Pandir" kita kena mengaku kelemahan alias kedegilan (kebabilan) kita dalam menangani pandemik ini.
Saya lihat kegagalan kita jelas kerana kita menghadapinya dengan cara sifat dan sikap semulajadi kita. Kita orang Malaysia, khasnya orang Melayu. 
Kenapa saya meletakkan kesalahan ini kepada orang Melayu, kerana bangsa Melayulah obses terhadap negara ini, mahu memilikinya tanpa berkongsi dengan bangsa lain. Hatta segelintir ada yang menafikan penglibatan bangsa atau etnik lain. Apa lagi kerajaan Curitokrasi sangat berbangga dengan kerajaan Melayu - Islam.

Apabila kita meneliti attitud orang Melayu, perangai, sifat dan sikap orang Melayu yang hangat-hangat tahi ayam, kita tidak perlu berdukacita dengan apa yang berlaku. Macam mana perangai orang Melayu dan sifat dan fiil semulajadinya masih kekal dan dijadikan turutan hingga ke hari ini walaupun orang Melayu sudah menempuhi alam pendidikan dan menerima tempias ketamadunan sejak lebih 500 tahun lampau.
Antara sifat negatif popular orang Melayu sombong, besar diri, keras pedal. Rasa pandai yang tidak mahu diajar dan macam-macam lagi. Mustaffa Kamil Ayub dalam bukunya "MEMBANGUN INSAN & TAMADUN: Mendepani Cabaran Abad 21," di dalam Bab 13 "Membina Melayu Baharu: Melakar Mufakat Baharu" menceritakan teori "L" mengenai orang Melayu. Teori "L" adalah teori mengenai sifat dan peribadi orang Melayu.
Menurut Mustapa terdapat, 54 peribadi negatif orang Melayu yang dihimpun dan dikutip, nama atau sifat atau gelar tersebut datang dari berbagai dialek dan bahasa pertuturan lingua franca.  

Peribadi bermula dengan huruf "L" itu ialah; Lemah, Lembek, Lewat, Lalai, Lambat, Lelap, Lalok, Loklak, Lembab, Letih, Lesu, Longlai, Liat, Liar, Liut, Lagak, Leceh, Lacat, (baca mulut), Lacut (mendera dengan memukul), Laga, Lagha, (melakukan perkara yang melalaikan),
Lait, Lahif (daif), Lajat (teruk), Laju, (dalam konteks merempit), Lalang (tiada prinsip), Lamban (tidak cepat berkerja), Lampar (suka berselerak), Lacat (terlanjur kata lepas cakap), Lancung (tidak jujur, curang), Lacur (gagal, malang, buruk laku, sundal), Lancang (tidak senonoh, tidak sopan, biadap), Langgah (ketawa dengan kuat dan berlebih-lebihan), Lemak, Lantam (bongkok, sombong), Lapuk (pemikiran ditekak lama), Lapor (mengadu suka mengadu), Lara, Laram (bergaya, lagak membuang masa).
Lata (rendah taraf hina), Latah, Lengah, Laung, (perlahan lambat), Leber (meleleber, perut meleber), Lebun, (tipu, penipuan), Lekeh, Lepak (tebiat melepak), Lewat (sambil lewa), Leweh (cuai, lalai), Lokah (tidak kemas berpakaian), Loket (kedekut, bakhil, kikir, lekas marah, garang), Lorat (dalam kebingungan, dalam kesulitan, susah), Loyar buruk, Lucah (hina, keji, tidak senonoh, kata-kata tidak sopan. 

Kerana men'gepong sifat dan peribadi itulah menyebabkan Melayu gagal, pencapaiannya lambat berbanding dengan bangsa lain. Kegagalah kita membendung pandemik Covid-19 juga boleh dikaitkan dengan sifat-sifat dan fiil ini. 
Dibuat peraturan SOP untuk menghadapi pandemik tetapi tidak dipatuhi. Penguatkuasaan pula bertompok tidak serata. Tidak ada ketegasan, kalau pun ada di peringkat mengadakan peraturan, tetapi pelaksanaan berjalan sekarat jalan. Sambil lewa.
Satu contoh klasik dan menjadi pertuturan macam mana seorang menteri hanya dikenakan denda RM1,000 kerana melanggar SOP Covid, tetapi berbeza dengan dihukum ke atas rakyat biasa, sampai didenda RM8,000 dan penjara?
Hal-hal sebegini ia bukan saja menunjukkan berlaku ketidak adilan tetapi tidak tegas. Berjalan sekerat jalan dan tindakan sambil lewa ini sebenarnya berlaku dalam banyak aspek yang boleh kita lihat dan saksi dengan mata kepala sendiri. Sikap acuh tidak acuh ini berlaku dalam semua aspek. Banyak perkara dalam kerajaan Melayu - Islam hari ini yang tidak konsisten.
Ambil sahaja contoh bagaimana pihak penguatkuasaan tempatan (PBT) dalam melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka. PBT diwujudkan dengan memberi kuasa kecil tertentu untuk kelestarian kehidupan manusia dan alam sekitar di sesuatu kawasan. Misalnya diwujudkan peraturan untuk membina rumah atau penempatan. 
Diwujudkan berbagai akta atau ordinan kecil dengan hukumannya sekali bagi yang melanggarnya atau melakukan kesalahan. Bangunan atau rumah yang hendak dibina dalam kawasan PBT itu dikenakan syarat tertentu menyediakan pelan dan sebagainya. Begitu juga dengan rumah kedai dan bangunan yang hendak dibina dan peraturan beroperasi semuanya diperlukan menyediakan pelan. 
Tujuan syarat itu bagi melestarikan kawasan berkenaan. Pembinaan rumah, bangunan bersistematik sesuai dengan prasarana yang bakal dibina atau disediakan di masa depan. Pendeknya persiapan itu sesuatu yang professional dan berpandangan jauh ke depan. 
Tetapi apa kesudahannya segala peraturan atau ordinan itu, ia dilanggar sewenang-wenangnya. Kawasan yang dikhasnya untuk green zone (kawasan hijau) di sesuatu taman itu hanya berlaku dan berjalan lurus beberapa ketika sahaja, kemudian ia dicerobohi. Pinggir jalan (kaki lima) di rumah-rumah kedai dibina bangunan tambahan baik bersifat sementara atau kekal. Pembinaan itu mencacatkan dan mengkhianati pelan asal.
Begitu juga dengan rezab atau simpanan jalan untuk tujuan landskap pengindahan, pantang ada ruang kosong akan dibina bangunan untuk menjalankan perniagaan. Anehnya pula pihak berkuasa beri lesen sementara pula. Sementara ini bukan setahun dua tetapi berpuluh tahun. 
Hanya itu sebahagian contoh. Banyak lagi contoh pencerobohan menunjukkan kita tidak menghormati kepada peraturan yang kita buat sendiri. Baik pihak penceroboh dan juga penguatkuasa undang-undang.
Selain fenomena itu menggagalkan agenda kita, rasuah atau tumbuk rusuk juga menjadi elemen perosak. Walaupun ada penguatkuasaan kerana rasuah ia jadi tidak berfungsi. Kesalahan boleh dilindungi dengan rasuah. Selagi sikap dan budaya ini ada, penguatkuasa tidak akan berjaya. Akhirnya ia membawa kemusnahan. 
Nah, demikian juga dengan Covid. Walaupun sudah dibuat SOP, pantang larangnya yang keras tetapi ia tidak dipatuhi. Walaupun ada undang-undang untuk bertindak kepada pesalah - mereka yang degil, ia tidak berkesan. Kenapa, kerana penguatkuasaanya tidak tegas. Buatlah apa-apa peraturan dan akta jika tidak ada ketegasan dalam bertindak ia tidak mencapai tujuan. 
Kesimpulannya kenapa kita gagal menangani Covid-19 adalah kerana sikap dan perangai yang sudah menjadi budaya disebut tadi.
Saya ingin sebut apa yang berlaku di beberapa buah negara yang sudah "tenang" dengan Covid seperti Norway, New Zealand Australia dan lain negara itu boleh dicontohi dan diambil iktibar. Pada Covid gelombang ketiga, negara-negara itu seperti tidak terkesan langsung. Buat masa ini New Zealand antara terendah kes Covid sebanyak 2,276. 
Kenapa New Zealand dan negara-negara berkenaan seperti dapat menanngani Covid sebab utama kerana rakyat mereka berdisiplin dan pihak berkuasa tegas dalam melaksanakan penguatkuasaan. [wm.kl.12:08 pm 22/01/2021].
Glossori:
Meng'epong = mendukung, mengelek.
Teori Pandir = teori untuk melindungi kesalahan atau kerugian diri sendiri dengan mengatakan orang.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://msomelayu.blogspot.com/2021/01/sikap-kita-dalam-berhadapan-dengan-covid.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pakar Kelesuan Pandemik Punca Sikap Tak Acuh Terhadap Sop Covid 19

Pakar Kelesuan Pandemik Punca Sikap Tak Acuh Terhadap Sop Covid 19

papar berkaitan - pada 23/1/2021 - jumlah : 59 hits
Gambar Hiasan PETALING JAYA Sebuah persatuan perubatan dan seorang bekas timbalan menteri kesihatan menyuarakan kebimbangan berhubung trend yang menyaksikan doktor dan pengamal perubatan berkongsi maklumat pesakit di media sosial Trend itu ...
Rm70 Private Covid 19 Testing To Make Comeback Bukit Gasing Rep

Rm70 Private Covid 19 Testing To Make Comeback Bukit Gasing Rep

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 73 hits
Bukit Gasing assemblyperson Rajiv Rishyakaran will be bringing the RM70 Rapid Test Kits Antigen private Covid 19 tests back to the public on Jan 18 after stopping the initiative on Jan 13 due to overwhelming response The RTK AG tests will n...
3 000 Sukarelawan Diperlukan Untuk Ujian Vaksin Covid 19 Di Malaysia

3 000 Sukarelawan Diperlukan Untuk Ujian Vaksin Covid 19 Di Malaysia

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 54 hits
Bagi menguji keberkesanan dan keselamatan vaksin COVID 19 Kementerian Kesihatan Malaysia memerlukan 3 000 sukarelawan yang berusia sekurang kurangnya 18 tahun untuk menawarkan diri bagi ujian klinikal berkenaan Dalam satu hebahan media yang...
Senator Yaakob Test Results Come Back Negative For Covid 19

Senator Yaakob Test Results Come Back Negative For Covid 19

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 47 hits
Senator Yaakob Sapari s reverse transcription polymerase chain reaction test results came back negative today after he had tested positive for Covid 19 using an Antigen Rapid Test Kit yesterday I got the results back today and it is negativ...
Four Top Glove Facilities Affected By Covid 19

Four Top Glove Facilities Affected By Covid 19

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 51 hits
Top Glove Bhd today confirmed that four facilities have been affected by the spread of Covid 19 In a statement today the company identified the facilities that were located in Port Dickson Sungai Puloh Shah Alam and Kulim In the case of the...
Sabah Dcm Jeffrey Kitingan Sets Off For Home After Recovering From Covid 19

Sabah Dcm Jeffrey Kitingan Sets Off For Home After Recovering From Covid 19

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 93 hits
Jeffrey flashes a thumbs up as he gets into his car to leave the hospital KOTA KINABALU Deputy Chief Minister II Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan has recovered from Covid 19 and left the hospital earlier today Jeffrey had been underg...
Puluhan Penyandang Disabilitas Positif Covid 19 Di Kebon Jeruk Berstatus Otg

Puluhan Penyandang Disabilitas Positif Covid 19 Di Kebon Jeruk Berstatus Otg

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 51 hits
Sebanyak 79 orang di Yayasan Tri Asih di Kebon Jeruk terpapar virus covid 19 Antara lain 36 orang adalah anak anak penyandang disabilitas 35 orang adalah karyawan atau pendamping kemudian 8 orang adalah karyawan
Covid 19 Peniaga Besar Dapat Bantuan Peniaga Pasar Malam Dibiar Merana

Covid 19 Peniaga Besar Dapat Bantuan Peniaga Pasar Malam Dibiar Merana

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 43 hits
Kerajaan darurat Perdana Menteri Muhyiddin Yassin digesa melihat nasib peniaga pasar malam dan uptown yang terjejas teruk berikutan larangan berniaga akibat Perintah Kawalan Pergerakan Presiden Pertubuhan Ikatan Usahawan Kecil dan Sederhana...
Tengah Kalut Rakyat Dengan Covid Dan Hilang Pekerjaan Sempat Lagi

Tengah Kalut Rakyat Dengan Covid Dan Hilang Pekerjaan Sempat Lagi

papar berkaitan - pada 16/1/2021 - jumlah : 57 hits
1 Pejabat Perdana Menteri dalam kenyataan media sebentar tadi mengesahkan bahawa projek pembinaan dewan di Pagoh bernilai RM35 435 992 adalah benar 2 Saya sebenarnya berharap sangat surat yang tular ini palsu kerana jumlah RM35 4 juta adala...
Pedang Salahuddin Al Ayubbi Memeningkan Pengkaji Barat

Awak Sangat Biadap Diana Dianelle

Amalan Seks Gila Dan Tidak Masuk Dek Akal Di Seluruh Dunia Amat Mengejutkan

Kenapa Semua Salah Kan Saya Nelydia Senrose

Aku Baru Sedar Pentingnya Simpan Emas 2021 Ini Sebabnya

Bakal Pengantin Dicekup Berkhalwat Dalam Bilik Sewa

Jutawan Segera Tercipta Bila Lelaki Ini Menang Cabutan Bertuah Bsn Dia Adalah Yang Termuda Sekali

15 Inspiring Diy Porch Projects To Add To Your Outdoor DecorationsMengapa Majoriti Sekolah di Dunia Mewajibkan Uniform

Biodata 12 Fakta Instafamous Coki TikTok Yang Ramai Tak Tahu

Apa Yang Berlaku Jika Anda Disedut Ke Dalam Lubang Empangan

Bagaimana British Menggunakan Cecair Lelaki Untuk Hantar Mesej Rahsia Dalam WW1

Chuck Feeney Bilionair yang Ingin Mati Dalam Keadaan Papa Kedana


Duit Asb 2021 Cara Keluarkan Secara Online

10 Sebab Mengapa Pemakluman Umno Tak Bekerjasama Dengan Bersatu Kurang Bijak

Economic Revival In The Long Term

Mca Wants Political Conflicts To End Will Stay With Bn In Ge15

Photos Of Tok Pa Travelling By Bus To Kota Baru Go Viral

Pokok Bunga Tiga Bulan Bunga Siti Zubaidah Hydrangea Macrophylla