Setiu Board Walk


Pintu Masuk
Setiu board walk,Satu kawasan tanah basah didaerah setiu,Kawasan ni terletak ditepi sungai setiu,berhampiran dgn pantai laut china selatan.Nama yg dibagi sebegitu rupa,aku sendiri pun tak tau sebab musabab nya.Mungkin untuk dibaca supaya ada standard.Kalau nak diterjemah ke dalam bahasa melayu tentu lah akan jadi papan berjalan atau pun laluan papan atau laluan kayu,huhuhu..Macam2 sekali..Tapi mmg benar pun,laluan yg dibuat semacam titi diseluruh kawasan tu..Aku agak panjang nya laluan ni dalam 400 meter [aku tak ukur]...Laluan kayu ini dibina utk memudahkan pengunjung utk menikmati keindahan tempat ni sehigga jauh kedalam. Board walk setiu ni ialah kawasan berpaya,kalau di umpama dikawasan tanah hulu,    tp ditepi pantai mcm ni aku sendiri tak tau nak panggil apa.Kalau air laut pasang kawasan ni akan dipenuhi air dalam separas pinggang,senang cerita,kalau air laut pasang besar,tempat ni akan tengelam lagi dalam.Luas kawasan ni mungkin berpuloh2 ekar jgk.Pokok2 yg ada disini macam2 nama nya,yg aku ingat ialah kayu bakau dan pokok nipah,Banyak lagi pokok lain yg aku tak hafal [nak hafal buat apa,bkn nak ambik periksa pun].Nak bagi mudah faham tentang kawasan ni mungkin boleh disebut sebagai hutan kayu bakau atau hutan rimba ditepi pantai.Walau pun disebut hutan rimba tapi tak lah mcm hutan rimba kat bukit dan gunung2 tapi hutan rimba yg kecik,kikikiki..

Dari pintu masuk sehingga ke sungai setiu lebih kurang 350 meter,panjang nya pula dalam 1500 meter,jadi kawasan board walk setiu ni boleh dikatakan sebagai luas jugak. 350 x 1500 = 525000 meter persegi..luas tu..Keluasan mcm ni dah boleh buat airport kecik..

Kawasan hutan ni mempunyai sistem nya sendiri,ada alur,ada daratan,Selain dari macam2 jenis tumbuhan yg hidup subur dikawasan ni,terdapat jgk binatang yg mendiami kawasan ni,Ada kera ada memerang,selain itu dalam alurnya pula,ada ketam,lokan,siput dan ikan2 yg berenang berkawan..Sungguh mengasyikan.

Aku pergi ke board walk setiu pada 10-2-2019,Aku dapati tempat ni sedang dibina semula,Dimasa itu hanya aku je yg ada,pengunjung2 lain tak ada,mungkin aku pergi tak kena masa,iaitu bukan hari cuti,Nak masuk kat dalam kena daftar terlebih dulu,Aku tanya kpd cik kak rela yg jaga kat pintu masuk,kepentingan apa kah daftar,sedang hanya aku je ada kat situ,Dia jawab utk keselamatan,kat dalam kawasan hutan dah ada yg mati sbb lemas,jadi dgn daftar nama dapat memastikan pengunjung selamat.Maksud nya kalau pengunjung tak keluar2,pihak pengurusan akan pergi cari.Seperkara lagi tempat ni dilarang sama sekali menangkap apa yg ada didalam nya,samaada ikan,ketam lokan,siput dan apa saja,kera pun tak boleh ditangkap  hahaha.Harapan aku supaya pengurusan membina lebih banyak lagi board walk supaya pengunjung dapat menikmati flora dan fauna nya diseluruh kawasan.Sekarang hanya ada satu laluan board walk saja merentasi hutan yg terus ke sungai setiu...sekianbinaan baru
tempat parking baru
Nampak sangat tempat ni tak ingin lagi menerima pengunjung utk sementara

Tempat rehat mcm ni ada tiga hingga empat buah 
board walk
tumbuhan hutan nya
Alur yang ada didalam kawasan,Kalau air pasang,alur ni mcm sungai
binaan board walk yg teguh
Sungai setiu
Kat sini ada sangkar ikan yg mungkin dibela oleh pengurusan.Mungkin sebahagian dari projek
Papan tanda larangan yg mesti dipatuhi oleh pengunjung

Mungkin buah nipah,hahahaha
boardwalk yg dibina membujur,melintang dan membujur balik hingga ke sungai setiu

pokok ni lah yg aku agak pokok bakau,mana lah aku tau,aku kenal pokok hutan yg bapak2 saja besarnya..heeee
Kawasan ni group pokok nipah,klu tak silap
dalam pembinaan
Salah satu tempat berteduh,Kat sini ada peta kawasan hutan dan amaran2
macam pokok mengkuang,mungkin waris dia
Nama pokok ni ialah pandan laut

Ni lah cik kak rela yg bertugas,banyak sangat loyar buruk nya,mudah berbicara,Kuat menyakat orang
Catitan,sungai yg dinamakan sebagai sungai setiu itu sebenarnya bukan sungai setiu tetapi sungai tu menghala ke sungai setiu,mungkin jgk sungai tu sebahagian dari sungai setiu,dlm google map tak diberi nama utk rujukan
video di boardwalk hingga ke sungai setiu

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://azramsulong.blogspot.com/2019/02/setiu-board-walk.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Lirik Lagu Luke Christopher I Walk Up

Lirik Lagu Luke Christopher I Walk Up

papar berkaitan - pada 5/2/2019 - jumlah : 123 hits
Lirik Lagu Luke Christopher I Walk Up dan Terjemahan Album The Renaissance Lirik Lagu I Walk Up oleh Luke Christopher dan Terjemahan Intro Ah na na na na na ey Oh Chorus I walk up your hand rolled cigarette falls apart Should be in a magazi...
Brisk Walk Di Taman Permainan Allson Klana Resort

Brisk Walk Di Taman Permainan Allson Klana Resort

papar berkaitan - pada 30/1/2019 - jumlah : 100 hits
Hi korang Rutin SA hujung minggu macam ni la bawak anak buah SA si Opick pi taman lepas tu SA terus buat brisk walk sambil jogging skit skit dari tak buat apa kan elok sebenarnya brisk walk ni especially untuk yang ada sakit darah tinggi ma...
Walk For Kids 2019

Walk For Kids 2019

papar berkaitan - pada 8/2/2019 - jumlah : 112 hits
Walks for kids 2019 Jom bawa anak anak untuk sertai larian ni 5km run and 3km Fun walk Bertempat di Mutiara Rini The post appeared first on
Kebanggaan Melaka Taman Warisan Dunia Jonker Walk

Kebanggaan Melaka Taman Warisan Dunia Jonker Walk

papar berkaitan - pada 13/2/2019 - jumlah : 109 hits
assalamualaikum salam sejahtera pertghan minggu dah welcome Rabu cuaca di Melaka masih panas lama dah hujan lebat tak membasahi bumi Bkt Katil apapun alhamdulillah sebab masih aman dan selamat bumi kita ni throwback Ahad Selasa emak abah ad...
Brighter Future For Sibu With Setting Up Of Development Board

Brighter Future For Sibu With Setting Up Of Development Board

papar berkaitan - pada 9/2/2019 - jumlah : 109 hits
Facebook pic SIBU The Sarawak government is setting up the Sibu Development Board to draw up the direction of Sibu s development in three key sectors tourism agriculture and education Sarawak International Trade and e Commerce Minister Wong...
Bombshell Najib Might Walk Away A Free Man Corrupt Top Judges His Real Getaway Plan

Bombshell Najib Might Walk Away A Free Man Corrupt Top Judges His Real Getaway Plan

papar berkaitan - pada 16/2/2019 - jumlah : 86 hits
Senior lawyer Haniff Khatri had previously alleged that a top judge interfered in a majority decision which was initially to acquit the late DAP national chairman Karpal Singh of his charge under the Sedition Act As a result of the judge s ...
Lata Payung Setiu

Lata Payung Setiu

papar berkaitan - pada 13/2/2019 - jumlah : 166 hits
Lata payung terletak dlm daerah setiu terengganu Mempunyai air nya yg sangat jernih dan dikatakan salah satu yg terjernih dimalaysia Terletak dilaluan pekan langkap pelung dan kg basung hulu terengganu lata payung terletak dikampung payung ...
Dikecam Kerana Isu Salib Azan Akhirnya Anggun Buka Mulut

Ha Viral Ingat Aku Takut Ka Kamera Pandang Muka Aku

Bro Segera Ajak Kahwin Kalau Jumpa Gadis Dengan Sifat Begini

Resepi Buat Sendiri Minuman Jamu Untuk Kesihatan Tubuh

Ahli Politik Islam Lebih Takut Golongan Kafir

Buat Latihan Kuatkan Otot Mampu Kurangkan Risiko Kena Kencing Manis Kajian Terkini

Gadis Ini Beri Ciuman Sebagai Kempen Berhenti Merokok

Order Of The Illuminati



Biodata Dan Latar Belakang Pengacara Nabil Ahmad

Ippo Hafiz Selamat Bernikah

Biodata Dan Latar Belakang Kumpulan Insomniacks

Sukan Kung Fu Rebahkan Lembu Yang Kian Popular di China

Biodata Dan Latar Belakang Kumpulan K Clique


Mycar Minta Kerajaan Mengkaji Semula Kelulusan Gojek Mengutamakan Barangan Buatan Malaysia

Berjeda

Pengin Mengetahui Panduan Sukses Jago Jualan Ini Penjelasannya

Flat Price Rm6 20

D23 Pandangan Pertama Kostum The Eternals Didedahkan Gemma Chan Kit Harington Sertai Barisan Pelakon

Gejala Difteri Dan Cara Penanganannya