Seminggu Sebelum Kamu Pergi Hari Yang Sama Waktu Yang Sama Ibu Nampak Kamu Kaku Sayang


Siapa yang tak seronok bila menanti hari penuh bermakna, kelahiran bayi yang sangat suci dan comel. Seluruh ahli keluarga menanti kehadiranmu sayang. Bukan hanya anak pertama perasaan teruja itu hadir tapi anak ke lima pun perasaan teruja itu tetap sama.
Dari syurga kamu dilahirkan ke dunia, ke syurga jua kamu dikembalikan. Itulah kata-kata yang paling tepat untuk mengambarkan anak-anak syurga yang menemui pencipta disaat masih kecil dan suci. Puan Sharzana Roslan berkongsi saat terindah dipinjamkan anak syurga selama 27 hari, walaupun dipinjamkan dalam masa yang singkat tapi kenangan tersebut sangat mendalam buat keluarga ini.

DETIK-DETIK KELAHIRAN KAMU
Masih ibu ingat lagi, pukul 8 malam ibu mula rasa contraction kuat..ibu bergegas ajak ayah pergi hospital, tinggalkan abang dan kakak-kakak kamu dirumah, hanya berpesan pada jiran..sampi di hospital, nurse check bukaan dah 1cm, waktu tu keadaan agak kalut sedikit. Yelah kandungan masa tu baru 33w.
Tapi tak ada apa yang menghairankan sebabnya anak-anak ibu semuanya tak cukup bulan. Doktor kelam kabut untuk cucuk dexa sebab takut kamu akan keluar bila-bila masa. Kemudian doktor scan, kamu dalam keadaan songsang.
Raya hari tu baru ja scan, elok dah kepala kamu duduk kat bawah. Ibu pun ditukarkan ke hospital Sultanah Zahirah, Terengganu sebabnya kat situ hospital besar jadi peralatan serta pakar ada kat sini.
Dari jerteh nak ke sana lebih kurang sejam lebih. Masa nie ibu hanya ditemani nurse dan doctor sahaja. Ibu suruh ayah balik sebab abang dan kakak-kakak kamu perlukan ayah. Ibu tak apa, ibu kan kuat lagipun ibu tahu Allah ada dengan ibu. Sampai sahaja ibu kat sini, jalan dah bukak 3cm.
Doktor pantau keadaan ibu, mulanya doktor plan nak normal sebab anak-anak ibu semuanya normal. Doctor kata ada cara untuk bersalin normal jika anak songsang. Tapi bila doctor tengok ctg yang tak begitu cantik dan keadaan ibu yang tak tahan menahan sakit yang kuat.
Doc terus tanay ibu, “last makan pukul berapa” ibu cakap pukul 3petang. Doctor terus kata, “okay kita masuk bilik ot skrg, kita akan buat operation ya puan” ibu masa nie redha ja asalkan kamu selamat syg.

8 JULAI KAMU SELAMAT DILAHIRKAN, TAPI DILETAKKAN KE NICU
Tepat pukul 3.19 pagi,  8hb julai kamu selamat dilahirkn. Tapi kamu tak diletakkan diatas dada ibu, doktor terus check kamu. Lepas tu, doctor bagitahu kamu kena tahan di NICU atas sebab pernafasan kamu tak begitu cantik. Selepas selesai semuanya, ibu dipindahkan di ward.
Menunggu ayah datang untuk melihat kamu, ayah tinggalkan abang dan kakak-kakak dengan kawan ayah. Masa dapat mlihat kamu, rasa seronok sangat-sangat. Doctor bagitahu kamu takda masalah apa-apa cuma buat masa nie, doctor akan pakaikan kamu bantuan alat pernafasan sehingga kamu boleh bernafas dengan baik.

RASA KOSONG BALIK TANPA KAMU
Tiga hari lepas tu, ibu dibenarkn balik tapi tanpa kamu. Rasa kosong bila balik tanpa kamu disisi. Tak apa, ayah ulang alik hantar susu dengan bantuan dari pihak tempat kerja ayah. Hari demi hari ada saja perubahan positif dari kamu.
Hari kelima ayah pergi melihat kamu dan hantar susu, nurse bagitahu ibu boleh dah bagi bf, Tak perlu guna tiub atau cup. Malam tu jugak ibu ajak ayah pergi kt kamu. Walaupun jauh tapi ibu gagahkn jgk demi kamu syg.
2 hari ibu ulang alik dari Jerteh ke Kuala Terengganu untuk menyusukan kamu sebabnya ward untuk ibu duduk dalam proses pembersihan. Hari ketujuh ,ibu rasa pedih dkt tmpt c-zer ibu. Ibu ke klinik dan doctor suruh refer hospital. Bila pergi hospitl, doctor kata okay dan bagi antibiotic.
BEKAS PEMBEDAHAN IBU KELUAR NANAH
Dalam perjalanan balik ibu rasa kain ibu basah rupa-rupanya nanah kluar dari celahan jahitan ibu. Ayah bergegas patah balik hospital, doctor kata kena tahan ward sebabnya dah kena jangkitan kuman.
Ibu dan ayah mintak refer ke hospital Sultanah zahirah sebabnya kamu ada kat sana. Ibu terpaksa dibuka jahitan sepanjang 5cm dan dicuci setiap hari, 2 kali tanpa bius. Keadaan kamu pula semakin hari semakin baik. Setiap hari ayah tolak ibu guna kerusi roda untu melihat dan bagi kamu susu ibu. Seronoknya bila kamu dah dipindahkan ke SCN iaitu wad biasa bagi bayi, Sepatutnya kamu boleh balik tapi ayah minta dengan pakar untuk tunggu ibu dan oleh balik sekali.
ALHAMDULILLAH HARI KE 20 KITA DAPAT PULANG BERSAMA-SAMA
Hari ke 19, ibu masuk ke bilik ot untuk jahitan semula luka ibu. Alhamdulillah hari ke 20 kita dapat balik ke rumah sama-sama. Lega ayah sebabnya dua minggu ayah tidur dalam kereta untuk jaga ibu dan kamu.

Seronoknya abg dan kakak2 kamu mlihat kamu pulang ke rumah. Pd hari ke 22, kite ke klinik..doctor suruh refer ke klinik kuala besut utk check kuning tapi bacaan tinggi jadi doktor minta admit ke hospital Besut. Kita admit pula di hospital Besut. Bila doktor round buat pemeriksaan, doktor bagitahu baby sebabnya baby dah lebih 21 hari untuk pramatang tak perlu admit duduk di bawah lampu cuma ambik untuk prolong jaundies sahaja. Doctor kata dah alang2 admint jadi dia nak check semua. Dari urine kamu doktor kata ada jangkitan kuman macam ada pasir jadi on antibiotic selama 5 hari.
Dari situ,kamu mula blaja apa itu erti mnangis..tiap masa kamu nangis,mgkn sbb kamu rasa takut yela,skjp2 kena cucuk…amik air kencing..selesai dos antibiotic kamu dbenarkn balik dan da appoiment dgn pakar lg 2mgu..
KELETAH KAMU SEPERTI ORANG DEWASA
Hari demi hari melihat keletah kamu yg mcm orang besar…melihat abg dan kakak-kakak kamu bermain dgn kamu, mandikan kamu.
Tak lama lepas tu, kita blk kg…kali nie blk kg kita naik keretapi…ibu rasa teruja nk bwk ank2 ibu smua naik keretapi…seronok smua naik keretapi…kita blk kg,sbb ayah ada game squash dekat kl,lgpun uncle afiq nk kawen…selesai sudah mjls uncle afiq..spttny kte blk ke terengganu 4hb mlm tu, tp sayangnya tiket abis…ayah kata xpelah, nnt kte beli tiket hari lain.

SATU HARI NI KAMU MENYUSU JA
Ibu prasan 1hari kamu mnyusu ja..ibu cakap kat ayah..’tgk bby nie, dia bkn mnyusu pun…dia letak ja mulut dia kt situ seolah2 xnak jauh dr ibu…mlm tu kamu xnk tido, kamu main dgn abg, kakak2 kamu..ayah gomol2 kamu sbb kamu xmo tdo..mlm tue jgk ibu asyik amik gmbr kamu ja…
Ibu ckp kt ayah…’abg knp mata ank xmo pndg syg nie..slaluny mata dia pndg syg, bila syg pndg mata dia..nie mcm dia xnk tgk syg’ ayah kata mgkn kamu penat kot…mlm tu kamu tdo atas dada ibu…pkl 3 pg,kamu mnangis,tp tangisan kamu xkuat..ibu susukn kamu…Subuh tue,nenek kejut ayah bgtau ayah..yang umi tinggal nnt g kedai skali sbb umi demam…slalunya waktu subuh nie,kamu mnyusu tp ibu tgk kamu lena ja..ibu cium pipi kamu.
IBU NAMPAK KAMU KEBIRUAN
Atok bkk pintu rumah,masa tu ibu pndg kamu mlalui cahaya lampu..ibu nmpk kamu kebiruan..ibu mnjerit,ayah kelam kabut..atok pun sama..mama pun tgk..kenapa?ibu tgk kamu dh sejuk,kamu dh biru..ayah cuba buat cpr kt kamu,tp xda respon syg…kelam kabut kami pergi ke klinik..
Tapi masa smpi, mmg tahu kamu dh tiada….hnya Allah sj yg tahu bgimana perasaan ibu dan ayah….xdpt dgmbrkn dgn kata2…..dlm skelip mata ibu ayah hilang kamu..kekuatan hny dr Allah yg ibu pinta..sesungguhny Allah lebih mgetahui sgalany..kamu pergi ketika kita dikampung..klu lah kamu pergi masa kami smua di terengganu..bagaimana lah keadaan kami tanpa kluarga smua disisi.

REHATLAH SAYANG
hadirny kamu ddalam rahim ibu pd hari lahir ayahmu 8hb 1…lahirnya kamu dibulan kelahiran ibu..cumany kamu awal 10hari ja dr hari lahir ibu…Allah hny pnjmkn kamu sebulan 27hari utk kami smua merasa khadiran kamu..
Wlupun skjp, tp kesanny amat mendalam buat ibu ayah serta keluarga..abg dan kakak2 kamu paling terkesan skali syg….rehatlah syg..tgu ibu ayah disyurga ya….ibu tahu sgala2ny Allah dah tentukn..cumany kerinduan buat kamu xdpt dgmbrkn dgn kata2….muhammad syameer qhalish bin mohammad syazwan 08072019-04092019
Bermacam-macam yg ibu ayah lalui semasa hadirny kamu…rupany Allah hadiahkn anak syurga buat ibu ayah. Terima kasih buat smua ahli kluarga yg sentiasa bsama2 kami…
Tmpt kerja ayah yg sentiasa mmudahkn urusan cuti ayah,mbantu apa yg kurang semasa kamu berada dhospital..sahabat handai yg xputus mberi sokongan.

BANYAK “HINT” ALLAH BAGI SEBELUM KAMU PERGI
Seminggu sebelum kamu pergi, hari yang sama waktu yang sama ibu nampak kamu macam dah tak ada, kaku..ibu berlari bawa dekat mama dan atok, mama cakap “Ish kau ni, Qalish okey la dia tengah tido”
Sbnrny Allah dh bg hint dh kt ibu..tp ibu abaikn…Masa ayah blk dr game,ayah tegur ibu…’knp kepala bby mcm besar sikit dr smlm nie…’ Laju ibu jwb..eh,xla..sama ja..seorang ibu kn, mesti la nk nafikn segalanya.
Yang terus mjd kmusyikalan ibu ayah…kamu minum susu byk sgt2..tp berat kamu tak naik2, kamu tak berak…Bila check doctor, doctor ckp slagi bby perut lembut n kentut,jgn risau sbb bby bf.

TOLONG COMPLETEKAN DEXAMETHASONE
Mgkn dalaman kamu TAK kuat sbnrnyA…lgpun kamu tak complete dexa utk dose yg kedua..belum sempat ibu terima dose ke dua kamu dh lahir…
Lepas nie,klu blh…mana2 yg da history bby prem..mintak la doctor cucuk awal2 dexa…skurang2nya paru2 bby dh matang wlupun lahir xcukup bulan..Wlupun suntikan dexa teramat la sakit…amikla berat tntg dexa nie…Ank2 ibu yg lain smua complete dexa….bkn mnidakkn takdir, ibu ayah redha dh..cumanya beringat tak salah kn.
Doktor sahkan kemungkinan kamu meninggal disebabkan komplikasi pramatang dan paru-paru.
Sumber: Sharzana Roslan


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://beautifulnaara.blogspot.com/2019/10/seminggu-sebelum-kamu-pergi-hari-yang.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Mata Lebam Hidung Berdarah Ibu Didakwa Dera Bayi Sebelum Keluar Pergi Dating

Mata Lebam Hidung Berdarah Ibu Didakwa Dera Bayi Sebelum Keluar Pergi Dating

papar berkaitan - pada 21/10/2019 - jumlah : 179 hits
Seorang bayi yang baru dilahirkan telah ditinggalkan oleh ibunya di rumah Lebih menyayat hati apabila bayi terbabit ditinggalkan dalam keadaan kritikal dipercayai didera oleh ibunya sendiri Bayi itu ditemui oleh jirannya dalam keadaan hidun...
Terharu Ucapan Hari Lahir Untuk Ibu

Terharu Ucapan Hari Lahir Untuk Ibu

papar berkaitan - pada 6/10/2019 - jumlah : 529 hits
Selamat Hari Lahir untuk Ibu ku yang tersayang Seorang wanita istimewa yang Allah SWT kurniakan buat saya sebagai ibu yang amat dikasihi Beruntungnya saya dikurniakan ibu yang hatinya sentiasa penuh dengan rasa kasih sayang rendah diri dan ...
Lepas Kakak Pergi Tenanglah Ibu Cikgu Dakwa Terjumpa Nota Budak Darjah 5 Sebut Pasal Mati

Lepas Kakak Pergi Tenanglah Ibu Cikgu Dakwa Terjumpa Nota Budak Darjah 5 Sebut Pasal Mati

papar berkaitan - pada 17/10/2019 - jumlah : 371 hits
Tular di laman twitter hari ini apabila seorang guru memuatnaik ciapan mendakwa bahawa dia terjumpa sebuah diari milik pelajarnya Namun yang menarik perhatian netizen adalah ketika membaca kandungan yang ditulis oleh pelajar yang baru berus...
Sayang Anak Kurangkan Gajet Lega Tengok Perubahan Attar Berbanding Sebelum Ni Diam

Sayang Anak Kurangkan Gajet Lega Tengok Perubahan Attar Berbanding Sebelum Ni Diam

papar berkaitan - pada 21/10/2019 - jumlah : 432 hits
Gajet dengan anak kecil ini umpama satu yang sukar dilepaskan bila anak dah terbiasa Kebanyakan ibu bapa pada awalnya beri anak gajet untuk gembirakan si kecil tapi bila tak dikawal lain pula kesannya nanti Pengalaman yang dilalui oleh pela...
Dah Tahu Nak Pergi Ayah Tulis 19 Kad Ucapan Hari Lahir Khas Buat Anak

Dah Tahu Nak Pergi Ayah Tulis 19 Kad Ucapan Hari Lahir Khas Buat Anak

papar berkaitan - pada 16/10/2019 - jumlah : 482 hits
Ketiadaan sosok ayah untuk meraikan setiap hari lahir adalah perit untuk ditelan oleh seorang anak Sedar akan hakikat ini seorang ayah di Taiwan telah sedaya upaya untuk menulis 19 kad ucapan hari lahir untuk anaknya sebelum meninggal dunia...
Ini Waktu Terbaik Untuk Membaca Surah Al Kahfi Di Hari Jum At

Ini Waktu Terbaik Untuk Membaca Surah Al Kahfi Di Hari Jum At

papar berkaitan - pada 11/10/2019 - jumlah : 127 hits
Hari Jumat adalah bukan hari biasa bagi umat Islam melainkan hari istimewa yang didalamnya banyak kesunnahan kesunnaan yang dianjurkan khusus untuk hari Jumat Selain memperbanyak dzikir membaca surah Al Kahfi di hari Jumat juga merupakan am...
Susu Mahal Atau Murah Kandunganya Sama Sahaja Yang Penting Cara Ibu Kenalkan Susu Pada Bayi

Susu Mahal Atau Murah Kandunganya Sama Sahaja Yang Penting Cara Ibu Kenalkan Susu Pada Bayi

papar berkaitan - pada 7/10/2019 - jumlah : 341 hits
Membuat persediaan untuk menyambut kelahiran bayi anda adalah sesuatu yang menggembirakan dan ia adalah masa yang sibuk Sebelum mengambil keputusan tentang jenis penyusuan untuk bayi anda beri pertimbangan kepada penyusuan susu ibu kerana i...
Pelajar Pergi Sebelum Konvo Bapa Peluk Diploma Anak Atas Pentas Undang Sebak

Pelajar Pergi Sebelum Konvo Bapa Peluk Diploma Anak Atas Pentas Undang Sebak

papar berkaitan - pada 17/10/2019 - jumlah : 380 hits
Musim konvokesyen merupakan majlis dimana setiap pelajar yang telah bertungkus lumus akan diraikan dengan menaiki pentas menerima skrol masing masing Namun begitu bukan semua graduan berpeluang untuk merasai pengalaman tersebut sambil disak...
Sambut Hari Lahir Ibu Yang Buat Ramai Netizen Nangis

Sambut Hari Lahir Ibu Yang Buat Ramai Netizen Nangis

papar berkaitan - pada 12/10/2019 - jumlah : 339 hits
Tersentuh Hati Dan Menitis Air Mata Tonton Video Sambut Hari Lahir Ibu Netizen Ibu mana yang tidak risau melihat anaknya dalam keadaan yang tidak sihat Ramai netizen yang tersentuh hati dan menitis air mata menonton video ini Hari ini birth...
Our Political System Designed To Keep Us Apart

Video Bila Kambing Buat Perangai Makan Pun Nak Bersuap

Naik 0 45 Sen

Fedex Express Unveils White Paper On Digital Megatrends That Will Define What S Next In E Commerce

Buku Baru Yang Ungkap Kemisterian Anwar Belum Jadi Pm Dalam Percetakan

Kerajaan Galak Pegawai Perkhidmatan Awam Pakai Batik Setiap Khamis

Mak Pasti Paling Happy Saya Rasa Chong Wei Dianugerah Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan

Simpang Pulai Landslide Lorry Driver Buried Efforts Ongoing To Retrieve Body



Info Penuh Program Mencari Sepahtu Yang Hilang 2021 Astro Warna

Adakah Pemain Bola Sepak Dibayar Untuk Menyertai Pasukan Kebangsaan

5 Program NASA Paling Mahal

Senarai Peserta Program Mencari Sepahtu Yang Hilang 2021 Astro Warna

Kenali Jenis Nama Dan Sifat Gigi Makrifat Gigi


Ah Long Apps Viral Lagi Habis Muka Mak Ayah Dia Viralkan Sana Sini

Cara Buat Duit Dekat Google

Islamictunesnews Grand Final Festival Nasyid Dan Shalawat Islamictunes Indonesia Tingkat Jabar 2021

Feby Putri Halu Chord

Cerita Wali Kota Kediri Diundang Makan Siang Oleh Duta Besar Inggris

Intip Potret Gempi Cabut Gigi Nangis Dan Diakui Gisel Sudah Drama Dari Pintu Masuk