Saya Masak Dia Kemas Ikut Kata Emak Kahwin 3 Tahun Urusan Rumahtangga Jadi Mudah


Dalam membina sebuah keluarga, nasihat dan tips dari orang tua tidak kurang pentingnya. Kalau dari awal perkahwinan jika semuanya tahu peranan dan tugas, segalanya menjadi mudah.
Memang benar, awal perkahwinan, dari situlah suami isteri akan dibiasakan dengan kerja menguruskan rumah tangga. Bagi seorang isteri, tidak salah memanjakan suami tapi melibatkan suami dengan tugasan di rumah amat membantu di kemudian hari.

Perkongsian daripada ibu ini ada benarnya. Boleh dijadikan panduan buat pasangan baru yang ingin menimang cahaya mata. Bagi yang sudah lama berkahwin, tiada masalah untuk memulakan rutin baru. Masih belum terlambat!
NANTI DAH KAHWIN JANGAN MANJAKAN SANGAT SUAMI….
Kakput ingat lagi, awal perkahwinan mak selalu cakap “ nanti dah kahwin jangan manjakan suami tu, mula mula kakput tak faham. Takkan lah nak manjakan suami sendiri pun tak boleh.
Tapi kakput follow je apa mak cakap, lagi pun both of us kan bekerja. So, kakput sesiap dah buat jadual untuk buat kerja rumah. Nampak macam kelakar kan ? But its really help masa awal perkahwinan.

DAH LAMA KAHWIN MASING-MASING TAHU TUGAS
Dari hari pertama kahwin sampai sekarang, ( sekarang dah tak ada jadual, sebab kami da auto function ) kami akan bekerjasama dalam semua hal termasuk kerja rumah dan urus anak.
Ramai juga yang tanya, macam mana seketul hakim tu pandai jaga anak dan uruskan anak bila kakput pergi kelas.
Hmmm jangan tak tahu, Hakim lagi bijak uruskan anak. Dia ada sense yang anak dia tak sihat dan tak okay. Itu kelebihan dia. Masa kakput dalam pantang pun dia ambil cuti untuk urus kakput dan baby.

LAKUKAN TUGAS URUS RUMAH TANGGA BERSAMA
Kakput pula bab bab urus rumah, masak semua. Tapi kami tetap lakukan semua bersama.
Contoh situasi :
1. kakput masak, dia akan kemas dapur dan cuci semua alat masak.
2. Kakput cuci kain dan jemur, dia akan lipat.
3. Kakput cuci toilet rumah, dia akan mop 1 rumah.
4. Kakput kemas bilik, dia akan cari kerja contohnya dia akan kemas rumah tamu.
5. Kakput malas masak, dia akan pergi beli makanan

MASING-MASING KENA MAIN PERANAN
So dalam rumah tangga ni, masing masing kena mainkan peranan. Tak ada istilah one man show. Tak ada istilah semua ni tanggungjawab isteri. kalau ikut islam, yang perlu sediakan makan dan minum tu suami. Isteri ni bidadari tauuu. Tapi masyarakt kita da terbiasa isteri tu kena buat semua.
AWAL PERKAHWINAN MEMANG SWEET, LAMA-LAMA….
Memang sweet kalau awal perkahwinan tu, kita tak bagi suami basuh sebiji mangkuk pun. Tapi bila anak da berderet. Suami dok main hp kat depan sambil berdekah tengok maharaja lawak sedangkan awak tengah berjuang dengan kerja rumah dan anak anak.
Isteri dah jadi selekeh sebab tak sempat nak bersiap sibuk dengan kejar anak anak. Suami pulak pandang sebelah mata je hal macam ni. Jangannnn… macam mana penampilan isteri itu mempengaruhi macam mana awak layan dia. Sebab tu ada isteri Makin cantik lepas kahwin, ada yang tidak.
Naluri seorang isteri akan mula rasa semua ni tak adil. Akan mula marah marah dan memberontak. Yang suami pula dah terbiasa dimanjakan.

KENA FAHAMI SITUASI ISTERI, SAMA-SAMA CARI REZEKI
Yang suami pun kena faham, lagi lagi isteri yang sama sama cari nafkah. Kami perlukan rehat juga.
Perlukan me time untuk longgarkan tulang tulang kami. Alah me time tu cukuplah sekadar dapat rest sejam dua dalam bilik sambil scroll apa nak beli tanpa gangguan anak anak.
MULA-MULA SWEET, LAMA-LAMA NANTI MUAK
Dan banyak penceraian berlaku sebab hal sebegini. Mula mula rasa sweet memanjakan, lama lama naik muak sebab suami da mula naik kepala taknak tolong apa apa. Masih belum terlambat untuk ajar suami bab bab ni. Mulakan dengan yang kecil. Mint tolong mandikan anak dulu. Minta tolong vacum rumah dulu. Pelan pelan kayuh. Supaya nanti tak jadi kebiasaan. Bertoleransi dalam rumah tangga. Itu kan tanggungjawab bersama.
Arwah abah lelaki yang sangat hebat, tu yang meninggal pun dalam keadaan husnul khotimah. Senyumm je. Abah suami dan abah yang sangat bertoleransi. Rajin tolong mak , dan baik dengan anak anak. I miss him

Sumber: Puteri Kassim
The post “Saya Masak, Dia Kemas….” Ikut Kata Emak, Kahwin 3 Tahun Urusan Rumahtangga Jadi Mudah appeared first on Pa&Ma.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.majalahpama.my/saya-masak-dia-kemas-ikut-kata-emak-kahwin-3-tahun-urusan-rumahtangga-jadi-mudah/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Masak Perut Muda Air Asam Sukatan Pun Mudah

Masak Perut Muda Air Asam Sukatan Pun Mudah

papar berkaitan - pada 13/8/2019 - jumlah : 378 hits
Masak Perut Muda Air Asam Sukatan Pun MudahMeleleh air liur beberapa harini teringinkn benda alah ni
Puluhan Orang Ditangkap Di Numbay Seorang Anak 7 Tahun Ikut Dibawa

Puluhan Orang Ditangkap Di Numbay Seorang Anak 7 Tahun Ikut Dibawa

papar berkaitan - pada 15/8/2019 - jumlah : 67 hits
Numbay 15 Agustus 2019 Laporan langsung bahwa telah terjadi penangkapan terhadap puluhan massa berjumlah 23 orang di tangkap dan dibawa ke polres jayapura Sekitar pukul 08 37 WPB pagi Polisi dari polres jayapura masuk lakukan penghadangan d...
Budak 10 Tahun Dipaksa Kahwin Dengan Lelaki 30 Tahun

Budak 10 Tahun Dipaksa Kahwin Dengan Lelaki 30 Tahun

papar berkaitan - pada 8/8/2019 - jumlah : 75 hits
Seorang budak perempuan berusia 10 tahun enggan ke sekolah apabila berita pernikahannya bersama seorang lelaki berusia 30 tahun tersebar Jakarta Post melaporkan budak yang dikenali sebagai AY itu dipaksa berkahwin oleh ibu bapanya dengan le...
Masak Sup Ayam Sedap Dan Mudah

Masak Sup Ayam Sedap Dan Mudah

papar berkaitan - pada 14/8/2019 - jumlah : 137 hits
Resepi sup ayam sedap Cara memasak sup ayam simple dan sangat senang Paha ayam masak apa sedap Semestinya sup Anak anak saya amat sukakan sup ayam Cepat je nasi habis siap hirup sup lagi Bahan bahan untuk membuat sup ayam antaranya ayam baw...
Rendang Tok Masak Dengan Mudah Bersama Periuk Philips

Rendang Tok Masak Dengan Mudah Bersama Periuk Philips

papar berkaitan - pada 18/8/2019 - jumlah : 56 hits
Tak sangka aku dapat periuk philips secara percuma Tak sia sia lah aku berblog selama ini Kerajinan aku mengupdated blog selama ini akhirnya berbaloi baloi Sungguh mengujakan bagi aku yang tak pandai masak ni Tapi aku sangat suka memasak ma...
Resipi Daging Masak Merah Ala Kedai Tomyam Mudah Je Rupanya

Resipi Daging Masak Merah Ala Kedai Tomyam Mudah Je Rupanya

papar berkaitan - pada 17/8/2019 - jumlah : 83 hits
Idea masakan ringkas dan mudah yang anda boleh cuba masak untuk keluarga di hujung minggu Mudah rupanya nak hasilkan hidangan Daging Masak Merah macam yang selalu kita pesan dekat kedai tu Resipi perkongsian dari saudari Zetty Azikin ni mem...
Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

Ketam Masak Lemak Cili Padi Cara Paling Mudah Cepat

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 291 hits
Ketam Masak Lemak Cili Padi is done Resepi boleh lihat di youtube Malas nak taip Tengok videolah lagi faham kan selamat mencuba yang pasti sedap selepas siap masak
Saya Jatuh Cinta Pada Pandangan Pertama Gadis Kahwin Dengan Atok Berusia 83 Tahun

Saya Jatuh Cinta Pada Pandangan Pertama Gadis Kahwin Dengan Atok Berusia 83 Tahun

papar berkaitan - pada 23/8/2019 - jumlah : 121 hits
The ReporterBaru baru ini media sosial dihebohkan dengan berita seorang lelaki warga emas berusia 83 tahun bernikah dengan gadis jelita berusia 27 tahun Difahamkan pernikahan pasangan itu berlaku di Desa Pagerbarang Tegal Jawa Tengah Indone...
Saksi Kata Najib Belanja Rm606 51j Dalam Tempoh 3 Tahun

Saksi Kata Najib Belanja Rm606 51j Dalam Tempoh 3 Tahun

papar berkaitan - pada 7/8/2019 - jumlah : 48 hits
Seorang bekas ahli bank memberitahu Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur yang mendengar perbicaraan kes Najib Razak membabitkan dana SRC International Sdn Bhd bahawa RM606 51 juta didepositkan dan dibelanjakan oleh bekas perdana menteri itu meli...
Detik Bcl Iringi Jenazah Ashraf Sinclair Dengan Mata Sembab

Kemon La Awak Doktor Tapi B H Pesakit Nak Viralkan Doktor Tapi Terviralkan Kebodohan Sendiri

Pelakon Ashraf Sinclair Suami Bunga Citra Lestari Meninggal Dunia

Perghhh Tudia Cedera Kemalangan Gadis Sanggup Lelong Dara Untuk Bayar Bil Rawatan Hospital

4 Hotel Tabung Haji Tutup

Badminton Barcelona Spain Masters 2020 Jadual Keputusan

Sarapan Pagi Tepi Sungai Di Bbq Lamb Kl Kemensah

Kek Kastad Labu



Semua Yang Anda Perlu Tahu Tentang Huawei Harmony OS

Biodata Pengarah Adam Sinclair Adik Ashraf Sinclair

Apa Manfaat Untuk Negara Jika Menang Piala Dunia FIFA dan Sukan Olimpik

Biodata Dan Latar Belakang Pelakon Ashraf Sinclair

Mengapakah Lensa Kamera Bulat Menghasilkan Gambar Segi Empat


Elisabeth Moss Cuba Melarikan Dalam Klip Filem The Invisible Man

Anak Mati Dalam Kereta

Foodpanda Malaysia Kenapa Rider Protest

D Tepian Sungai

Mysalam Perlindungan Percuma Rakyat Malaysia

Addicted To Family Hotel