Sarapan Di Warong Laman Nurani Kuala Pilah
Dua minggu lepas hantar mak mentua pergi temujanji doktor di Hospital Kuala Pilah. Lepas selesai urusan mak, ajak mak makan sarapan. Sebelum jumpa doktor tu tak boleh makan sebab kena puasa check darah. So kita sarapan sama-sama lepas tu.
Bawa mak makan di Warong Laman Nurani. Ini kali ketiga saya datang sini. Teringin nak makan mi bandung sebenarnya. Kali terakhir datang sini tahun lepas. Lepas tu kedai ni tutup lama juga kalau tak silap.
Tahun ni dah buka kembali. Mula tu macam dalam dilema juga nak pergi ke tidak. Takut tak buka. Tapi waktu nak sampai tu dekat papan tanda simpang nak masuk kedai tu tulis buka. Kita pun hati riang lah sebab dapat makan mi bandung. Rezeki lah kalau ada.

Meriah dengan macam-macam pelekat kelab. Dekorasi di pintu masuk Warong Laman Nurani ni.

Kami sampai dekat nak pukul 11.00 pagi. Kira makan tengahari sekali lah ni. Masa kami sampai pun hanya ada satu meja je ada pelanggan. Jadi meja banyak kosong dan boleh pilih nak duduk mana. Saya pilih duduk dengan penjuru pintu masuk.

Selain warung, ada juga jual frozen food. Siapa kenal selebriti Akbar Sahari, warung ni kedai abah dia dan dia pun baru mula jual frozen food. Sebab nampak dia promote di ig. Saya pun tak kenal. Encik suami yang kenal. Beliau juga ada kembar, Aktar Sahari namanya.
Frozen food ni saya tak pasti apa yang ada. Itu kena tengok media sosial dia lah.

Sistem pesanan disini dah baru. Pekerja datang ke meja bagi kertas dan juga buku menu. Kena tulis sendiri. Lepas tu bagilah pesanan tu kat dia
Sementara menunggu pesanan tiba, jom lah layan permandangan kampung yang menarik. Tarikan utama di sini, kolam ni lah. Ada macam-macam jenis ikan. Paling menarik perhatian, si kura-kura ni. Ralit tengok kura-kura dalam air

Tak lama menunggu, makanan pun sampai. Saya pesan mi bandung lah macam biasa. Tak ada menu lain boleh lawan mi bandung abah ni. Teringat mi bandung arwah abah sendiri.
As usual, sedap betul. Tak berubah rasa dia setelah berkali-kali makan di sini. Walaupun dia lain sikit rupa dengan mi bandung muar tu tapi versi Pilah ni sodap tekau. Kuah cair-cair pun sedap haihh..
Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?-Surah Ar-Rahman (55:13)

Encik suami macam biasa juga pesan nasi lemak gebor. Rasa juga sama, tetap tak ada perubahan sambal nasi lemak tu. Tapi kalau tak cair dan pekat sikit mesti lagi sedap rasa dia

Mak mentua pesan nasi goreng. Tak ingat nasi goreng apa. Saya bagi mak mentua rasa mi bandung. Mak mentua pun setuju kata sedap. Nak makan mi bandung sodap kek Kolopilah ni, kono datang sinia.

Selesai makan dan bayar. Mohlah kita balik. Lain kali kita datang makan lagi disini.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://www.azhafizah.com/2025/05/sarapan-di-warong-laman-nurani-kuala.html