Resepi Roti Jala Lembut Sukatan Cawan Dan Kari Ayam Simple


Resepi Roti Jala Lembut Sukatan Cawan Dan Kari Ayam Simple | Salam semua, menu roti jala memang tak kira musim raya atau bukan musim raya dah. Dalam majlis - majlis lain pun, hidangan roti jala tetap ada. 
Roti jala memang kegemaran sis, tapi tu lah, nak menjala ni memang kena main mood juga. 
Sis akui pening juga nak cari resepi roti jala yang sedap. Kalau boleh nak yang tahan lama dan lembut sampai ke malam pun boleh makan lagi. 
Ada roti jala memang asyik la makan. Sampai tak ingat dah berapa gulung ambil makan. 

Ada roti jala tanpa telur, ada juga yang buat roti jala tanpa santan tapi ganti dengan susu cair. Ada juga roti jala guna santan. 
Korang yang pernah buat, suka resepi yang mana satu. Sepanjang sis pernah buat memang tak pernah letak santan. Sis ganti dengan susu cair saja. 
Telur memang kena letak sebab nak bagi lembut. Nak menjala tu pulak. Sekarang ikut kreatif dah nak guna acuan roti jala mana satu. 
Sis lebih suka guna botol yang ada muncung banyak tu khas untuk menjala roti jala. Walaupun acuan yang lama pun ada lagi orang guna

Guna yang botol tu tak ada lah nak tumpah meleleh. 
Resepi Kari Ayam Simple Roti jala sis gandingkan dengan kari ayam. Buat yang mudah - mudah saja. Untuk cara masak kari ayam, korang boleh ikut resepi di bawah. 

Bahan - Bahan1 ekor ayam-potong 16
6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
1 1/2 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
5 sudu besar rempah kari daging
2 biji ubi kentang -dibelah 4
1 kiub ayam
400gm santan pekat
300ml air-terpulang pada kepekatan yang di kehendaki
garam secukupnya
Sedikit air asam jawa
Bahan Untuk Menumis2 tangkai daun kari,
1 biji bawang besar-dihiris panjang
1 biji bawang putih - dihiris
2 biji bawang kecil
2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 3 biji buah pelaga dan 1 batang kayu manis
Minyak untuk menumis
Cara - Cara 
1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan tumis lagi sehingga layu. Kemudian masukkan rempah daging dan kacau sekejap lalu masukkan 1/2 cawan air dan perlahankan api.
3. Biarkan pes kari masak sehingga terbit minyak sambil dikacau selalu lalu masukkan sedikit garam.
4. Bila kari dah masak baru masukkan ayam dan ubi kentang dan biarkan air ayam (air yang keluar dari ayam) kering. 5. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api
8. Boleh makan bersama nasi biasa,nasi minyak ataupun roti

Sumber : https://www.kakinakl.com/2010/12/resepi-kari-ayam.html
Resepi Roti Jala Sukatan Cawan Tanpa Santan Roti jala sekarang dah jadi roti jala hipster. Pandai orang cari nafas baru nak buat roti jala ni. Yang terbaru roti jala jelita kan. 
Sis masih old school, sebab bukan senang juga nak menjala roti jala jelita tu. 
Untuk resepi roti jala ni, kalau korang nak tambah lagi boleh doublekan resepi ni. Yang ini guna untuk 2 cawan tepung. 
Sis tak gulung, lipat segi tiga terus. Nak gulung pun boleh. 

Bahan - Bahan
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 biji telur
1 sudu kecil garam halus
Beberapa titik pewarna kuning atau boleh guna serbuk kunyit
Cara - Cara 
1. Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sabati.
2. Perapkan selama 1/2 jam. 
3. Panaskan kuali dengan api sederhana.
4. Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
5. Tebar/kirai adunan atas kuali.
6. Biarkan hingga roti jala masak.
7. Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing - masing. 
Sumber : http://www.secubitgaramnor67.com/2011/01/roti-jala-dgn-kari-ayam.html#axzz7H3g3iJtH
Tips Roti Jala Cantik Dan Mudah Untuk 'Menjala". Untuk kali pertama yang nak menjala ni bukan senang juga, sebab ada tips nya nak tengok roti jala yang dah siap cantik. Yang penting masa nak menjala tu biar memudahkan dan bukan menyusahkan. 
Sis pun pernah alami pengalaman yang sama kenapa lah susah sangat nak menjala ni. Ok, sebenarnya ada tipsnya ya. 
Bagi yang dah biasa buat roti jala ni, rasanya tak ikut sukatan pun. Ikut sedap rasa. Ikut sedap rasa pun kena pastikan adunan tepung tu menjadi terutamanya cara bancuhan. 
Yang baru nak berjinak untuk menjala ni, sis kongsi tips mudah. Bancuhan roti jala mestilah cukup likat. Cair sangat pun tak boleh juga. 
Caranya, kena lihat lubang pusaran sama ada waktu kisar atau blend bancuhan. 
Lubang Pusaran Kena Sebesar Jari KelingkingSekiranya lubang pusaran itu besar, kena tambah tepung sedikit hingga lubang pusaran sebesar jari kelingking. 
Jika nampak lubang pusaran dah jadi sebesar jari kelingking, itu tandanya adunan tepung dah sempurna dan likat. 
Andai kata lubang pusaran dah jadi kecil dari jari kelingking, kena tambah air sikit. Adunan tepung dah sedia untuk dijalakan. 
Nampak macam susah, tapi kita praktis dulu ya. 

Baca Juga : 1. 10 Koleksi Aneka Resepi Rendang Popular Untuk Juadah Hari Raya 2. Resepi Soto Ayam Paling Lengkap Dan Sedap 3. 15 Senarai Menu Hari Raya Mudah Untuk Open House


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.wanisukarno.com/2022/01/resepi-roti-jala-lembut-dan-kari-ayam.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam

Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam

papar berkaitan - pada 6/1/2022 - jumlah : 116 hits
Resepi Ayam Goreng Sedap Simple Untuk Nasi Ayam Alhamdulillah makan malam kami adalah menu nasi ayam Kali ni saya buat ayam goreng lemak manis tanpa madu Haha makan dengan nasi ayam sedap terbaik hasil air tangan sendiri Sebenarnya resepi n...
Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen Enak Dan Menjimatkan Masa

Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen Enak Dan Menjimatkan Masa

papar berkaitan - pada 29/12/2021 - jumlah : 180 hits
Inginkan Kari Thai Hebat Dalam Masa Singkat Ayam Brand Memperkenalkan Tiga Pes Kari Thai Tulen Enak dan Menjimatkan Masa Demi Kemudahan AndaAnda ingin menikmati kari Thai yang sedap tetapi tidak mempunyai ramuan yang mencukupi masa dan kesa...
Roti Canai Kari Kambing Ulu Bendul

Roti Canai Kari Kambing Ulu Bendul

papar berkaitan - pada 1/1/2022 - jumlah : 187 hits
Assalamualaikum Hi korang Hari terakhir hari yang ke 365 hari untuk tahun 2021 nampaknya entry ni adalah entry terakhir untuk 2021 esok dah bermula chapter baru di hari yang baru pada tahun yang baru SA masih bercuti hari ni dan seawal pagi...
Koleksi Resepi Ayam Untuk Bayi Tanpa Garam Gula Anak Tak Jemu Makan

Koleksi Resepi Ayam Untuk Bayi Tanpa Garam Gula Anak Tak Jemu Makan

papar berkaitan - pada 31/12/2021 - jumlah : 130 hits
Buat mama yang ada anak anak usia 8 bulan ke atas dah boleh cuba perkenalkan pelbagai makanan seimbang Ini penting untuk bagi anak rasa semua jenis makanan dan tak cerewet Sebenarnya banyak menu yang boleh dimasak untuk anak Kali ini dikong...
Apam Nasi Resepi Versi Bayi Dewasa Guna Lebihan Nasi Simple Sedap

Apam Nasi Resepi Versi Bayi Dewasa Guna Lebihan Nasi Simple Sedap

papar berkaitan - pada 31/12/2021 - jumlah : 111 hits
Kalau ada lebihan nasi boleh simpan dan jadikan apam nasi Resipinya pun sangat mudah malah mama yang ada anak kecil pun boleh jadikan kudapan untuk mereka Resipi yang dikongsi ini ada dua versi iaitu untuk bayi dan juga dewasa Selamat mencu...
Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

Resepi Nasi Ayam Sedap Dan Mudah

papar berkaitan - pada 1/1/2022 - jumlah : 135 hits
RESEPI NASI AYAM SEDAP Resepi ini adalah untuk sesuai untuk 4 orang makan BAHAN BAHAN Bahan untuk ayam 1 ekor ayam dipotong 82 ulas bawang putih ditumbuk halus2 cm halia ditumbuk halus1 kiub ayam Bahan untuk ayam 1 sudu besar kicap pekat1 s...
Resepi Maggi Kari Sup Pedas Viral

Resepi Maggi Kari Sup Pedas Viral

papar berkaitan - pada 1/1/2022 - jumlah : 96 hits
Resepi Maggi Kari Sup Pedas Viral Kali ni kita nak share resepi maggi berkuah kari versi tumis yang meriah dengan segala bahan yang ada di dapur Kalau time hujan ke atau tgh santai santai kat rumah dah bosan tak tahu nak masak apa memang la...
Resepi Quiche Ayam Sedap Menyelerakan 1 Adunan Ni Dapat 2 Biji

Resepi Quiche Ayam Sedap Menyelerakan 1 Adunan Ni Dapat 2 Biji

papar berkaitan - pada 5/1/2022 - jumlah : 94 hits
Quiche Ayam tentunya tidak asing lagi bagi para peminat pastri Sangat sedap dan membuka selera lebih lebih lagi jika dimakan panas panas Tekstur doh pastrinya yang rangup dan lemak ditambah pula dengan inti yang berkrim menjadikan hidangan ...
Hati Ayam Goreng Kunyit Resepi Mudah Hati Terpikat

Hati Ayam Goreng Kunyit Resepi Mudah Hati Terpikat

papar berkaitan - pada 3/1/2022 - jumlah : 139 hits
Hati Ayam goreng kunyit Resepi Mudah Hati Terpikat Resepi mudah ini memang menjadi peberet ramaiBoh asam jawa sikit bagi rasa masam2 dapp owhhh
Wanita Kongsi 14 Tip Lengkap Travel Dari Kl Ke Kb Naik Jungle Train Paling Penting Jangan Tidur Selepas Subuh

Maha 2022 Annuar Musa Urges Traders Retailers Not To Hoard Cooking Oil

Creative Garden Decor Ideas You Should Try At Home

Keputusan Untuk Membeli Kapal Lcs Dibuat Oleh Zahid Hamidi

Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tiada Berguna

What Is A Family Office And Why Should You Set Up One In Singapore

20 Idea Hantaran Bertutup Terkini Yang Semakin Menjadi Ikutan

Jumpa Robot Kat Freeport A Famosa Alor Gajah



5 Filem Komedi Seram Paling Lawak

Bercerai Dengan Noh Salleh Hujan Ini Biodata Penyanyi Mizz Nina

Nyanyian Sumbang Diperli Ning Baizura Terkilan

Graphene Bahan Berteknologi Tinggi Dari Bahan Buangan Sawit Malaysia

5 Perangai Manusia Moden Yang Sangat Menjengkelkan


Barisan Ciri Kemas Kini Baharu Twitter Untuk Warga Malaysia Pada S1 2022

Hakikat Dunia Adalah Tempat Permainan Senda Gurau

Lelaki Bunuh Isteri Dihadapan Anak 5 Tahun Ajak Pula Buang Mayat Di Tempat Pembuangan Sampah

Hiburan Laki Bini Orang Cium Peluk Atas Katil Netizen Anggap Lakonan Diana Danielle Aiman Hakim Berlebihan

Hiburan Tiba Tiba Nak Suruh Saya Jadi Ustazah Pulak Dikecam Sakan Berjoget Elyana Jawab Kecaman Netizen

Hiburan Sempitnya Rumah Rupanya Ramai Tak Tahu Cara Betul Untuk Hias Dalaman Rumah