Resepi Lala Sweet Sour Bertelur Style Sa



Dah x boleh lagi besau ke gambar aku hari ni kan...hahahaha....bukan la sengaja nak tepek besar2...just SA nak share menu dan resepi lala sweet sour SA ni....lama dah rasanya tak buat lala sweet sour..tapi melayan kehendak Mak yang tiba- tiba nak makan lala sweet sour makanya SA layankan aje dan terajin plak nak share resepi walaupun SA tau dah banyak kali dah share resepi nie...

kita tgok resepi dulu eh..

RESEPI 2 kg Lala fresh bawang putih dan bawang merah di tumbuk lumatHalia seinci pun tumbuk sekaliserai 2-3 batang ( serai okeh...bukan daun kunyit or daun limau purut..)cili kering yang dah dimesin 2-3 sudu..(ikut tahap kepedasan yg korang nak)sos cili 3 sudu besarsos tomato 3 sudu besarsos tiram 1 sudu besar..garam secukup rasasedikit cukup rasatelur 2 biji 
CARA2
Tumis cili kering, bawang putih, bawang merah dan halia sampai naik bau...make sure cili betul2 masak then masukkan sos tirammasukkan cili sos dan tomato sosmasukkan serai...masukkan lala dan gaul...biarkan separuh masak..pecahkan telur dalam mangkuk..dan kacau sampai laruttuang dalam kuali pelan2 sampai habis...perasakan garam dan perasa yg korang suka...jangan banyak sangat kang darah tinggigaul bagi sama rata...Lala dah terbuka kulitnya baru padam api...sedia dihidang....
Baca Juga > http://www.suriaamanda.com/2016/04/resepi-lala-masak-lemak-cili-padi.html
Baca Juga >http://www.suriaamanda.com/2018/10/kepah-sweet-sour-untuk-ibu-preggy.html 


Saje bagi korang terliur so letak gambar dah masak ni kat atas sekali...hahaha

Bahan- bahan tumis...tumbuk semua tu kecuali telur la kan

Dua sudu besar cili kering

Lala...fresh tapi tak besar pun

Sos tiram, sos cili dan sos tomato

Maggi cukup rasa

Tumis bahan- bahan...Sa tumbuk bahan tu sebab nak rasa sedap bahan tumisan...tumis sampai garing dan naik bau

Bahan tumisan yang dah campur sos cili, sos tiram dan sos tomato

Masukkan lala..gaul rata dengan bahan tumisan tadi....biarkan seketika kemudian tuang telur  sedikit demi sedikit

Done...Siap!!

Biasanya Lala ni tak jadi lauk kan? leka meratah jer la...lala ni favourite Dania jugak...SA memang masak cara macam ni letak telur sebab semua suka rasa telur yang hancur2 tu...cara ni SA belajar denga kawan cina SA dulu...memang sedap...Dapat plak lala yang segar kan...kadang- kadang pasaraya mana- mana ni simpan lala ni dalam freezer so isinya akan jadi mengecut kan...sebab tu kalau lala SA suka beli yang fresh kat pasar. Kalau nak beli kat pasaraya pun SA tgok dulu fresh ke tak...kalau betul fresh baru beli...

See ya next entry....selamat mencuba korang..



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.suriaamanda.com/2021/03/resepi-lala-sweet-sour-bertelur-style-sa.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Pizzahut Celebrate At Home Together Gether With The Meriah Flavors Of The Sweet And Sour Cheesy Bites Pizza

Pizzahut Celebrate At Home Together Gether With The Meriah Flavors Of The Sweet And Sour Cheesy Bites Pizza

papar berkaitan - pada 3/3/2021 - jumlah : 92 hits
PizzaHut Celebrate at home together gether with the meriah flavors of the Sweet and Sour Cheesy Bites Pizza Sweet tangy and cheesy konfem semua pun suka Order Now
Resepi Daging Goreng Kunyit Style Sa

Resepi Daging Goreng Kunyit Style Sa

papar berkaitan - pada 11/3/2021 - jumlah : 93 hits
Hi korang Balik dari Hospital tadi SA sempat singgah ke Palm Mall Seremban saje nak habiskan voucher AEON kat situ malas nak simpan lama sebab confirm nanti lupa kan well SA beli daging 2 pack cadangnya nak beli untuk buat lauk bekal bila b...
Senarai Menu Dan Resepi Makanan Bayi Berasaskan Santan Untuk 8 Bulan Ke Atas

Senarai Menu Dan Resepi Makanan Bayi Berasaskan Santan Untuk 8 Bulan Ke Atas

papar berkaitan - pada 27/2/2021 - jumlah : 81 hits
Assalamualaikum Hi Semua Lama betul Nadhie tak berblogging dan berkongsikan sesuatu Hari ini Nadhie nak kongsikan senarai menu dan resepi makanan bayi berasaskan santan yang sesuai untuk bayi berusia 8 Bulan ke atas Apapun sebelum mencuba r...
Cara Membuat Kimbap Ringkas Dan Sedap Dengan Resepi Simple

Cara Membuat Kimbap Ringkas Dan Sedap Dengan Resepi Simple

papar berkaitan - pada 25/2/2021 - jumlah : 136 hits
Suatu hari tu anak anak sibuk nak membuat kimbap iatu satu jenis makanan Korea Diorang gigih memujuk aku membeli bahan utama membuat kimbap iatu rumpai laut Mana lagi nak membeli kalau bukan di laman shopee Ini semua gara gara penangan raji...
Resepi Sup Kepala Ikan Jenahak Versi Sa

Resepi Sup Kepala Ikan Jenahak Versi Sa

papar berkaitan - pada 26/2/2021 - jumlah : 94 hits
Hi korang Tadaaaaaaa saje jer kan nak tayang Sup Kepala Ikan Jenahak versi SA Well ini namanya sup kepala ikan sihat khas untuk orang tak sihat dan orang diet percaya tak SA masak lauk ni je hahaha mesti tak percaya kan betul ini je lauk ka...
Resepi Oblong Kambing Simple Ramly Mart

Resepi Oblong Kambing Simple Ramly Mart

papar berkaitan - pada 26/2/2021 - jumlah : 76 hits
Assalamualaikum dan Selamat Malam Hai reader semua Dekat sini ada peminat Oblong Kambing tak Bonde memang suka makan Oblong Kambing nih tapi dekat area taman ni Oblong Kambing selalu habis dan This is a content summary only Visit my website...
Resepi Homemade Sata Ikan Citarasa Pantai Timur

Resepi Homemade Sata Ikan Citarasa Pantai Timur

papar berkaitan - pada 27/2/2021 - jumlah : 81 hits
RESEPI HOMEMADE SATA IKAN CITARASA PANTAI TIMURSata ikan memang sinonim dengan orang dari negeri Pantai timur Semenanjung mari lihat bahan bahan yang diperlukan untuk membuatnya
Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Selera

Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Selera

papar berkaitan - pada 25/2/2021 - jumlah : 97 hits
Ikan Bakar Sambal Petai Resepi Enak Pembuka Seleraikan bakar memang sedap dimakan dengan nasi putih
P Mau Main Main Arhh 4 Lelaki Ditahan Kerana Pukul Samun Pemandu Myvi

Mitos Saka Keturunan Dalam Lagu Nenek Si Bongkok Tiga

Kerajaan Gagal Tok Mat Andaikan Dapat Pulih Umno

Kelemahan Kerajaan Bukan Covid Punca Gaji Graduan Rendah

Lirik Ramadhan Zizi Kirana Feat Hafiz Hamidun

Pakej 2021 Buffet Ramadhan Dan Sea Life Di Legoland Johor Baharu

Contoh Surat Kebenaran Rentas Daerah Negeri

Microsoft To Set Up First Datacentre Region In Malaysia Train 1m People



Lina Medina Ibu Paling Muda Dalam Dunia

Bateri Berlian Dari Sisa Radioaktif Ini Mampu Bertahan 28 Ribu Tahun

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Ramadani TV3

Kisah Gadis Colombia Yang Tidur Selama 2 Bulan Secara Berterusan Sleeping Beauty

Berapa Harga Sebenar Kereta Recond Popular Jepun Yang Dijual di Malaysia


Bantahan Rakyat Boleh Lengkapi Perjuangan Sekolah 1 Aliran

Dato Sri Aliff Syukri Dilantik Sebagai E Ambassador Di Pameran Pra Pelancaran Gintell S7 Superchair

Jawatan Kosong Terkini Agensi Kelayakan Malaysia Gaji Rm1 218 00 Rm9 585 00 Kelayakan Minima Pmr Layak Memohon

Cendol Mahabah Benut

Persiapan Ramadhan Syeikh Zainul Asri Hj Ramli

Drama Calon Menantu Tuan Rumah