Rafizi Sudah Beritahu Anwar Hasrat Letak Jawatan Dan Tidak Sertai Kabinet

SITI NUR ZAWANIMay 7, 2025Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli telah mengutarakan hasrat untuk meletakkan jawatan dalam parti kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan tidak menyertai Kabinet.
Beliau berkata, ia bagi memberi tumpuan kepada kempen akar umbi menjelang Pilihanraya Umum ke-16 (PRU16) yang dilihatnya ketika ini tidak agresif seperti dahulu.
Rafizi yang juga Menteri Ekonomi berkata, kebimbangan beliau banyak berkisar kepada keadaan semasa yang mana kempen kerajaan dilihat terlalu bertahan (𝘥𝘦𝘧𝘦𝘯𝘴𝘪𝘷𝘦), dan tidak menyerang (𝘰𝘧𝘧𝘦𝘯𝘴𝘪𝘷𝘦) seperti rentak PKR semasa menjadi pembangkang.
“Saya menyatakan (kepada Perdana Menteri) bahawa saya bersedia untuk tidak bertanding Timbalan Presiden dan tidak menyertai Kabinet untuk memberi tumpuan kepada kempen akar umbi.
“Kedudukan saya sebagai seorang menteri menyebabkan saya terikat dengan konsensus pentadbiran kerajaan dan menyukarkan saya bersuara dengan lebih bebas, seperti sebelum ini.
“Ia menyumbang sedikit sebanyak kepada keadaan kempen PKR yang dilihat tidak agresif,” katanya dalam satu penjelasan panjang di sosial media miliknya.
Rafizi berkata, sepanjang tempoh bercuti, beliau telah bertemu dengan Anwar dan Datuk Seri Saifuddin Nasution untuk membincangkan hasratnya itu.
Dalam pertemuan itu beliau turut menyatakan kesediaannya memberi laluan kepada Saifuddin untuk bertanding sebagai Timbalan Presiden.
Namun kata putus belum dicapai. Rafizi akan mempertimbang semula pandangan Anwar dan Saifuddin yang mahukan beliau tetap di dalam Kabinet.
Ini bagi membolehkannya kembali berkempen secara bebas dan agresif ke arah PRU16 tanpa perlu terikat kepada peraturan Kabinet dan kerajaan.
“Kedua-dua mereka memberi pandangan bahawa ada keperluan untuk saya kekal bertanding Timbalan Presiden dan menjadi sebahagian dari kabinet. Saya nyatakan bahawa saya akan mengambil kira semua pandangan dalam membuat keputusan akhir,” ujarnya.
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
https://wrlr.blogspot.com/2025/05/rafizi-sudah-beritahu-anwar-hasrat.html