Puding Koktail


PUDING KOKTAIL YANG SEDAP..



Assalamualaikum.. apa khabar ya. Lusa dah nak raya. Dah banyak ke buat biskut dan preparation untuk sambutan raya kecil kita tahun ini. Dulu, awal ramadan, Kak Ita terfikir tak ada kemeriahan raya tahun ini kerana tanpa memegang tangan orang tua kita. Namun bila dah dekat dekat nak raya macam ni, terfikir pulak, walaupun tak ke mana anak anak tetap perlu diraikan dihari kebesaran ini.

Jadi Kak ita sudah mula memikirkan apa yang harus dimasak dan di hidang untuk makan pada pagi raya dan selepas solat sunat raya nanti. Kami bercadang nak buat juga solat sunat raya dan bacaan khutbah agar raya tahun ini tetap diraikan. Anak anak tetap dengan pakaian raya yang dibeli melalui online. Cuma Kak Ita dan suami pakai saja mana mana baju yang sedia ada.

Jujurnya, Kak Ita tak ada perasaan langsung nak membeli baju baru sekarang kerana baju baju masa bekerja masih sangat banyak lagi yang baru. Terasa sedikit membazir sangat suatu masa dulu. Membeli tanpa berfikir panjang. Menjadikan almari Kak Ita tiada ruang lagi untuk pakaian dan terpaksa masuk ke dalam kotak dan sesetengahnya dijual di Coursell. Nak di simpan untuk anak anak tak sama saiz badan.
Hari ini kak Ita nak sharekan menu simple yang sedap untuk dihidangkan untuk berbuka dan raya nanti.
Jom Kak Ita sharekan puding yang sangat sedap ini. Semuga boleh di buat masa raya nanti ya.



PUDING COCKTAIL

Bahan bahannya:

900 ml air
160 gm gula pasir
20 gm agar agar tali
1 tin susu cair
1 tin buah buahan koktail

Cara caranya:

1- Agar agar tali rendam 30 minit supaya lembut dan mudah larut.
2- Satukan air, agar agar dan gula pasir.
3- Masak hingga mendidih dan gula larut.
4- Masukkan buah buahan koktail dan kacau.
5-Masukkan susu cair dan kacau hingga mendidih. Tutup api.
6- Basahkan acuan atau loyang. Tuang agar agar ke dalam acuan dan biarkan hingga suam.
7-Kemudian masukkan kedalam peti sejuk. Biar keras.

Boleh rujuk video langkah demi langkah di link dibawah ya:

https://www.youtube.com/watch?v=37lVin2hj_0&t=106s


Selamat mencuba.




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://ruzitakitchen.blogspot.com/2020/05/puding-koktail.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Resepi Puding Roti Lemak Berkrim Taburkan Coklat Pengganti Kismis

Resepi Puding Roti Lemak Berkrim Taburkan Coklat Pengganti Kismis

papar berkaitan - pada 11/5/2020 - jumlah : 101 hits
assalamualaikum salam sejahtera saya nak kongsi resepi amat mudah puding roti lemak berkrim ni dessert yg paling hot di bulan Ramadhan sebab sgt mudah kan hmmm kalau berbuka di hotel lah kan ni antara dessert wajib hidang kami sekeluarga ti...
Resipi Puding Roti Paddle Pop

Resipi Puding Roti Paddle Pop

papar berkaitan - pada 9/5/2020 - jumlah : 107 hits
Puding Roti Paddle Pop Assalamualaikum wbt hi korang Bukan main lagi tajuk entry CH hari ni Kihkih sekali sekala kita letak entry yang kebabom Puding roti paddle pop terhasil apabila roti gardenia yang CH beli dah expired Nak buang sayang s...
Puding Roti Coklat Butterscotch Guna Roti Butterscotch Makan Dengan Custard Sauce

Puding Roti Coklat Butterscotch Guna Roti Butterscotch Makan Dengan Custard Sauce

papar berkaitan - pada 9/5/2020 - jumlah : 58 hits
Kalau mama papa dah buntu nak sediakan pencuci mulut untuk berbuka puasa hari ini apakata anda cuba resipi puding roti coklat butterscotch yang menggunakan roti butterscotch sebagai bahan utama Nak lebih enak makan bersama sos kastard Resip...
Puding Peach

Puding Peach

papar berkaitan - pada 12/5/2020 - jumlah : 59 hits
Puding PeachBy Kak WanBahan Puding Susu400 ml susu cair5 gm serbuk agar agar70 gm gula pasir1 tin besar Peach dalam tinCara cara Satukan susu cair serbuk agar agar dan gula Kacau rata dan masak hingga mendidih Angkat dan kacau hingga wap hi...
Mudah Sangat Nak Buat Puding Milo Oreo Jelita Super Sedap Untuk Raya

Mudah Sangat Nak Buat Puding Milo Oreo Jelita Super Sedap Untuk Raya

papar berkaitan - pada 20/5/2020 - jumlah : 57 hits
Selain kek puding juga merupakan sajian yang cukup istimewa di hari raya Terasa tidak lengkap tanpa kek dan puding yang memenuhi meja makan di pagi raya Tidak perlukan puding yang sarat dan sukar untuk disediakan puding lapis tiga lapisan i...
Resipi Sihat Puding Roti Kismis California Dengan Sos Kastard

Resipi Sihat Puding Roti Kismis California Dengan Sos Kastard

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 73 hits
PUDING ROTI KISMIS DENGAN SOS KASTARD sudah semestinya akan jadi juadah pencuci mulut paling popular untuk dihidangkan di pagi raya Ini mungkin kerana kaedah pembuatan Puding Roti ni tidak susah dan tidak mengambil masa yang lama untuk dise...
Puding Alma Coffee Sesuai Hidangan Di Hari Lebaran

Puding Alma Coffee Sesuai Hidangan Di Hari Lebaran

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 117 hits
Puding Alma Coffee Sesuai Hidangan Di Hari LebaranBosan dengan milo atau coklat apa kata kita ubah kelainan dengan puding kopi pula yang digabungkan bersama susu pekat dan serbuk koko
Puding Laici Kristal Dua Layer Nikmatnya Makan Sejuk Sejuk

Puding Laici Kristal Dua Layer Nikmatnya Makan Sejuk Sejuk

papar berkaitan - pada 22/5/2020 - jumlah : 54 hits
Pastinya ramai yang akan memilih pencuci mulut selepas menikmati hidangan utama Kiranya juadah pencuci mulut makanan terakhir selepas dah selesai menikmati makanan berat Namun bagi anda yang memang suka sediakan pencuci mulut untuk ahli kel...
Kualaterengganu 48 Keracunan Makanan Dipercayai Akibat Puding Buih

Kualaterengganu 48 Keracunan Makanan Dipercayai Akibat Puding Buih

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 71 hits
Sejumlah 48 individu yang mengalami keracunan makanan dipercayai berpunca daripada puding buih yang dibeli secara dalam talian pada Jumaat lepas telah menerima rawatan sejak semalam Pengarah Kesihatan negeri Dr Nor Azimi Yunus berkata darip...
Pelakon Muda Larikan Bini Orang Ditahan Polis

20 Gaya Selebriti Beraya Di Aidilfitri 2020 Musim Pandemik Covid19

Ceo Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia

Danger Zone Federal Moto S Kawasaki Gpz1100

Dr Maza Kutuk Sikap Malas Orang Miskin

Telepecah Muzikal Lawak

Rahsia Resepi Set Nasi Tomato Yang Sedap Hanya Guna Bahan Asas

11 Kisah Nabi Yaakub Nabi Yusuf



5 Negara Asia Paling Mahal Caj Penggunaan Elektrik

Biodata Eric Fuzi Pemain Keyboard Kumpulan Floor 88

Lelaki Yang Tak Mampu Tekan Tubi 10x Berdepan Risiko Kesihatan Kajian

Perghh Cun Habis 10 Foto Adik Beradik Rozita Che Wan Yang Ramai Tak Tahu

Kenapa TikTok Dikatakan Alat Propaganda Kerajaan Komunis China


Scott Derrickson Akan Mengarahkan Sekuel Labyrinth

Jack N Jill Nips Berperisa Kurma

Syabas Pdrm Op Samseng Jalanan Di Jalan Baru Pulau Bunting Ulu Sedaka 108 Saman Dikeluarkan

Can Acid Reflux Cause Bumps On Tongue

Dinner Nasi Arab Di Aroma Hijrah Ttdi Jaya Shah Alam

Resipi Basque Burnt Cheesecake Dengan 5 Bahan Tanpa Guna Mixer