Protes Kembalikan Subsidi Di Jalan Raya Cemarkan Imej Negara


bharian.com.my
Oleh Baharom BakarBaharom Bakar 
- Julai 7, 2022 @ 2:31pm
'Flash mob' protes kenaikan harga barang di Johor Bahru, semalam. NSTP/NUR AISYAH MAZALAN
Kuala Terengganu: Desakan menuntut kerajaan supaya mengembalikan subsidi barangan makanan anjuran parti politik di tengah jalan atau di kawasan awam bukannya penyelesaian terbaik.

Sebaliknya, UMNO negeri menganggap tindakan dilakukan pemimpin politik itu boleh mencemarkan imej negara dan kerajaan di mata dunia.

Setiausaha UMNO negeri, Datuk Rozi Mamat, berkata kerajaan membelanjakan sebanyak RM77.3 bilion untuk memberi subsidi pelbagai barangan keperluan asas bagi mengurangkan kos sara hidup rakyat.

Katanya, jumlah subsidi disediakan kerajaan tahun ini adalah yang tertinggi dan belum pernah ditanggung oleh mana-mana kerajaan di dunia.

"Tindakan beberapa pemimpin parti politik mengheret golongan belia menyertai perhimpunan mendesak kerajaan mengembalikan subsidi, terutama barangan makanan dianggap sebagai tidak bertanggungjawab dan memalukan.

"Kerajaan sudah menanggung subsidi minyak masak sebanyak RM4 bilion, RM200 juta untuk ayam, petrol, diesel dan gas petroleum cecair (LPG)(RM37.3 bilion) dan elektrik berjumlah RM5.8 bilion," katanya ketika dihubungi, hari ini.

Rozi yang juga Ahli Dewan Undangan negeri (ADUN) Telemong berkata demikian ketika mengulas langkah Parti Keadilan Rakyat (PKR) Johor mengadakan 'flash mob' kenaikan harga barang dan subsidi di beberapa lokasi di negeri itu, semalam.

Mengulas lanjut, Rozi yang juga Ketua UMNO bahagian Hulu Terengganu, berkata walaupun perhimpunan itu mendapat kelulusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengikut Seksyen 9, Akta Perhimpunan Aman, tindakan itu boleh memberi kesan buruk kepada imej negara dan kerajaan.

"Kita dimaklumkan, perhimpunan tidak berfaedah dan boleh mencemarkan imej negara serta kerajaan itu turut akan dilakukan di negeri ini.

"Pemimpin parti politik pembangkang diminta mengkaji kadar inflasi negara yang masih berada pada tahap rendah iaitu 2.8 peratus berbanding di beberapa negara termasuk Amerika Syarikat (AS) yang mencatatkan Indeks Harga Pengguna (IHP) sebanyak 8.5 peratus," katanya.

Rozi berkata, pemimpin parti politik disaran supaya turut bersama membantu kerajaan yang sedang berusaha mengurangkan kos sara hidup rakyat dan bukannya mengadakan perhimpunan di tepi jalan atau di kawasan tumpuan awam.

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://wak-labu.blogspot.com/2022/07/protes-kembalikan-subsidi-di-jalan-raya.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hentikan Ketirisan Dana Negara Putrajaya Diberitahu

Hentikan Ketirisan Dana Negara Putrajaya Diberitahu

papar berkaitan - pada 9/7/2022 - jumlah : 231 hits
Kerajaan perlu memastikan semua jenis bantuan dan insentif kepada rakyat sampai kepada golongan sasar dan tidak disalahguna kata Pertubuhan Ikram Malaysia PETALING JAYA Sebuah badan bukan kerajaan menggesa kerajaan untuk mencegah semua keti...
Patriot Bangsa Dan Negara Vs Penyamun Duit Rakyat

Patriot Bangsa Dan Negara Vs Penyamun Duit Rakyat

papar berkaitan - pada 8/7/2022 - jumlah : 268 hits
Untung dan cari kekayaan dengan perniagaan secara jujur dan telus
Lutfi Pejuang Media Bebas Negara

Lutfi Pejuang Media Bebas Negara

papar berkaitan - pada 9/7/2022 - jumlah : 273 hits
Allahyarham menghadiahkan buku barunya kepada saya BELASUNGKAWA SEORANG demi seorang rakan penulis dan wartawan telah pergi menyahut panggilan Ilahi Jelang pagi tadi kira kira jam 2 30 pagi seorang lagi rakan dan teman penulisan politik tel...
Melihat Muslim Di Sejumlah Negara Rayakan Iduladha 2022

Melihat Muslim Di Sejumlah Negara Rayakan Iduladha 2022

papar berkaitan - pada 10/7/2022 - jumlah : 266 hits
Melihat Muslim di Sejumlah Negara Rayakan Iduladha 2022 Hari ini umat Islam di sejumlah negara telah merayakan Hari Raya Iduladha 2022 Perayaan ini menjadi momentum untuk meneladani keikhlasan dan ketakwaan Nabi Ibrahim AS
India Akan Lampaui China Sebagai Negara Terpadat Di Dunia

India Akan Lampaui China Sebagai Negara Terpadat Di Dunia

papar berkaitan - pada 12/7/2022 - jumlah : 426 hits
Laporan yang dirilis bertepatan dengan Hari Populasi Dunia itu memperkirakan populasi dunia yang mencapai 8 miliar pada 15 November tahun ini
Raja Salman Dan Putra Mahkota Kirim Ucapan Selamat Iduladha Ke Pemimpin Negara Islam

Raja Salman Dan Putra Mahkota Kirim Ucapan Selamat Iduladha Ke Pemimpin Negara Islam

papar berkaitan - pada 10/7/2022 - jumlah : 292 hits
Raja Arab Saudi Salman bin Abdulaziz serta putra mahkota Pangeran Muhammad bin Salman atau MBS mengirim ucapan selamat Iduladha kepada pemimpin negara negara Islam
Mengapa Naikkan Opr Bank Negara Sebulan Sekali

Mengapa Naikkan Opr Bank Negara Sebulan Sekali

papar berkaitan - pada 8/7/2022 - jumlah : 229 hits
Mengapa naikkan OPR Bank Negara sebulan sekali Posted By on July 08 2022Kenaikan kadar dasar semalaman oleh Bank Negara Malaysia yang diumumkan semalam dikritik oleh Angkatan Muda KEADILAN Cabang Kemanan Terengganu Menurut kenyataan AMK Kem...
Bank Negara Bebas Laksana Dasar Monetari Termasuk Opr Kata Menteri

Bank Negara Bebas Laksana Dasar Monetari Termasuk Opr Kata Menteri

papar berkaitan - pada 7/7/2022 - jumlah : 325 hits
Bank Negara bebas laksana dasar monetari termasuk OPR kata menteri Dikemas kini 18 minit yang lalu Diterbitkan pada 7 Jul 20
Menteri Bahlil Akui Negara Belum Maksimal Urus Umkm

Menteri Bahlil Akui Negara Belum Maksimal Urus Umkm

papar berkaitan - pada 7/7/2022 - jumlah : 196 hits
Hal itu terlihat masih kecilnya pinjaman kredit perbankan nasional kepada pelaku UMKM yang hingga kini baru mencapai 18 7 persen yaitu sebesar Rp 1 127 triliun dari total kredit Rp 6 200 triliun
Data Analytics For Business Decisions

Anna Jobling Dan Ibu Gaduh Besar Tergamak Buat Perintah Injuksi Kalau Masuk Penjara Saya Reda

Wanita Mengaku Tak Salah Langgar Cuba Bunuh Anggota Polis

Resepi White Macadamia Cake

Bistro Kia Peng Bakal Dibuka Dengan Pelbagai Menu Citarasa Malaysia

2 000 Attend Malaysia Bangkit Untuk Gaza Rally At Dataran Merdeka New Straits Times 09 08 2025

Hikayat Batu Belah Batu Bertangkup

Kelantan Jenazah Empat Sekeluarga Dalam Bahadur Di Gua Musang Dikebumikan Dalam Satu Kubur


echo '';
Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Dendam Seorang Madu Slot Tiara Astro Prima

10 Fakta Biodata Amira Othman Yang Digosip Dengan Fattah Amin Penyanyi Lagu Bila Nak Kahwin

5 Tips Macam Mana Nak Ajak Orang Kita Suka Dating Dengan Kita

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Keluarga Itu Slot Lestary TV3

Bolehkah Manusia Transgender Mencapai Klimaks Selepas Bertukar


Mimpikita Cipta Revolusi Melalui Timelapse Rai Perubahan Gaya Pagi Ke Malam Maya

Situasi Apa Yang Perlu Rujuk Ke Unit Kecemasan Hospital Ini Panduan Buat Anda

Ahli Parlimen Pas Tarik Balik Dakwaan Kait Rayer Dengan Rusuhan 13 Mei

Cristiano Ronaldo Akhirnya Lamar Georgina Rodriguez

Ibu Hamil Bersalin Tepi Jalan Orang Awam Datang Bantu Buat Ramai Terharu

The World Must Unite And Beat Trump At His Own Game