Persediaan Menghadapi Kemelesetan Ekonomi Dunia Buat Kiraan Perbelanjaan Menggunakan Savings Calculator


Selepas kerajaan mengumumkan fasa endemik, banyak sektor dah mula beroperasi bagi menjana semula ekonomi negara. Sejak Covid-19 melanda dunia, banyak negara mengalami krisis ekonomi dan kejatuhan ekonomi.

Seperti yang kita tahu, ekonomi Sri Lanka jatuh teruk sehingga diisytiharkan muflis. Itu cerita negara. Cerita tentang rakyat bagaimana pula? Ramai yang terkesan akibat wabak COVID-19. Ada yang hilang pekerjaan, hilang pendapatan, hilang keluarga dan banyak lagi kisahnya.

Boleh dikatakan tahun 2022 serba mencabar juga untuk kembali bernafas semula dalam proses pemulihan ekonomi pasca-COVID-19. Ekonomi keluarga juga perlu dijaga. Yang penting semangat tu lah. Sedikit lega bila banyak kelonggaran dah mula diberikan kepada rakyat. Tak seperti PKP, semua aktiviti terhad kena duduk rumah je.

Kita ni baru nak mula hidup semula. Tup, tup banyak pula isu kenaikan harga itu ini. Harga barang naik, OPR bakal naik lagi November lagi, mata wang negara pula semakin jatuh.

Tambah lagi jangkaan ekonomi Malaysia 2023 lebih mencabar seperti yang dikatakan oleh Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Aziz yang mana Malaysia akan turut terkesan dalam ekonomi susulan daripada apa yang berlaku di Amerika Syarikat, China dan Eropah.

Apa yang berlaku di AS, China dan Eropah akan memberi kesan kepada ekonomi dunia/global, termasuk lah Malaysia. Keseluruhan ekonomi diramal akan bergerak perlahan pada tahun depan serta perbelanjaan lebih tinggi berbanding bajet yang dibentangkan sebelum ini.

Kita tengok je lah Bajet 2023 akan datang macamana. Sebagai rakyat dah tentu dilanda kerisauan dengan berita kemelesetan ekonomi dunia ni. Apa yang perlu kita buat adalah persediaan menghadapi kemeseletan ekonomi. Orang kata sediakan payung sebelum hujan.
Persediaan Menghadapi Kemelesetan Ekonomi Dunia1. Pastikan simpanan kecemasan mencukupiRamai pakar kewangan menyarankan supaya mempunyai 3 hingga 6 bulan simpanan perbelanjaan untuk menampung kehidupan jika berlaku kecemasan seperti kegawatan ekonomi


Kebiasaannya kegawatan ekonomi adalah selama 6 bulan. Pernah juga berlaku pada tahun 2002, kemelesetan ekonomi Amerika berlarutan selama 18 bulan.

Jika boleh simpanlah sebanyak mana yang boleh untuk menempuh tempoh ekonomi tidak menentu dalam tempoh yang panjang. Perbelanjaan isi rumah selama 6 bulan adalah amaun minimum yang dicadangkan untuk diasingkan sebagai dana kecemasan

2. Ubah cara hidup kepada normal baharuBila berlaku kemelesatan ekonomi, sudah tentu cara hidup kita akan berubah. Keluar dari kebiasaan hidup berbelanja besar, kecilkan perbelanjaan mengikut kemampuan kita tanpa menjejaskan taraf hidup dan masih selesa. Sesuaikan diri dengan kehidupan normal baharu

3. Berbelanja dengan bijakUrus perbelanjaan dengan bijak salah satu langkah penjimatan. Buat pelan perbelanjaan tetap dan perbelanjaan boleh ubah setiap bulan. Utamakan perbelanjaan tetap seperti bayaran rumah, kenderaan, pembayaran insurans, pinjaman pendidikan, bil-bil utiliti dan kontrak perkhidmatan seperti air, elektrik, telefon dan Internet serta belanja dapur

Jika ada duit lebih, barulah digunakan untuk perbelanjaan boleh ubah seperti membeli makanan dan juga membeli belah. Ringkasnya, dahulukan keperluan daripada kemahuan. Dengan membuat pelan perbelanjaan secara tidak lansung dapat membantu untuk kita membuat keputusan dalam simpanan dan pelaburan. 
Buat kiraan dengan savings calculatorSavings calculator adalah kalkulator online untuk mengetahui dengan cepatjumlah wang yang akan di simpan dalam tempoh pelaburan yang ditetapkan. Jadi memudahkan kiraan belanja setiap bulan untuk simpanan dan perbelanjaan supaya kita tak terlajak menggunakan pendapatan bulanan. 

Cara menggunakan savings calculatorMasukkan jumlah permulaan yang telah tetapkanMasukkan kadar faedah bersama-sama dengan tempoh untuk pelaburan.Seterusnya masukkan jumlah wang yang ingin dideposit kan atau pengeluaran secara berkala.Sebaik sahaja semua maklumat telah dimasukkan, kalkulator secara automatik akan memaparkan wang yang perlu disimpan sebelum cukai pendapatan, jumlah cukai pendapatan yang anda perlu bayar & jumlah baki wang yang bernilai dalam terma sebenar selepas mengambil kira inflasi.

Dengan itu, kita boleh membuat jadual simpanan dari semasa ke semasa. Selain itu savings calculator ada menyediakan kalkulator tambahan untuk kiraan lain sepertiPerancangan persaraan (retirement planning - savings calculator retirement)Simpanan kolej/pelajaran (college savings calculator)Mencapai matlamat simpanan (reaching savings goals)Sijil deposit (certificates of deposit calculator)Untuk maklumat lanjut boleh ke laman web Savings calculator
4. Kawal perbelanjaan Berjimat CermatPerkara utama yang harus dilakukan sewaktu pandemik untuk menghadapi masalah kewangan adalah kawal perbelanjaan dengan berjimat cermat supaya kita akan bertahan lebih lama. Kawal perbelanjaan dengan berbelanja untuk perkara penting sahaja dengan mengurangkan perbelanjaan sebagai langkah berjimat cermat. 
Jadilah pengguna bijak dengan amalan membeli barangan yang murah dan berbaloi, contohnya membuat pembelian semasa jualan murah.  Berjimat cermat dapat mendisiplinkan diri bagi mengatasi kemelesetan ekonomi 
Antara langkah berjimat cermatMasak sendiri berbanding makan di luar.Beli barangan lokal berbanding barangan importKurang membeli belahGunakan pengangkutan/kenderaan yang lebih berekonomiBercuti di di dalam negara yang lebih kos rendah
5. MenabungSetelah kita downsizing gaya hidup, kawal perbelanjaan, berjimat cermat secara tidak lansung kita akan mempunyai wang lebihan. Tak kira jumlahnya kecil atau banyak yang penting amalkan sikap menyimpan atau menabung supaya dapat digunakan pada masa kecemasan bagi persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi
6. Kurangkan hutang dan bebas hutangSekiranya ada hutang, berusahalah kurangkan jumlah hutang dan tidak membuat hutang baru. Elakkan berhutang yang mengenakan faedah yang tinggi seperti sewabeli kereta, pembiayaan peribadi dan kad kredit. 
Hadkan perbelanjaan menggunakan kad kredit untuk mengurangkan hutang kerana kadar bayaran atau caj yang dikenakan adalah tinggi. Pastikan hutang kad kredit tidak terus bertambah dan jelaskan bayaran kad kredit secara berkala mengikut tarikh dan jumlah yang ditetapkan

Sebaiknya, di zaman kegawatan ekonomi ni kita bebas hutang supaya hidup lebih tenang tanpa memikirkan bebanan hutang. Jangan menambah beban hutang dengan membuat hutang baru. Ini bukan masanya untuk beli kereta baru, rumah baru dan sebagainya. Hadkan perbelanjaan untuk mengelak dari masalah di kemudian hari

7. Kukuhkan PendapatanWabak COVID-19 mengakibatkan ramai yang kehilangan pekerjaan dan sekaligus mereka hilang punca pendapatan. Bagi yang tidak terkesan, sayangilah pekerjaan sekarang. Bukan mudah untuk mencari kerja baru di zaman pandemik ni

Sejak diumumkan endemik, banyak sektor perkerjaan telah dibuka. Rebut peluang yang ada bagi mengukuhkan pendapatan bulanan. 
8. Jana pendapatan sampinganDengan kenaikan harga barang, dah pasti gaji bulanan yang rendah tidak mencukupi. Menjana pendapatan tambahan merupakan jalan terbaik untuk menjana pendapatan sampingan menampung perbelanjaan harian. 
Di zaman teknologi yang serba canggih sekarang ni memudahkan sesiapa juga boleh berniaga secara online tanpa memerlukan kos yang banyak hanya di rumah saja. Tidak perlu bayar kos pengangkutan atau sewa kedai. 
Tambahan lagi, sekarang penjualan dan pembelian secara online menjadi pilihan ramai kerana lebih mudah dan murah

Banyak peluang untuk menjana pendapatan sampingan secara online seperti
membuka perniagaan onlinemenjadi dropshipberniaga online secara lansung di media sosialmenyertai program affiliatemenjadi penulis bebas, penulis upahan, penulis blog, penulis artikel
Selain di atas, apakah langkah persediaan menghadapi kemelesetan ekonomi dunia? Persediaan mental juga penting ye dalam menjalani kehidupan yang sukar ni. Apa apa pun jalanilah kehidupan dengan tenang. Usaha, doa dan tawakal tanpa henti. 
Apa juga status, bujang dan berkeluarga tetap ada komitmen masing-masing. Ambil langkah persediaan menghadapi kemelut krisis ekonomi. Rezeki kita berbeza dan jangan bandingkan kehidupan kita dengan orang kerana hidup ini bukan perlumbaan. Kita bukan Khairul Aming. Eh, nak juga into the scene



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.azhafizah.com/2022/09/persediaan-menghadapi-kemelesetan.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023 Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya

Amaran Kemelut Ekonomi Dunia 2023 Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya

papar berkaitan - pada 28/9/2022 - jumlah : 95 hits
Amaran Kemelut Ekomi Dunia 2023 Inilah 3 Persediaan Kewangan Yang Perlu Dibuat Untuk Menghadapinya Dalam tahun ini sahaja sudah beberapa kali amaran bahawa dunia akan mengalami kemelesetan ekonomi dunia yang serius tahun 2023 dikeluarkan ol...
Dasar Monetari Negara Maju Undang Kemelesetan Ekonomi Global Kata Agensi Pbb

Dasar Monetari Negara Maju Undang Kemelesetan Ekonomi Global Kata Agensi Pbb

papar berkaitan - pada 5/10/2022 - jumlah : 51 hits
PELAKSANAAN dasar monetari oleh ekonomi ekonomi maju berisiko mendorong dunia ke arah kemelesetan global dan menyebabkan ekonomi tidak berkembang untuk tempoh lama yang seterusnya menjurus kepada keadaan yang lebih teruk daripada krisis kew...
Rudy Ramawy Bos Multipolar Meninggal Dunia

Rudy Ramawy Bos Multipolar Meninggal Dunia

papar berkaitan - pada 23/9/2022 - jumlah : 79 hits
Rudy Ramawy ini merupakan mantan Country Director Google Indonesia Dia memimpin perusahaan raksasa teknologi ini sejak 2012 hingga 2015 Saat ini Rudy menjadi bagian dari Group Lippo sebagai Deputy CEO PT Mulitpolar Tbk dan Managing Partner ...
Arw4h Tetap Ayah Saya Sampai Akhirat Bekas Bapa Mentua Men1nggal Dunia Jasmin Hamid Syukur Suami Beri Izin Urus Jen4zah

Arw4h Tetap Ayah Saya Sampai Akhirat Bekas Bapa Mentua Men1nggal Dunia Jasmin Hamid Syukur Suami Beri Izin Urus Jen4zah

papar berkaitan - pada 23/9/2022 - jumlah : 104 hits
Pelakon Jasmin Hamid berkongsi khabar dvka selepas memaklumkan bekas bapa mentuanya Johari Macquistan telah pun menghembuskan nafasnya yang terakhir pada Khamis Berita sedih itu dikongsikan sendiri oleh Jasmin menerusi entri terkini di lama...
Video Sahabat Dunia Akhirat Warga Emas Mata Dah Tak Nampak Rakan Tolong Pimpin Ke Masjid

Video Sahabat Dunia Akhirat Warga Emas Mata Dah Tak Nampak Rakan Tolong Pimpin Ke Masjid

papar berkaitan - pada 24/9/2022 - jumlah : 93 hits
Persahabatan yang suci dan ikhlas amat sukar dicari zaman sekarang ini tidak dapat dinafikan ramai yang selalu mengambil kesempatan dan menik4m kita dari belakang Semalam sebuah video telah tular di TikTok di mana kelihatan gelagat dua oran...
4 Selebriti Dunia Yang Tandatangi Perjanjian Pranikah Untuk Cegah Pasangan Selingkuh

4 Selebriti Dunia Yang Tandatangi Perjanjian Pranikah Untuk Cegah Pasangan Selingkuh

papar berkaitan - pada 22/9/2022 - jumlah : 72 hits
Menambahkan infidelity clause pada perjanjian pranikah merupakan hal yang lumrah di dunia selebriti
Ini Rahsia Bagaimana Bilionair India Jadi Nombor 2 Terkaya Dunia

Ini Rahsia Bagaimana Bilionair India Jadi Nombor 2 Terkaya Dunia

papar berkaitan - pada 20/9/2022 - jumlah : 96 hits
Seorang usahawan India Gautam Adani menduduki tempat kedua terkaya di dunia berdasarkan senarai kedudukan bilionair yang dikeluarkan oleh Forbes pada Jumaat lalu iaitu beberapa minggu selepas beliau menjadi orang Asia pertama menduduki temp...
Saham Eropah Jatuh Menjelang Berita Membimbangkan Daripada Bank Pusat Dunia

Saham Eropah Jatuh Menjelang Berita Membimbangkan Daripada Bank Pusat Dunia

papar berkaitan - pada 21/9/2022 - jumlah : 79 hits
Pada hari Selasa indeks saham utama Eropah merosot Peserta pasaran sedang menunggu keputusan Bank of England dan Sistem Rizab Persekutuan AS mengenai dasar monetari Ketika penulisan indeks STOXX Europe 600 syarikat terkemuka Eropah jatuh se...
Kenapa Besarkan Isu Polis Melayu Mati Apa Kata N Surendran Ni Surendran Mahu Pancing Undi Penjenayah Ker Gila

Kenapa Anwar Tak Tegur Tauke Telur Dan Simen Mamat Ni Tanya

Warga Emas Ditahan Selepas Menghubungi Polis Lebih 2 060 Kali Hanya Untuk Memaki Hamun

Tuduhan Seleweng Dana Sprm Mohon Bantuan Pihak Buat Dakwaan Cari Bukti

Mb Selangor Hina Jais Dr Asri Kata Jais Macam Taliban Tapi Mereka Berdua Yang Meraban

Annuar Musa Shahidan S Wife And Ismail S Wife Sacked From Umno

Nak Import Telur Can I Advise You Something Abang Mat

Siaran Lansung Perlawanan Persahabatan Bola Sepak Antarabangsa Tier 1 Malaysia Vs Kemboja 9 Disember 2022



Biodata Yasmin Khalid Pelakon Drama Berepisod Hati Tanpa Rasa TV3

5 Istilah Orang Jepun Yang Dipinjam Masyarakat Dunia

10 Filem Melayu Malaysia Terbaru 2022 Mesti Tonton

5 Pemimpin Kerajaan Asia Yang Singkat Memegang Kuasa

Info Dan Sinopsis Filem Mechamato Movie 2022


Kalendar Akademik Dan Perayaan Sesi 2023 2024

Iklan Kucing British Short Hair Untuk Dihibah

Pikul Biawak Hidup

Beli Rumah Selepas C0v D19 5 Tips Beli Rumah Pertama

Orang Lain Adalah Tuan Kepada Api Ini Dia Sudah Lama Nak Bakar Rumah Kita

Dap Disanjung Ramai Sebab Berdiam Diri Tetapi Tak Pernah Ubah Dasar Ideologi Yang Dipegangnya Hadi Awang