Performance Bulan March Blog Cik Matahariku On Google Search


As Salam,Blog Cik Matahariku March Performance On Google Search-Sesekali saya ingin luangkan masa menaip dalam blog berkaitan Performance Blog, sebagai panduan kepada Blogger baru atau sesiapa sahaja yang ingin membina blog.Kali ini saya nak kongsikan tentang Prestasi Blog ini dalam enjin carian Google Search

Ini contoh performance blog yang mereka email kepada saya

Saya terima email hampir setiap bulan daripada Google Console Search Team, berkaitan performance Blog saya.Lazimnya setiap bulan, depa akan beritahu keywords atau post mana dalam blog saya yang paling hot.haha.ceh gitu.Takde maknanya

Lebih kurang macam tulah.Depa akan bagitahu saya, post mana yang paling banyak diklik dalam google search atau keywords apa yang akan bawak para pencari maklumat di Google search sehingga sampai ke blog saya.Memang sangat baik dan berkesan maklumat ini supaya dengan keywords tersebut, kita boleh buat entri follow up atau kita update dan kemas kini post yang popular tu supaya benar-benar bermanfaat kepada pembaca dan pencari maklumat

 Ini secara overall laporan lengkap tentang prestasi blog ini sepanjang Bulan Mac 2020- Blog ini terima sebanyak 423 klik dengan view sebanyak 2.92 juta. Sebanyak hampir 42 pages ( bilangan post) di blog ini mendapat first impression atau first page di Google search

 Ini pula top pages yang diikuti pelawat blog ini.Top pages datangnya dari post saya tentang kek coklat kukus, diikuti resepi kek gula hangus dan ketiga cara bergambar buat karipap rangup.

Entri tentang kek coklat yang saya publish dalam blog bukan hanya satu entri sahaja, saya ada buat atau kongsi 5-6 tajuk post berkaitan kek coklat.Ia sama ada entri baru atau follow up
Kek coklat kukus pula antara entri yang mendapat views sehingga 2 juta, yang saya publish sekitar tahun 2015

Ini pula kek gula hangus-sangat banyak resepi ini kita boleh jumpa dalam Google search, tapi saya fikir kenapa google search mudah rank post saya yang ini sebab salah satunya ialah saya put a tittle kat properties image:)
 Karipap rangup dan sedap antara yang mendapat views tertinggi  dalam blog ini.Salah satu sebabnya ialah saya banyak menulis entri follow up dan juga entri baru: Bukan sahaja cerita pasal karipap semata-mata, tapi kita boleh kongsi dari cara buat kulit karipap, cara buat inti karipap, inti pulak ada macam-macam kan.Itu semua cara kita buat follow up untuk entri kita yang popular.

Saya juga ada buat langakah demi langkah atau step by step cara buat karipap daripada uli tepung untuk buat kulit, sampai cara masak inti karipap dan cara mengorengnya.Nampaknya the struggle is real kan.hehe.Tapi inilah yang saya mahu kongsikan kepada anda sekiranya anda benar-benar serius mahu berblog.Mahu orang lain dapat input, ilmu dan manfaat dari apa yang kita tulis dalam blog.Jika anda tidak berminat untuk majukan blog, sila abaikan post ini:)
 Top Growing pages ini menunjukkan post mana yang meningkat dengan semakin baik dan bagus

Ini pula menunjukkan bagaimana melalui pencarian di Google search, pelawat di bawa ke blog saya.Peningkatan ini saya akui ada kaitan musim PKP, dan orang ramai cari resepi dan nak buat sendiri kuih atau resepi kegemaran di rumah

Entri kek coklat kukus, kek marble atau kuih ketayap adalah entri lama yang saya pernah kongsikan dalam blog, tetapi masih relevan hingga tahun 2020.Ini yang saya maksudkan sebelum ini, tulislah entri yang ada nilai evergreen, yang orang akan sentiasa cari tanpa ikut musim raya atau puasa:)
Yang ini pula, yang saya ingin tekankan ialah bagaimana melalui image ( pic yang kita upload dalam blog) turut memainkan peranan penting dalam Google search.Saya pernah sebut, betapa pentingnya kita "put a title on our own picture" dalam blog.Saya dapat input ini dulu pun dari blogger-blogger otai yang mencadangkan supaya kita bagi title kat gambar yang kita upload.Saya tunjukkan di bawah macam mana saya letak tittle pada setiap gambar yang saya upload

Langkah Mudah Letak Tajuk Dalam Gambar Yang Kita Upload di Blog.
Waktu kita menaip di draft Blogger, kita akan masukkan gambar kan.Jangan lupa klik sekali menu properties ni untuk kita masukkan apa-apa tajuk berkaitan gambar

Ini pula ruangan tajuk yang kita boleh masukkan apa-apa sahaja yang berkaitan gambar.Ini juga salah satu cara untuk elak orang lain guna gambar kita sesuka hati.Kenapa ini penting, sebab pencari maklumat boleh Google maklumat samada melalui web, image atau video.This is the point


Orait, kepada rakan-rakan blogger yang pastinya lebih banyak ilmu dalam berblog, boleh manfaatkan apa yang saya kongsikan ini jika berguna untuk korang ya.Jika ada ilmu lain yang korang tahu, bolehlah kongsi kat ruangan komen ya

Thanks fo reading this entry:)-


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://cikmatahariku.blogspot.com/2020/04/performance-bulan-march-blog-cik.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Blog Cik Matahariku Road To 50 Million Views

Blog Cik Matahariku Road To 50 Million Views

papar berkaitan - pada 29/3/2020 - jumlah : 143 hits
As Salam Blog Cik Matahariku Road To 50 Million Views Post ini sepatutnya saya share tentang pageviews blog yang dah masuk ke 49 juta views sejak awal Mac lagi kalau tak silap saya Tapi masa tu tak sempat nak share Tahu tahu hari ni dah 49 ...
Panduan Membuat Konten Berkualitas Di Blog Dari Google

Panduan Membuat Konten Berkualitas Di Blog Dari Google

papar berkaitan - pada 30/3/2020 - jumlah : 55 hits
Panduan menulis posting mengisi blog atau membuat konten berkualitas dari Google ini wajib dipatuhi oleh para blogger Bagaimanapun Google adalah mesin pencari dan pengindeks utama blog website KONTEN berkualitas adalah harga mati bagi sebua...
6 103 515 625 Backlink Ke Blog Anda Hanya Dengan Buat Satu Entri

6 103 515 625 Backlink Ke Blog Anda Hanya Dengan Buat Satu Entri

papar berkaitan - pada 7/4/2020 - jumlah : 66 hits
Repost 07 Apr 2020 8 52 PMTidak diketahui sejauhmana keberkesanan trick ini dan saya telah kembali aktif bulan lepas menggunakan domain baru selepas 5 tahun menyepi Namun tak salah kalau mencuba Original post 28 Apr 2010 8 52 PM1 Tulis post...
Niche Blog Menguntungkan Untuk Adsense Untuk 2020

Niche Blog Menguntungkan Untuk Adsense Untuk 2020

papar berkaitan - pada 7/4/2020 - jumlah : 27 hits
Niche Blog Untuk Hasilkan Income Pendapatan Bayaran Adsense yang Tinggi untuk tahun 2020 Pernah tak anda mengelamun depan screen laptop tengok pageviews atau stats blog anda bukan main lagi tinggi menggungung Tapi bila check pendapatan adse...
Buat Blog Berkaitan Dengan Minat Dan Hobi

Buat Blog Berkaitan Dengan Minat Dan Hobi

papar berkaitan - pada 6/4/2020 - jumlah : 134 hits
BismillahhirrahmanirrahimSejak kena StayAtHome atau dalam tempoh CMO ni banyak masa dihabiskan dengan melayan hobi dan minat utama saya iaitu bercucuk tanam di mana menyebabkan saya membuat keputusan untuk membuat satu blog khusus tentang m...
Cara Membuat Blog Cepat Mudah Dan Percuma 2020

Cara Membuat Blog Cepat Mudah Dan Percuma 2020

papar berkaitan - pada 5/4/2020 - jumlah : 56 hits
Cara Membuat Blog Cepat Mudah dan Percuma 2020Assalammualaikum dan salam sejahtera pembaca blog Aku selalu dapat rungutan daripada member 2 dan pembaca blog Amer Macam mana nak buat blog ini Saya pun nak berblog Saya pun nak generate income...
Analisis Kelajuan Blog Guna Gtmetrix

Analisis Kelajuan Blog Guna Gtmetrix

papar berkaitan - pada 6/4/2020 - jumlah : 65 hits
Sudah lama saya tidak menyemak kelajuan blog saya Sebelum ini saya selalu menggunakan GTMetrix untuk menyemak website saya kerana GTMetrix adalah website yang paling tepat untuk mendapatkan laporan blog website kita GTMetrix kebanyakkan dig...
Posting Blog Menarik Antara Rok Mini Dan Baju Gamis

Posting Blog Menarik Antara Rok Mini Dan Baju Gamis

papar berkaitan - pada 11/4/2020 - jumlah : 75 hits
POSTING atau postingan adalah isi blog berupa teks dan atau foto video podcast Umumnya blogger mengisi blognya dengan konten artikel plus foto dan video Belakangan artikel panjang trending terkait SEO Katanya artikel panjang lebar alias kom...
Cara Menghapus Dir Ltr Trbidi On Saat Posting Blog

Cara Menghapus Dir Ltr Trbidi On Saat Posting Blog

papar berkaitan - pada 11/4/2020 - jumlah : 77 hits
KODE div dir ltr style text align left trbidi on muncul otomatis saat kita menulis postingan blog Kita bisa melihatnya di mode HTML Kode ini merupakan tag yang menunjukkan bahwa transliterasi diaktifkan Transliterasi adalah sebuah alat untu...
Jikalau Saya Dah Tak Sertai Program Ini Song Jihyo Dedah Kemungkinan Tinggalkan Running Man

Anwar Calon Paling Layak Sebagai Pm

Kerajaan Bersetuju Bagi Rakyat Malaysia Cuti Hari Isnin Minggu Pertama Bulan Jun Setiap Tahun

14 Nasihat Emas Dari Imam Syafi I Jom Baca

11 Pokok Hiasan Dalam Rumah Yang Berfungsi Sebagai Pembersih Udara

Video Selepas Dikecam Netizen Fizi Akhirnya Mohon Maaf Kepada Upin Ipin

Resipi Asam Pedas Daging Campur Tetel Yang Sedap Enak

Musuh Dalam Selimut Mahu Zahid Dijatuhkan Dalam Umno



5 Filem Popular Yang Terlibat Dalam Kes Saman Mahkamah

Siapa Sebenarnya George Floyd Punca Rusuhan Dahsyat Di Amerika Ketika Ini

Sejarah Gerakan Antifa Wira Rakyat atau Pencetus Keganasan

Selepas Dakwaan Sudah Kahwin Ameera Khan Adik Neelofa Putus Cinta Ini Kenyataan Lanjut

Y 40 The Deep Joy Kolam Renang Paling Dalam di Dunia


Andmesh Kamaleng Cinta Luar Biasa Chord

Ramayan Lamunan Anak Bulan Chord

Rossa Memeluk Bulan Chord

Free Fire Pemain Amatur Cuba Tunjuk Hero

Apabila Kebodohan Ditahap Gaban

Penghina2 Islam Dan Bangsa Melayu Diberi Habuan Jawatan Dan Pangkat