Pengalaman Cabut Gigi Bongsu Tips Elak Bleeding Sakit Selepas Cabut


Sakit gigi !!!! dia punya sakit berdenyut denyut kalah nak beranak huhu. Dah lama gigi bongsu atas Ainul ni sakit. Pernah jumpa dentist masa scaling dan beritahu pasal gigi bongsu Ainul. Dia cakap takde problem cuma gigi sensitif sebab tu sakit. Jadi dia cadangkan guna ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Ainul pernah guna sensodyne rapid relief dan Colgate Pro- Relief. Ainul suka lagi colgate. Masa sakit tu boleh letak sikit ubat gigi tu pada gigi. membantu legakan.
Masalah gigi Ainul adalah dia dah pecah separuh dan berlubang. jadi efek saraf dan sebab tu gigi gusi jadi sensitif. Salah makan sakit sangat. Adoiii

 

 
Sampailah 1 malam tu berdenyut denyut tak boleh tidur. Stress betul sakit gigi ni.  Esoknya terus ajak suami p klinik gigi. Plan nak p UTC je sebab ingat kena tampal je. setakat tampal p UTC jelah senang kan. dan nak merasa p UTC . Ramai cakap ok.
Klinik Gigi UTC Shah Alam Klinik gigi UTC Shah Alam buka pukul 1 petang sampai 10 malam. orang jangan datang pagi pulak. Pukul 1 baru pintu dibuka dan ramai juga orang. Ainul dapat no 8. dan sesi pendaftaran sekejap je. dan masa menunggu doktor panggil pun tak lama mana pun. Oklah kan. kalau KK mau berjam menunggu je
Masuk ke bilik Dentist. Dia check gigi dan dia cakap boleh je tampal tapi gigi bongsu ni kalau tampal nanti akan makin teruk. Jadi dia bagi pilihan nak tampal juga atau cabut. Ainul terus cakap cabut je. kang tampal dan kemudian sakit balik adoii sengsara weii
So bila dah decide nak cabut, doktor bius. di sebabkan belum makan lagi, doktor suruh makan dulu. lepas makan masuk balik.
dengan mulut kebas nya p la makan kat food court atas. Mampu telan waffle je sepotong.
dah siap makan masuk semula ke bilik dentist
Dentist mula lah nak cabut gigi bongsu Ainul ni..
 
Maka drama bermula lahhhh dimana gigi Ainul akakr dia kuat dan doktor tak boleh nak cabut huhu
setengah jam doktor try macam macam cara, macam macam playar keluar tapi gigi tetap degil. ” uihh kuat gigi awak ni ”
Tak lama lepas tu datang doktor ke 2. dia pun jenuh macam macam cara nak keluarkan gigi ku. Segala peralatan keluar. Adoiii masa tu tak sakit pun . Yang sakit sebab bibir kena playar, apa entah alat yang diaorg guna nak keluarkan gigi.
Rasa mau sejam baru gigi berjaya dikeluarkan.  rasa macam nak beranak pulak. hehehe
Punyalah lama proses nya nak tau berapa kena bayar? RM1 je uolss hahahaa
Kalau p private mau beratus beribu ni.
So far puas hatilah dengan Klinik gigi UTS Shah Alam. Tak lama pun menunggu. dan servis doktor pun bagus. yang lama sebab gigi saya yang kental nak keluar hehe
 
Tips Elak Bleeding, Sakit Selepas Cabut Gigi Bongsu Selepas cabut doktor kan bagi kita kain kasa/kapas untuk kita gigit. Jadi korang gigit betul betul. jangan malas sebab penting untuk elak pendarahan. Ainul gigit dalam sejam.
Selepas sejam , baru tukar kapas tu dan Ainul telan pill killer. Walaupun belum sakit Ainul terus telan.
Selepas tu jangan kumur, makan benda keras, benda panas
Gosok gigi pun jangan ganas sangat
dan benda penting juga adalah jangan korek, pegang tenpat yang dicabut tu dengan tangan. tangan kan kotor takut ada bakteria pulak. Biarkan je.
Alhamdulillah Ainul buat ni jadi tiada bleeding, tak sakit pun selepas ubat bius habis. Pill killer Ainul makan 1 kali tu je.
Doktor ada bagi antibiotik juga kat Ainul . yang tu Ainul makan sampai hari ke 5.
 
Sekian saja pengalaman cabut gigi bongsu. jangan takut jumpa dentist ok.
The post Pengalaman Cabut Gigi Bongsu & Tips Elak Bleeding, Sakit Selepas Cabut appeared first on Ainul Mustafa.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://ainulmustafa.com/pengalaman-cabut-gigi-bongsu-tips-elak-bleeding-sakit-selepas-cabut/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Wanita Maut Selepas Cabut 10 Gigi

Wanita Maut Selepas Cabut 10 Gigi

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 113 hits
LONDON Seorang wanita ditemui meninggal dunia dalam keadaan berlumuran darah selepas doktor gigi sebuah klinik pergigian di Brixton mencabut 10 batang giginya Magzine Gordon 48 ditemui terbaring dalam keadaan berlumuran darah di kediamannya...
Tips Melegakan Masalah Sembelit Selepas Melahirkan Anak

Tips Melegakan Masalah Sembelit Selepas Melahirkan Anak

papar berkaitan - pada 2/11/2019 - jumlah : 124 hits
TIPS MELEGAKAN MASALAH SEMBELIT SELEPAS MELAHIRKAN ANAK Wanita yang baru melahirkan anak kerap mengalami masalah sembelit untuk beberapa hari Selalunya ketika masih berada di hospital doctor akan memberikan enema bagi mengurangkan masalah i...
Tips Putihkan Gigi Menggunakan Kaedah Tradisional

Tips Putihkan Gigi Menggunakan Kaedah Tradisional

papar berkaitan - pada 22/10/2019 - jumlah : 235 hits
Ramai orang inginkan gigi putih bersinar tetapi tidak semua tahu kaedah tradisional yang terbukti lebih baik berbanding kaedah moden yang banyak menggunakan peralatan canggih Gigi anda pasti nampak lebih putih berseri selepas mengamalkan ti...
Timun Batang Lobak Mampu Elak Plak Melekat Di Bahagian Gigi Anak Ini Caranya

Timun Batang Lobak Mampu Elak Plak Melekat Di Bahagian Gigi Anak Ini Caranya

papar berkaitan - pada 21/10/2019 - jumlah : 182 hits
Sebenarnya banyak je makanan yang berkhasiat dari sumber yang asli untuk dijadikan kudap kudapan untuk anak anak Malah makanan tersebut juga boleh melatih gigi anak menjadi lebih kuat serta mampu mengurangkan plak di gigi anak Kadang kadang...
V Smile Taman Nusantara Ici Cabut Gigi

V Smile Taman Nusantara Ici Cabut Gigi

papar berkaitan - pada 2/11/2019 - jumlah : 170 hits
V Smile Taman Nusantara Ici cabut gigi Seminggu berlalu Doktor bagi ubat untuk hilangkan sakit Kini tiba masanya untuk cabut gigi Tapi dua kali jugak kami datang Semalam datang atas sebab appoinment awal cakap Jumaat Sekali ada miscommunica...
Bahaya Natijah Sakit Gigi Tidak Terjangkau Dek Akal

Bahaya Natijah Sakit Gigi Tidak Terjangkau Dek Akal

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 342 hits
sakit gigi kadangkala tidak terjangkau dek akal Jangan dibiarkan sakit gigi yang kadangkala sebabnya hanya bermula dengan secebis alasan kecil TAHUKAH anda terdapat 500 jenis kuman dan berjuta bakteria boleh merenyut dalam mulut seseorang p...
Karies Gigi Terbentuk Seawal Usia 3 Tahun Elak Botol Dan Puting Waktu Tidur

Karies Gigi Terbentuk Seawal Usia 3 Tahun Elak Botol Dan Puting Waktu Tidur

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 261 hits
Seringkali kita melihat permasalahan gigi yang berlaku pada kanak kanak seawal usia tiga tahun Hal ini disebakan kurangkan penjagaan gigi terutama sekali penjagaan gigi yang jarang diberikan perhatian juga penggunaan botol susu ketika merek...
Jangan Tunggu Gigi Tumbuh Baru Nak Ubah Tekstur Makanan Anak Nak Elak Tercekik Tersedak

Jangan Tunggu Gigi Tumbuh Baru Nak Ubah Tekstur Makanan Anak Nak Elak Tercekik Tersedak

papar berkaitan - pada 31/10/2019 - jumlah : 198 hits
Bila dah masuk enam bulan mama memang dah teruja nak bagi anak anak makan Dari awal memang dah usha apa menu yang sesuai untuk diberi kepada anak anak Yang penting ia berkhasiat dan baik untuk tumbesaran mereka Bila anak dah boleh makan itu...
Sudah 2 Tahun Tidak Tinggal Sebumbung Yusof Haslam

Misteri Kubur Berdarah Di Alor Setar Ada Persamaan Dengan Kes Makam Berdarah Di Balikpapan

Punca Sebenar Kubur Berdarah Di Kedah

5 Petua Cantik Cara Tradisional

Terkini Shafie Hanya Layak Ketuai Kabinet Tong Sampah

Lelaki Hempas Kucing Dengan Kuat Kerana Naik Atas Keretanya

Polis Siasat Balai Polis Pasang Jalur Gemilang Terbalik

Growbesen Teknik Penanaman Menggunakan Besen Terpakai



Apakah Perkataan Paling Panjang Dalam Bahasa Inggeris

Kenali Sonam Wangchuk Jurutera Yang Menjadi Inspirasi Watak Phunsukh Wangdu Dalam Filem 3 Idiots

Info Dan Sinopsis Drama Bicara Cinta Slot Samarinda TV3

5 Kategori Pahlawan Dalam Era Feudal Jepun

Kenapa Filipina Masih Menuntut Sabah


Menang Pertandingan Panitia Bahasa Arab Dan Pendidikan Islam

Noraniza Idris Mus May Yantzen Dan Eva Antara Peserta Gegar Vaganza 2020

Ajari Anak Supaya Tahu Akibat Tindakan Mereka

10 Cara Sederhana Mengatasi Kebiasaan Menunda Pekerjaan

Gambar Lama Guru Sk Tenaga Setia 1978

Peruntukan Rm80 Juta Untuk Kampung Baru Cina Zuraida