Pengalaman Cabut Gigi Bongsu Tips Elak Bleeding Sakit Selepas Cabut


Sakit gigi !!!! dia punya sakit berdenyut denyut kalah nak beranak huhu. Dah lama gigi bongsu atas Ainul ni sakit. Pernah jumpa dentist masa scaling dan beritahu pasal gigi bongsu Ainul. Dia cakap takde problem cuma gigi sensitif sebab tu sakit. Jadi dia cadangkan guna ubat gigi khas untuk gigi sensitif. Ainul pernah guna sensodyne rapid relief dan Colgate Pro- Relief. Ainul suka lagi colgate. Masa sakit tu boleh letak sikit ubat gigi tu pada gigi. membantu legakan.
Masalah gigi Ainul adalah dia dah pecah separuh dan berlubang. jadi efek saraf dan sebab tu gigi gusi jadi sensitif. Salah makan sakit sangat. Adoiii

 

 
Sampailah 1 malam tu berdenyut denyut tak boleh tidur. Stress betul sakit gigi ni.  Esoknya terus ajak suami p klinik gigi. Plan nak p UTC je sebab ingat kena tampal je. setakat tampal p UTC jelah senang kan. dan nak merasa p UTC . Ramai cakap ok.
Klinik Gigi UTC Shah Alam Klinik gigi UTC Shah Alam buka pukul 1 petang sampai 10 malam. orang jangan datang pagi pulak. Pukul 1 baru pintu dibuka dan ramai juga orang. Ainul dapat no 8. dan sesi pendaftaran sekejap je. dan masa menunggu doktor panggil pun tak lama mana pun. Oklah kan. kalau KK mau berjam menunggu je
Masuk ke bilik Dentist. Dia check gigi dan dia cakap boleh je tampal tapi gigi bongsu ni kalau tampal nanti akan makin teruk. Jadi dia bagi pilihan nak tampal juga atau cabut. Ainul terus cakap cabut je. kang tampal dan kemudian sakit balik adoii sengsara weii
So bila dah decide nak cabut, doktor bius. di sebabkan belum makan lagi, doktor suruh makan dulu. lepas makan masuk balik.
dengan mulut kebas nya p la makan kat food court atas. Mampu telan waffle je sepotong.
dah siap makan masuk semula ke bilik dentist
Dentist mula lah nak cabut gigi bongsu Ainul ni..
 
Maka drama bermula lahhhh dimana gigi Ainul akakr dia kuat dan doktor tak boleh nak cabut huhu
setengah jam doktor try macam macam cara, macam macam playar keluar tapi gigi tetap degil. ” uihh kuat gigi awak ni ”
Tak lama lepas tu datang doktor ke 2. dia pun jenuh macam macam cara nak keluarkan gigi ku. Segala peralatan keluar. Adoiii masa tu tak sakit pun . Yang sakit sebab bibir kena playar, apa entah alat yang diaorg guna nak keluarkan gigi.
Rasa mau sejam baru gigi berjaya dikeluarkan.  rasa macam nak beranak pulak. hehehe
Punyalah lama proses nya nak tau berapa kena bayar? RM1 je uolss hahahaa
Kalau p private mau beratus beribu ni.
So far puas hatilah dengan Klinik gigi UTS Shah Alam. Tak lama pun menunggu. dan servis doktor pun bagus. yang lama sebab gigi saya yang kental nak keluar hehe
 
Tips Elak Bleeding, Sakit Selepas Cabut Gigi Bongsu Selepas cabut doktor kan bagi kita kain kasa/kapas untuk kita gigit. Jadi korang gigit betul betul. jangan malas sebab penting untuk elak pendarahan. Ainul gigit dalam sejam.
Selepas sejam , baru tukar kapas tu dan Ainul telan pill killer. Walaupun belum sakit Ainul terus telan.
Selepas tu jangan kumur, makan benda keras, benda panas
Gosok gigi pun jangan ganas sangat
dan benda penting juga adalah jangan korek, pegang tenpat yang dicabut tu dengan tangan. tangan kan kotor takut ada bakteria pulak. Biarkan je.
Alhamdulillah Ainul buat ni jadi tiada bleeding, tak sakit pun selepas ubat bius habis. Pill killer Ainul makan 1 kali tu je.
Doktor ada bagi antibiotik juga kat Ainul . yang tu Ainul makan sampai hari ke 5.
 
Sekian saja pengalaman cabut gigi bongsu. jangan takut jumpa dentist ok.
The post Pengalaman Cabut Gigi Bongsu & Tips Elak Bleeding, Sakit Selepas Cabut appeared first on Ainul Mustafa.


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://ainulmustafa.com/pengalaman-cabut-gigi-bongsu-tips-elak-bleeding-sakit-selepas-cabut/

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Wanita Maut Selepas Cabut 10 Gigi

Wanita Maut Selepas Cabut 10 Gigi

papar berkaitan - pada 29/10/2019 - jumlah : 37 hits
LONDON Seorang wanita ditemui meninggal dunia dalam keadaan berlumuran darah selepas doktor gigi sebuah klinik pergigian di Brixton mencabut 10 batang giginya Magzine Gordon 48 ditemui terbaring dalam keadaan berlumuran darah di kediamannya...
Timun Batang Lobak Mampu Elak Plak Melekat Di Bahagian Gigi Anak Ini Caranya

Timun Batang Lobak Mampu Elak Plak Melekat Di Bahagian Gigi Anak Ini Caranya

papar berkaitan - pada 21/10/2019 - jumlah : 72 hits
Sebenarnya banyak je makanan yang berkhasiat dari sumber yang asli untuk dijadikan kudap kudapan untuk anak anak Malah makanan tersebut juga boleh melatih gigi anak menjadi lebih kuat serta mampu mengurangkan plak di gigi anak Kadang kadang...
V Smile Taman Nusantara Ici Cabut Gigi

V Smile Taman Nusantara Ici Cabut Gigi

papar berkaitan - pada 2/11/2019 - jumlah : 79 hits
V Smile Taman Nusantara Ici cabut gigi Seminggu berlalu Doktor bagi ubat untuk hilangkan sakit Kini tiba masanya untuk cabut gigi Tapi dua kali jugak kami datang Semalam datang atas sebab appoinment awal cakap Jumaat Sekali ada miscommunica...
Tips Melegakan Masalah Sembelit Selepas Melahirkan Anak

Tips Melegakan Masalah Sembelit Selepas Melahirkan Anak

papar berkaitan - pada 2/11/2019 - jumlah : 72 hits
TIPS MELEGAKAN MASALAH SEMBELIT SELEPAS MELAHIRKAN ANAK Wanita yang baru melahirkan anak kerap mengalami masalah sembelit untuk beberapa hari Selalunya ketika masih berada di hospital doctor akan memberikan enema bagi mengurangkan masalah i...
Jangan Tunggu Gigi Tumbuh Baru Nak Ubah Tekstur Makanan Anak Nak Elak Tercekik Tersedak

Jangan Tunggu Gigi Tumbuh Baru Nak Ubah Tekstur Makanan Anak Nak Elak Tercekik Tersedak

papar berkaitan - pada 31/10/2019 - jumlah : 59 hits
Bila dah masuk enam bulan mama memang dah teruja nak bagi anak anak makan Dari awal memang dah usha apa menu yang sesuai untuk diberi kepada anak anak Yang penting ia berkhasiat dan baik untuk tumbesaran mereka Bila anak dah boleh makan itu...
Bahaya Natijah Sakit Gigi Tidak Terjangkau Dek Akal

Bahaya Natijah Sakit Gigi Tidak Terjangkau Dek Akal

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 250 hits
sakit gigi kadangkala tidak terjangkau dek akal Jangan dibiarkan sakit gigi yang kadangkala sebabnya hanya bermula dengan secebis alasan kecil TAHUKAH anda terdapat 500 jenis kuman dan berjuta bakteria boleh merenyut dalam mulut seseorang p...
Tips Putihkan Gigi Menggunakan Kaedah Tradisional

Tips Putihkan Gigi Menggunakan Kaedah Tradisional

papar berkaitan - pada 22/10/2019 - jumlah : 84 hits
Ramai orang inginkan gigi putih bersinar tetapi tidak semua tahu kaedah tradisional yang terbukti lebih baik berbanding kaedah moden yang banyak menggunakan peralatan canggih Gigi anda pasti nampak lebih putih berseri selepas mengamalkan ti...
Karies Gigi Terbentuk Seawal Usia 3 Tahun Elak Botol Dan Puting Waktu Tidur

Karies Gigi Terbentuk Seawal Usia 3 Tahun Elak Botol Dan Puting Waktu Tidur

papar berkaitan - pada 24/10/2019 - jumlah : 50 hits
Seringkali kita melihat permasalahan gigi yang berlaku pada kanak kanak seawal usia tiga tahun Hal ini disebakan kurangkan penjagaan gigi terutama sekali penjagaan gigi yang jarang diberikan perhatian juga penggunaan botol susu ketika merek...
Pilu Ajal Mu Cikgu 4 Hari Baru Disedari Meninggal Dibilik

Sesungguhnya Daging Babi Sudah Halal Dimakan

Malaysia Kalahkan Thailand 2 1 Kelayakan Piala Dunia Asia

Kepentingan Penama Kwsp Sijil Mati Surat Nikah Belum Tentu Dapat Keluarkan Simpanan Arwah

Krim Dan Sabun Gelenggang 0103443880

Applikasi Mobile Malaysia Untuk Masalah Kereta Anda

Resepi Popia Cheese Carbonara

Bn Ajak Jangan Undi Bersatu Sebab Tulisan Khat Jawi Apa Kata Pas



Kisah Dukun Indonesia yang Menggemparkan Dunia Ahmad Suradji

Biodata Dan Latar Belakang Penyanyi Rap Caprice

5 Perkara Harian Yang Membuatkan Wanita Tidak Subur

5 Negara Dengan Capaian Internet Paling Ketat Dikawal Kerajaan

5 Cara Kita Sedang Dikawal Oleh Komunis China


Nak Menang Bekalan 1 Tahun Produk Love Beauty And Planet Cuma Kitar Semula Je

Sumbangan Pibg Dari Kaca Mata Seorang Pekerja Cleaner

Esrs At Jbbc

Irisa Cosmetics Raikan Ulang Tahun Pertama Dengan 5 Rona Terkini Matte Lip

Umrah Bersama Ustadz Muhammad Abduh Tuasikal 6 Januari 2020

Proses Penduduk Surga Digiring Menuju Surga