Pengalaman Bersalin Anak Kedua Di Hospital Selayang Waktu Pandemik


Assalamualaikum. Kronologi bersalin, 9 Julai 2021, 38 Week 5 day ( due :18 Julai), zaman pandemik.
Pengalaman bersalin anak kedua di Hospital Selayang waktu pandemik | Pagi tu qaseh rasa sakit perut dalam pukul 8 a.m lebih, sakit perut tu datang sekali dengan perut mengeras, setiap kali perut mengeras macam ada tekanan kuat dalam perut ke area punggung yang menyucuk tapi masa tu qaseh still boleh handle sakit tu, cuba untuk mengiring ke kiri dan ke kanan, tukar posisi sebab risau ia hanyalah false contraction, tapi sakit tu tak berkurang. Kenangan mengandung yang akan tetap dirindui, paling tak mau ingat bab alahan, paling rindu nanti bila kena kick dengan baby :)
Rasa tu sama macam sakit perut nak bersalinkan Rayyan dulu, tapi layankan je dulu dan mula catit masa, berapa kekerapan tu datang, kira-kira dalam 15 minit sekali sakit perut tu mula rasa. That time, kyle baru je masuk kerja setelah cuti sebab pkpd, alahai time laki cuti tamo lak sakit perut haha sabo je la.
Baca juga : Pengalaman Bersalinkan Rayyan
Lepastu bangun dulu masak nasi, lauk dah ada laki masak awal-awal, qaseh makan dulu sebab risau nanti takde tenaga, gosok baju untuk ke hospital dan siapkan rayyan,beg semua memang dah letak awal-awal dalam kereta. Qaseh whatsapp laki suruh standby lah , whatsapp akak tanya dah boleh pi hospital ke kalau kerap mcm ni so dalam 11 pagi lebih camtu suruh laki balik, pergi je la hospital check contraction betul ke tipu kan.
Sebelum tu hantar Rayyan dulu rumah adik ipar, sebab musim covid ni memang leceh la , on the way  sangkut jem pulak terus laki lalu je jalan emergency, cakap wife nak bersalin, terus lepas ahaks, tiap kali sakit tu datang memang meringkuk jugak lah badan menahan, settle hantar Rayyan, terus ke Hospital Selayang,  ni je hospital paling dekat memandangkan hosp. Sungai Buluh dah jadi tempat rawatan Covid. Sakit makin kerap tapi still boleh tahan.
Dalam pukul 2.30 petang qaseh sampai hospital, laki terus amik wheelchair dan terus ke pac untuk daftar. Sekejap je ye laki boleh naik lepastu dia kena turun semula. Hanya untuk hantar daku, bye suami sobssss
Procedur waktu pandemic
Waktu daftar hanya boleh bawak ic dan handfon sahaja,untuk labour room pun tak perlu bawa sebab baby pakai baju dan bedung hospital. Barang2 lain bila warded baru laki boleh hantar ke wad.
Lepas bersalin suami boleh naik dan masuk wad untuk hantar barang, ambil uri dan azankan anak. Settle semua terus keluar
Qaseh bersalin normal, tak kena swab test, mungkin sebab takde gejala apa-apa dan takde contact rapat. 
Masuk je PAC, terpampang notis katil full, haa sudah terpaksa la duduk di kerusi menunggu, tapi rupanya ada bilik kat situ cuma ada 3 buah katil sahaja, bilik tu so far kosong, masa qaseh pergi ada 2 orang ibu tengah menahan contraction jugak.
Lepas siap daftar, masuk di bahagian untuk check ctg, untuk check jantung baby dan contraction sama ada betul atau pun baby main-main, waktu tu kadang kerap, kadang lambat contraction menyerang, tapi lama-lama makin naik bacaan. Fuhhh tak lekang doa dari mulut, moga cepatlah bukaan kali ni.
Then doc bagitahu contraction mild, tak kuat sangat dan tunggu jap untuk doc check jalan, kalau masih kecik bukaan kena balik dulu, weiii aku dah rasa sakit, tak sanggup nak balik dah, so tunggu la doc check jalan pulak. 
3pm - Check Jalan yang pasti bukan Jalan Raya
Dulu qaseh pelik bila orang cakap check jalan ni sakit, sebab masa Rayyan dulu takdela sakit sangat macam ni, tapi rupanya pengalaman kali ni betul-betul sakit gila babeng, kena seluk sampai ke dalam betul lepas tu macam kena korek sana sini, sumpah sakit :’( 
Result bukaan dah 3 ke 4 cm macam tu, alhamdulillah tak perlu balik, so waktu tu still boleh handle lagi rasa sakit tu, then nurse suruh tukar baju pink, cucuk jarum di tangan dan menunggu aje la, menunggu itu satu penyiksaan heheh. Lepas check bukaan memang akan keluar lah lendir dan darah, tanjat sistur, nurse bagitahu itu semua normal. (Korang boleh sediakan pad sebab darah nanti keluar banyak)
5pm - Contraction Mula Menganggu Gugat


Bermula la contraction yang kadang qaseh boleh handle kadang rasa sakit sangat, memang tak dapat warded lagi sebab katil penuh, so sekejap qaseh layan contraction di kerusi, sekejap bangun konon nak jalan-jalan tapi kenottttt aaaaa bila sakit tu datang, terus rasa macam kejung tak dapat bergerak haha lepas tu pergi baring pulak dekat katil eh macam lagi sakit je bila baring haha serba tak kena dah haku, baik haku duduk je kat kerusi tengok ragam orang lain (menyempat) 
Whatsapp dengan laki, hanya ayat ni je qaseh hantar sakit b , sakit b, sakit b. Tu je mampu qaseh gtau :( then tengok ibu2 keluar masuk, ada yg baru lepas bersalin, aaaa bestnyaaa 
6pm - Contraction Makin Mengganas ! 
Subhanallah yaAllah sakit tak terucap contraction tu, why lagi sakit dari bersalinkan Rayyan :(, darah makin banyak keluar, habis kain pink tu haa, tapi air ketuban tak pecah pun or daku kena ketuban darah, erm tak sure lah ~ lepas tu memang tak tahan dah, gtau nurse then nurse tolak dengan wheelchair untuk check bukaan lagiiiiiii !  Dia cakap 5cm, eh rasa dah nak pecah perut ni , so berehat la jap kat atas katil situ sambil layan contraction yang maha hebat ni
Qaseh tak tahu nak describe macammana sakit tu, Rayyan dulu sakit jugak tapi tak sesakit ni, walaupun begitu, tak rasa nak keluar air mata sebab laki takde kat sisi :( kalau laki ada mesti dah lencun air mata huhu, qaseh cuba untuk kuat dan struggle sorang-sorang, ! Tak lama tu dah rasa tekanan lagi kuat gila, dah macam nak berak dah, sampai aku tumbuk dinding nak panggil nurse, nurseeeeeeeeee ! Nurseeeee ! Tak tahan dah ni nurse, sakittttt ! Jerit je la haha tapi yang datang ibu mengandung yg lain, dia tlg bgtau nurse
Tak lama datang la nurse / doc kot, check jalan lagi then dia cakap okay dah fully ni, dah boleh bersalin ni, from 5cm to fully agak cepat la, haaa terus ditolak ke labour room, nurse cuba tenangkan aku, dia suruh tarik hembus nafas, banyak zikir, daku dah tak ketahuan hala dah nak berzikir haha tapi always baca doa nabi Yunus, masa menunggu bukaan, aku baca ya salam, ya latif, ya wasi banyak kali , petua ibu2 utk cepatkan bukaan. Repeat je zikir dan doa nabi Yunus tu.
Tak sempat pun nak gtau laki dah masuk labour room, tapi dah mintak maaf awal-awal, risau dia sebab aku memang tak balas pape dah mesej, tengah bertarung dalam LR
Eh macam dah cukup panjang je entry ni ! 
Dalam labour room - Jom Meneran !
Tak sure la pukul berapa masa ni, dekat pukul 7pm la kot, qaseh ingatkan katil sama macam  bersalinkan Rayyan dulu, yang letak kaki atas besi tapi rupanya katil biasa je, so kena la pegang kaki sendiri, aku macam tak sampai tau nak pegang kaki haha sebab sakit, lemah betul ! Masa tu ada beberapa orang nurse, ada yang bagi semangat, ada yang tolong tekan perut tapi slowly je, then yang godek-godek dekat bawah.
Nurse bebel berapa kali dia cakap pegang kaki, angkat kepala sikit tengok perut ! Teran betul-betul dan lama. Dah la pakai mask, semput sistur! Tapi serious sakit sangat contraction tu, bila sakit je kena teran tau, so 2 3 kali teran baby tak keluar lagi, sebab nya bila dah tak sakit tak rasa la nak meneran kan, baby tersedut balik huhuk nurse bebel lagi, awak kena teran lama, curi nafas. YaAllah aku rasa dah teran lama kot. 
Waktu tak sakit relax jap, then fikir dengan waras , fokus aku nak cepat-cepat hilangkan rasa sakit ni yaAllah , bantulah aku yaAllah nak cepat-cepat baby keluar dah tak larat dah yaAllah :(  oh ye sambil meneran tu nurse duk godek2 kat bawah jugak tau, lagi la sakit,  then teran ke empat, lastly dapat jugak teran lamaaaaaaaaa, memang kena fokus macam kita nak berak, tak kisah la keluar taik ke apa teran je bagi rasa kat punggung tu, lantakkan aje sakit tu, akhirnya baby keluar sekaligus aaaaaa lega sangatttt, syukur yaAllah. Masa ni kan korang, baru rasa nak nangis, baru rasa nak keluar air mata :( Allahu rasasebak, terharu dan tak percaya dah jadi mak anak dua.
7.20 pm - Lahirlah Seorang Puteri Dalam Hidup KamiFresh from oven, sejurus dilahirkan. Wan Rania Alisha. Semoga jadi anak yang solehah dunia akhirat 
Bunyilah tangisan baby uwekkkk uwekkk bergema dalam labour room. Lahirlah puteri kami, Wan Rania Alisha (yang baik dilindungi tuhan) berat 3.35kg. Nurse terus letak atas dada, lama jugak dapat skin to skin dengan baby,ya Allah ya tuhanku perasaan gembira dan lega tu sangat nikmat lah orang kata. Syukur alhamdulillah dapat peluk baby. Kesakitan itu tak berakhir disitu ya, uri tak keluar lagi, lambat sikit, so kena tahan sakit lagi keluarkan uri, beberapa minit kemudian baru keluar pastu  nurse amik baby untuk mandikan

Walaupun dah bersalin, kesakitan belum berakhir ya, masa untuk dijahit hidup-hidup pulak, doa moga takde la koyak tapi cuma mimpi haha, kena jahit jugak tapi sikit je, time jarum masuk dalam daging tu yaRabbi sakit macam nak beranak lagi haha redha je la. First menu lepas bersalin, kebulur gila haha sumpah lapar, tenaga banyak hilang, sampaikan nurse tolong suapkan air
Walaupun nurse ni kuat bebel tapi aku sukaaa sebab dia macam mak2 sikit dah jahitan dia memang kemas gila, macam tak nampak ada jahitan pun, thats why kurang sakit kot berbanding Rayyan dulu, nak bergerak sikit pun sakit sangat 
Untuk pengalaman kali ni, aku tak jerit pun, masa teran pun bunyi emmmphhnnnnnnnnn emphhhh je, maybe sebab dulu ada laki teman, dia lain sikit perasaan bila laki ada berbanding struggle sorang2, walaupun kali ni lagi sakit tapi tak rasa pun nak keluar air mata, sakit tapi air mata tu tak keluar, kalau laki ada tiber rasa nak nangis dengar suara laki tenangkan kita kan sobssss ;( Bila sorang ni, kita sendiri la kena tenangkan diri sendiri dan kena kuat.
Tapi ingat satu benda, Allah selalu ada dengan kita yang akhirnya hanya Dia tempat kita meminnta pertolongan, tq Allah for everything. Tiber rasa nak nangis, eh kau dan kenapa haha still tak percaya dah jadi mak anak dua, cukuplah sepasang ye, sape tanya aku bila nak bersalin lagi, aku sepak montot dia haha
Settle semua, pukul 8 lebih baru aku meseg laki, gtau dah bersalin, haha know2 dah beranak, terkejut laki aku, patutlah senyap je, alhamdulillah akhirnya baru boleh warded
So laki boleh naik atas jap untuk azan, hantar barang2 dan ambil uri, then kena turun lepas dah settle semua. Gitula kekdahnya yaa bila bersalin zaman pandemik ni. 
But so far okay sebab tempat luka tak sesakit dulu, so aku still boleh bergerak slowly tanpa guna wheelchair, alhamdulillah. Dapat bilik katil 6 orang, dan toilet besar dan selesa,tak perlu menapak jauh-jauh, dalam bilik juga, so far sangat okay cuma takde aircond huhuk
Syukur ada air panas Buat kenangan ~ 
Malam esoknya dah boleh balik rumah, yeyyy yahooooo tak payah stay lama2 dalam wad, bermulalah fasa pemulihan dan fasa berpantang sendiri. Kita tengok laki jaga lak macamana heheh

Home sweet home dik
Review : Dasar blogger kan, yang bestnya hospital Selayang ni, nurse dan doctor semua baik-baik, soft spoken, dan ramah lah, so far okay dan membantu ibu2 cuma bab katil lah penuh, tapi rezeki daku tak sempat warded pun terus ke labour room. Yang mana bukaan lambat kesian sikit sebab kena menunggu. Makanan pun sedap2 jugak, ke sebab daku always kebulur haha.

Beza bersalinkan Rayyan dengan Rania ni adalah, Rayyan sakit juga wei tapi contraction kali ni lagi sakit dan dulu tak pandai sangat nak teran, lemah dan lalok sebab nurse bagi sedut gas hihi first time kan, so memang lama jugak la nak bersalinkan Rayyan sampai kena pindah hospital lain and luka sakit sangat, tak mampu nak berjalan. Rania ni segalanya agak cepat dan mudah cuma contraction tu sangat-sangat sakit. Papepun alhamdulillah semua berjalan lancar :’) Suka kacau adik abg long ni haaa 
Tq yang doakan qaseh :) Kepada ibu-ibu yang tengah menunggu untuk bersalin tu, kuatkan mental dan fizikal ye, kita perempuan ni nampak lemah tapi sebenarnya kuat! Yang masih menunggu zuriat qaseh doakan semoga doa-doa korang termakbul pada waktu yang tepat. InshaAllah.Bedung be like ~ dah tak rupa bedung dah haaa Rania Alisha ~ semoga menjadi seorang yang kuat dan tabah hadapi ujian hidup, jaga umi jaga abah abg long dan berkasih sayang lah dengan ikhlas, semoga anak perempuan Umi always dilindungi Tuhan seperti maksud namamu. Semoga menjadi anak yang solehah dunia akhirat




Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.qasehdalia.com/2021/07/pengalaman-bersalin-anak-kedua-di-hospital-selayang-waktu-pandemik.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Turun 20 Kg Lepas Bersalin Anak Kedua Siti Nurhaliza Mahu Lebih Kurus

Hiburan Turun 20 Kg Lepas Bersalin Anak Kedua Siti Nurhaliza Mahu Lebih Kurus

papar berkaitan - pada 26/7/2021 - jumlah : 183 hits
Penyanyi tersohor negara Datuk Seri Siti Nurhaliza memberitahu bahawa dia ingin menurunkan lagi berat badan sehingga mencapai tahap ideal BACA AdvertisementUjar Siti setelah melahirkan anak keduanya Muhammad Afwa kira kira tiga bulan yang l...
Sedih Orang Cakap Bersalin Czer Shortcut Yuyu Akui 3 Anak Czer Sakitnya Tetap Sama

Sedih Orang Cakap Bersalin Czer Shortcut Yuyu Akui 3 Anak Czer Sakitnya Tetap Sama

papar berkaitan - pada 28/7/2021 - jumlah : 104 hits
Ibu adalah wanita yang hebat Sesukar mana pun melalui cabaran anak adalah nombor satu Itu belum lagi ketika bertarung nyawa melahirkan anak tak cukup tidur untuk bangun menyusu atau berjaga ketika anak sakit Namun seorang ibu itu dia tetap ...
Pertama Kali Nak Bersalin Elakkan Bawa Terlalu Banyak Baju Ibu Anak Akan Menyusahkan Nanti

Pertama Kali Nak Bersalin Elakkan Bawa Terlalu Banyak Baju Ibu Anak Akan Menyusahkan Nanti

papar berkaitan - pada 29/7/2021 - jumlah : 132 hits
Apakah persediaan bersalin di hospital yang perlu bakal ibu ketahui Selain beg hospital adakah terdapat borang pra pendaftaran hospital yang perlu diisi Persediaan bersalin di hospital Sebelum kita mengetahui apakah keperluan beg hospital y...
Sibuk Nak Bagi Anak Duduk Diam Biarkan Biar Anak Menikmati Waktu Kecilnya

Sibuk Nak Bagi Anak Duduk Diam Biarkan Biar Anak Menikmati Waktu Kecilnya

papar berkaitan - pada 26/7/2021 - jumlah : 129 hits
Anak melompat sana sini kita mula pening Begitu juga bila anak tak reti duduk diam mulakan kita berleter dan minta anak duduk baik baik Anak yang aktif lasak dan tak reti duduk diam adalah anak yang on track perkembangannya Jadi kita sebaga...
Kepala Dah Nak Keluar Ni Tak Sempat Sampai Hospital Ibu Bersalin Di Balai Bomba

Kepala Dah Nak Keluar Ni Tak Sempat Sampai Hospital Ibu Bersalin Di Balai Bomba

papar berkaitan - pada 27/7/2021 - jumlah : 154 hits
Kepala bayi sudah hendak keluar dah ni Jeritan seorang ibu yang berada dalam kesakitan hendak melahirkan anak semalam masih terngiang ngiang dalam fikiran Pegawai Bomba Kanan II Nor Syuhadah Ahmad 33 sehingga kini Pengalaman menyambut bayi ...
Businessperson Donates Container To Selayang Hospital

Businessperson Donates Container To Selayang Hospital

papar berkaitan - pada 18/7/2021 - jumlah : 110 hits
A businessperson today donated a container to the Selayang Hospital to store the bodies of dead Covid 19 patients This came after the media reported that the hospital sought help for additional containers after it was not able to keep up wi...
Baru Sampai Hospital Nak Daftar Air Ketuban Pecah Ibu Bersalin Berdiri Suami Sambut

Baru Sampai Hospital Nak Daftar Air Ketuban Pecah Ibu Bersalin Berdiri Suami Sambut

papar berkaitan - pada 15/7/2021 - jumlah : 119 hits
Bila dah dekat tarikh nak bersalin saat ini sangat mendebarkan buat semua ibu ibu kerana ia dianggap perjuangan antara hidup dan mati Bagi ibu yang mudah melahirkan anak mungkin rezeki tapi buat ibu yang mengalami kontraksi lama mungkin aka...
Selayang Is Selangor S Third Full Covid 19 Hospital

Selayang Is Selangor S Third Full Covid 19 Hospital

papar berkaitan - pada 22/7/2021 - jumlah : 151 hits
Selayang Hospital has been converted from a hybrid into a full Covid 19 hospital the third such facility in Selangor This came as infections remain staggeringly high The state has recorded 68 209 cases in the past 14 days Health director ge...
Pernah Mengesot Nak Ambil Susu Waktu Hamil Perit Jerih Besarkan Anak Kembar Farahanim Jadi Inspirasi

Pernah Mengesot Nak Ambil Susu Waktu Hamil Perit Jerih Besarkan Anak Kembar Farahanim Jadi Inspirasi

papar berkaitan - pada 23/7/2021 - jumlah : 110 hits
Bergelar ibu kepada anak anak kembar bukannya mudah Jika seorang lagi sakit seorang lagi akan turut sama mengikuti kembarnya Begitu besar pengorbanan ibu yang melahirkan bayi kembar demi memastikan kedua dua kembar membesar dengan sempurna ...
Asal Usul Nama Omicron Varian Baru Covid 19 Yang Terdeteksi Di Afrika Selatan

Pemerintah Minta Masyarakat Tidak Panik Dan Tetap Patuh Prokes Sikapi Varian Omicron

Vide0 Niat Baik Pemuda Ini Buat Ramai Teruja Mungkin Dia Miskin Harta Tapi Kaya Dgn Jiwa

Pakej Makan Malam Dan Siang Di Terrapuri Yang Sangat Sedap Berbaloi

Rupa Buah Dan Sayur Dahulu Dan Sekarang

Baru Keluar Hospital Tapi Sakit Lagi Dah 10 Hari Aliff Syukri Buntu Tak Tahu Anak Sakit Apa

Masa Makan Sahabat Lah Masa Lain Tipu Kiri Kanan Tegur Veteran Pas Kepada Umno

Tanam Strawberi Tanah Rendah Petik Strawberi Di Laman Rumah Terasa Di Bukit Peranginan Tuh



Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Jangan Ganggu Jodohku Slot Megadrama Astro Ria

5 Pasangan Kahwin Campur Agama Paling Terkenal di Bollywood

7 Peperangan Dengan Kos Paling Mahal di Dunia

8 Pelakon yang Memainkan Lebih Daripada 1 Watak Adiwira

Keputusan Markah Peserta Konsert Gegar Vaganza 2021 GV8 Minggu 2


Semakan Tarikh Dan Tempat Ujian Ukkm Kemasukan Ke Mrsm 2022

Christie Feat David Noah Walau Ku Jauh Chord

Pengerusi Bertindak Seru Rakyat Sokong Pemansuhan Sekolah Vernakular

Trik Membeli Baju Online Agar Tetap Hemat

Terkini Yaya Baru Sbulan Nikah Tak Smpat Ziarah Jnazah Lbu Rupanya Ank Prgi Bsama Kndungan

Printcious Creates Beautiful Memories For Mother S Day Special