Penerangan Asas Asb Dan Asbf Untuk Beginner Cara Buka Konsep Kira


Penerangan Asas ASB dan ASBF untuk beginner | Cara buka, konsep kiraDitulis oleh: Ain Zaabar
Penerangan Asas ASB vs ASBF.
Untuk beginner.penerangan asas asb asbf cara buka konsep kiraYa, ramai yang dah tweet pelbagai cara untuk maximize keuntungan dengan ASB/ ASBF ni, tapi sebenarnya ramai yang tak tahu macam mana nak mula.
So untuk memulakannya, Ain bagi penerangan simple dulu. Apa beza dua pitok ni?
ASB - akaun simpanan pelaburanASBF - akaun pinjaman pelaburan
ASB ni satu pelaburan ya sebab kita akan dapat dividen tahunan. So far pelaburan paling stabil dan low risk. Digalakkan untuk beginner.
So siapa yang boleh buat ASB ni? Kaum bumiputera seawal usia 6 bulan. (Betulkan Ain kalau salah ya).
Tapi kalau bawah 18 tahun, anda akan dikategorikan dalam akaun remaja, perlu ibu bapa sebagai guardian.
18 tahun ke atas pula dah boleh daftar sendiri.
Macam mana nak daftar ASB ni? Pergi ke mana mana cawangan ejen ASNB. Cakap je nak daftar. Minimum pembukaan akaun RM10 je.

Dulu lepas daftar akan dapat buku, sekarang dah go online di MyASNB tau!
Yang penting time daftar ialah IC dan cap ibu jari kiri anda. Agak boleh cabut ibu jari tu boleh ler suruh orang lain daftarkan. K gurau haha.
So dah daftar apa semua, sekarang Ain nak fahamkan how it works.
ASB ni sama je macam akaun bank rimau ke sotong ke unta kita tu. Tak kosah kita nak masukkan berapa and keluarkan berapa. No restriction!
Yang berbeza ialah dia takde kad. Pengeluaran boleh dibuat over the counter sahaja!
Haa! Kalau korang buka ASB dekat Maybank, korang still boleh keluarkan/ masukkan dekat CIMB/ Post Office tau! Asalkan dia cawangan ejen ASNB.
Ni yang best kan? Takde caj RM1.06 macam kad ATM rimau keluarkan kat ATM sotong ya.
So ASB ni anda akan dapat dividen berdasarkan baki terendah setiap bulan!
Contoh anda konsisten masukkan RM100 setiap bulan dan takde pengeluaran. Start masuk Januari. Baki terendah Januari ialah 0.
So beginilah lebih kurang illustration untuk baki terendah.penerangan asas asb asbf cara buka konsep kiraHarap boleh faham ya sampai sini. Now ain nak perkenalkan si pitok ASBF pula.
Seperti yang Ain terangkan, ASBF ialah akaun PINJAMAN. Yes, kita buat pinjaman dengan depa untuk melabur so kita dapat better dividen.
Eh, macm mana boleh dapat dividen tinggi? Kan still bayar bulan-bulan.
Haa nak tau? Teruskan membaca.
Dividen jadi tinggi sebab pinjaman kita dimasukkan sekaligus dalam akaun ASB kita. Tapi kita takleh nampak amaun tu dalam akaun ASB lah.
Tapi boleh cek dalam akaun ASBF. Yes, akan ada akaun asing. And kalau apply di CIMB, still kena bayar masuk akaun CIMB untuk ASBF.
Taknak banyak fikir buat je autodebit. Settle weh problem!
Macam mana ASBF ni boleh bagi higher dividen pula? Ingat tak Ain kata dia masukkan duit sekaligus? Makanya baki terendah bulanan jadi tinggi.
Nampak tak permainan dia?penerangan asas asb asbf cara buka konsep kiraYang kita apply 50k lah, 100k lah, ini lah yang dipanggil sijil ASBF tu. Paham ke idok?
Now nampak tak why ASBF dikatakan lebih untung? Yes, sebab baki terendah yang lebih tggi.
Tapi jangan keranakan gila nak dividen kaw kaw sampai apply 200k, tapi sesak tiap bulan nak bayar. Memadailah buat yang sesuai dengan situasi kita.
Itu sahajalah perkongsian asas Ain tentang ASB vs ASBF. Harap membantu korang yang kekusutan tu. Untuk tau pelbagai teknik ASBF ni, boleh follow twitter @faizwahab & @faridbahrudin untuk lebih ilmu ya.
Wajib buka akaun ASB dulu sebelum apply ASBF!
Walaupun awak nak terminate lepas 3-5 tahun, apply lah untuk tempoh paling lama untuk minimizekan cost anda. Ada faham?
Harus diingat ASBF ni pinjaman. So akan ada interest. Normal rate dalam 5%-5.2%. So ada promo 4.8% tu cepat cepat lah grab dik oi!
Masih ada yang keliru?

Ambil contoh bank rimau. Buka akaun simpanan dengan bank rimau tak memerlukan kita untuk bekerja, tapi...
kalau nak meminjam dengan bank rimau untuk beli kereta ke apa, kita kena bekerja sebab kita akan ada komitmen bulanan dengan bank rimau ni.
Sama lah ASB ni macam akaun simpanan dan si ASBF sebagai akaun pinjaman. Nak pinjam duit banyak lah kriteria yang diambil kira. Kalau simpan je tak kisah.
ASB ni takde tempoh matang. Boleh keluar and masuk bila bila sahaja dan tiada komitmen tetap.
Yang ada tempoh matang dan komitmen bulanan dan masuk ccris tu is ASBF. Haaa nampak tak beza?
Yang masih keliru boleh cuba hadam thread ni ya. Kalau thread ni pun susah faham, jangan berangan buka asbf. Kang buka semata ikutan je nanti.
Q: Kalau buka akaun asb dekat CIMB sama ke rate dividen dengan yang buka dekat RHB?
A: Sama je. Bank tu hanya ejen ASNB sahaja. Macam beli takaful AIA dari ejen A dengan ejen B, pakej sama je. Haa macam tu la lebih kurang.
Atas kesan kenaikan BR, sekarang min rate untuk apply ASBF ialah 5.05% ya.
Kalau dah faham tentang ASB, bolehlah berjinak ke MyASNB pula.

Q: Ada perbezaan tak antara agen agen ASBF? Dari segi dividen or interest?

A: Dividen tiada, interest rate ada.

................

Q: Hai sis. Nak tanya. If kita apply ASBF, kita boleh keluarkan tak duit yang kita masukkan tu? In case ada emergency ke.

A: Hi. Nope, tak boleh. Yang boleh dikeluarkan is bila dapat dividen nanti, which will be updated on january.

.................

Q: Hi, kalau dah buat asbf 100k nak tambah bagi jadi 200k boleh ke?

A: Boleh kalau lepas kelayakan dan cukup kuota.

................

Q: Hi ain. Nak tanya apa beza ASB vs ASN?


A: Ianya 2 dana yang berbeza. ASB dana harga tetap, 1 unit = RM1, ASN pula harga berubah.

Moga bermanfaat!

Till next time, daa~ wassalam! :)

BACA JUGA:
Pengalaman Sebenar ASBF (2020) | Kebaikan dan Keburukan ASB Loan | Untung atau Rugi?
Dividen & bonus ASB 2019 5.50.. masih berbaloikah melabur di ASB? ASB loan?
Cara guna medical card (insurans/ takaful) di hospital swasta


Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://www.sayidahnapisah.com/2020/06/penerangan-asas-asb-dan-asbf-untuk-beginner.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Asb Online Cara Tambah Simpanan Asb Melalui Transfer Di Myasnb

Asb Online Cara Tambah Simpanan Asb Melalui Transfer Di Myasnb

papar berkaitan - pada 12/6/2020 - jumlah : 131 hits
hai assalammualaikumASB Online Cara Tambah Simpanan ASB Melalui Transfer Di myASNB Selama ni nak tambah duit dalam ASB nad selalu pergi pejabat pos sebab alang alang nak bayar duit bil jadi tambah sekali ASB dekat situ Pernah ada kawan caka...
Kedai Gunting Belum Buka Lelaki Ini Belajar Cara Potong Rambut Ala Ala Salun Dari Youtube Ketika Pkp

Kedai Gunting Belum Buka Lelaki Ini Belajar Cara Potong Rambut Ala Ala Salun Dari Youtube Ketika Pkp

papar berkaitan - pada 3/6/2020 - jumlah : 102 hits
Kaum lelaki yang suka rambut mereka sentiasa kemas dan pendek akan menjadi masalah semasa musim Perintah Kawalan Pergerakan tambah tambah lagi apabila kedai gunting rambut tidak dibenarkan beroperasi semasa musim ini Ye penutupan kedai gunt...
Langkah Demi Langkah Cara Buka Kedai Online Anda Sendiri

Langkah Demi Langkah Cara Buka Kedai Online Anda Sendiri

papar berkaitan - pada 3/6/2020 - jumlah : 138 hits
Tentu anda ada impian nak ada kedai online anda sendiri Halangan utama untuk buka kedai online anda sendiri ialah kos untuk upah web designer tu amatlah mahal Sebenarnya anda sendiri boleh buat kedai online sendiri dengan panduan langkah de...
Cara Mohon Rumah Rumah Pr1ma Terkini

Cara Mohon Rumah Rumah Pr1ma Terkini

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 94 hits
Warganegara Malaysia bujang atau berkahwin serta berumur 21 tahun keatas dan pendapatan isi rumah individu atau keluarga antara rm2500 rm15000 dipelawa untuk memohon skim perumahan PR1MA Kediaman PR1MA hanya boleh boleh dibeli sebagai kedia...
Cara Hapus Background Foto Dengan Mudah Tanpa Aplikasi

Cara Hapus Background Foto Dengan Mudah Tanpa Aplikasi

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 98 hits
kucingtekno com pernahkan kamu kesulitan mencoba menghilangkan objek atau gambar yang tidak diinginkan di foto kita Umumnya untuk menghapus background di foto dilakukan menggunakan software editing seperti Adobe Photoshop Namun untuk menggu...
Cara Penyediaan Susu Halia Untuk Buang Angin Dalam Badan

Cara Penyediaan Susu Halia Untuk Buang Angin Dalam Badan

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 133 hits
Cara Penyediaan Susu Halia Untuk Buang Angin Dalam BadanMasalah angin dalam badan jangan dibuat main Boleh menyebabkan segala kerja terbantut
Niat Tata Cara Dan Ketentuan Puasa Syawal Dilakukan Selama 6 Hari Setelah Idul Fitri 1441 H

Niat Tata Cara Dan Ketentuan Puasa Syawal Dilakukan Selama 6 Hari Setelah Idul Fitri 1441 H

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 114 hits
Pada bulan Syawal umat muslim dianjurkan untuk melaksanakan ibadah puasa Syawal Hukum melaksanakan puasa Syawal adalah sunnah muakkadah yaitu sunnah yang sangat dianjurkan Keutamaan menyelesaikan puasa Ramadhan dan dilanjutkan dengan puasa ...
Ketam Masak Kam Heong Cara Irda

Ketam Masak Kam Heong Cara Irda

papar berkaitan - pada 27/5/2020 - jumlah : 146 hits
Ingat susah sangat rupanya mudah sangat Selalu kalau bawa keluarga makan besar di Restoran Seafood Tanjung Harapan suka betul mereka order ketam masak kam heong ni Sample Image credit to Jadi hari ni saya pun beli ketam segar Selalu ketam n...
Saintis Temui Cara Baru Masak Nasi Yang Kurangkan 50 Kalori Bagaimana

Saintis Temui Cara Baru Masak Nasi Yang Kurangkan 50 Kalori Bagaimana

papar berkaitan - pada 26/5/2020 - jumlah : 111 hits
Sekarang tidak perlu elak lagi makan nasi small Cover image via kevinzahri com span span small Sedia maklum nasi adalah makanan ruji masyarakat kita Ia bukan saja mudah untuk didapati malah sesuai dimakan dengan apa jenis masakan Makanlah d...
Trafik Di Cameron Selepas Pkp

Kisah Kereta Ditarik Duit Sewa Iqbar Anak Pengasas Dnars

Aliff Syukri Buat Keputusan Untuk Berehat Akib4t Di T1pu Oleh Individu Rapat Ini Puncanya

In Drawing Its Election Battle Plan Pakatan Cautioned Against Writing Off Bossku Najib

Cara Kuatkan Line Signal Telefon Guna Aplikasi Ini

Dulu Lawan Kini Najib Azmin Gelak Sakan Duduk Sarapan Semeja

Mardi Nafi Kaitan Produk Kunyit Hitam Dr4 Dipasarkan Volten Hanya Bekerjasama Dengan Syarikat Black G

Bercuti Di Cameron Highlands Selepas Pkp



5 Negara Asia Yang Sedang Mengalami Gelombang Kedua Covid 19

Info Dan Sinopsis Drama 7 Hari Mencintaiku 2 Slot Akasia

1 Julai 2020 Tarikh Tamatnya Kebebasan Hong Kong

Keputusan Kedudukan Dan Markah Peserta Konsert Suara Viral Astro 2020 Minggu 3

Sejarah dan Asal Usul Durian Musang King


Umno Tetap Meluat Bersatu

Bunga Durian Orang Sarawak Dan Indonesia Cukup Suka Dibuat Sajian Sayur

Lirik Lagu Kucaimars Mudah Bagimu

Resepi Briyani Tuna Maldives Yam Tengku Temenggong Perlis Dah Cuba Baru Tahu

Cara Masak Sup Ayam Sihat Menggunakan Pressure Cooker

Coretan Interpretzz Dicuri