Penduduk Felda Jengka 7 Menyanjung Tinggi Sikap Kemesraan Shahaniza Menyantuni Anak Oku Di Kampung Itu Baru Baru Ini

MARAN: Rata-rata penduduk Felda Jengka 7 yang ditemui disini menyanjung tinggi sikap dan kemesraan yang ditunjukkan oleh Penyelaras DUN Chenor, Datuk Seri Shahaniza Shamsuddin Ketika menyantuni seorang anak Orang Kurang Upaya (OKU), Mohammad Amirul Syafiq Badrol Hisham, 27, di kampung itu baru-baru ini.
Walau pun OKU, Amirul yang masih bersedih kerana kehilangan neneknya yang meninggal dunia baru-baru ini memang cukup mengkagumi ketokohan Shahaniza yang dipanggil 'Dato Ha'.
Semua orang kampung tahu betapa Amirul, biar pun cacat namun cukup teruja dengan kewibaan 'Tok Ha' sejak sekian lamanya.
Tak lekang dibibirnya menyebut nama Ketua UMNO Bahagian Maran itu, biar pun jarang-rang dapat bertemu beliau.
Namun, kehadiran Shahaniza yang memenuhi undangan Sek Men Jengka 6 ke Majlis Solat Hajat calon-calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di Masjid Al-Falah Jengka 7 pada Jumaat telah diambil peluang terbaik oleh Amirul untuk bertema beliau.
"Allah hadirkan satu pertemuan yang sangat memberi makna kepada saya. Seawal saya melangkah masuk, Amirul anak istimewa, OKU terus memanggil saya, 'Dato’ Ha!'.
"Setiap kali saya bercakap, dia tepuk tangan dan bersorak kecil, “Hidup Dato’ Ha! Pahang 1st!”. Saya senyum… tapi jauh di sudut hati, saya tersentuh", katanya.
Menurut Shahaniza, terkadang manusia yang paling ikhlas menghargai kita adalah mereka yang tidak meminta apa-apa… Hanya hadir dengan hati yang bersih, penuh kasih dan semangat.
"Waktu makan, Amirul datang dekat dan sekali lagi sebut Hidup Dato Ha! Saya jawab, Hidup Amirul! Kami sama-sama ketawa.
"Saya ajak dia bergambar, saya hulur sikit belanja untuk menggembirakan hatinya.
Sebelum saya balik, dia siap hantar saya sampai ke pintu kereta, seperti sahabat lama yang tak mahu melepaskan.
"Dan sebelum saya melangkah pergi, sempat saya minta Amirul doakan saya. Doa orang-orang istimewa seperti dia… mungkin itulah doa yang paling cepat sampai ke langit," kata Shahaniza mengulas berkenaan pertemuan beliau dengan Amirul baru-baru ni
Menurut Shahaniza, dalam hidup dan perjuangan ini, momen beginilah yang buat saya sedar bahawa nilai kasih sayang, perhatian, dan kemanusiaan itu lebih besar daripada apa pun jawatan atau gelaran.
Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Amirul.
"Hari saya semalam jadi lebih bermakna kerana awak," tambahnya. #PahangDaily
http://www.pahangdaily.blogspot.com
Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :
http://pahangdaily.blogspot.com/2025/11/penduduk-felda-jengka-7-menyanjung.html