Pelajar Melayu Di Jepun Ni Bagi 25 Sebab Sbb Dia Takmo Blk Malaysia 19 Paling Kelakar




Terkadang ada kenalan bertanya nak duk Jepun sampai bila.. Apa plan lepas grad? Nak kerja dekat mana? ‘Baliklah cepat’.. bila aku jawab taknak balik Malaysia nak stay Jepun lama sebab sini best, ramai yg suka menyindir aku ‘lupa daratan’ , ‘tak rindu keluarga’ , ‘lupa kawan’ , ‘bajet da jadi org jepun’ , ‘duk negara maju dah tak pandang kampung’ etc..

Biarlah aku berterus-terang. Jujur, aku memang takde jawapan untuk sindiran2 ni, cuma nk ajak korang berkhayal seketika. Cuba bayangkan apa perasaan korang kalau kehidupan korang hari-hari mcm bawah ni :

01 – Setiap kali korg membeli-belah korang disambut dengan kata2 ‘selamat datang, terima kasih kerana datang’ beserta senyuman..

02 – Setiap kali sudah membeli-belah walaupun sebiji gula2 korang dihargai dengan kata2 ‘terima kasih sila datang lagi’ bermula dari pekerja di kaunter, pengemop lantai, hinggalah tukang buang sampah di luar kedai ..

03 – Korang bawak sekeping rm100 ke kedai runcit nak beli aiskrim sebatang, bila nak bayar korang tak perlu risau kena suruh dengan cashier pergi pecah duit dulu tempat lain atau risau kena buat muka dengan cashier ni sebab menyusahkan dia nak bagi baki..korang boleh bayar aiskrim yang berharga 50sen tu dengan sekeping rm100, siap bayar dia terima kasih, senyum lagi kt korang..

04 – Kalau korang tengah beratur ada urusan atau membeli belah, korang tak perlu risau langsung barisan kena potong begitu jugak masa tengah beratur jam di jalan raya, takkan ada pemandu terencat yg kononnya ‘aku sorang lah yg nak cepat sampai’ pakai line kecemasan potong barisan..

05 – Tiap kali ada org buat salah sekecil mana sekalipun dia ni akan terus mintak maaf dengan badan, kepala sekali ditundukkan walhal kesalahan tu adakalanya kita yg salah..

06 – pintu rumah korang tak perlu geriji, tak perlu kunci, apatah lagi CCTV, korg boleh tinggalkan harta karun emas berselerak di ruang tamu/ bilik sepanjang tahun sambil bercuti ke Europe sebulan dua bulan atau setahun tanpa perlu risau hilang dicuri rumah masuk penyamun..

07 – Tiap kali korang berjanji dengan orang sekeliling korang tak perlu kalkulator nak congak waktu nak sampai samada lewat sejam, atau sejam selepas waktu yg dijanjikan tu sebab partner korang memang akan sampai sharp on time/punctual dengan kadar kelewatan serendah 0.000001 saat

08 – Korang tak perlu pikir pasal masa tiap kali nak travel or keluar dating dengan awek kalau naik public transport sebab transport mmg akan punctual dengan jadual masa..

09 – Korang boleh sampai ke seluruh pelusuk hujung tanah mana sekalipun dengan hanya naik train..

10 – Korang nk buang sampah tapi tong sampah takde, sampah keliling pun takde so korg akan rasa segan nak buang sampah merata n secara automatic persekitaran korg akan bersih n terjaga..

11 – Di jalan raya, time korang tengah drive tiap kali ada kereta dari jalan lain nk masuk depan & bila korang bagi laluan driver tu kasi lampu emergency sepintas lalu n tak pernah hiraukan budi baik korang (signal terima kasih)

12 – Tiap kali korang di satu simpang nk keluar jalan lain, korg tak perlu rush nak tekan pedal minyak nak cepat sebab kejap je akan ada kereta yg bagi korang masuk line tanda masyarakat keliling korang yg prihatin & suka mengalah..

13 – Korang masuk tandas awam mana2 pun bersih, kadang2 bersih sangat sampai korang was-was itu tandas atau surau ?

14 – Tiap kali mengidam nak beli sesuatu, korang boleh goyang kaki dalam bilik, boleh beli/bid hampir kesemua barang secara online tanpa perlu risau dikencing scammer/penipu/penyangak, dan barang yang dipesan akan sampai terus di rumah sehari atau dua hari selepas pembayaran..

15 – Korang tak perlu pergi ke banyak tempat nk bayar bil2 rumah, insurans kereta, nak beli tiket bas, tiket jet nak gi umrah ke, nak post barang, cukuplah sekali ke convenient store, kedai serbaneka je (cth : 7eleven, KK) semua boleh setel kat situ..

16 – Korang boleh chill wat lek wat pis je kalau ada barang berharga (wallet etc) tercicir, tak perlu gelabah sangat sebab chance korang nk jumpa balik di tempat terjatuh / balai polis tu tinggi ..

17 – Korang boleh pegang duit banyak2 dalam wallet, pakai n bawak gajet2 or perhiasan mahal dengan selambe je ke sana sini tanpa risau disamun..

18 – Korang boleh keluar jalan sorang2 tengah malam buta nak tenang pikiran time putus cinta ke tanpa pikir panjang soal keselamatan yakni risau dengan penjenayah perompak pembunuh perogol mahupun peliwat..

19 – Korang bebas buat apa saja aktiviti/benda pelik di tempat awam tanpa risau aksi korang dirakam orang lain dan diviralkan di fb kerana masyarakat keliling korang bukan keyboard warrior dan memang jenis tak hiraukan orang lain ..

20 – Bagi yg biker n ada helmet mahal2 macam Shoei, Arai, Barai ke korang tak perlu susah2 angkut ke sana sini helmet tu takut hilang dicuri letak je di motor pastu tinggallah berapa puluh tahun sekalipun nescaya takkan berganjak dari tempat asal tu..

21 – Korang tak perlu risau terkena darah tinggi sebab tekanan perasaan ketika main game online sebab internet sangat laju selaju-laju-laju-lajunyee selaju jet snack Apollo tak kira celah semak mana korang duduk..

22 – Kuga tak perlu risau kena darah tinggi sebab tertekan tengok gelagat menteri korang sebab dorg memang hati bersih bagai air yang jernih di dalam bekas yang berdebu zahirnya kuturan itu terlihat kesucian yang terlindung jua… eh ni lagu !

23 – Korang bebas berselfie tanpa dikecam………….. hm.

24 – Last sekali, bayangkan korang dapat jadi orang paling power bahasa inggeris walaupon english SPM korang dulu fail teruk E+, beza nasi dengan nation pon tak tau, tapi korang lah yang paling power sekali fuhh perasaan ni yg paling win ..

Tu baru sikit, nak bagi semua situasi memang takkan habis nak ditulis. Pernah ada yg kata kt aku malaysian2 yg taknak balik & memilih nak duk lama tempat orang ni dorg dah lupakan negara sendiri, atau alasan lain yg masuk akal sikit sebab nk menikmati keseronokan 4 musim. Sebenarnya pada aku bukanlah benda tu yg buat kami perantau2 ni taknak balik ke tanah air, tapi segala-galanya soal keamanan, kesejahteraan & kesenangan dalam meneruskan kehidupan seharian. Kalau di Malaysia sekarang situasi sangat tenat esp politik, ekonomi, jenayah..tak hairanlah mereka2 ni nk kena halau dulu baru pandai nak balik.

Aku kalau diberi pilihan aku pilih untuk stay selama yg boleh kat negara matahari terbit ni bukan sebab aku tak rindukan Malaysia, bukan sebab tak rindukan keluarga, bukan sebab lupakan member, tapi sebab hidup di Malaysia tanah air sendiri sekarang ni ibarat warga asing yg di anaktirikan kerajaan, sangat membebankan, bermacam masalah. Pun begitu, aku terpaksa balik jugak tahun depan. Malaysia pada aku walaupun tanpa 4 musim, kalau kehidupannya seharmoni waktu kecilku dulu. - sehinggit

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://wwwberita-semasa.blogspot.com/2020/05/pelajar-melayu-di-jepun-ni-bagi-25.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
10 Bandar Paling Bahagia Di Malaysia 2019

10 Bandar Paling Bahagia Di Malaysia 2019

papar berkaitan - pada 3/6/2020 - jumlah : 103 hits
10 Bandar Paling Bahagia Di Malaysia 2019 diraikan setiap tahun di seluruh dunia pada 20 Mac Sambutan ini bertujuan mengiktiraf hubung kait di antara keseimbangan pembangunan fizikal sosial dan alam sekitar ke arah kebahagiaan dan kesejahte...
Ebit Lew Berhasrat Buka 10 Pasaraya Paling Murah Di Malaysia

Ebit Lew Berhasrat Buka 10 Pasaraya Paling Murah Di Malaysia

papar berkaitan - pada 3/6/2020 - jumlah : 69 hits
Bila sebut tentang seseorang yang suka hulurkan bantuan tanpa mengira penat pasti kita akan terbayang seorang pendakwah bebas bernama Ebit Lew Rakyat Malaysia amat menyokong dan menyenangi apa yang dilakukan oleh Ebit Lew walaupun menghadap...
26 Menu Hari Raya Paling Popular Di Malaysia

26 Menu Hari Raya Paling Popular Di Malaysia

papar berkaitan - pada 22/5/2020 - jumlah : 115 hits
26 Menu Hari Raya Paling Popular di Malaysia Hari Raya kian menjelang tiba Saban tahun umat Islam akan meraikan dua perayaan utama iaitu Hari Raya Aidilfitri dan juga Hari Raya Aidiladha Bagi memeriahkan suasana hari raya ini pelbagai juada...
12 000 Unit Surface Go 2 Diedarkan Kepada Pelajar Sekolah Di Shibuya Jepun

12 000 Unit Surface Go 2 Diedarkan Kepada Pelajar Sekolah Di Shibuya Jepun

papar berkaitan - pada 19/5/2020 - jumlah : 110 hits
Microsoft Surface Go 2 baru sahaja dilancarkan pada dua minggu lepas Ia mengekalkan rekaan asal dengan bezel yang lebih nipis memberikan prestasi 64 lebih baik kekal menyokong Surface Pen dan masih dijual pada harga berpatutan Tablet hibrid...
Kkm Belum Terima Maklumat 10 Pelajar Malaysia Di Sudan Dijangkitii Covid 19

Kkm Belum Terima Maklumat 10 Pelajar Malaysia Di Sudan Dijangkitii Covid 19

papar berkaitan - pada 19/5/2020 - jumlah : 76 hits
Pihak Kementerian Kesihatan setakat ini belum menerima sebarang maklumat terperinci berkenaan kenyataan 10 pelajar Malaysia di Khartoum Sudan yang didakwa dijangkiti COVID 19 Respon tersebut dinyatakan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr...
Dua Pelajar Malaysia Ini Bakal Melanjutkan Pengajian Sarjana Di Kolej Harvard Tahniah

Dua Pelajar Malaysia Ini Bakal Melanjutkan Pengajian Sarjana Di Kolej Harvard Tahniah

papar berkaitan - pada 21/5/2020 - jumlah : 109 hits
Aqil dan Zad akan menjadi sebahagian daripada kelas sarjana bagi universiti ternama itu bagi tahun 2024 small Cover image via Twitter lapetitemaligne span span amp Bloomberg span span small Dua orang pelajar Malaysia bakal menuju ke Harvard...
Pelajar Malaysia Yang Mahu Kembali Ke Indonesia Perlu Patuhi Prosedur Kesihatan

Pelajar Malaysia Yang Mahu Kembali Ke Indonesia Perlu Patuhi Prosedur Kesihatan

papar berkaitan - pada 29/5/2020 - jumlah : 78 hits
Jakarta Pelajar perubatan Malaysia yang pulang ke tanah air dan perlu kembali ke Indonesia untuk menduduki Ujian Kompetensi Mahasiswa Program Profesi Dokter perlu mematuhi prosedur kesihatan ketat yang ditetapkan termasuk memiliki sijil kes...
Lagu Paling Popular Tahun 1992 Di Malaysia

Lagu Paling Popular Tahun 1992 Di Malaysia

papar berkaitan - pada 4/6/2020 - jumlah : 94 hits
GALAKSI VIRAL Tahun 1992 masih merupakan tahun kegemilangan Ratu Rock Ella kerana album beliau berjudul 30110 menjadi album paling laris tahun 1992 Anggaran jualan album ini ialah lebih 300 000 unit Oleh itu secara tidak rasmi ianya turut m...
Panduan Mabuk Di Jepun Vs Malaysia

Panduan Mabuk Di Jepun Vs Malaysia

papar berkaitan - pada 2/6/2020 - jumlah : 66 hits
Saya kongsikan pengalaman melihat bagaimana Kerajaan Jepun menguruskan gaya hidup minum arak di Jepun Mudah mudahan kita di Malaysia boleh belajar dan tambah baik Jepun dan arak adalah sangat sinonim Hampir semua pesta akan ada arak Samada ...
Detik Detik Penangkapan Artis Hana Hanifah Terkait Dugaan Prostitusi Di Medan

2 Kali Ahli Ahli Parlimen Ph Gigit Jari Hari Ini Kenapa

Wanita Pkr Kecam Kenyataan Gelap Pakai Bedak Azeez

Bahana Membawang Di Tempat Kerja Wanita Mati Dicekik Dan Ditikam

Budak Lemas Jatuh Kolam Ketika Tunggu Ibu Temuduga

Rm1 5 Bilion Logistics Hub In Johor Confirmed By Sanichi And The Partner Is Pdz

Dia Nak Keluarkan Kenyataan Apa Apa Ke Lantak Dialah Lufya Omar Tampil Buka Mulut Isu Cerai

3 Perkara Allah Sembunyikan



Info Dan Sinopsis Drama Syurga Untukmu Slot Samarinda

5 Gereja Yang Dahulunya Merupakan Masjid

Resepi Kek Mentega Brownie Brownie Butter Cake Paling Lembut dan Gebu

Resepi Popia Pepero Kegemaran Ramai

Resepi Kek Keju Tom Jerry Tom Jerry Cheesecake Viral


Kembali Kepada Allah Tatkala Ujian Melanda

Ahli Parlimen Cadang Tubuh Rci Siasat Dakwaan Salah Laku Th

16 Breathtaking Diy Summer Decor Ideas Inspired By Nature

Mensos Juliari Turut Awasi Langsung Proses Rekrutmen Pejabat Eselon I Dan Ii

Epidemiolog Ugm Ingatkan Pembukaan Bioskop Harus Dibarengi Protokol Kesehatan Ketat

Soal Rencana Tim Pemburu Koruptor Komisi Iii Ingatkan Integritas Aparat