Pasangan Eur Usd Dolar Semakin Lemah Manakala Euro Kembali Pulih Memaksa Pelabur Tertanya Tanya Sama Ada Mata Wang ItuBerikutan keputusan dagangan Jumaat, mata wang AS menunjukkan penurunan satu hari yang paling kukuh sejak November 2015. Indeks USD kehilangan hampir 2%, jatuh kepada 110.60 mata.
Permintaan untuk dolar sebagai aset perlindungan telah menjejaskan harapan pelabur untuk kebangkitan awal ekonomi kedua terbesar dunia itu.
Pada hari bekerja terakhir minggu sebelumnya, terdapat laporan bahawa China akan membuat perubahan ketara pada dasarnya mengenai COVID-19 dalam tempoh beberapa bulan akan datang.
Khususnya, akhbar The Wall Street Journal menulis, memetik beberapa sumber, bahawa Zeng Guang, bekas ahli epidemiologi terkemuka di Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit China Republik Rakyat China, berkata bahawa perubahan ketara dalam pendekatan pihak berkuasa China kepada pandemik coronavirus dijangka pada tahun 2023.
Menjejaki peningkatan dalam sentimen risiko, penunjuk utama Wall Street meningkat sebanyak 1.3-1.4% pada hari Jumaat.
Peningkatan dalam saham dan penurunan dalam dolar AS disokong oleh data pekerjaan AS untuk Oktober, menunjukkan bahawa pasaran buruh kekal kukuh, tetapi telah mula kehilangan momentum untuk pertumbuhan.
Oleh itu, bilangan pekerjaan dalam ekonomi Amerika meningkat sebanyak 261,000 bulan lepas. Kadar kenaikan dalam penunjuk itu perlahan berbanding 315,000 pada September dan sememangnya yang paling rendah sejak Disember 2020, walaupun ia melebihi ramalan pakar pada tahap 200,000.
Purata gaji setiap jam dalam sektor swasta AS meningkat sebanyak 0.4% berbanding bulan sebelumnya dan sebanyak 4.7% tahun ke tahun. Pada masa yang sama, kenaikan dalam tempoh bulanan dipercepatkan berbanding 0.3% pada bulan September, dan dari segi tahunan ia perlahan daripada 5%.
Pengangguran di negara ini meningkat kepada 3.7% pada bulan Oktober daripada 3.5% pada bulan September.

"Data pasaran buruh Oktober adalah purata keemasan - tidak cukup lemah untuk membayangkan kemelesetan yang akan berlaku dalam ekonomi AS, tetapi juga tidak cukup kuat untuk memberi isyarat kepada Fed tentang keperluan untuk kenaikan yang lebih ketara dalam kadar utama," pakar strategi State Street berkata.
"Beberapa butiran laporan, termasuk peningkatan pengangguran dan penurunan dalam tahap penyertaan dalam tenaga buruh (dari 62.3 kepada 62.2%), mencadangkan bahawa pasaran buruh telah mula lemah, dan ini, seterusnya, menunjukkan bahawa pengetatan dasar Fed mula berfungsi," tambah mereka.
Peserta pasaran mengambil data bulan Oktober mengenai pekerjaan AS sebagai isyarat bahawa Rizab Persekutuan mungkin memperlahankan kadar kenaikan kadar masa depan.
Kadar akhir Fed, atau tahap di mana ia akan memuncak, jatuh kepada 5.09% lewat pada hari Jumaat, daripada kira-kira 5.2% sejurus sebelum pelepasan pasaran buruh AS.
Akibatnya, dolar berada di bawah tekanan jualan yang kuat, yang membantu pasangan EUR/USD itu menamatkan minggu lalu dengan positif. Ia melonjak lebih daripada 200 mata daripada paras penutup sebelumnya iaitu 0.9750.
Pada permulaan minggu baharu, dolar AS meningkat hampir 0.5%, pulih ke kawasan di atas 111.00 mata.
Ini berlaku selepas Beijing mengesahkan komitmennya terhadap dasar toleransi sifar untuk COVID-19.
Pada hujung minggu, pegawai kesihatan China berkata mereka akan terus bertindak balas secara dinamik terhadap kes jangkitan coronavirus, tanpa memberi sebarang isyarat tentang niat mereka untuk melemahkan langkah kuarantin.
Akibat ekonomi dasar China untuk memerangi COVID-19 digambarkan dalam data perdagangan China yang diterbitkan pada hari Isnin, yang menunjukkan bahawa eksport dan import merosot secara tidak dijangka pada Oktober, yang merupakan penurunan serentak pertama sejak Mei 2020.

Selain itu, Beijing melaporkan sejumlah 5,496 kes koronavirus yang dikesan pada 6 November. Ini merupakan peningkatan harian tertinggi sejak 2 Mei, apabila langkah kuarantin yang ketat diperkenalkan di negara itu.
Di tengah-tengah selera risiko yang semakin lemah, niaga hadapan pada indeks saham utama AS didagangkan turun 0.5-0.7%, dan pasangan mata wang EUR/USD merosot ke paras terendah tempatan sekitar 0.9900-0.9930.
Walau bagaimanapun, dolar AS dengan cepat kehilangan momentum kenaikan harga, manakala niaga hadapan Wall Street dan pasangan mata wang EUR/USD kembali ke wilayah positif.
Nampaknya, peserta pasaran masih berharap pihak berkuasa China akan melonggarkan sekatan, walaupun terdapat peningkatan dalam jumlah kes baharu koronavirus.
Di samping itu, pengeluaran perindustrian di Jerman mengejutkan kami dengan menunjukkan pertumbuhan.
Jumlah pengeluaran perindustrian pada bulan September dalam ekonomi terbesar zon euro berkembang sebanyak 0.6% pada asas bulanan, yang sememangnya adalah lebih daripada pertumbuhan yang dijangkakan sebanyak 0.2% dan jauh lebih baik berbanding kejatuhan 1.2% pada bulan sebelumnya.
Laporan berasingan menunjukkan bahawa semangat pelabur di zon euro bertambah baik pada bulan November, buat pertama kali dalam tiga bulan, mencerminkan harapan bahawa kejatuhan harga tenaga akan menghalang catuan penggunaan gas dalam blok musim sejuk ini.
Indeks keyakinan pelabur Sentix di zon euro meningkat kepada -30.9 mata pada November daripada -38.3 mata pada Oktober. Indeks itu pulih daripada paras terendah sejak Mac 2020.

Data ini membenarkan euro meneruskan dinamik positif dan meningkat di atas pariti dengan dolar.
Dengan ketiadaan keluaran makroekonomi penting dari Amerika Syarikat, minat pelabur terhadap risiko terus memberi tekanan kepada mata wang AS sebagai aset perlindungan.
Indeks saham utama AS kebanyakannya meningkat pada hari Isnin.
Sementara itu, indeks USD jatuh ke paras terendah berbilang hari dan kembali ke kawasan 110.
Faktor makro terus memihak kepada pertumbuhan dolar, dan pembetulan terutamanya berkaitan dengan acara yang disebabkan oleh pemampatan kedudukan, menurut penganalisis ING. Mereka menjangkakan dolar akan mengukuh semula dalam tempoh masa terdekat, tetapi menunjukkan bahawa terdapat dua acara risiko utama untuk mata wang AS minggu ini: laporan CPI Oktober dan pilihan raya pertengahan penggal AS.
"Perhatian utama akan tertumpu pada perubahan bulanan dalam indeks harga pengguna asas, yang kami jangkakan sebanyak 0.5%, yang mana adalah sepadan dengan konsensus. Ini akan menunjukkan kestabilan selanjutnya tekanan harga asas dan mungkin menghalang pasaran daripada meninggalkan sepenuhnya. satu lagi kenaikan kadar Fed sebanyak 75 mata asas pada bulan Disember, yang akhirnya akan menyediakan asas kepada dolar. Bagaimanapun, petunjuk di bawah konsensus mungkin memaksa kami untuk mempertimbangkan semula jangkaan untuk kadar ke arah pendekatan yang lembut," kata penganalisis ING.
"Bagi pilihan raya pertengahan penggal di Amerika Syarikat, risiko yang lebih besar untuk dolar ialah Republikan akan menguasai kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Negara, yang bermakna ketidakupayaan pentadbiran Amerika untuk memberikan sokongan fiskal dalam ekonomi. "Pembahagian Kongres (kawalan Dewan Perwakilan akan diserahkan kepada Republikan) mungkin terutamanya pengukuhan dalam harga, dan akibat untuk dolar mungkin agak terhad," tambah mereka.
"Kami menjangkakan lebih banyak volatiliti dalam pasaran pertukaran asing minggu ini, tetapi kami kekal yakin pada dolar dalam tempoh terdekat dan meramalkan bahawa pada minggu-minggu akan datang USD akan meningkat melebihi 113.00," kata ING.

Ahli ekonomi HSBC percaya bahawa dolar masih mempunyai beberapa potensi pertumbuhan sehingga akhir tahun, tetapi laluan ini kekal bergantung kepada data.
"Kami masih percaya bahawa dolar masih mempunyai beberapa potensi pertumbuhan sehingga akhir tahun, berdasarkan tiga faktor: dasar agresif Fed, pertumbuhan global yang perlahan dan penghindaran risiko. Namun begitu, laluan ini kekal bergantung kepada data, jadi untuk lantunan semula dolar AS, data inflasi mungkin diperlukan, mencukupi untuk kenaikan kadar tambahan Fed, manakala data yang mengesahkan kebimbangan mengenai risiko kemelesetan boleh menyebabkan pengunduran daripada risiko, yang akan menjejaskan mata wang AS yang selamat," kata mereka.
Setelah mencapai tahap tertinggi dalam tempoh beberapa dekad pada 114.10 pada akhir bulan September, indeks USD sejak itu berada dalam julat dagangan yang agak kecil antara 110 dan 113, kata pakar strategi Westpac, yang percaya bahawa dolar telah melepasi kemuncaknya.
"Jangkaan dan risiko yang berkaitan dengan inflasi terus menentukan indeks USD untuk bergerak dalam julat; walaupun pada bulan lepas peserta pasaran semakin bimbang tentang akibat daripada dasar keras bank pusat AS untuk ekonomi negara dan, dengan itu, keyakinan yang semakin meningkat bahawa kemuncak kadar faedah di Amerika Syarikat sudah hampir," kata mereka.
"Walaupun hala tuju ekonomi dan, sewajarnya, inflasi pengguna di Amerika Syarikat adalah jelas, pasaran masih bimbang untuk mengambil risiko, terutamanya semasa Fed mengekalkan kedudukan agresif, yang sekali lagi ditunjukkan minggu lalu oleh Pengerusi Fed Jerome Powell . Kami percaya bahawa keadaan tidak akan berubah sehingga penghujung tahun. Bagaimanapun, tahun depan berkemungkinan sangat berbeza. Kami berpendapat bahawa USD akan jatuh dari kawasan 113 kepada 103 menjelang akhir tahun 2023," kata penganalisis.
Westpac menjangkakan bahawa menjelang akhir tahun depan, pasangan mata wang EUR/USD akan pulih kepada 1.0700.
"Ramalan kami adalah berdasarkan penghapusan risiko penurunan yang berkaitan dengan bekalan tenaga Eropah, memandangkan kemudahan penyimpanan gas di benua kebanyakannya penuh sebelum musim sejuk, dan infrastruktur yang diperlukan untuk menambah rizab sehingga tahun 2023 telah pun diwujudkan. Kami menjangkakan pasangan mata wang EUR/USD untuk meningkat kepada 1.0700 menjelang akhir tahun 2023. Jika cuaca musim sejuk ternyata menggalakkan, kerana pasaran semakin mengesyaki, maka risiko menaik untuk euro mungkin meningkat pada tahun baharu," kata bank itu.

Tinjauan kadar faedah Fed bukan sahaja bergantung pada data inflasi Amerika Syarikat hari Khamis, tetapi sama ada euro berakhir minggu ini lebih tinggi berhampiran paras tertinggi tiga bulan berhampiran AS$1.02 atau kembali ke paras terendah minggu lepas hanya di bawah AS$0.98.
"Kami tidak begitu memahami mengapa sukar bagi pasaran untuk menerima cadangan bahawa senario ini bukan kitaran biasa. Ia tidak mengambil masa yang lama untuk menyedari bahawa Fed tidak pernah menghentikan kitaran pengetatan di bawah inflasi teras pada asas tahunan. Mengapa kejutan inflasi terburuk dalam beberapa dekad kebelakangan ini berbeza," kata penganalisis TD Securities.
"Kami menjangkakan indeks harga pengguna teras di AS untuk Oktober ialah 0.4% m/m (ramalan konsensus pada catatan 0.5%). Kami percaya bahawa kami perlu melihat sekurang-kurangnya dua, tetapi mungkin tiga bulan momentum utama yang perlahan sebelum pasaran boleh diyakinkan dengan andaian bahawa anggaran semasa kadar akhir Fed sekurang-kurangnya hampir betul," tambah mereka.
Ramalan FOMC September menunjukkan bahawa kadar faedah di AS boleh mencapai 4.5% menjelang akhir tahun ini dan 4.75% pada awal tahun 2023, tetapi sidang akhbar oleh Powell minggu lepas membuatkan pasaran berfikir bahawa kemungkinan puncak dalam dana persekutuan kadar berada di suatu tempat di atas paras 5%.
Ini mengukuhkan dolar dan memberi tekanan kepada euro pada minggu lepas, dan jika kita mengandaikan bahawa sebarang keputusan inflasi AS yang lebih kuat daripada jangkaan pada hari Khamis akan menyumbang kepada kesinambungan semula spekulasi seperti ini, ia akan mewujudkan risiko untuk pemulihan semasa untuk pasangan EUR/USD.
"Memandangkan momentum MACD mingguan telah pun bergerak lebih tinggi, ini menunjukkan prospek untuk pemulihan yang lebih mendalam. Melebihi tahap 0.9999 menambah kecenderungan kepada pendapat ini dan mungkin membenarkan pasangan mata wang EUR/USD kembali ke paras tertinggi baru-baru ini iaitu 1.0095," ahli strategi Credit Suisse berkata.
"Melebihi 1.0095, rintangan berada di kawasan 1.0198-1.0201, di mana tahap tinggi September dan 23.6% pembetulan aliran menurun 2021-2022 berada. Sokongan pada mulanya diperhatikan pada tahap 0.9898, dan kemudian - di kawasan 0.9886-0.9883, berhampiran dengan purata pergerakan 13 dan 55 hari melepasi. Di bawah, penurunan kepada 0.9840 mungkin, kemudian kepada 0.9796," kata mereka.
The material has been provided by InstaForex Company - www.instaforex.com

Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://jomforex2u.blogspot.com/2022/11/pasangan-eurusd-dolar-semakin-lemah.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
3 November 2022 Analisis Teknikal Urusniaga Harian Dan Pelan Dagangan Pasangan Mata Wang Eur Usd

3 November 2022 Analisis Teknikal Urusniaga Harian Dan Pelan Dagangan Pasangan Mata Wang Eur Usd

papar berkaitan - pada 4/11/2022 - jumlah : 133 hits
Untuk dagangan jangka sederhana pasangan mata wang EUR USD ini dilihat baru sahaja mencapai paras harga sekitar 0 9600 yang tidak pernah dilawati sejak 2002 Itulah sebabnya beberapa pemulihan kenaikkan telah ditunjukkan baru baru ini teruta...
Euro Berada Dalam Aliran Yang Diinginkan Namun Dolar Masih Dalam Senario Ketidakpastian Kenaikan Eur Usd Didorong Oleh

Euro Berada Dalam Aliran Yang Diinginkan Namun Dolar Masih Dalam Senario Ketidakpastian Kenaikan Eur Usd Didorong Oleh

papar berkaitan - pada 27/10/2022 - jumlah : 86 hits
Euro terus menggembirakan peminatnya Sepanjang empat sesi dagangan yang lalu ia telah meningkat hampir 2 berbanding dolar AS Mata wang tunggal itu mengukuh berbanding rakan sejawatannya dari Amerika sebanyak 0 9 hanya pada Selasa Pasangan m...
Analisis Teknikal Pasangan Mata Wang Gbp Usd Untuk 03 November 2022

Analisis Teknikal Pasangan Mata Wang Gbp Usd Untuk 03 November 2022

papar berkaitan - pada 4/11/2022 - jumlah : 96 hits
Gambaran Keseluruhan Kini dalam fasa ketidakpastian jangka pendek untuk pasangan mata wang GBP USD Dalam kes seperti ini anda boleh memilih perdagangan ke arah aliran asas pada pasangan mata wang GBP USD Selagi anda berada di atas sokongan ...
Pasangan Mata Wang Eur Jpy Mengumpul Tenaga Kenaikkan Harga Di Bawah Rintangan Utama 147 50

Pasangan Mata Wang Eur Jpy Mengumpul Tenaga Kenaikkan Harga Di Bawah Rintangan Utama 147 50

papar berkaitan - pada 1/11/2022 - jumlah : 148 hits
Pasangan mata wang EUR JPY gagal membentuk tahap tinggi baru yang lebih tinggi dan kini didagangkan pada 147 17 di bawah tahap tinggi hari ini Ia diniagakan mendatar dalam dagangan jangka pendek itulah sebabnya kita perlu menunggu isyarat d...
Pasangan Mata Wang Usd Cad Menyatakan Isyarat Penjualan Yang Kuat

Pasangan Mata Wang Usd Cad Menyatakan Isyarat Penjualan Yang Kuat

papar berkaitan - pada 28/10/2022 - jumlah : 188 hits
Halangan Penurunan Pasangan Mata Wang USD CAD Terletak pada Tahap 1 3503 Seperti yang anda boleh lihat pada carta 1 Jam pasangan mata wang ini telah diniagakan lemah di bawah garis aliran menaik sekaligus menandakan bahawa ayunan lebih ting...
Eur Usd Setiap Hari Adalah Ujian Euro Berpotensi Untuk Jatuh Ke Dalam Keputusasaan Sekali Lagi Jika Powell Mencetuskan

Eur Usd Setiap Hari Adalah Ujian Euro Berpotensi Untuk Jatuh Ke Dalam Keputusasaan Sekali Lagi Jika Powell Mencetuskan

papar berkaitan - pada 2/11/2022 - jumlah : 66 hits
Pada hari Isnin pasangan mata wang utama kehilangan 80 mata berakhir di sekitar 0 9885 dan menjejaki kemerosotan sentimen pasaran pada awal minggu baharu Indikator utama Wall Street mengakhiri sesi hari Isnin dalam warna merah Khususnya S P...
3 November 2022 Kajian Semula Teknikal Harian Pasangan Eur Usd Dan Peluang Dagangan

3 November 2022 Kajian Semula Teknikal Harian Pasangan Eur Usd Dan Peluang Dagangan

papar berkaitan - pada 4/11/2022 - jumlah : 137 hits
Tahap harga sekitar 1 1700 telah mengekalkan harga untuk jangka masa yang singkat sebelum satu lagi penurunan harga berlaku ke arah 1 1200 Tidak lama selepas itu zon harga sekitar 1 1500 telah menggunakan tekanan JUAL yang ketara apabila Ke...
Pasangan Mata Wang Ini Diniagakan Dengan Aliran Menaik Yang Sangat Kuat Susulan Inflasi As Yang Lebih Rendah

Pasangan Mata Wang Ini Diniagakan Dengan Aliran Menaik Yang Sangat Kuat Susulan Inflasi As Yang Lebih Rendah

papar berkaitan - pada 11/11/2022 - jumlah : 69 hits
Pasangan mata wang EUR USD melanjutkan kenaikan sejurus selepas penerbitan data inflasi AS Harga bertukar kepada menaik dan memadamkan kerugian terkini apabila Indeks Dolar melemah Penurunan selanjutnya dalam DXY sepatutnya memaksa dolar ke...
Eur Usd Pembalikan Menaik Di Atas Tahap 1 0091

Eur Usd Pembalikan Menaik Di Atas Tahap 1 0091

papar berkaitan - pada 10/11/2022 - jumlah : 61 hits
Pembeli Kukuh EUR USD Pasangan mata wang EUR USD melonjak lebih tinggi selepas gagal untuk menstabil di bawah garis aliran menurun dalam percubaan terakhirnya Menembusi di atas garis aliran menurun telah menandakan bahawa pergerakan menurun...
Public Bank Customer Service Hotline Contact Number Branch

Fenomena Pencahayaan Di Dasar Lautan Suatu Penjelasan Dari Sudut Fizik

6 Cara Merawat Kelenjar Getah Bening Agar Tetap Sehat Dan Terhindar Dari Kanker Ini Penting

Komited Dengan Visi Better Life For All Lg Electronics Sertai Re100

Senarai Ranking Mrsm Terbaik 2023

Telefilem Tiga Lima

Kajiman Iblis Terkejam Penagih Janji Sinopsis Trailer

A Warning Keras Untuk Ust Muhib Chouli From Malaysia Dari Doktor RakibInfo Penuh Program I Can See Your Voice Malaysia 2023 ICSYVMY Musim 6

5 Realiti Sebenar Bekerja Dalam Industri Kreatif di Malaysia

5 Spesis Ikan Tuna Terbesar di Dunia

Info Dan Sinopsis Drama Berepisod Malam Zulaikha Slot Samarinda TV3

5 Kesan Buruk Urbanisasi Terhadap Kualiti Hidup Di Malaysia


Jom Cuba Resepi Udang Masak Bali Yang Sedap

Pertandingan Makan Durian Terbanyak

Program Asasi Tvet 2023 Syarat Lokasi Permohonan

Alhamdulillah Baby A Selamat Dilahirkan Pilih Jumaat Penuh Barakah Madammu Selamat Bersalin

Leo Asyik Mengigau Waktu Tidur Menjerit Jerit Rupanya Berpunca Dari Stres Ketika Rihana Hamil

Patut Disunting Dek Kes Pandu Ketika Mabuk Babak Kim Saeron Dalam Bloodhounds Tular