Padah Tukar Kad Debit Di Saat Akhir


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera kepada semua pembaca blog saya.. Terima kasih atas sokongan kalian. Saya doakan semoga kalian dirahmatiNya selalu.

Seminggu dua ni mesti hot dengan cerita tukar debit card.. Malas nak ulas sebab terasa betapa leceh (hassle) masa pergi tukar kad debit tadi ditambah lagi dengan sistem bank (nama bank teka sendiri tapi biarlah rahsia)  yang kurang systematic. Bukan menyalahkan semua branch bank ini tetapi merujuk kepada cawangan bank yang saya berurusan hari ini.

Seawal 8.45 pagi saya ditemani Mrs. A tercegat di pintu masuk bank. Waktu bank beroperasi pukul 9.15 pagi. Ramai manusia berkumpul di depan bank persis menunggu konsert bermula. Dalam hati padan muka aku sapa suruh tukar last minute so ambikk kau!..
Sepatah kata Mrs. A, "Yes, we are Malaysian.." - Harith Iskandar biasa guna ayat ni..



Setelah pintu bank dibuka, abang guard mengedarkan sekeping borang untuk diisi. Dalam hati berkata-kata, "zaman teknologi canggih abad ini, bank masih guna sistem borang manual?"



Hurrrmmm layan, isi borang (pinjam pen orang depan yang sedang mengamuk sebab tak dapat layanan VIP sebab dia tunggu dari jam 8.30 pagi) dan saya pun tunggu dalam barisan. Tiba giliran saya, serah kad lama dan myKad bersama borang kepada staff bank dan imbas cap jari. Nombor giliran diberi, 0023 (nombor keramat hasil berasak-asak).



Selesai satu bab dan tunggu nombor giliran dipanggil untuk kad baharu dan pemulangan myKad bersama slip password number. Sambil menunggu mata melilau-lilau meninjau sekeliling, terpandang warga tua, ibu mengandung dan ibu yang membawa anak kecil.. Kesian mereka terpaksa harungi semua ini, detik hatiku. Bertabahlah!

Tak lama nombor giliranku dipanggil, dapat kad baharu terus aktifkan password di mesin atm. Beratur sekali lagi memandangkan masing-masing dari group yang baru saja mendapat kad baharu.

 
Alamak terbongkar rahsia!

Selesai tukar password maka selesailah urusan ini, alhamdulillah... Plus minus urusan saya mengambil masa 1 jam. Fuhhhhh sungguh mencabar proses menukar kad debit bank yang baru di cawangan bank ini.. Moral of the story, jangan suka buat urusan last minute, kalau tidak inilah padahnya!

Oh ya, saya kongsikan di sini nukilan berikut.
Saya copy dari Fb yang kebetulan viral hari ini antara lain menggambarkan situasi di atas :

"OHH DEBIT CARD
Sejak dua menjak ni boleh dikatakan semalaya bercerita pasal debit card.New world order sikit-sikit dah mula tunjukan kekuasaannya melalui bank..Ini berkaitan dengan permainan dunia, saya tak mahu ulas lebih.Cuma Nak share apa yang saya nampak depan mata & saya faham..1) bank berjaya triger situasi panik pd rakyat malaysia terutamanya warga tua.2) orang beratur punya ramai nak tukar kad dan nombor giliran habis jam 10am.3) makcik-makcik datang dari jauh sewa teksi bayar mahal-mahal beratur kat bank untuk dapatkan nombor tukar kad tapi hampa sebab nombor habis.
4) tak putus asa esok datang lagi,bayar lagi kos minyak kereta,beratur lagi kali ni dapat nombor, alhamdulillah dapat nombor "1097" sekarang nombor baru "1042"
5) yang tua dengan yang muda sama beratur,tak ada spacial lane untuk warga emas.makcik cakap kalau tak tukar kad nanti tak boleh nak ambil duit gaji felda sebab masuk bank.
6) mak saya cakap kalau tak tukar kad nanti tak dapat " BR1M " 2017.
Perlu ke tukar kad baru sebenarnya?Warga emas buat belian online yang guna debit kad ke?call HQ beri tahu kalau tak buat penukaran pun masih boleh keluarkan duit cuma tak boleh guna fungsi DEBIT KAD & PAY WAVE sahaja.Kenapa nak momokan penukaran kad baru tahun 2017 akan di caj RM12.00++ bukan ke selama ni setiap kali penukaran kad akan didebit dalam akaun?
Kenapa tak ada siapa terangkan?Kenapa pekerja bank tak berusaha semaksima mungkin untuk terangkan?Kenapa tak keluar dari pintu bank terangkan pada orang ramai? Buang rasa malu. Ini kerja mulia.Kenapa tiap staff bank tak nak gunakan personal FB masing-masing buat pencerahan?Kenapa tak kesian pada orang yang kurang bijak dalam hal ni?
Kalau yang baca ni perihatin sampaikanlah pada orang sekeliling supaya reda situasi panik.Kesian sunguh pada makcik-makcik, depa bukan orang senang cuma depa sangat takut kalau hilang duit, percayalah seringgit pun depa tak mahu hilang kena tipu.
Ye faham trend ni kita dah tak boleh nak ubah, tapi bolehkan kalau kita mudahkan.."
Semoga pihak yang terlibat mengambil ikhtibar dari situasi ini..
Dealing with public bukan sorang dua tapi hampir seluruh rakyat Malaysia dan ambillah kira faktor usia dan kudrat mereka..

Saya percaya ramai pembaca dah tukar kad bank.. Bagaimana pula pengalaman anda?
Share sikit..



Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

http://whateverapa-apasahaja.blogspot.com/2016/12/padah-menukar-debit-card-di-saat-akhir.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Hiburan Kes Tukar Jantina Di Kad Pengenalan Nur Sajat Enggan Minta Maaf

Hiburan Kes Tukar Jantina Di Kad Pengenalan Nur Sajat Enggan Minta Maaf

papar berkaitan - pada 19/6/2019 - jumlah : 185 hits
Usahawan kosmetik Nur Sajat enggan membuat permohonan maaf secara terbuka di media sosial dalam tempoh 48 jam seperti yang dituntut oleh seorang wanita dikenali sebagai Yusmiliati Mohamed Yusof atas dakwaan usahawan itu telah menganiaya dir...
Hiburan Mawar Terpaksa Pulang Pada Saat Akhir Kerana Bapanya Jatuh Sakit Fizo Omar

Hiburan Mawar Terpaksa Pulang Pada Saat Akhir Kerana Bapanya Jatuh Sakit Fizo Omar

papar berkaitan - pada 11/6/2019 - jumlah : 185 hits
Tidak membenarkan spekulasi rumahtangganya berantakan bertiup lebih kencang Fizo Omar telah tampil menjelaskan mengapa dia dan isteri menyambut Hari Raya Aidilfitri secara berasingan Menurut perancangan mereka sekeluarga sepatutnya menyambu...
Gagal Tukar Jantina Di Kad Pengenalan Wanita Ini Dakwa Dianiaya Nur Sajat

Gagal Tukar Jantina Di Kad Pengenalan Wanita Ini Dakwa Dianiaya Nur Sajat

papar berkaitan - pada 18/6/2019 - jumlah : 112 hits
Bila berbicara tentang status sebenar usahawan kosmetik Nur Sajat sehingga hari ini ia masih menjadi tanda tanya meskipun pihak JAKIM sudan pun menjalankan siasatan sebelum ini Terbaru sekali lagi kontroversi berkaitan jantina Sajat menjadi...
5 Alasan Kenapa Sebaiknya Jangan Liburan Di Jogja Saat Mudik Lebaran Pokoknya Nggak Asik Deh

5 Alasan Kenapa Sebaiknya Jangan Liburan Di Jogja Saat Mudik Lebaran Pokoknya Nggak Asik Deh

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 69 hits
Kalau kamu mau ke Jogja untuk sekedar liburan di libur lebaran pikir ulang deh Mending cari hari lain Jogja jadi nggak asik soalnya
Heboh Ifan Seventeen Terciduk Di Apartemen Saat Sedang Bersama Wanita

Heboh Ifan Seventeen Terciduk Di Apartemen Saat Sedang Bersama Wanita

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 78 hits
Kabar mengejutkan datang dari Ifan Seventeen Video saat ia terciduk sedang berada di sebuah apartemen dengan seorang wanita beredar di media sosial
Pengusaha Kue Kering Raih Untung Jutaan Rupiah Saat Lebaran 2019

Pengusaha Kue Kering Raih Untung Jutaan Rupiah Saat Lebaran 2019

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 47 hits
Kue kering menjadi makanan khas yang wajib disajikan saat merayakan Idulfitri Momentum tersebut pun menjadi pintu berkah bagi pengusaha kue kering yang dapat mengumpulkan keuntungan hingga ratusan juta Rupiah saat Lebaran 2019
Cara Mudah Menghilangkan Bau Badan Saat Hamil

Cara Mudah Menghilangkan Bau Badan Saat Hamil

papar berkaitan - pada 4/6/2019 - jumlah : 105 hits
Cara menghilangkan bau badan semasa hamil memang bukan perkara yang sulit Namun sebelumnya perlu Anda ketahui bahwa timbulnya masalah bau badan saat hamil itu sudah menjadi sesuatu hal yang lumrah Tak sedikit wanita hamil yang mengalami mas...
Maleficent Mistress Of Evil

Borang I Lestari Tanpa I Akaun

Semakan Bpn Permohonan Baru Rayuan Bantuan Prihatin Nasional

Remove 10km Travel Limit For Patients Under Mco

Cara Tanam Bayam Brazil

Nak Tau Makanan Yang Korang Tak Patut Ambil Semasa Perut Kosong Meh Baca Ni

Menu Pencuci Mulut Menarik Ramadan 2020

Resident Evil 2 Remake Malaysia Encik Hairan Jekfer Ada Dalam Nih



Kematian Elisa Lam Misteri Menyeramkan Yang Masih Belum Terungkai

Isu Telegram Selebriti Giliran Zarina Anjoulie Pula Buat Laporan Polis Terhadap

Biodata Fadza Anuar Suami Usahawan Vivy Yusof

10 Negara Yang Menukar Nama Dan Kisah Di Sebaliknya

Bahaya Body Shaming dan Undang Undang Malaysia Terhadap Pelaku


Nak Tau Tak Rahsia Macam Mana Nak Ingat Apa Yang Diajar Oleh Guru Dalam Kelas

Duta Khas Pm Ke Timur Tengah Lebai Hadi Menipu

Perjalanan Karir Ruben Onsu

Badminton Bwf Ranking Week 12

Faizal Tahir Cari 100 Keluarga Untuk Sumbang Barangan Dapur

Berjalan Seperti Kanggaru