Negara Negara Di Afrika Dengan Hampir Semua Penduduknya Beragama Islam
Islam mula tersebar ke benua Afrika dari Asia pada abad ke-7. Hampir satu pertiga daripada jumlah penduduk Muslim di dunia boleh didapati di Afrika.  Sebilangan besar umat Islam yang tinggal di benua ini menganut agama Islam Sunni.  Islam di Afrika bersifat dinamis dan kompleks, dan selalu ditakrifkan semula oleh keadaan politik, sosial, dan ekonomi.  


Islam menjadi dominan di Tanduk Afrika, sebahagian besar Afrika Barat, Afrika Utara, dan Pantai Swahili. Agama ini bagaimanapun mendapat tentangan dan ancaman di beberapa negara di Sub-Sahara Afrika.  Berikut 10 negara di Afrika mempunyai bilangan penduduk majoriti beragama Islam;


 
1. Mauritania

Mauritania memperoleh kedaulatan sebagai Republik Islam pada tahun 1960. Piagam Perlembagaan 1985 mengisytiharkan Islam sebagai agama negara dan Syariah sebagai undang-undang negara. Artisan dan pedagang Muslim menyebarkan Islam ke wilayah Mauritania, dan mereka kemudiannya telah bergabung dengan pertubuhan persaudaraan Islam, seperti tasawuf dan tariqat, terutama semasa zaman pemerintahan kolonial Perancis. 100% penduduk Mauritania beragama Islam, dan hampir keseluruhannya adalah Muslim Sunni yang mengikuti Mazhab Maliki.

 
2. Somalia

99.8% penduduk Somalia menganut agama Islam, dan mereka adalah Muslim Sunni.  Islam telah menjadi bahagian penting dalam sejarah Somalia selama lebih dari 1400 tahun.  Sejak beberapa generasi Islam di Somalia dikuasai oleh fekah Syafi'i, Ash'ariyah, dan ahli tasawuf.  Kota Zeila adalah rumah bagi masjid abad ke-7 bernama Masjid al-Qiblatayn.  Islam tersebar di Somalia dan memfasilitasi beberapa wilayah menjadi pusat perdagangan, agama, dan perniagaan seperti Mogadishu, Hobyo, dan Merca. Walaupun perlembagaan 1961 membuat peruntukan untuk kebebasan beragama, ia mengisytiharkan Somalia yang baru merdeka sebagai sebuah negara Islam.

 
3. Algeria

99% daripada 43,053,050 orang penduduk Algeria beragama Islam, dan mereka mengamalkan Islam Sunni Mazhab Maliki. Terdapat minoriti Ibadi yang kebanyakannya tinggal di wilayah Lembah M'zab. Islam tiba di Algeria apabila dinasti Umayyah menguasai algeria oleh Uqba Ibn Nafi.  Penduduk pribumi menerima agama itu dalam jumlah besar, tetapi pada abad ke-15 barulah Tuareg akhirnya menjadi Muslim.  Diskriminasi terhadap umat Islam oleh pihak berkuasa kolonial Perancis telah menyebabkan munculnya gerakan penentangan terhadap penjajahan, dan para sarjana seperti Abdelhamid Ben Badis menggesa penduduk pribumi untuk tetap teguh dalam Islam. Islam memberikan identiti budaya dan sosial masyarakat Algeria.

 
4. Maghribi

99% dari 37,308,924 penduduk Maghribi menganut agama Islam, dan mereka adalah ahli Sunni mazhab Maliki. Pengenalan Islam ke Maghribi dikaitkan dengan kedatangan Arab yang dipimpin oleh Uqba Ibn Nafi pada tahun 680. Dinasti Islam yang kuat kemudiannya memerintah di wilayah itu selama berabad-abad. Pengaruh Islam sunni semasa pemerintahan Almohad menjadikan Islam Sunni dominan di negara ini.

 
5. Tunisia

98% daripada 11,939,277 rakyat Tunisia menganut agama Islam. Perlembagaan Tunisia menetapkan presiden negara itu mestilah beragama Islam dan melantik pemerintah sebagai "penjaga agama." Mazhab pemikiran yang paling popular di Tunisia adalah fekah Malaki. Semua sekolah awam Tunisia mengajar pendidikan agama Islam, dan kurikulum keagamaan untuk sekolah menengah di negara ini merangkumi sejarah agama Kristian dan agama Yahudi dari sumber dan perspektif Islam. Terdapat komuniti kecil Muslim sufi pribumi.

 
6. 
Comoros


98% daripada 850,890 penduduk Comoros adalah beragama Islam; kebanyakannya adalah orang Sunni yang berpegang kepada mazhab Syafi'i. Sebilangan besar umat Islam yang tinggal di Comoros adalah Arab-Swahili walaupun mereka adalah komuniti keturunan India. Catatan sejarah telah mengenal pasti pedagang Arab dan juga puteri Parsi Zayidi sebagai kumpulan orang yang memperkenalkan Islam kepada Comoros.  Ratusan masjid menghuni negara pulau Comoros di samping banyak madrasah didirikan. Hampir semua kanak-kanak mendaftar di Sekolah Al-Quran selama dua atau tiga tahun di mana mereka memperoleh pengetahuan tentang linguistik Arab dan asas-asas Islam.
 
7. Mayotte

97% daripada 278,902 penduduk Mayotte beragama Islam sementara selebihnya 3% Kristian. Hampir semua penduduk Mayotte adalah Komoro yang asal keturunan mereka daripada Arab, Iran, Malagasi, dan Afrika. Orang-orang Komoro secara tradisional bersikap tegas terhadap segala bentuk perubahan agama. Mayotte dikatakan mengamalkan bentuk Islam yang bertoleransi.

 
8. Sudan

Komuniti Muslim di Sudan dianggarkan 97% dari 44,758,849 jumlah penduduknya. Umat ​​Islam mempunyai kehadiran yang dominan di semua wilayah kecuali wilayah Pergunungan Nuba. Islam Sunni yang dipegang di Sudan sangat dipengaruhi oleh tasawuf. Masyarakat Syiah tinggal di Khartoum. Perpecahan utama berlaku antara persaudaraan sufi, terutama di kalangan Ansar dan Khatmia. Hanya wilayah Darfur yang terhindar dari kewujudan persaudaraan sufi seperti yang terdapat di bahagian lain Sudan. Orang Arab, Nubia, Beja, Fur, dan Zaghawa adalah beberapa komuniti etnik Muslim di Sudan.

 
9. Libya

Kira-kira 96.6% daripada 6,777,450 rakyat Libya mengikuti agama Islam Sunni. Islam berakar di kawasan perkotaan Libya pada abad ke-7, tetapi pada abad ke - 11 Libya dikuasai oleh suku Badui. Semasa di bawah pemerintahan Muammar al-Gaddafi, undang-undang Syariah dikembalikan, penyucian masjid yang sangat simbolik dilakukan, pemakaian pakaian sederhana, dan kegiatan yang dianggap tidak sopan dilarang. Terdapat sebilangan kecil Syiah dan Ahmadis di kalangan pendatang Pakistan.

 
10. Senegal

94% daripada 17,150,837 penduduk Senegal beragama Islam, dan mereka kebanyakannya mengamalkan Islam Sunni dari aliran pemikiran Maliki yang menampilkan pengaruh sufi. Islam telah mempunyai pengikut di Senegal sejak abad ke-11. Pertubuhan sufi mendapat perhatian semasa penjajahan Perancis ketika penduduk mencari kuasa agama sebagai pengganti pemerintahan kolonial. Perintah sufi utama adalah kaum Mourides, Tijaniyyah, Pan-Islamic Qadiriyyah, dan Layene. [worldatlas.com]Artikel ini hanyalah simpanan cache dari url asal penulis yang berkebarangkalian sudah terlalu lama atau sudah dibuang :

https://www.orangmuo.my/2021/05/negara-negara-di-afrika-dengan-hampir.html

Kempen Promosi dan Iklan
Kami memerlukan jasa baik anda untuk menyokong kempen pengiklanan dalam website kami. Serba sedikit anda telah membantu kami untuk mengekalkan servis percuma aggregating ini kepada semua.

Anda juga boleh memberikan sumbangan anda kepada kami dengan menghubungi kami di sini
Negara Islam Perlu Action Oriented Bukan Lagi Rhetoric Semata Mata

Negara Islam Perlu Action Oriented Bukan Lagi Rhetoric Semata Mata

papar berkaitan - pada 14/5/2021 - jumlah : 111 hits
Licik Israel sengaja cipta konflik mahu jarah tanah PalestinAcap kali serangan atau konflik diwujudkan pengganas Israel terhadap rakyat Palestin akan ada tanah tanah milik Palestin yang akan ditakluki Bagi Pensyarah Kajian Strategik dan Kes...
Saya Harap Dunia Islam Bangkit Dr Mahathir Kata Tindakan Bersama Negara Islam Boleh Selesaikan Konflik Arab Israel

Saya Harap Dunia Islam Bangkit Dr Mahathir Kata Tindakan Bersama Negara Islam Boleh Selesaikan Konflik Arab Israel

papar berkaitan - pada 15/5/2021 - jumlah : 105 hits
2 590 total views 2 590 views today Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamed berkata satu penyelesaian boleh dicapai untuk konflik Arab Israel melalui tindakan bersama oleh negara negara Islam dan mereka yang menyokong hak dan perjuang...
Hampir Ragut Nyawa Sendiri Kisah Cikgu Luar Biasa Ini Patut Menjadi Inspirasi Buat Semua

Hampir Ragut Nyawa Sendiri Kisah Cikgu Luar Biasa Ini Patut Menjadi Inspirasi Buat Semua

papar berkaitan - pada 9/5/2021 - jumlah : 200 hits
Masa kecik kecik dulu kita selalu dengar peribahasa Guru ibarat lilin yang membakar dirinya untuk menerangi orang lain Betul tak Tapi kita tak tahu pun maksud sebenar peribahasa tu kan Kisah Cikgu Luar Biasa Inspirasi Buat Semua Tapi bila d...
Dulu Mak Nyah Beragama Kristian Kini Menjadi Pendakwah Islam

Dulu Mak Nyah Beragama Kristian Kini Menjadi Pendakwah Islam

papar berkaitan - pada 16/5/2021 - jumlah : 109 hits
Allahu Akbar Dulu Mak Nyh Krst1an Kini Menjadi Pendakwah IslamJoin Telegram Taman Ilmu Di BawahBagaimana dari seorang mak nyh beragama Kris tian kemudian Islam membantunya berubah menjadi seorang pendakwah Islam Perubahan yang berlaku di da...
Dedahkan Semua Puad

Dedahkan Semua Puad

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 74 hits
Mohd Puad Zarkashi KUALA LUMPUR Perdana Menteri diminta membuat tindakan susulan berhubung pendedahan bekas Ketua Polis Negara yang mendakwa Menteri Dalam Negeri menggunakan Bahagian Cawangan Khas PDRM untuk menekan musuh politiknya Malah T...
Rentas Negeri Masih Dilarang Untuk Semua Pihak

Rentas Negeri Masih Dilarang Untuk Semua Pihak

papar berkaitan - pada 5/5/2021 - jumlah : 74 hits
Oleh SYED MOHD HAZIQUE SYED NOR Gambar hiasanPETALING JAYA Pergerakan rentas negeri masih lagi tidak dibenarkan dan tiada sebarang pengecualian bagi mana mana pihak Menteri Kanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata rentas negeri masih di...
Covid 19 Sebanyak 3 551 Kes Positif Semua Negeri Catat Kes Baharu Semua 427 927 Kes

Covid 19 Sebanyak 3 551 Kes Positif Semua Negeri Catat Kes Baharu Semua 427 927 Kes

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 103 hits
PUTRAJAYA Kes harian negara masih lagi merekodkan angka melebihi 3 000 dengan 3 551 kes dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kes positif Covid 19 sebanyak 427 927 kes Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata Selango...
Kerajaan Melakukan Ini Semua Adalah Untuk Selamatkan Nyawa Rakyat

Kerajaan Melakukan Ini Semua Adalah Untuk Selamatkan Nyawa Rakyat

papar berkaitan - pada 7/5/2021 - jumlah : 118 hits
Kerajaan melakukan intervensi seperti PKP larangan rentas negeri dan lain lain adalah untuk selamatkan nyawa rakyat
Resepi Cara Masak Kari Daging Kambing Yang Pekat Tanpa Santan Dan Pasti Sedap Ala Mamak Style

Isteri Kena Tiru Cara Pelacur Dalam Memikat Suami Kongsi Tips Mengarut Lelaki Ini Dikecam Teruk Oleh Netizen

Sofa Tu Nyaris Hempap Dia Lelaki Buang Sofa Dari Tingkat 3 Nyaris Hempap Jiran

4 Day Remand For Men In Song And Dance Funeral Procession

Damai Melihat Masjid Tempat Ibadat Orang Islam

Celcom Digi Bergabung Harapan Orang Kampung Untuk Dapatkan Data Internet Murah

Allah Menjamin Doa 7 Orang Ini Untuk Dikabulkan

Cara Beli Nama Domain Lebih MurahKisah Presiden Burkina Faso Yang Dibunuh Rakan Karib Thomas Sankara

5 Perbuatan Bodoh Yang Buat Kita Rasa Pandai Dalam Media Sosial

Biodata Syarifuddin Azman Damok Pelumba Motosikal Malaysia

Mampukah Kita Hapuskan COVID 19 Selama Lamanya

Penemuan Rise of Aten Bandar Mesir Purba Berusia 3 Ribu Tahun


Mtb Kootu Di Pantai Nami Menara Berkembar Petronas Dan Masjid Ar Rahman

Fire Pit Designs Are You Making The Right Choice

Tips Kulit Kaki Kasar

Pengarah Dedah Skrip Filem Sekuel Nobody Sedang Ditulis

Di Sebalik Amaran 14 Hari Presiden Umno Benarkah Dakwaan Ini

Jersi Sublimation Muslimah Dari Jrig Gear Sangat Selesa Untuk Aktiviti Riadah